Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Desembre 2017 #150

Aeroports

L’aeroport de Barcelona- El Prat registra al novembre 3,1 milions de passatgers, amb un increment del 5%

L’aeroport de Barcelona – El Prat, amb 3.195.515 passatgers registrats al novembre, ha tancat el mes amb un increment del 5% respecte el mateix període de l’any 2016. A l’acumulat han passat 44.090.855 passatgers, un 7,1% més que entre gener i novembre de 2016. S’han operat 23.465 vols i transportat 14.462 tones de mercaderies durant el mes de novembre.

Als altres aeroports catalans s’ha tancat el mes amb menys passatgers que l’any passat: A Girona- Costa Brava han disminuït un 8,2%, i a Reus un 17,2%, tot i que l’acumulat en tots dos és positiu (Girona un 17,1% més i Reus un 25,2% més). A Sabadell es van operar 3.720 moviments al novembre, un 22,9% més, i a l’acumulat ha incrementat un 16%.

Llegiu-ne més
L’aeroport de Girona- Costa Brava obté la certificació sobre seguretat operacional de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria

El certificat garanteix que l’aeroport compleix tots els requisits establerts en el Reglament Europeu 139/2014 i avala la vigència de la nova normativa a totes les seves instal·lacions, sistemes, equips, serveis i procediments operacionals.

Llegiu-ne més
Licitades les obres de millora i adequació de les quatre sales VIP de l’aeroport de Barcelona- El Prat

Aena ha licitat les obres per ampliar i renovar aquests espais per 9,8 MEUR. Les obres es faran en un termini de 10 mesos.

Llegiu-ne més

Parc de vehicles

Les matriculacions de vehicles comercials lleugers tanquen novembre amb 18.246 unitats

Això suposa un creixement del 18,3% respecte novembre de l’any passat. Les furgonetes són el tipus de vehicle amb un volum de matriculacions més elevat: 10.039 registres i un increment del 13,3% respecte novembre de 2016. En el període gener- novembre, les matriculacions han estat de 182.609 unitats, cosa que representa un 17,4% més que els primers onze mesos de l’any passat.

Llegiu-ne més
Les matriculacions de vehicles elèctrics i híbrids incrementen un 65% el mes de novembre

Van arribar a les 6.268 unitats. En el cas dels turismes, la quota de mercat sobre el total de matriculacions en el mes de novembre per elèctrics i híbrids ha estat d’un 5,9%, principalment gràcies als vehicles híbrids. En el període gener- novembre ja s’han superat els 58.000 registres.

Llegiu-ne més
Durant el mes de novembre es van assolir 104.170 matriculacions

Aquesta quantitat suposa un creixement del 12,4% si ho comparem amb el mateix mes de l’any anterior. A Catalunya al novembre s’han matriculat 17.244 unitats, un 7,2% mes que el novembre de 2016. A l’acumulat de l’any s’arriba a 1.131.988 unitats, cosa que es tradueix en un 7,8% més que entre gener i novembre de 2016. Les vendes a particulars són les que creixen menys en el conjunt de l’any, tot i l’impuls de novembre.

Llegiu-ne més
Les matriculacions de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos es mantenen planes el novembre

En el mes de novembre s’han matriculat 3.219 unitats, cosa que suposa un estancament respecte el mateix mes de 2016, ja que l’increment ha estat només del 0,6%. En el període entre gener i novembre l’increment ha estat de l’1,8%, i s’ha arribat a les 26.331 matriculacions.

Llegiu-ne més
La producció i la exportació de vehicles creixen al novembre

La producció tancà amb 297.757 unitats fabricades, cosa que representa un creixement del 3,84%. També s’ha donat un lleuger repunt de les exportacions. Tot i això, l’acumulat anual, tant de fabricació com d’exportació, es manté negatiu respecte l’any 2016.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - Rodalies

S’aproven els serveis ferroviaris de Rodalies i Mitja distància declarats com obligacions de servei públic

El Ministeri de Foment destinarà anualment 937,4 MEUR a aquests serveis, que utilitzen més de 322 milions de viatgers. El Govern compensarà el dèficit d’explotació per garantir el dret de mobilitat dels ciutadans.

Llegiu-ne més
Adjudicades les obres d’adaptació de les instal·lacions de seguretat al futur esquema de vies de Barcelona- Sants

Adif ha adjudicat el contracte per un import de 4.530.724,2 euros (IVA inclòs). Es tracta d’una actuació de gran importància per a la millora del servei, que optimitza i flexibilitza la capacitat de la infraestructura en el nucli central de la xarxa ferroviària de Barcelona. Els treballs permetran optimitzar les operacions d’entrada, sortida i estacionament dels trens per agilitzar i reduir els temps en els moviments de pujada i baixada dels viatgers.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- FGC

Els trens turístics d’FGC tanquen el novembre batent rècords

El Cremallera i els Funiculars de Montserrat baten el seu rècord històric amb més de 1.1 milions de viatgers, un 22% més que l’any anterior. El Tren del Ciment ha tancat la seva millor temporada amb 26.821 visitants, això significa un augment de més del 18%.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Skitren, el bitllet combinat de Renfe i FGC, renova la seva oferta per esquiar a la Molina i Vall de Núria

Inclou el viatge d’anada i tornada en els trens de la línia de Puigcerdà, el cremallera de Núria o el bus de la Molina, que permet el trasllat fins a les pistes i el forfet per un dia. Els bitllets combinats poden suposar fins a un 30% de descompte respecte el preu per separat de cada servei que ofereixen.

Llegiu-ne més
FGC tanca l’any 2017 amb els millors resultats de la seva història

Ferrocarrils augmenta en totes les seves línies de negoci, tant en nombre de viatgers als trens, com de visitants a les estacions de Turisme i Muntanya. A més, els viatgers a les línies metropolitanes arriben al seu rècord històric, amb 84,4 milions de viatgers.

Les estacions del Grup FGC tanquen l’any amb més de 890.000 visitants i els trens turístics amb més d'1,5 milions de viatgers.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Altres

Es presenta un pla per impulsar el transport de mercaderies per ferrocarril

Algunes mesures previstes seran l’adquisició de noves locomotores (inversió superior a 100MEUR), recerca d’un soci estratègic, i incentivar l’ús del ferrocarril pel transport de mercaderies amb un import de 25MEUR a l’any durant 5 anys.

El transport de mercaderies per ferrocarril evita costos relacionats amb la contaminació atmosfèrica, l’accidentalitat, la congestió i el soroll. L’any 2016 a Espanya suposà un estalvi total de 428,97 MEUR.

Llegiu-ne més
S’invertiran fins a 16,9 MEUR, en un període de tres anys, en aparells de via per al manteniment de la xarxa convencional

El contracte contempla el subministrament de desviaments complets i components necessaris per al manteniment tant preventiu, com correctiu. El contracte preveu la fabricació i premuntatge al taller  dels diferents aparells de via, així com una zona per emmagatzemar els diferents elements fabricats.

Llegiu-ne més
Licitat per 14,6 MEUR el subministrament de balast pel manteniment de vies d’alta velocitat

El contracte, que té un termini de 48 mesos i està dividit en 19 lots, inclou l’extracció de la pedra per a la fabricació del balast, el magatzematge en la cantera i el transport fins les bases de manteniment.

Llegiu-ne més
S’inverteixen fins 50,8 MEUR en travesses de formigó pel manteniment de les xarxes convencional i d’ample mètric

El contracte, amb un termini de tres anys, s’ha dividit en set lots que inclouen tant la fabricació de les travesses com la seva disposició i càrrega en punts d’abassegament.

Llegiu-ne més
Aprovada la modificació del Reglament de Circulació Ferroviària

El Consell de Ministres ha aprovat aquesta proposta que modifica aquest Real Decret 664/2015, de 17 de juliol. El principal objecte del Reglament de Circulació Ferroviària és establir normes operatives d’aplicació general per a  que la circulació dels trens i realització de les maniobres en la xarxa ferroviària d’interès general de l’Estat es realitzi de forma segura, eficient i puntual, tant en condicions d’explotació normal, com en situacions especials, com les d’averia.

Llegiu-ne més

Ports

El Port de Tarragona registra un creixement del 9,5% en els primers 11 mesos de l’any

Els productes energètics, la pasta de paper, els vehicles, els pinsos i farratges i els animals vius són els tràfics que més bones xifres han aconseguit.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Creixement rècord mensual del Port de Barcelona al novembre: +57,5% en contenidors i +48,5% en tràfic total

L’excel·lent resultat del mes de novembre ha impulsat el tràfic acumulat de contenidors dels 11 primers mesos de l’any fins als 2,7 milions de TEU, una xifra que suposa un creixement del 33,7% respecte al mateix període de l’any anterior. Aquest fet ha impulsat el tràfic total de la instal·lació, que augmenta un 26% durant els 11 primers mesos de l’any.

Llegiu-ne més

ATM

El Consell d’Administració de l’ATM aprova les tarifes de transport públic per a l’any 2018

Les tres administracions consorciades al si de l’ATM (la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona) han acordat per unanimitat una actualització de les tarifes de prop del 2% (en la línia de l’increment interanual de l’IPC) després de 5 anys de contenció de preus. L’any 2017 s’assoleix un nou rècord de demanda, amb 985 milions de viatges, que suposa un increment del 3,2% respecte l’any anterior.

Llegiu-ne més
L’ATM de Girona congela les tarifes dels títols de transport públic per quart any consecutiu

Durant els 10 primers mesos de 2017, més de 6 milions de persones han usat el sistema de transport públic de l'ATM, un 4% més que l'any anterior.

Llegiu-ne més
L’ATM de Lleida congela les tarifes dels títols de transport públic per a l’any 2018

Creix un 1,28% el nombre d'usuaris del transport públic a l'ATM de Lleida en termes interanuals i arriba als 8,4 milions. El Consell d’Administració de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) de Lleida ha acordat la congelació dels preus dels títols de transport d’aquest àmbit per a l’any 2018. Aquest manteniment de preus  s’emmarca en la política de foment d’ús del transport públic i és possible perquè la Generalitat i les administracions consorciades mantenen les seves aportacions al sistema tarifari integrat.

Llegiu-ne més
L’ATM del Camp de Tarragona congela les tarifes dels títols de transport públic per a l’any 2018

Preveu tancar l'any amb una xifra propera als 20,5 milions d'usuaris, que suposa un increment d'un 5,5% respecte del 2016.

Llegiu-ne més

Altres notícies de mobilitat

Catalunya fomentarà la implementació de bones pràctiques de mobilitat sostenible a les escoles i instituts

En el marc del projecte europeu School Chance, que té com a objectiu incorporar la mobilitat sostenible, autònoma i segura dels infants en les polítiques regionals. Hi participen sis socis més de diferents punts d’Europa.

Llegiu-ne més
Es presenta el Pla d’Internacionalització del Transport i les Infraestructures 2018-2020

El Pla vol generar més i millors oportunitats de negoci per a les empreses espanyoles a l’exterior. Es centra, a través de 110 iniciatives concretes, en 11 mercats prioritaris i 9 mercats d’oportunitats. La inversió dels mercats prioritaris representen més de 2,5 bilions d’euros els propers 10 anys.

Llegiu-ne més
shadow bottom
S’aprova un nou marc regulador per a la realització d’activitats amb drons

La nova regulació permet una operativa més extensa i flexible, i garanteix la seguretat en les operacions.

A Espanya s’han creat gairebé 3.000 empreses en 3 anys, a causa del desenvolupament d’aquest sector.

Llegiu-ne més
Aprovades mesures regulatòries addicionals per a l’activitat de lloguer de vehicles amb conductor

El Govern de l’Estat ha aprovat aquestes mesures per facilitar la convivència ordenada i equilibrada per a l’activitat del lloguer de vehicles amb conductor (VTC). Aquesta nova normativa evitarà pràctiques especulatives de les llicències VTC i permetrà un control més eficaç dels requisits que han de complir els operadors d’aquesta activitat.

Llegiu-ne més
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4342

Logo Generalitat