• Imprimir

Calvet: "Iniciem els tràmits d'aprovació del projecte de canalització del barranc de Barenys i començarem les obres el 2020"

Volver
Miércoles, 31 de octubre de 2018
·         El conseller de Territori i Sostenibilitat ha anunciat una cimera sobre el tren tram durant una visita a Salou
Imatge de la visita a Salou

Imatge de la visita a Salou

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat avui a Salou que s’ha acabat la redacció del projecte de canalització del barranc de Barenys i que s’iniciaran els tràmits per a la seva aprovació inicial i definitiva. Així mateix el conseller ha detallat el calendari de les diferents fases per les quals ha de passar el projecte i que donaran pas a l’inici de les obres el 2020.
 
Calvet ha explicat que “el que queda del 2018 i 2019 s’aprovarà definitivament el projecte i que, en paral·lel, es resoldran les expropiacions per tenir la disponibilitat dels terrenys i així poder licitar tant l’enderroc com l’endegament.”
 
Calvet ha explicat que darrere de la reunió d’avui “hi ha mesos i anys de feina, en què jo hi he treballat com a director de l’Incasòl, al costat del Departament d’Economia, l’Agència Catalana d’Aigua, l’Incasòl i Infraestructures.cat, per trobar calendari i solucions adequades”. Pel conseller, “és un projecte que haguéssim volgut tenir resolt fa temps, però que en el punt final de la solució vam tenir una sentència que ens va obligar a replantejar alguns conceptes basics com el de la inundabilitat”.
 
El conseller considera que és un “projecte ben resolt de cara a la problemàtica. El cost total és de 14 milions d’euros comptant les expropiacions, els enderrocs i l’endegament.
 
El titular de Territori i Sostenibilitat ha recordat que després de l’aprovació inicial, el projecte sortirà a informació pública, i serà llavors quan particulars i organismes podran observar-lo amb tot detall i fer les consideracions que creguin oportunes.
 
Millores a les lleres del barranc
     
El barranc de Barenys neix a prop de Reus i finalment creua el terme municipal de Salou. En paral·lel a les obres de canalització, que avui ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat, el Departament a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, ha desenvolupat el darrer any diverses actuacions, de millora de les lleres del barranc de Barenys fora de la zona urbana de Salou. Així,  durant el mes de gener del 2018, en el marc d’obres de manteniment, es va treballar en un sector de 1.200 metres, entre la depuradora i la via del tren, per retirar vegetació caiguda o en risc de precipitar-se, amb una inversió d’11.200 euros.
 
Així mateix, el gener del 2017 es va actuar al barranc de l’Escorial, afluent del barranc de Barenys, dins el terme municipal de Reus, amb una inversió de 6.600 euros, en un tram de prop d’un quilòmetre.
 
També el juny de 2017 es va concedir un ajut de l’ACA a l’Ajuntament de Salou, de prop de 9.000 euros, per una actuació en el barranc de Barenys, en el marc dels ajuts per actuacions de lleres en zona urbana, on l’ACA aporta el 80% i els ajuntaments el 20% restant.
 
Cimera pel tren tram
D’altra banda, després de la reunió amb l’equip de Govern de Salou, el conseller ha proposat una Cimera per abordar la integració del tram urbà del futur tren tram i per afrontar el calendari de manera mancomunada per a desenvolupar-lo. Una cimera que tindrà lloc abans de final d’any amb la participació del govern català, els ajuntaments de Salou i Cambrils i el ministeri per portar sobre una sola taula els diferents aspectes del projecte d’integració d’aquesta infraestructura i servei de transport públic.