# 92

Novetats

Centre de Documentació de Medi Ambient

Departament de Territori i Sostenibilitat
ISSN 2339-7853 DL: B.28805-2013

Dimarts, 03 de novembre de 2015 Imprimeix
Us presentem una selecció del fons bibliogràfic incorporat durant l'últim mes, juntament amb altres recursos i enllaços.


::Saps que...

El CRAI Biblioteca de Biologia de la Universitat de Barcelona ha preparat una exposició bibliogràfica

Amb motiu del Premi Ramon Margalef d’Ecologia, atorgat per la Generalitat de Catalunya, que enguany ha estat concedit a l'ecòleg nord-americà Robert E. Ricklefs, el CRAI Biblioteca de Biologia presenta una mostra bibliogràfica organitzada en dos apartats, un dedicat al Dr. Ricklefs, i l’altre al Dr. Ramon Margalef, i està situada en dos espais diferents: el vestíbul de l’Edifici Margalef i la Biblioteca de Biologia. Es podrà visitar des del 26 d'octubre fins al 23 de desembre de 2015.

A més, també han elaborat una vitrina virtual amb tota la informació de l’exposició.

Amunt

::Novetats bibliogràfiques

El fracking ¡vaya timo!

L’autor dedica el llibre a examinar tots els aspectes de la qüestió, incloent els seus precedents, com l'era del petroli, els interessos de tot tipus que s'han vist implicats, les realitats polítiques i econòmiques, les conseqüències al mitjà i llarg termini, etc. Posa de manifest que la fracturació està sent utilitzada com la nova panacea energètica, i dóna lloc a l'errònia idea que estem davant d'un recurs infinit o de llarga durada, la qual cosa facilita que aquest actiu es compri i es vengui a futur, generi beneficis per a tots els implicats, fins que arribi el moment en què la bombolla exploti i arruïni a gairebé totes les persones implicades.

Peinado no desestima l'interès que pugui tenir el gas que s'està extraient, sinó que posa l'accent en tot el que s'està construint al seu voltant, arrossegat no per la realitat sinó per les voluntats financeres de Wall Street, que una vegada més intenta obtenir diners ràpid mentre sigui possible.

Ecology. The economy of nature

El nord-americà Robert E.Ricklefs, autor d’aquest llibre, ha guanyat l'onzè Premi Ramon Margalef d'ecologia, en reconeixement de "la seva influència integral durant gairebé cinc dècades en tota una generació d'ecòlegs". El seu treball científic consisteix en una aproximació unificadora a l'ecologia, integrant la biologia evolutiva, la paleontologia i l'ecologia funcional per comprendre els patrons i els processos de les comunitats. Ricklefs va desafiar la creença que les interaccions locals controlen la diversitat d'espècies i va posar l'accent en el canvi mediambiental a llarg termini i escala regional entre poblacions que interactuen.

Aquesta setena edició del llibre Ecology. The economy of Nature manté la perspectiva evolutiva, la cobertura de la genètica de poblacions i l'èmfasi en els aspectes quantitatius de la matèria , però ha estat completament reescrit per als estudiants d'avui en dia.

Crowdsourcing geographic knowledge

El fenomen de la informació geogràfica voluntària és part d'una profunda transformació en la forma en què són produïdes i distribuïdes les dades geogràfiques, la informació i el coneixement. En situar la informació geogràfica voluntària (VGI) en el context del "big data" i la investigació intensiva en dades, els 20 capítols d'aquest llibre exploren les teories i aplicacions de “crowdsourcing” per a la producció de coneixement geogràfic amb tres seccions centrades en:

    1. VGI, Participació pública i Ciència ciutadana;
    2. Producció del coneixement geogràfic;
    3. Aplicacions emergents i nous reptes.
Noise pollution

En els últims anys, nombrosos estudis relacionen la contaminació acústica amb diversos efectes sobre la salut. Aquest llibre analitza en els seus 10 capítols diversos temes que inclouen els rossinyols com a bioindicadors de la contaminació acústica; les emissions acústiques dels vehicles en el tràfic urbà; reacció al soroll híbrid en la comunicació; emissions de soroll del personal del sector metal·lúrgic; la contaminació acústica submarina; i la contaminació acústica a Zimbabwe.

Eugene Roberto Nicchi, editor del llibre, ens fa una selecció de 10 articles diferents que tracten principalment dels efectes sobre la salut que té la contaminació acústica.

Protecting the wild

El llibre presenta arguments per a la protecció del món natural. En aquest treball, experts dels cinc continents reafirmen que els parcs, àrees silvestres, i altres reserves són un insuficient mitjà, tot i que indispensable encara, per mantenir les espècies, subespècies, hàbitats clau, els processos ecològics i el potencial evolutiu.

L'ús d'estudis de casos de tot el món presenten proves que les àrees protegides terrestres i marines són crucials per a la biodiversitat i el benestar humà per igual, i vitals per contrarestar les extincions antropogèniques i el canvi climàtic.

Això ho canvia tot : el capitalisme vs. el clima

Això ho canvia tot és una explicació de les raons per les quals la crisi climàtica ens desafia a abandonar definitivament la ideologia de "lliure mercat", a reestructurar l'economia global i a refer els nostres sistemes polítics. En aquest llibre, Naomi Klein sosté que el canvi climàtic és un avís que ens obliga a replantejar el nostre actual model econòmic, ja fracassat en molts aspectes, i defensa que la reducció massiva d'emissions de gasos d'efecte hivernacle és l'única oportunitat d'escurçar les enormes desigualtats econòmiques, replantejar les nostres democràcies fracturades i reconstruir les economies locals.

Amb un estil directe, l'autora desafia les nostres consciències amb aquesta obra provocativa que posa el canvi climàtic al centre de la política.

Amunt

::Llibres electrònics

L’avaluació ambiental de la mobilitat en el planejament urbanístic : criteris i recomanacions.

El planejament urbanístic té un elevat potencial per incidir en les pautes de mobilitat dels nostres municipis. Les determinacions que es poden establir per reduir la distància mitjana de desplaçament i potenciar un canvi modal cap a sistemes no motoritzats (a peu i bicicleta) o cap al transport públic col·lectiu, són clau per assegurar el desenvolupament d’un model de mobilitat sostenible.

L’objectiu principal d’aquesta guia, doncs, és detallar els continguts que han d’orientar l’avaluació ambiental de la mobilitat en el planejament urbanístic municipal a Catalunya.

L'Hort a casa

Breu manual pràctic realitzat segons els tallers de jardineria programats per l’Ajuntament de Barcelona. Publicat en forma de calendari, presenta les estacions més idònies per cultivar un hort al balcó, a la terrassa o al jardí, per poder gaudir durant tot l’any de saboroses hortalisses i plantes aromàtiques.

La Red Natura 2000. Una guía para comunicadores

Anàlisi d'importants periodistes ambientals sobre el tractament d'aquesta figura de protecció en els mitjans, i full de ruta amb consells per comunicar millor a la societat la importància i el valor d'aquesta xarxa europea d’espais protegits. Exposa consells tenint en compte les bases sobre perquè es proposen i les claus per a la seva implementació.

Trends and projections in Europe 2015 - Tracking progress towards Europe's climate and energy targets

L'informe anual de l'AEMA proporciona una avaluació actualitzada dels progressos realitzats per la Unió Europea i els països europeus en matèria de mitigació del canvi climàtic i l’energia. L’Informe revela que les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a Europa van disminuir un 23% entre 1990 i 2014, i se situen en els nivells més baixos que es coneixen.

Mujeres, motores para la diversificación económica en el medio rural y para la mejora de la gobernanza a través de los espacios naturales protegidos. Informe final

Primer diagnòstic a Espanya sobre el paper de les dones en les àrees protegides des de dos punts de vista: el paper de les dones en la presa de decisions de les institucions gestores de les àrees protegides i la rellevància de la població femenina en els municipis de les àrees protegides.

Life and land stewardship: Current status, challenges and opportunities

L'equip de seguiment extern del Programa LIFE (NEEMO) acaba de publicar un informe temàtic en el qual els autors avaluen la contribució feta pel Programa comunitari LIFE a la participació dels actors privats en la conservació de la natura. Els continguts del document també exploren de quina manera els projectes LIFE podrien contribuir a la consecució de més acords de custòdia a tota la UE.

Amunt

::Webs d'interès

WorldSummits: per muntanyencs

Es tracta d'una aplicació per a dispositius mòbils capaç d'identificar qualsevol cim de qualsevol serralada del món sense necessitat de connexió a Internet. A més, presenta una base de dades amb els refugis i vivacs registrats i la possibilitat que cada persona usuària pugui pujar les seves pròpies rutes.

Amb aquesta nova aplicació de muntanya es pot enfocar amb la càmera del mòbil qualsevol cim del món i, de forma immediata, indicar quin és. De moment, està disponible per Android.

Fixedlover

Dos joves barcelonins han creat Fixed Lover, un web que recull una cinquantena de locals que faciliten als ciclistes guardar les bicicletes. La finalitat és que els clients no pateixin per possibles robatoris mentre tenen estacionat aquest vehicle a la via pública.

Els fundadors del web consideren que el concepte bikefriendly aporta beneficis per al restaurant i el client. Si un restaurant vol sumar-se a la comunitat bikefriendly, l’únic requisit és que el local disposi d'un magatzem o bé d'un espai segur per aparcar els vehicles de dues rodes. En el cas que no se'n disposi, des de Fixed Lover s'orienta i facilita material per adaptar el local.

Amunt

::Més que llibres

FICMA 2015: 22è Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient

El Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA) es va fundar a Barcelona el 1993 i, des de llavors i de forma ininterrompuda, s’ ha celebrat anualment.

El FICMA és el festival de cinema de medi ambient més antic del món en el seu gènere. És l'únic que té una secció competitiva que no accepta produccions amb més d'un any d'antiguitat a l'any d'edició de l'esdeveniment, la qual cosa el situa al capdavant dels festivals d'aquesta temàtica.

Dates: Del 05/11/2015 al 12/11/2015

Llocs de celebració: diferents espais (Barcelona)

Cinemes Girona; CaixaForum Barcelona; CosmoCaixa; Blanquerna-Universitat Ramon Llull (URL); Universitat Pompeu Fabra (UPF); Auditori Facultat de Biologia i Geologia de la Universitat de Barcelona.

Revistes, 80 + 20 imprescindibles

El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura publica una bibliografia bàsica de revistes, amb la col·laboració del Grup de Treball de Publicacions en Sèrie del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya.

La bibliografia aplega 80 capçaleres imprescindibles per constituir el fons d'una biblioteca pública, i s'acompanya d'una tria de 20 recursos digitals que ofereixen una panoràmica del món seriat.

Amunt

::Coses de biblioteques

15 simfonies imprescindibles

En ocasió de la celebració de l'Any de les Biblioteques, el Servei de Biblioteques de la Generalitat i la Biblioteca de Catalunya organitzen el cicle “15 simfonies imprescindibles”.

Bernat Dedéu és el conductor d’aquest cicle que té com a objectiu transmetre el coneixement sobre 15 obres mestres del repertori simfònic, des del classicisme fins a la música més estimulant del nostre present.

O. Messiaen: Simfonia Turangalîla (1949) i W. Lutosławski. Simfonia Núm. 3. (1983) són les dues sessions programades pels dies 5 i 19 de novembre que tindran lloc a la Sala Caritat de la Biblioteca de Catalunya.

© Generalitat de Catalunya