• Imprimeix

Territori i Sostenibilitat treballa en les incidències derivades dels últims aiguats, que han afectat especialment la xarxa viària gironina i del Maresme

Torna
Dilluns, 19 de novembre de 2018
  • El Departament mobilitza diversos equips al territori per atendre les incidències en la mobilitat i en les infraestructures viàries i del cicle de l’aigua
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha mobilitzat des del cap de setmana diversos equips per atendre les incidències en les infraestructures i en la mobilitat derivades de les intenses pluges caigudes des d’ahir i per a facilitar la mobilitat i la seguretat a la ciutadania. Aquestes tasques han abastat  equips vinculats a la secretaria d’Infraestructures i Mobilitat, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), a més del personal del Servei Meteorològic de Catalunya.
 
Incidències a la xarxa viària
Els últims aiguats han motivat prop de 70 incidències a la xarxa viària, que han mobilitzat una setantena de persones. Aquestes incidències han comportat una trentena d’afectacions en la circulació: 18 a la demarcació de Barcelona, 8 a les comarques gironines i 5 al Camp de Tarragona. Les més importants s’han registrat a la demarcació de Girona i a la comarca del Maresme. En aquest sentit, actualment estan tallades per inundació les carreteres C-252 a Peralada, GI-643 entre Torroella i Serra de Daró i a la GIV-6216 entre Castelló d’Empúries i Sant Pere Pescador.
En l’àmbit de Barcelona, s’han produït incidències com a conseqüència d’esllavissades o despreniments a l’N-II Calella, a la C-37z a Manresa, a la C-61 a Vallgorguina, a la C-58 a Terrassa i a la BV-5301 (Montseny).
D'altra banda, durant tot el cap de setmana s'ha fet seguiment a les zones on es van produir incidències dijous passat. Ara, s’estan avaluant els danys com a conseqüència de les pluges d'entre dijous i ahir diumenge per a valorar possibles actuacions complementàries a les ja fetes.
Tots els talussos afectats s'estan inspeccionant per integrar-los dins del Sistema de Gestiu d'Actius Geotècnics, per tal d'avaluar el risc de nous despreniments, poder determinar i programar actuacions de conservació si s'escauen i poder fer-ne seguiment.
 
Esllavissades i talussos
 
Pel que fa als moviment de terres, un equip de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya s’ha desplaçat a Santa Maria de Martorelles, en coordinació amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i l’Ajuntament, per revisar l’estat d’un vial urbà afectat per la caiguda d’un mur que va cedir el passat dijous dia 15 de novembre, durant l’episodi d’aiguats, al carrer de la Font del ca, n 40. Per garantir la seguretat, s’ha avaluat les possibilitats de pas provisional per a vianants al costat del vial més allunyat de la esllavissada.
 
 
Increment de cabal a les comarques gironines
 
Pel que fa a rius i rieres i infraestructures del cicle de l’aigua, les pluges registrades ahir han afectat, principalment, a diversos municipis de les comarques del Baix i l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Gironès, la Selva i el Maresme. La majoria dels cursos fluvials d’aquestes zones han tingut la suficient capacitat per assumir els increments de cabal, tot i que s’han registrat desbordaments localitzats i alguns possibles danys provocats per la força de l’aigua.
 
Avui, inspectors de l’ACA s’han desplaçat a diverses localitats de les comarques esmentades per donar suport als ajuntaments afectats i avaluar l’estat de les lleres i l’abast de les inundacions. En total, s’han mobilitzat una desena d’efectius.
 
Des del 19 d’octubre, l’ACA està duent a terme diverses actuacions per adequar les lleres afectades per la llevantada registrada el 15 d’octubre, a les comarques d’Osona i el Ripollès, així com les del Bages, el Berguedà i el Vallès Occidental. Així doncs, des de fa un mes, cinc brigades estan treballant de manera simultània per retirar la vegetació arrossegada en alguns cursos fluvials. La previsió és que aquests treballs es perllonguin fins a finals d’any i amb una inversió provisional propera al milió d’euros.
 
En les darreres hores, les pluges han tingut una major incidència a les Terres de l’Ebre. En cas que s’hagin produït afectacions en municipis de la conca de l’Ebre es donarà tot el suport necessari als ajuntaments per reclamar les actuacions necessàries a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.
 
 
Servei de Meteorològic de Catalunya
 
Els equips del Servei Meteorològic de Catalunya han fet un seguiment exhaustiu d’aquest episodi, que ha deixat acumulacions de més de 100 mm a molts sectors de l’Empordà i de les comarques més properes, amb màxims superiors als 200 mm a l’interior de l’Alt Empordà (206,7 mm a Navata). La precipitació no ha estat tan intensa com la de la setmana passada, però sí molt persistent. La nevada s’ha concentrat sobretot al Ripollès, amb gruixos de fins a 32 cm a Ulldeter (1.999 m).

Més informació