Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Setembre 2017 #147

Aeroports

El Govern analitza la gestió de l’aeroport del Prat, que tancarà l’any al 87% de la seva capacitat sense cap inversió ni alternativa de gestió prevista

L’aeroport de Barcelona tancarà l’exercici 2017 amb gairebé 48 milions de passatgers anuals, sense cap inversió ni alternativa de gestió prevista per als propers 4 anys, més enllà de l’ampliació del dic sud de la T1. El document analitza la lentitud i reactivitat d’Aena a l’hora de solucionar problemes. L’aeroport barceloní aporta el 55% del benefici d’Aena i només rep el 7% de la inversió aeroportuària de l’Estat mentre que Madrid rep el 20% i n’aporta el 4%.

Llegiu-ne més
Creixement de l’aeroport de Barcelona- El Prat i inversions realitzades

L’aeroport de Barcelona- El Prat ocupa el sisè lloc per volum de passatgers en el rànquing de la Unió Europea i ha passat de 19,8 milions de passatgers l’any 2000, a 44,2 milions l’any 2016 (un 123% més, amb un increment mitjà anual de +7,7%).

Llegiu-ne més
Espanya i Andorra es reuneixen per analitzar els avançaments a l’aeroport d’Andorra- La Seu d’Urgell

L’objectiu és analitzar la situació de la certificació de l’aeroport d’Andorra- La Seu d’Urgell per a la realització d’operacions de vol instrumental amb GPS. L’aeroport està verificat per operacions visuals i no és operatiu els dies de baixa visibilitat.

Llegiu-ne més
L’aeroport de Barcelona- El Prat registra un increment de passatgers del 5,2% a l’agost

Entre gener i agost l’aeroport acumula uns 32 milions de passatgers, un 7,9% més que l’any 2016. L’aeroport de Girona- Costa Brava creix un 15,4% i el de Reus un 22,3% durant el més d’agost.

Llegiu-ne més

Parc de vehicles

Agost tanca amb 72.470 matriculacions de turismes

Suposa un increment del 13,1% davant el mateix període de l’any anterior. Es van registrar 849.912 matriculacions en els primers vuit mesos de l’any, un 7% més que el mateix període de l’any 2016.

Llegiu-ne més
Les matriculacions de turismes elèctrics i híbrids arriben a la quota més alta a l’agost, un 6,9%

Durant el mes d’agost les matriculacions d’aquest tipus de vehicles van arribar a 5.117 unitats, cosa que ha suposat un increment del 92,7% en comparació amb el mateix mes de l’any 2016.

Llegiu-ne més
El mercat de vehicles comercials creix un 17,1% fins agost

A l’agost s’han matriculat 12.807 vehicles comercials lleugers, que representa un creixement del 21,7% respecte l’agost de l’any anterior. En els primers vuit mesos s’han matriculat 132.309 unitats.

Llegiu-ne més
El mercat de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos, creix un 2,9% entre gener i agost

Van registrar un volum de 1.691 unitats durant el passat mes d’agost, cosa que representa una pujada del 12% en comparació amb el mateix període de l’any anterior. En els primers vuit mesos s’han matriculat 34.700 unitats.

Llegiu-ne més
ANFAC signa el Pacte per una Economia Circular

L’Associació espanyola de fabricants d’automòbils i camions (ANFAC) s’ha adherit a la “Declaració per una Economia Circular 2018-2020” amb l’objectiu d’assolir un nou model en el qual els productes es mantinguin a l’economia durant el major temps possible, per tal de tenir una societat més eficient i amb les màximes garanties per a la salut i el medi ambient.

Llegiu-ne més
La producció de vehicles en els vuit primers mesos de l’any retrocedeix un 4,5%

S’ha assolit una producció de 1.874.241 unitats en els primers vuit mesos. El mes d’agost tancà amb 79.196 unitats produïdes i un retrocés del 28,5% respecte el mateix mes del 2016. La causa és principalment el cessament de l’activitat en diverses plantes productores espanyoles amb motiu d’obres de manteniment o ajustament als nous models.

Llegiu-ne més
Catalunya explica a Europa el Pacte Nacional per la Transició Energètica i la xarxa de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics

En poc més d'un any ha estès de 39 a 126 els punts de recàrrega ràpida d'àccés públic, distribuïts en 42 emplaçaments.

Llegiu-ne més
Santander i Tarragona lideren el rànquing de millors ports, segons les empreses automobilístiques

Segons dades de Ports de l’Estat l’any 2016 el sector de l’automoció ha transportat més de 3,2 milions de vehicles nous a través dels ports espanyols, cosa que representa un 12% més que l’any 2015.

Llegiu-ne més
El ferrocarril va transportar més de 822.000 vehicles nous l’any 2016

Això suposa un 4,5% més que l’any 2015. Un total de 684.000 vehicles corresponen a transport nacional. S’han utilitzat per aquest moviment de vehicles un total de 4.367 trens, un 5,6% més que l’any anterior. Per a transport de components s’han utilitzat 2.909 trens.

Llegiu-ne més
2,2 milions de vehicles nous van ser transportats per carretera l’any 2016

Això ha suposat un increment del 0,9% respecte l’any anterior. S’han utilitzat gairebé 300.000 camions per transportar vehicles nous i s’ha mogut un volum total de 1.309.000 vehicles, cosa que representa un creixement del 3,9%. El transport internacional de vehicles, però, experimenta una caiguda del 3%.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Rodalies

Obres de modernització de la infraestructura a Colera (Girona)

Estan incloses dins el pla d’inversions a la xarxa de rodalies, que destinarà 4.000 MEUR a millores de la infraestructura ferroviària. En aquesta actuació, amb una inversió de gairebé 2 MEUR, es millorarà un pont metàl·lic, que permetrà, a més, eliminar la limitació temporal de velocitat existent en aquest punt.

Llegiu-ne més
Obres per incrementar l’accessibilitat a l’estació de Sant Jordi Desvalls (Girona)

L’actuació suposa una inversió de 266.000 euros i un termini d’execució de 5 mesos i mig. Els principals treballs consistiran en elevar les andanes i altres actuacions per garantir el trànsit de persones amb dificultats de mobilitat i la instal·lació d’un nou enllumenat i marquesina.

Llegiu-ne més
Restablert el servei ferroviari entre Reus i Marçà- Falset (Tarragona) i entre Les Borges Blanques i Lleida

Adif ha finalitzat les obres de millora de la infraestructura en el túnel de l’Argentera, que permetrà suprimir la limitació temporal de velocitat existent en aquest punt. L’actuació té un pressupost superior als 2 MEUR. La línia R15 recupera les freqüències i trajectes habituals, mentre que les línies R13 i R14 reajusten els horaris entre Lleida i Juneda.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- FGC

La Generalitat millorarà l’accessibilitat de les estacions d’FGC de Sabadell Plaça Major i la Creu Alta

El Departament de Territori i Sostenibilitat millorarà l’accessibilitat de les estacions de Sabadell Plaça Major i la Creu Alta, amb una inversió total d’1,5 milions d’euros. Les obres, que executarà FGC, començaran abans de final d’any i finalitzaran el segon trimestre de 2018. Els treballs consistiran en la instal·lació de noves escales mecàniques a ambdues estacions i un ascensor addicional a la de Sabadell Plaça Major.

Llegiu-ne més
Finalitzades les obres a l’estació de Putxet

Amb aquesta actuació, el 100% de les estacions metropolitanes d’FGC ja està adaptat a persones amb mobilitat reduïda. Els treballs, amb una inversió d’1,4 milions d’euros, han comportat la instal·lació de dos ascensors per a facilitar les connexions entre el carrer i les andanes.  

Llegiu-ne més
shadow bottom
Tota la xarxa d’FGC adaptada a persones amb mobilitat reduïda

En total són 107 estacions a les línies Barcelona- Vallès; Llobregat- Anoia i Lleida- La Pobla; als cremalleres de Montserrat i Núria i al funicular de Gelida. A més, el 91% de les estacions de metro estan adaptades i l'objectiu és arribar al 100% en els pròxims cinc anys. En total la Generalitat ha invertit 65 milions d'euros en l'adaptació de la xarxa d'FGC i de metro des de 2011.

 

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat invertirà 6 milions en la compra d’un tercer tren per a la línia Lleida- la Pobla de Segur

La nova unitat donarà cobertura a l’increment de demanda experimentat per la línia, que ha crescut un 200% els primers sis mesos de 2017. Entre gener i juny ha transportat 91.969 usuaris, 61.329 més que el mateix període de l’any anterior.

Llegiu-ne més
FGC incrementa el servei de trens a l’estació d’Olesa de Montserrat

D’aquesta manera, FGC dona resposta als increments de demanda registrats en aquesta estació i que es preveu que segueixin augmentant en el futur. Durant el primer semestre de l’any 2017 l’estació d’Olesa de Montserrat ha registrat 155.934 viatgers, un 12% més que el primer semestre de 2016.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Metro

TMB col·laborarà en el desenvolupament i modernització del metro de Viena

Mitjançant un conveni de tres anys de durada prorrogables el metro de Barcelona servirà de referència per a les noves línies automàtiques de Wiener Linien a la capital austríaca.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari- Corredor Mediterrani

Espanya i França avancen en el desenvolupament de les autopistes ferroviàries (AF)

És important per avançar en el desenvolupament del Corredor Mediterrani i Atlàntic. Es presentarà el concurs pels projectes d’explotació de les autopistes ferroviàries. Ambdós ministres acorden constituir un grup de treball per tractar la nova directiva de treballadors desplaçats en el sector del transport per carretera.

Llegiu-ne més
Compromís amb el Corredor Mediterrani

El Corredor comporta una inversió aproximada de 17.000 MEUR, d’aquests ja s’han executat 13.500 MEUR. La inversió prevista pel període 2017-2020 són 3.122 MEUR, dels quals aquest any està previst destinar 715 MEUR.

En el tram entre Tarragona i Vandellòs està previst acabar obres i iniciar el període de circulació en proves durant el primer trimestre del 2018, i s’estan fent els tràmits per reactivar les obres en el tram entre Vandellòs i Castelló.

Llegiu-ne més

Carreteres

Govern i ajuntaments reclamen al Ministeri de Foment que acceleri les obres de la B-40 entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls

Es preveu que les obres del Quart Cinturó entre Abrera i Terrassa finalitzin el 2020, de manera que hauran suposat un termini de 14 anys per executar 14 quilòmetres d’autovia.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Els alcaldes de Tarragona, l’Ebre i el Penedès avalen la proposta de la Generalitat per a la reducció de l’accidentalitat a l’N-340

25 municipis de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i el Penedès han donat el vistiplau definitiu a la proposta per al desviament dels vehicles pesants cap a l’AP-7 i la bonificació per als desplaçaments interns a l’autopista.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat millora el ferm de l’Eix Transversal entre Manresa i Vic

Aquestes obres, que executarà la concessionària de l’Eix, tenen un pressupost de 600.000 euros, i un termini d’execució d’un mes.

Llegiu-ne més
Restriccions al trànsit en horari nocturn per les obres de l’N-141e a Bescanó

El Departament de Territori i Sostenibilitat té en marxa des del març passat les obres de millora d’un tram de l’N-141e a Bescanó (Gironès), que consisteixen principalment en l’eixamplament de la carretera i la millora del revolt de la Pilastra per afavorir una conducció més segura i còmoda. Els treballs, amb un pressupost de 3,5 milions d’euros, finalitzaran la primavera de l’any que ve.

Llegiu-ne més
Comencen les obres per instal·lar pantalles acústiques a la C-32 a Mataró

Les obres, a càrrec de la societat concessionària INVICAT, d’acord amb el conveni que va signar amb la Generalitat de Catalunya per millorar la integració de l’autopista C-32 al territori, tenen un pressupost de 506.000 euros i una durada prevista de tres mesos i mig.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat instal·la un nou sistema de gestió de la mobilitat al corredor de la C-55, la C-16 i la C-58 al Bages

Aquesta actuació permetrà millorar la seguretat i la canalització del trànsit i forma part del conjunt de millores implantades en les vies de l’entorn de Manresa, com les obres dutes a terme a la carretera C-55 i el sistema de descomptes implantat a l’autopista C-16. Els treballs compten amb un pressupost de 2,4 milions d’euros i tindran una durada de nou mesos, set per a l’execució de les obres d’obres i dos per efectuar proves.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat licita les obres de millora de la travessera urbana de Solsona

El cost de l’actuació és de 463.000 euros i té un termini d’execució aproximat d’un mes. Els treballs inclouen els fresats i reposicions, recreixement del ferm, elements de drenatge i de senyalització, abalisament i defensa.

Llegiu-ne més
Autoritzada la licitació per diverses operacions de conservació i explotació de carreteres a Lleida

El valor estimat és de 24,06 MEUR, IVA inclòs; i les carreteres afectades són: carretera N-145 (La seu d’Urgell- Andorra), la N-260 (província Girona-Pont de Suert), la N-260R (Baltarga).

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat inicia les obres de la variant nord-oest de Balaguer (C-12)

La nova carretera, de dos quilòmetres de longitud, donarà continuïtat a l’actual variant sud i evitarà el trànsit de pas per l’interior del nucli urbà als vehicles que des de Lleida es dirigeixin cap a Àger. Els treballs compten amb una inversió de 3,6 MEUR i un termini d’execució de set mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Ports

Ports licita el projecte d’urbanització de la plaça del Port de Vilanova i la Geltrú

L’objectiu del projecte és convertir la plaça del Port en un gran espai per a activitats ciutadanes, i potenciar la integració del port amb la vila. Les obres tenen un pressupost d’1,2 milions d’euros, es preveuen començar a finals de novembre i es realitzaran durant quatre mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports de la Generalitat licita l’adequació de l’edifici de serveis pesquers al port d’Arenys de Mar

El projecte, inclòs en el Pla especial del port, té un pressupost de 151.000 euros i un termini d’execució de dos mesos i mig.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Barcelona, el port europeu que més creix en tràfic de contenidors, amb un increment del 30%

La instal·lació catalana, que ha ampliat recentment la seva oferta de serveis marítims, ha superat els 1,9 milions de TEU fins al mes d’agost.

Llegiu-ne més
El Port de Barcelona organitza unes jornades sobre l’impacte del Reglament Europeu de Ports

Les jornades tenen l’objectiu d’explicar i debatre el contingut del Reglament UE 2017/352 del Parlament Europeu i del Consell, aprovat el passat 15 de febrer, que crea un nou marc normatiu comú per a la prestació dels serveis portuaris i sobre la transparència financera dels ports europeus. El Reglament Europeu de Ports va ser redactat per a crear unes condicions igualitàries, clares i justes d’accés al mercat de serveis portuaris, millorant la seguretat jurídica tant als inversors com als proveïdors de serveis.

Llegiu-ne més

Transport en autobús

Entra en funcionament la línia de bus Terrassa- Barcelona per l’avinguda Diagonal

Territori i Sostenibilitat potencia el bus exprés Terrassa – Barcelona, ja que manté el recorregut per l’avinguda Meridiana i incorpora un itinerari fins al Campus Diagonal que arribarà a l’aeroport de Barcelona – el Prat.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat millora el servei de bus entre Torrelles de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Barcelona

Millorarà les prestacions i freqüència de pas del servei d’autobús entre aquestes dues poblacions i Barcelona. La nova línia e20 ofereix a partir del 12 de setembre, 9 noves expedicions d’anada i 9 de tornada de dilluns a divendres feiners de tot l’any directes per l’autopista B-23.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat millora el servei de bus entre Girona, Santa Coloma de Farners, Arbúcies i Sant Hilari Sacalm

El nou servei exprés.cat millorarà les prestacions i freqüència de pas del servei d’autobús entre aquestes poblacions i Girona. La nova línia e5 ofereix des del 12 de setembre, 8 nous serveis directes per l’Eix Transversal de Catalunya, que s’afegeixen a l’oferta actual.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat millora les línies de bus de Cambrils i Vila- seca amb Reus per afavorir la mobilitat als centres universitaris

Aquestes millores es traduiran en noves expedicions ràpides que permeten la connexió entre aquests municipis i que, en especial, donen cobertura a la zona del campus de Bellissens, a Reus.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat posa en servei les millores del transport públic al Moianès

A partir del 12 de setembre es potencien les connexions al corredor Manresa – Moià – Vic amb la redefinició del servei, que queda dividit en dos trams: Castellterçol – Moià – Manresa i Castellterçol – Moià – Vic. Les mesures són el resultat de l’Estudi de millora del transport públic a la comarca.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat posa en servei la millora del bus Tarragona- Torredembarra

Des del 12 de setembre s’han reforçat les expedicions amb més demanda amb un nou bus. Es creen també dues noves expedicions amb sortida des de Torredembarra i dues més amb sortida des de Tarragona.

Llegiu-ne més
Un nou servei de bus exprés.cat connectarà Mollet del Vallès i Barcelona a partir del 12 de setembre

La nova línia e21 gairebé doblarà l’oferta actual i oferirà 63 expedicions diàries de dilluns a divendres feiners excepte l’agost. El nou servei permet millorar les prestacions de la línia i augmentar la freqüència, en especial a les hores punta.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat posa en servei el bus exprés.cat Lleida- Alcarràs

El nou servei, que opera Gamon, triplicarà l’oferta actual del corredor. El nou servei permet millorar les prestacions de la línia i augmentar la freqüència durant tot el dia amb expedicions cada hora.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat construirà una nova estació d’autobusos a Almacelles

El Departament ja ha adjudicat el projecte constructiu de la nova estació, que estarà redactat aquest hivern. Les obres tindran un cost aproximat de 800.000 euros. Està en redacció el projecte constructiu que preveu fins a quatre andanes, una marquesina i una petita edificació com a sala d’espera.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Es millora la connexió entre Balaguer i les Borges Blanques amb Mollerussa

Des de dilluns 12 de setembre, es dobla l'oferta de serveis existent entre Les Borges Blanques i Balaguer amb Mollerussa per tal de facilitar l'accés dels estudiants amb transport públic.

Llegiu-ne més
Rècord d’un autobús elèctric: 1.770 quilòmetres amb una sola càrrega de bateria

Aconseguit per un autobús 100% elèctric i de transport públic de la firma Proterra, dels Estats Units. Ho ha fet circulant a baixa velocitat, a uns 24 km/h i gràcies a l'energia acumulada per la seva bateria de 660 quilowatts/hora.

Llegiu-ne més
shadow bottom

ATM

L’ATM de l’Àrea de Barcelona amplia en un mes el termini del tràmit d’audiència i d’informació pública de l’estudi informatiu per a la connexió dels sistemes tramviaris

Es podran presentar al·legacions fins el dia 3 d’octubre de 2017.

Llegiu-ne més
L’ATM de l’Àrea de Barcelona licita l’estudi informatiu de l’ampliació del tramvia Diagonal- Baix Llobregat entre Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern

S’ampliarà la xarxa de tramvia per connectar Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern a través de la Carretera Reial i el carrer Laureà Miró. El projecte s’inclou en les actuacions per a la millora de la mobilitat al Baix Llobregat.

Llegiu-ne més
L’ATM de l’Àrea de Barcelona activa al seu web l’espai per a la consulta dels Estudis d’Avaluació de la Mobilitat Generada

Aquests estudis avaluen l’increment potencial de desplaçaments provocat per una nova planificació o una nova implantació d’activitats i la capacitat d’absorció dels serveis viaris i dels sistemes de transport.

Llegiu-ne més

Altres notícies de mobilitat

FGC i autobusos HIFE connecten la línia Lleida- La Pobla amb Tarragona, Castelló, València, Saragossa i Terol

FGC i HIFE signen un conveni de col·laboració per a la comercialització de bitllets combinats que combinin el transport amb tren i autobús. Els nous bitllets permetran enllaçar els trens de la línia Lleida – La Pobla i diferents ciutats tan de Catalunya com de fora.

Llegiu-ne més
En dies d’episodi de contaminació es reforçarà el transport públic de l’àrea de Barcelona

El conseller Rull ha presidit la presentació del pla de reforç del transport públic que activarà cada administració quan la Generalitat declari un episodi ambiental de contaminació.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Adopció de mesures urgents destinades a millorar la situació en el sector del taxi i en el lloguer de vehicles amb conductor

Les mesures, que s’aprovaran a través d’un reial decret, estan destinades a garantir un convivència ordenada i equilibrada entre ambdós sectors.

Llegiu-ne més
Es reclama a la UE incrementar la quantia de les subvencions dels fons CEF per avançar a la xarxa de carreteres i ferrocarrils

La previsió financera d’Espanya per finalitzar la xarxa bàsica de transports l’any 2030 és de 50.000 MEUR, el 10% del total de la UE.

Llegiu-ne més
El projecte d’estacions de recàrrega de vehicle elèctric d’aparcament TGN guanya els ajuts de la Generalitat

Aparcaments Municipals de Tarragona ha aconseguit la subvenció de la Generalitat per al seu projecte d'estacions de recàrrega en el marc del Pla d'Acció per al desplegament d'infraestructures de recàrrega per als vehicles elèctrics a Catalunya (PIRVEC 2016-2019). El pla de l'empresa municipal és instal·lar 4 punts de recàrrega semi ràpida i 2 de ràpida, d'accés públic, per al qual ha rebut un ajut total de 100.000 euros.

Llegiu-ne més

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

El Servei Català de Trànsit es suma a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

En el transcurs de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura,  que es celebra del 16 al 22 de setembre, el Servei Català de Trànsit (SCT) realitza diferents activitats per contribuir a aquesta iniciativa. Sota el lema ‘Mobilitza’t per un aire més net!’, la Setmana d’enguany, a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també reforça el poder de la ciutadania per millorar la qualitat de l'aire que respirem.

Llegiu-ne més
Més de 700 activitats durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017

Sota el lema ‘Mobilitza’t per un aire més net!’, la Setmana d’enguany, a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també reforça el poder de la ciutadania per millorar la qualitat de l'aire que respirem. Catalunya es situa en segona posició, darrera d’Àustria, en nombre d’adhesions d’ajuntaments.

Llegiu-ne més
Creix un 15% la participació d’ajuntaments i entitats a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Més de 170 activitats durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017 a l'Àrea de Lleida, 700 a tot el territori català. La província de Lleida assoleix la xifra més elevada d'adhesions amb 143 entitats adherides.

Llegiu-ne més
Viatjar en cotxe és entre 7 i 17 vegades més car que fer-ho en transport públic, i l’estalvi de temps entre 2 i 27 minuts

És una de les principals conclusions extretes a la VII cursa de transports organitzada avui per la PTP i l'ATM en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017.

Llegiu-ne més
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4342

Logo Generalitat