Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Novembre 2017 #149
Episodis ambientals de contaminació atmosfèrica

Des de l'1 de desembre, en cas de decretar-se un episodi ambiental de contaminació atmosfèrica a la Zona de Baixes Emissions, les administracions poden restringir el trànsit als vehicles més contaminants amb l'objectiu de preservar la salut dels ciutadans. No podran circular els turismes i furgonetes que no disposin de distintiu ambiental. A més, com a contrapartida, es farà un reforçament del transport públic.

Llegiu-ne més

Aeroports

L’aeroport de Barcelona- El Prat registra a l’octubre 4,1 milions de passatgers, amb un increment del 3,9%

L’aeroport de Barcelona – El Prat ha tancat el mes d’octubre amb un increment del 3,9% respecte el mateix període de l’any passat. Acumula un total de 40.895.340 de passatgers, un 7,3% més que entre gener i octubre de 2016. A l’apartat d’operacions s’han registrat un 7% més respecte el mateix mes de 2016 i s’han transportat un 16,3% més de mercaderies.

L’aeroport de Girona- Costa Brava ha tancat el mes amb un 21,8% més de passatgers i un 14,4% més d’operacions. L’aeroport de Reus ha tancat el mes amb un increment de passatgers del 28,2% i un 12,6% d’operacions. L’aeroport de Sabadell ha operat un 31,5% més de moviments a l’octubre.

Llegiu-ne més
Millora del paviment de la pista 07R-25L de l’aeroport de Barcelona- El Prat

Es la pista més propera al mar i destinada a l’enlairament dels avions. Serà objecte d’una destacada adequació del paviment a la capçalera 25L. L’actuació, que es farà en una superfície de 6.000m2, té un pressupost de 607.398,47€.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Rodalies

Adjudicades les obres per implantar un nou esquema de vies a l’estació de Barcelona Sants

Els treballs permetran optimitzar les operacions d’entrada, sortida i estacionament dels trens per agilitzar i reduir els temps en els moviments de pujada i baixada de viatgers. El contracte s’ha adjudicat per un termini de 10 mesos i una inversió global de 5.823.062€.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - Metro

Barcelona acull el congrés de l’Associació Llatinoamericana de Metros i Subterranis

ALAMYS reuneix els principals agents del transport urbà per ferrocarril de l’Estat espanyol, Portugal i Amèrica Llatina, per analitzar els beneficis dels transports ferroviaris en els entorns urbans.

Llegiu-ne més
Ja hi ha 20 estacions de metro connectades al sistema Bicibox

Els municipis de l'Hospitalet, Cornellà i el Prat compten amb aparcaments gratuïts per a la bicicleta privada a la rodalia dels accessos d'algunes estacions.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari- Corredor Mediterrani

Posada en tensió de la nova variant Vandellòs- Tarragona del Corredor Mediterrani

L’electrificació de la catenària i els seus sistemes associats són un pas imprescindible per a la posada en servei d’aquesta nova infraestructura estratègica per el desenvolupament i configuració del Corredor Mediterrani.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Altres

Es destinen 226 MEUR addicionals a garantir la prestació dels serveis ferroviaris de rodalies, mitja distància i ample mètric

El Consell de Ministres ha autoritzat la modificació del contracte actual entre l’Administració General de l’Estat i Renfe, amb l’objecte d’incrementar en 226 MEUR la partida destinada a cobrir el seu dèficit d’explotació.

Llegiu-ne més
Adjudicada la redacció dels projectes de supressió de 74 passos a nivell

L’objectiu és incrementar la seguretat de les línies ferroviàries, especialment a les zones on  la circulació de vehicles de carretera s’ha intensificat. L’import global d’adjudicació del contracte són 3.787.548 €, IVA inclòs, classificat en 9 lots per àmbit geogràfic. El lot 7 per 348.067€ el comparteixen la Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i Catalunya, i el lot 8, adjudicat per 407.407€, el comparteixen Aragó i Catalunya.

Llegiu-ne més
Adjudicat el manteniment de la xarxa convencional i d’ample mètric per import de 322 MEUR

El nou model de contracte de manteniment d’Adif, per un termini de 24 mesos, té com a objectius principals preservar la seguretat i la fiabilitat de les línies i aconseguir un control més gran de les incidències. S’introdueixen seguiments mensuals del compliment dels programes de treball i indicadors de qualitat, fiabilitat i seguretat.

Llegiu-ne més
El ministre de Foment anuncia un pla d’actuació per a la millora de la seguretat dels viatgers a les estacions

El nou pla es centrarà especialment en aquelles estacions que compten amb passos autoritzats entre andanes al mateix nivell per al creuament de les vies. Les inversions efectuades en el període 2012-2017, pugen a 44.625.200€, i la previsió d’inversió a curt termini, en el període 2018-2021, puja als 63.836.800€, és a dir, un increment aproximat del 43% respecte el període anterior.

Llegiu-ne més

Carreteres

S’inicien les obres de rehabilitació del ferm del tram límit provincial amb Lleida- Esparraguera de l’autovia A-2

La inversió prevista arriba als 16 MEUR. Les obres estan previstes que finalitzin el desembre de 2018, si no hi ha incidències.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Licitades per 12,55 MEUR diverses operacions de conservació i explotació en carreteres de Lleida

Les carreteres són: N-145 (de la intersecció amb la N-260- Seu d’Urgell- fins la frontera amb Andorra), N-260 (del límit amb la província de Girona fins la intersecció amb la N-230- Pont de Suert), i N-260R (de la intersecció amb la N-260 fins el límit de concessió del Túnel del Cadí- Baltarga).

Llegiu-ne més

Ports

Els ports de Palamós i Roses clouen una temporada de creuers excel·lent amb 46 escales i més de 45.000 passatgers

El port de Palamós ha tancat una temporada de creuers històrica amb 42 escales i 42.800 passatgers. Roses amb 2.400 passatgers i 4 escales, dobla amb escreix el nombre de passatgers respecte la temporada passada.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports de la Generalitat dotarà vuit ports gironins de 657 lluminàries amb tecnologia LED

S’instal·laran llumeneres amb tecnologia LED als ports de Llançà, el Port de la Selva, Roses, l’Escala, l’Estartit, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Blanes, amb un estalvi del 50% en el consum energètic. La dotació d’aquests equipaments tindrà un cost de 392.000 euros i un termini d’execució de tres mesos, la instal·lació s’iniciarà el mes de desembre.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El creuer Quest, l’últim d’aquesta temporada, arribà el 3 de novembre al Port de Tarragona

El creuer Quest de la companyia Azamara Club Cruises va atracar divendres 3 de novembre, a la terminal de creuers del Port de Tarragona, amb gairebé 700 passatgers a bord.

Llegiu-ne més
El Ports de Tarragona, tercer de l’Estat en creixement durant els primers nous mesos de l’any

El Port de Tarragona ha crescut un 13,8% en l’acumulat fins al mes de setembre, el que el converteix en el tercer en creixement entre els principals ports de l’Estat, per darrera de Barcelona i Las Palmas. Això implica també que la instal·lació tarragonina ocupa actualment la cinquena plaça en el rànquing de tràfic de mercaderies en els ports d’interès general. Les xifres del mes de setembre del Port de Tarragona han estat excepcionals, convertint el d’aquest any en el millor setembre de la història. La infraestructura tarragonina ha mogut 3.429.375 tones durant aquest mes, amb un creixement del 36,4% respecte el mateix mes de l'any anterior.

Llegiu-ne més
Els primers nou mesos de 2017 han estat els millors de la historia del Port de Tarragona en el tràfic de cru de petroli

Les xifres d’importació d’aquest producte al Port superen la mitjana dels darrers cinc anys.

Llegiu-ne més
El Port de Tarragona assoleix una xifra rècord aquest any 2017 amb 51.390 creueristes i gairebé una quarantena de creuers

El Port de Tarragona ha tancat la temporada de creuers amb xifres que superen les expectatives fixades i bat rècord amb 51.390 creueristes, fet que suposa un increment del 284% respecte la temporada passada.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Club Nàutic d’Arenys de Mar guanya el concurs per a l’explotació de la dàrsena esportiva

El projecte del Nàutic, que es va licitar al juliol passat, ha de modernitzar les instal·lacions, diversificar l’oferta nàutica, potenciar l’escola de vela, apostar per la mobilitat sostenible i integrar l’espai nàutic amb el municipi, amb una inversió de 6,2 milions d’euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Port de Barcelona manté a l’octubre el fort creixement en tràfic total (+35,5%) i contenidors (+26,5%)

El Port de Barcelona manté l’elevat ritme de creixement que ha caracteritzat l’evolució de l’exercici i que s’ha accelerat durant el segon semestre de l’any. Pel que fa a les dades acumulades en tot el que portem d’any, el tràfic de contenidors, una de les activitats més estratègiques per al Port i l’economia de l’entorn, ha augmentat un 31,1% fins al mes d’octubre, amb un total de 2,46 milions de TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus).

Llegiu-ne més

Transport en autobús

El servei d’autobús municipal de Calafell guanya un dels premis al transport públic més prestigiosos de l’Estat espanyol

És el que des de 1992 concedeix la revista especialitzada “Autobuses&Autocares”. Calafell l’ha assolit enguany en la categoria de transport urbà per a petits municipis, mentre que el de grans ciutats ha recaigut en València.

Llegiu-ne més
Incrementen els usuaris “molt satisfets” del transport urbà de Tarragona

Els resultats de les enquestes de satisfacció fetes als veïns i veïnes de Tarragona, que utilitzen el transport públic, han evidenciat una millora dels serveis de l’Empresa Municipal de Transports (EMT). El nombre d’usuaris que han marcat la casella de “molt satisfets” (9-10) ha superat un 6’7% les dades de l’any passat, superant així el 8 de nota mitjana, concretament 8,43.

Llegiu-ne més
Reus Transport licita el contracte per renovar la flota d’autobusos

La previsió és adquirir 13 vehicles. El pressupost de licitació del contracte, que inclou el subministrament, el manteniment i l’assegurança dels vehicles durant 10 anys és de 8.408.344 euros en cas d’arrendament i de 7.426.584 euros en cas de compravenda. El procés de renovació de la flota planteja el lliurament d'unitats de forma esglaonada.

Llegiu-ne més

Bicicleta

Inaugurada la nova seu de Biciclot, a l’edifici històric de Can Picó

Amb el trasllat, aquest nau rehabilitada es convertirà en el Bicihub Barcelona, un equipament de proximitat, de barri i de ciutat, dedicat a la mobilitat sostenible en bicicleta i a l’economia social i solidària.

Llegiu-ne més

Altres notícies de mobilitat

Presentació del Pla d’Innovació per al transport i les infraestructures 2017-2020

El pla marca el full de ruta i vol integrar i coordinar tota l’activitat en matèria d’innovació de les empreses i institucions del Grup Foment. S’han identificat quatre eixos estratègics: experiència de l’usuari; plataformes intel·ligents; rutes intel·ligents; i eficiència energètica i sostenibilitat. L’import estimat és de 50 MEUR en tres anys.

Llegiu-ne més
Campanya de viabilitat hivernal 2017-2018 a la xarxa de carreteres de l’Estat

El dispositiu especial es va posar en funcionament l’1 de novembre i estarà operatiu fins el 30 d’abril. Les operacions consisteixen a mantenir nivells de servei i seguretat vial adequats dins la xarxa de carreteres de l’Estat.

Llegiu-ne més
La restricció de vehicles en dies d’alta contaminació reduirà un 18% les emissions

La Generalitat avisarà amb 48 hores d’antelació quan calgui activar el protocol de limitació de vehicles a la conurbació de Barcelona.

Llegiu-ne més
La Comissió Europea selecciona 3 projectes d’inversió amb participació espanyola per rebre fons CEF per valor de 72 MEUR

Els projectes seleccionats corresponen a l’implantació de l’ample UIC en el tram Castellbisbal- Vilaseca, a la implementació operativa del sistema de comunicacions de veu sota el protocol Internet (VoIP) a Barcelona, i la autopista del mar entre Barcelona i Civitavecchia. En total els projectes escollits suposen una inversió de més de 328 MEUR.

Llegiu-ne més
Com funciona...la T-Aire, la targeta de viatge dels episodis de contaminació

Des de l'1 de desembre hi poden haver restriccions de trànsit per als vehicles més contaminants en episodis ambientals. La T-Aire és una targeta que només tindrà vigència durant aquestes situacions per facilitar la mobilitat en transport públic.

Llegiu-ne més
shadow bottom
T-verda, la nova targeta que permet viatjar gratuïtament en transport públic

Amb l’objectiu d’afavorir la retirada en circulació dels vehicles més contaminants, les entitats consorciades a l’ATM, han posat en marxa un nou títol de transport: la T-verda. La T-verda permet, a aquelles persones que hagin donat de baixa un vehicle sense etiqueta de la DGT i es comprometin a no comprar-se cap altre durant 3 anys, viatjar il·limitadament i de manera gratuïta per aquest període de 3 anys en qualsevol servei de transport públic integrat de les 6 zones de l’ATM de Barcelona.

Llegiu-ne més
shadow bottom