• Imprimeix

El conseller Rull posa en servei un circuit didàctic i noves instal·lacions al port d'Arenys de Mar

Torna
Dissabte, 17 de juny de 2017
 
·         La Generalitat ha invertit 1,5 MEUR en actuacions per potenciar l’activitat a la zona de ponent, fomentar la vela, impulsar la mobilitat sostenible i crear nous espais d’ús ciutadà
 
·         Un itinerari didàctic a la zona de pesca posa en valor la història del port i la Confraria, la cultura marinera, el valor nutritiu del peix i,
consciencia el ciutadà de l’efecte dels residus al mar
Imatge

Imatge

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyat de l’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, ha visitat avui el port d’Arenys de Mar (Maresme),coincidint amb la posada en servei del nou itinerari didàctic per a escolars i visitants a la zona de pesca i l’estrena de noves instal·lacions i àrees de passeig.
 
Ports de la Generalitat ha invertit 1,5 milions d’euros en un projecte amb tres grans actuacions: l’arranjament d’una part del Rial del Bareu, l’optimització i la revitalització de la zona del contradic amb cinc locals que impulsaran activitat i dinamitzaran econòmicament l’espai, la creació i adequació de zones de passeig i l’impuls a la mobilitat sostenible.
 
El conseller ha recordat que "el port és la principal indústria de la vila, amb 400 llocs de treball" i ha explicat que l'objectiu del Govern és que "els ports siguin una continuïtat dels pobles, no només amb l'eliminació d'obstacles físics sinó transformant-los en espais d'acollida".
 
Per donar una idea de la importància de les instal·lacions portuàries, Rull ha detallat que "només les que gestiona Ports de la Generalitat aporten 9.000 llocs de treball i el 0,22% del PIB de Catalunya". "Són autèntiques indústries i locomotores des d'un punt de vista econòmic", ha assegurat.
 
Circuit didàctic
 
El port d’Arenys de Mar és un centre molt visitat per milers d’escolars i ciutadans d’arreu, especialment la zona pesquera. L’Administració portuària ha volgut posar en valor el port i la cultura marinera amb la creació d’un itinerari didàctic a la zona de pesca, per tal d’apropar més la ciutadania al port.
 
Rull ha avançat que "mirarem d'anar replicant aquest primer itinerari didàctic en altres ports de la Generalitat, com a reclam per a turistes i escolars, perquè vegin el port com un element normal i entenguin què s'hi fa".
 
Aquest circuit consta de deu panells divulgatius que posen en relleu la història del port i la Confraria de Sant Elm, les arts de pesca, els tipus de peix, la navegació i l’impacte que tenen els residus al mar. L’itinerari va des de la Casa del Mar, passa per la zona de caixes, la llotja de peix blanc, la llotja de peix blau i finalitza la zona on es tracten els residus.
 
Tres grans actuacions a ponent
 
El projecte executat a la zona de ponent ha suposat l’execució de tres grans actuacions que han de millorar el funcionament del Rial del Bareu, promoure activitat al contradic i potenciar les àrees de passeig i la mobilitat a la zona de ponent.
 
Rial del Bareu
 
El projecte de canalització d’una part del Rial del Bareu ha de facilitar la comunicació entre la senda per a vianants de la Picòrdia i el sector del contradic i, a més, evitar l’estancament d’aigua.
 
L’actuació ha consistit en cobrir un tram de 45 metres de rial amb tres calaixos quadrats de formigó, més grans que els usats en la fase anterior, per facilitar la neteja i el desguàs del rial, d’acord amb les recomanacions  de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
 
Optimització de l’espai del contradic
 
Consolidada la platja de la Picòrdia amb la riera i feta l’ampliació del dic de llevant, l’escullera de ponent va perdre la seva funcionalitat i es va retirar. L’espai que va quedar, tal com preveu el Pla especial del port, s’ha de convertir en un pol d’activitat, amb cinc locals nous i grans espais per als ciutadans.
 
En aquest espai del contradic s’han construït cinc locals per desenvolupar-hi activitats que ajudin a revitalitzar la zona de ponent de port, d’acord amb els usos permesos en el Pla especial, exclosos els usos de residència i oci nocturn.
 
Actualment, hi ha dos locals en funcionament, un gestionat per una empresa que organitza esdeveniments i banquets, l’altre que acull la Base nàutica que disposa d’una zona d’avarada per embarcacions lleugeres i una rampa de fusta d’accés al mar. Aquest centre ha de fomentar els esports nàutics com el caiac i el surf de vela entre la ciutadania i impulsar la formacióentre els nens i el joves.
 
Aquests dies, s’ha adjudicat un tercer local per fer-hi un restaurant. També s’han presentat ofertes per als dos locals restants, en vies de tramitació.
 
L’actuació també ha comptat amb la instal·lació d’escomeses elèctriques en els locals. S’ha canviat l’enllumenat públic per làmpades LED i s’han la instal·lat noves càmeres de seguretat en els vials d’accés i les zones de passeig de ponent i, a més, es preveuen col·locar nous norais a la dàrsena pesquera.
 
Urbanització de la zona de ponent
 
El tercer projecteha suposat la urbanització de la zona de ponent, la potenciació d’espais per als ciutadans i l’impuls de la integració del port amb el teixit urbà. S’han creat nous itineraris a peu, zones de passeig,espais arbrats i s’hamillorat la mobilitat.
 
La creació dels cinc locals a la zona del contradic ha permès doblar el passeig enlairat sobre les casetes de pescadors i fer-hi un mirador. Al davant del contradic s’ha fet un passeig de sorra que dona continuació a la senda verda.
 
La plaça de les Palmeress’ha adequat amb l’anivellament del terra, col·locació de nou mobiliari urbà, reparació de la vorada que envolta la plaça i reposició de palmeres. A l’espai adjacent s’han instal·lat jocs infantils.
 
També s’ha impulsat la mobilitat sostenible amb la creació d’una anella de carril bici de 610 metres al voltant de la zona de la Picòrdia, amb sis aparcabicicletes al llarg del recorregut.