• Imprimeix

Ampliat el termini per completar els plans de millora de barris de la convocatòria 2010

Torna
Divendres, 07 de desembre de 2018
  • Un total de 25 municipis que van resultar beneficiaris dels ajuts de la Llei de barris el 2010 i que encara no han acabat els seus projectes disposaran  fins el 31 de desembre de 2020 per fer-ho
1

1

La Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat ha resolt ampliar el termini d’execució dels projectes que van resultar beneficiaris dels ajuts de la Llei de barris de la convocatòria 2010 que encara estaven pendents de finalitzar. Així, 25 dels 28 municipis als quals se’ls va concedir la subvenció, i que havien d’acabar les obres el 31 de desembre d’enguany, disposaran fins el 31 de desembre de 2020 per enllestir el seu projecte.
 
La Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial va crear el fons de foment del Programa de barris per finançar projectes d’intervenció integral que tinguessin com a objectiu la millora urbanística, social i econòmica de barris. Es buscava impulsar-ne la rehabilitació global per evitar-ne la degradació i millorar les condicions dels ciutadans residents en aquestes àrees, tot afavorint la cohesió social.
Una vegada els ajuntaments presentaven els seus projectes a cada convocatòria d’ajuts, els criteris per a adjudicar-los tenien en compte si les àrees triades patien dèficits en equipaments, problemes demogràfics com la pèrdua o envelliment de la població, o dificultats en el seu desenvolupament econòmic. Així, les diverses convocatòries de subvencions valoraven que els projectes incloguessin actuacions de millora de l’espai públic, rehabilitació dels elements col·lectius dels edificis, provisió d’equipaments, foment de l’eficiència energètica, supressió de barreres arquitectòniques o programes de millora econòmica. D’altra banda, es valorava l’equitat territorial.
La convocatòria 2010 tenia tres línies diferents d’ajuts:
 
1.    Barris amb projectes. Finançament del 50% del cost total del projecte per a 12 projectes d’11 municipis de més de 10.000 habitants: Barcelona (Raval Sud), Barcelona (La Vinya, Can Clos, Plus Ultra), Blanes (S’Auguer-Sa Massaneda), Calafell (Nucli antic), Castelldefels (Vista Alegre), l’Escala (Nucli antic), les Franqueses del Vallès (Bellavista), Mollerussa (centre urbà i Grup Sant Isidori), Mont-roig del Camp (Barri de la Florida-Miami Platja), Piera (Nucli antic), Premià de Mar (Santa Anna-Tió-Barri Cotet) i Viladecans (la Montserratina).
 
2.    Viles amb projectes. Finançament del 75% del cost per a 14 projectes de 14 municipis amb menys de 10.000 habitants: Campdevànol (Nucli original), Flix (Colònia-Fàbrica Comellarets-Les Casetes), la Pobla de Segur (Vila Closa i Eixample), la Selva del Camp (Nucli antic), l’Arboç (Nucli antic), Mediona (Nucli de Sant Joan de Mediona), Montgai (Nucli antic), Premià de Dalt (Santa Anna-Tió-Barri Cotet), Ribes de Freser (Barri del Pavelló i connexió amb el carrer Fonderia), Sallent (la Riba del Llobregat), Sant Hipòlit de Voltregà (El Mallol), Sant Pere de Torelló (Nucli antic), Sant Quintí de Mediona (Centre Vila i Vilet) i Ullà (La Roqueta, nucli històric i Passeig de les Eres).
 
3.    Programa de continuïtat. Finançament del 50% del cost del projecte per donar continuïtat a algunes actuacions iniciades en anteriors convocatòries: l’Hospitalet de Llobregat (Collblanc-la Torrassa), Olot (Nucli històric) i Salt (Salt 70).
D’aquests 28 municipis, 3 ja han acabat els seus projectes (l’Hospitalet de Llobregat, Olot i Salt) i 25 encara tenen obres pendents. Aquests últims s’havien anat acollint a les diferents pròrrogues previstes per la Llei i la darrera d’elles finalitzava el 31 de desembre d’enguany. Davant les peticions d’aquests ajuntaments de comptar encara amb més temps, el Departament de Territori i Sostenibilitat, amb l’informe favorable de l’oficina tècnica que gestiona el Fons de foment del programa de barris, ha autoritzat aquesta darrera pròrroga.
 
El passat mes de juliol es va signar la pròrroga per als municipis de la convocatòria 2009.