Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Agost 2017 #146
Comença la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Amb més de 700 activitats i 400 adhesions, la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, del 16 al 22 de setembre, promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables. Aquest any, sota el lema ‘Mobilitza’t per un aire més net!’ reforça el poder de la ciutadania per millorar la qualitat de l'aire que respirem.

Llegiu-ne més

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Activitats de la SMSS 2017 a Girona

S’han previst activitats per l’ATM i els Ajuntaments de Girona, Bescanó i Sant Julià de Ramis, Asetrans, el Servei Català de Transit i el Pla d’Activitat Física Esport i Salut de la Generalitat de Catalunya.

Llegiu-ne més

Aeroports

L’aeroport de Barcelona- El Prat registra un augment de passatgers del 8% al juliol

Durant el mes de juliol més de 5 MEUR de passatgers van passar per les instal·lacions del Prat, l’acumulat dels set primers mesos ha estat un total de més de 27 MEUR, un 8,4% més. S’han registrat 32.129 moviments d’aeronaus, un 3,9% més.

A Girona- Costa Brava els passatgers creixen un 17,2% i a Reus, un 17,1%.

Llegiu-ne més

Parc de vehicles

El mercat de vehicles comercials tanca juliol amb 18.109 matriculacions

Creix un 18,7% en comparació al juliol de l’any passat i un 16,6% en els primers mesos set mesos de l’any.

Llegiu-ne més
Les matriculacions de vehicles elèctrics i híbrids continuen a l’alça amb un creixement del 82,7% fins juliol

El mercat de tecnologia híbrida incrementa un 90,6% durant el mes de juliol. Els vehicles elèctrics registren una pujada del 33,3% en els set primers mesos de l’any.

Llegiu-ne més
Les matriculacions de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos creixen un 10% al juliol

Durant el període gener –juliol la pujada és més moderada, amb un increment del 1,9%, 15.319 unitats.

Llegiu-ne més
Les matriculacions creixen un 2,5% durant el mes de juliol gràcies a les empreses

Al juliol s’han matriculat 109.948 turismes, cosa que suposa una pujada del 2,5%. A l’acumulat dels set primers mesos de l’any s’han registrat 777.442 matriculacions, que representen un 6,4% més que el mateix període de l’any anterior. El mercat dels particulars, però, només creix un 1,3% en aquests mesos.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - Rodalies

Licitada la redacció de projectes per a la millora de diversos elements de la infraestructura de la xarxa de Rodalies

El pressupost de licitació, dividit en 11 lots, arriba als 7.384.705,4 euros (IVA inclòs) i el termini d’execució per a la redacció dels projectes és de 24 mesos

Llegiu-ne més
Nous sistemes de seguretat als túnels de la xarxa de rodalies

El pressupost assignat és de 750.000 euros (IVA inclòs). L’objectiu és evitar accessos indeguts als túnels i reduir la probabilitat d’actes vandàlics que puguin causar riscos a la explotació ferroviària.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- FGC

FGC bat el seu rècord històric de viatgers a les línies metropolitanes

Entre els mesos de gener i juliol s'han registrat 50.536.737 viatgers, un 3,6% més que l'any 2016. Per línies, la línia Barcelona-Vallès registra un 3,5% més , mentre que a la línia Llobregat-Anoia, l’increment de viatgers respecte al 2016 se situa en un 4,1%.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC finalitza les obres de millora dels accessos a l’estació de Terrassa Rambla

Els treballs, pressupostats en 187.388,85 €, s’han realitzat en un termini molt ajustat de sis setmanes.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC reorganitza i millora la seva flota de trens cremallera

L’objectiu és donar resposta a l’augment progressiu de visitants. Aquest 2017 el Cremallera de Núria ha registrat un 9% més de clients que la temporada anterior i el Cremallera de Montserrat un 21%.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC aprofita l’estiu per realitzar obres de millora i renovació dels equipaments

A més, també s’estan duent a terme obres d’estabilització i instal·lació de talussos a la línia Lleida- La Pobla, i l’ampliació de l’andana 1 de Provença per dotar-la d’una major capacitat i pal·liar la concentració d’usuaris. Aquestes obres de millora suposen un pressupost aproximat de més de 20 milions d’euros.

Llegiu-ne més
Reobert el passadís subterrani de l’estació del Putxet d’FGC

Els treballs, amb un pressupost d’1,4 MEUR, finalitzaran en les pròximes setmanes. La finalització dels treballs de millora de l’accessibilitat del Putxet permetrà a la xarxa metropolitana d’FGC assolir el 100% de les estacions adaptades.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC supervisarà el manteniment de la línia 1 del Metro de Lima

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), en consorci amb l’enginyeria Ardanuy, ha estat l'adjudicatària en la licitació dels serveis de supervisió del manteniment de la línia 1 del Metro de Lima. L’import de la licitació ha estat de 2,1 milions d’euros per un període de dos anys.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat licita les obres d’integració urbana de la línia d’FGC als barris de Gràcia i de Can Feu, a Sabadell

L’import previst és de 25 MEUR i el termini d’execució de dos anys. L’obra, que començarà la tardor vinent, consistirà en el cobriment de les vies del ferrocarril en un tram de 375 metres de longitud que discorre en superfície, des del carrer Sobarber fins passat el passeig de Can Feu.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari - Altres

S’invertiran més de 2,1 MEUR per millorar 433 estacions petites

Les estacions beneficiàries estan ubicades majoritàriament en zones rurals, repartides per tota la xarxa ferroviària convencional gestionada per Adif. Les millores es faran durant els anys 2017 i 2018. A Catalunya es retocaran 67 estacions.

Llegiu-ne més

Carreteres

Rull: “Les variants d’Olot i les Preses potenciaran els avantatges que l’eix de Bracons ha reportat a la Garrotxa”

El conseller de Territori i Sostenibilitat exposa a Olot l’estat i calendari previst de les actuacions per completar l’eix de Bracons. Per l’itinerari actual a l’interior d’Olot circulen actualment uns 24.000 vehicles diaris, que la variant contribuiria a reduir.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat inicia obres de millora d’una incorporació a la C-55 des del polígon Bufalvent, a Manresa

Els treballs compten amb un pressupost de 105.000 euros i finalitzaran el mateix mes d’agost. Aquesta actuació permetrà millorar la seguretat i la fluïdesa del trànsit. Per aquest àmbit, circulen diàriament uns 36.000 vehicles.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita les obres d’una rotonda a la C-14 a Oliana

L’import previst és de 608.000 euros. Aquesta actuació permetrà millorar la seguretat i la canalització del trànsit en aquest punt de la xarxa, alhora que l’accessibilitat a una zona industrial. Els treballs començaran l’hivern vinent, amb un termini d’execució de set mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita la instal·lació de viseres antiallaus a la C-28 entre Baquèira i la Vall de Ruda (Naut Aran)

L’ import previst és d’1,8 milions d’euros. Els treballs començaran la primavera vinent, amb un termini d’execució de sis mesos.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat licita les obres d’una rotonda a la TP-2002, a Vila-rodona

Aquesta actuació permetrà millorar l’ordenació del trànsit en aquest punt, on també conflueix la carretera TV-2004 (cap al Pla de Santa Maria). Els treballs, amb una inversió de 522.000 euros, començaran a finals d’any i tindran un termini d’execució previst de cinc mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita les obres de condicionament de l’LP-3322 entre Linyola i Bellcaire d’Urgell per un valor de 5,5 MEUR

Aquesta actuació consisteix principalment en l’eixamplament i millora del traçat de la carretera. Es preveu que els treballs comencin l’hivern vinent, amb un termini d’execució de 12 mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Les obres de desdoblament de la C-260 a Vilatenim (Figueres) assoleixen el 65% d’execució

Les obres han assolit una fita tècnicament molt significativa, amb les últimes tasques d’empenta del calaix que conformarà el pas inferior sota l’N-II. Els treballs tenen un pressupost de 9,3 MEUR i finalitzaran el desembre vinent.  

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita obres de millora de la seguretat viària a Ullà

Ha licitat les obres per 785.000 euros a Ullà (Baix Empordà). L’actuació consisteix en la construcció d’una rotonda entre aquesta població i la Tallada d’Empordà per millorar la fluïdesa del trànsit. Es preveu adjudicar les obres durant la tardor vinent i iniciar-les entre finals d’any i començaments del vinent. El termini d’execució és de 5 mesos.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat licita obres de millora de la seguretat viària a Torrent

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha licitat per 411.000 euros les obres de millora de la seguretat viària a la GI-652, a Torrent (Baix Empordà). L’actuació consisteix en la construcció d’una rotonda que millorarà l’accés al municipi. Es preveu adjudicar les obres durant la propera tardor i iniciar-les entre finals d’any i començaments del vinent, amb un termini d’execució de 5 mesos.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat invertirà prop de 6 MEUR en obres de seguretat viària a la C-55 i la C-58 entre Collbató i Castellbell i el Vilar

S’ha iniciat la licitació per un valor de 5,9 MEUR. Es preveu que els treballs, que abasten un total de 8,5 quilòmetres, comencin l’hivern vinent i tinguin un termini d’execució de nou mesos.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat impulsa obres de millora de la seguretat viària a la C-66 entre Serinyà i Sant Ferriol per valor de 7,8 MEUR

Els treballs consistiran en el reforç de la separació entre sentits de la circulació i la remodelació de diversos accessos per afavorir la seguretat i la mobilitat. Les obres començaran l’hivern vinent i tindran un termini d’execució previst de 15 mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Govern, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès signen un conveni de traspàs de diverses carreteres

Són diversos trams de les carreteres T-240, TP-2402 i carretera de l’Albornar i l’execució d’una rotonda a la C-51.

Llegiu-ne més

Ports

Ports licita el projecte de reparació de dos molls i un pantalà a la dàrsena pesquera del port de Roses

L’objectiu és modernitzar i potenciar el port rosinc per donar millor servei a les embarcacions de pesca, nàutica popular i  xàrters nàutics. L’actuació compta amb un pressupost de 854.840 euros i un termini d’obres de quatre mesos.

Llegiu-ne més
El Port de Tarragona registra un notable increment d’exportació de caps de bestiar la segona setmana d’agost

Les principals destinacions són els països de la conca del Mediterrani, que celebren la festa del corder l'1 de setembre.

Llegiu-ne més
El Port de Barcelona tanca el mes de juliol amb un nou rècord històric de tràfic

Durant el juliol han passat pel Port 5,6 milions de tones (que representen un 23% d’increment respecte al mateix període de l’any anterior) i prop de 290.000 TEU (amb un augment del 30,2% respecte al juliol del 2016).

Llegiu-ne més
El Port de Barcelona participa en el projecte CarEsmatic per impulsar el transport intermodal de vehicles nous

El Port de Barcelona i el Port de Koper (Eslovènia) estan portant a terme conjuntament el projecte per a potenciar el transport de vehicles nous a les autopistes del mar. Aquest projecte ha rebut el suport del programa 2015 CEF de la Comissió Europea, que participa en un 30% del seu pressupost.

Llegiu-ne més
El Port de Barcelona posa en servei més línies de short sea shipping amb diferents destins de la Mediterrània

La cooperació entre el Port, navilieres, terminals, empreses consignatàries, cossos de seguretat i la Duana ha facilitat el creixement dels tràfics amb el nord d’Àfrica i Itàlia.

Llegiu-ne més

Transport en autobús

Territori i Sostenibilitat millora l’oferta de bus a la línia Vilanova del Vallès- Vallromanes- Granollers

Aquestes millores permetran disposar de servei els dissabtes a la tarda i poder donar una cobertura horària continua del servei durant el mes d’agost.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat estén la línia de bus Terrassa- Barcelona fins l’aeroport

La línia a partir de l’1 de setembre tindrà dos recorreguts: es mantindrà l’actual per la C-58 i l’avinguda Meridiana (e2.1) i es posarà en marxa un de nou pels túnels de Vallvidrera i l’avinguda Diagonal per a connectar amb el campus universitari (e2.2). A més, aquest nou itinerari arribarà a les terminals 1 i 2 de l’aeroport de Barcelona- El Prat.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat millora el servei de bus entre Tarragona i Torredembarra

El Departament de Territori i Sostenibilitat millora a partir del 12 de setembre el servei de bus que comunica Tarragona amb Torredembarra amb un nou bus  que reforçarà les expedicions més demandades.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat crea una nova línia de bus entre Sant Quirze del Vallès i Terrassa que connecta amb l’Hospital

A partir del 4 de setembre, la nova línia d’autobús B9 Sant Quirze del Vallès – Hospital de Terrassa – Terrassa permetrà connectar Sant Quirze del Vallès i Terrassa d’una manera més directa, en especial amb l’Hospital comarcal de Terrassa, la Mútua de Terrassa i el campus de la UPC.

Llegiu-ne més

Transport en bicicleta

Territori i Sostenibilitat licita les obres d’una via ciclista entre l’estació de ferrocarril de Riells i Viabrea- Breda i el nucli de Breda

El vial tindrà una longitud de dos quilòmetres i discorrerà en paral·lel a la carretera GI-552. Els treballs, que compten amb una inversió prevista de 931.000 euros, començaran durant l’hivern vinent i tindran una durada prevista de sis mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat impulsa un nou vial per a vianants i ciclistes al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Els treballs, licitats per un import prop de 800.000 euros, començaran l’hivern vinent  i tindran un termini d’execució previst de sis mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’ajuntament de Barcelona avança en la construcció de carrils bici a les calçades i carrils unidireccionals

Aquestes intervencions han permès baixar els carrils bici existents a les voreres a les calçades. Durant aquest mandat el Govern municipal ha executat un total de 26 actuacions que suposen un increment del 31% dels quilòmetres de carril bici a la ciutat. El Govern municipal ja ha invertit 5,5ME en la construcció d’infraestructura ciclista.

Llegiu-ne més

Altres notícies de mobilitat

El conseller Rull presenta el nou pla de millores del transport públic al Berguedà

Anuncia l’extensió del servei de transport a la demanda als nuclis de població del Baix Berguedà que actualment no disposen d’aquest servei.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Entra en vigor el Decret Llei amb noves mesures per lluitar contra l’intrusisme en el sector del taxi

Preveu actuacions urgents per ordenar els serveis de transport de viatgers en vehicles de lloguer amb conductor fins a nou places. Impedirà, també, la transmissió d’autoritzacions VTC fins passats dos anys del seu atorgament, garantirà que aquests vehicles no recullin passatgers circulant pel carrer i farà obligatori dur el distintiu.

Llegiu-ne més
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4342

Logo Generalitat