• Imprimeix

FGC celebra a Montserrat el centenari del Funicular de Sant Joan

Torna
Dijous, 11 d'octubre de 2018
  • Ferrocarrils ha aprofitat l’acte per explicar les obres executades i en curs a les infraestructures d’FGC a la muntanya de Montserrat
  • A l’estació de Sant Joan Inferior del funicular s’ha inaugurat l’exposició Funicular de Sant Joan 100 anys d’història
El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, ha encapçalat avui l’acte de celebració dels 100 anys del Funicular de Sant Joan a la muntanya de Montserrat. Acompanyat pel Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler.
 
L’acte ha començat a l’estació de Sant Joan Inferior del Funicular de Sant Joan, on s’ha inaugurat l’exposició “Funicular de Sant Joan 100 anys d’història”, una mostra que explica l’evolució de la infraestructura i el seu lligam amb la muntanya de Montserrat mitjançant un seguit d’imatges històriques i actuals provinents de l’Arxiu de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i de l’historiador Joan Carles Salmerón.  
 
El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, ha destacat que “Avui recordem als herois del transport per cable que van construir el funicular, ara fa 100 anys, i van fer accessible aquest magnífic actiu religiós, cultural, social, paisatgístic i de la catalanitat que és Montserrat”. “Cooperarem amb la resta d’agents del territori i amb la comunitat de Montserrat per fer de Montserrat un espai geològic global” ha assegurat el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font. En aquest sentit, Font ha destacat les millores, “hem volgut explicar el que volem fer el propers mesos per millorar la nostra oferta de mobilitat a Montserrat i com recuperarem aviat la part que hem perdut amb l’accés a la Santa Cova. Estem compromesos per millorar la mobilitat i l’accessibilitat de Montserrat”. El president d’FGC ha volgut tancar amb un missatge de futur positiu “aprofitant els 100 anys del funicular de Sant Joan volem compartir una idea: persistir en una empresa amb uns objectius clars i tenint ferma la decisió per assolir qualsevol fita que ens plantegem, per alta que sigui, és possible amb un equip, com el de FGC, que no té por dels reptes.
 
 
Actuacions de millora al Cremallera i Funiculars de Montserrat
 
Tot seguit, l’acte ha continuat amb un viatge institucional amb el funicular fins a l’estació de Sant Joan Superior, on la directora de Manteniment de Material Mòbil d’FGC, Esther Garcia, ha explicat les obres executades i en curs a les infraestructures d’FGC a la muntanya de Montserrat.
 
En concret, al Cremallera de Montserrat, Garcia ha explicat les actuacions que es duran a terme en relació a la propera incorporació de dues unitats de tren cremallera provinents de de Vall de Núria. La recent ampliació del parc mòbil de l’estació de muntanya d’FGC permetrà traslladar dos dels automotors Stadler GTW a Montserrat i així millorar el servei i l’oferta de transport del Cremallera de Montserrat: s’augmentarà la freqüència de pas i s’incrementarà en un 33% la quantitat d’usuaris transportats en una hora, de 1.050  a 1.400 persones. D’altra banda, FGC instal·larà una nova via a l’estació de Monistrol Vila del cremallera, una nova via que facilitarà la gestió del moviment del parc mòbil i l’execució de treballs de manteniment de la via i dels trens.
 
Pel que fa al Funicular de Sant Joan, Garcia ha explicat la renovació que s’ha dut a terme tant als cotxes com a la sala de màquines. La renovació dels cotxes del funicular ha permès augmentar la capacitat de transport en un 29%, passant de 48 a 68 places i s’ha aconseguit millorar el confort en el trajecte per als usuaris. A la sala de màquines, Ferrocarrils ha renovat el control i la maquinària del sistema d’accionament, amb la qual cosa s’han millorat els estàndards de qualitat de la infraestructura i la fiabilitat del servei del funicular.
 
Finalment, Ferrocarrils ha explicat les actuacions necessàries per la represa del servei del Funicular de la Santa Cova, prevista per a principis de l’any 2020. FGC invertirà 2,2 milions d’euros per dur a terme la renovació dels bastidors, de la plataforma i superestructura de la via, i es duran a terme actuacions de millora a les caixes per alleugerir el pes.
 
Els detalls d’aquestes actuacions es poden consultar en els plafons adjunts
 
 
100 anys d’història lligats a la muntanya de Montserrat
 
El Funicular de Sant Joan es va inaugurar l’any 1918 amb l’objectiu de comunicar la part exterior del monestir de Montserrat amb l'ermita de Sant Joan, ubicada a la part alta del massís, on també hi ha el mirador. L'èxit assolit per la línia va fer palesa molt aviat la necessitat d’ampliar la seva capacitat de transport i l’any 1926 va ser substituït per una nova instal·lació, amb un ample de via diferent i vehicles de més capacitat.
 
El 1986 fou integrat a la xarxa d'FGC, i l'any 1997 va ser sotmès a un ampli procés de modernització, durant el qual va ser dotat d'uns nous vehicles panoràmics. L’any 2015 FGC va dur a terme un procés de renovació de la infraestructura que va millorar i renovar tant els cotxes com la sala de màquines, augmentant la capacitat de transport i la qualitat de la infraestructura.
 
Actualment, el Funicular de Sant Joan és una peça clau del servei de mobilitat sostenible que ofereix FGC a la muntanya de Montserrat, juntament amb el Cremallera i el Funicular de la Santa Cova, i que ofereix als visitants de la muntanya poder gaudir de les múltiples possibilitats d’aquest paratge natural.
 
L’any 2017, prop de 340.000 viatgers van gaudir del Funicular de Sant Joan, sumant-se als 1,5 milions de visitants que l’últim any van gaudir del servei dels trens turístics d’FGC, una oferta lúdica i cultural que reforça els valors de la companyia i la seva filosofia, que impulsa l’ús del transport públic i la lluita contra el canvi climàtic, el respecte pel medi ambient i el coneixement i el desenvolupament de les àrees de muntanya.