Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Juliol 2017 #145
Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables.

Sota el lema ‘Mobilitza’t per un aire més net!’, la Setmana del 2017 a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també destaca la necessitat de la implicació del ciutadà a l’hora de millorar l’aire que respirem, canviant els hàbits de mobilitat cap a modes de transport més sostenibles i nets.

Llegiu-ne més

Aeroports

Govern i ajuntaments de l’entorn de l’aeroport de Barcelona analitzen el creixement i les previsions de futur de la instal·lació

Pot arribar al límit de la seva capacitat els primers anys de la propera dècada si continua el ritme de creixement actual.  Té una capacitat de 55 milions de passatgers anuals; l’any passat, va rebre 44 milions de passatgers i enguany ja registra un creixement acumulat del 8%. A aquest ritme, l’aeroport pot tancar el 2017 a prop del 90% de la seva capacitat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’aeroport de Barcelona –El Prat registra un increment de passatgers del 9,2% al juny

Durant el mes de juny s’han registrat 4.585.277 passatgers. En el primer semestre l’aeroport acumula 22.097.797 passatgers, un 8,5% mes que els sis primers mesos del 2016.El vols nacional són els que més han incrementat.

Llegiu-ne més
L’aeroport de Lleida- Alguaire acull els vols d’estiu a Eivissa i Maó

Cada divendres i cada diumenge fins al 3 de setembre hi haurà tres destinacions a les Illes Balears. Aquestes destinacions s'afegeixen a la que l'empresa Air Nostrum ja ofereix tot l'any a Palma de Mallorca. D'aquesta manera, cada divendres i cada diumenge hi haurà tres destinacions a les Illes Balears.

Llegiu-ne més
Es nomena a Juan Crespo nou director de l’aeroport de Sabadell

El nomenament tindrà efecte a partir del 15 de setembre, tot i que ja està exercint les funcions provisionalment.

Llegiu-ne més

Parc de vehicles

Les matriculacions de vehicles comercials lleugers pugen un 8,7% al juny

El primer semestre tanca amb un creixement del 16,2%. Hi van haver 19.022 matriculacions d’aquest tipus de vehicles durant el mes de juny.

Llegiu-ne més
Les matriculacions de vehicles híbrids i elèctrics arriben gairebé a les 30.000 unitats en el primer semestre de l’any

Els vehicles elèctrics registren un creixement del 25,7% entre gener i juny de 2017. Alhora les matriculacions incrementen un 94,2% en el mateix període.

Llegiu-ne més
Juny tanca amb 131.797 turismes matriculats

Aquesta quantitat representa una pujada del 6,5% davant el mateix període de l’any anterior. En el primer semestre el canal d’empreses i el de lloguer són els que var registrar pujades més elevades. S’ha arribat a 667.494 matriculacions en el primer semestre.

Llegiu-ne més
Les matriculacions de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos es mantenen en el primer semestre

En el primer semestre s’observa un petit increment del 0,7% respecte el mateix període de l’any anterior, i un volum de matriculacions de 13.146 unitats. Durant el mes de juny es van matricular un total de 2.418 unitats, cosa que representà un increment del 10,1% respecte el mateix mes de l’any anterior.

Llegiu-ne més
La indústria espanyola d’automoció tindrà la seva Agenda Sectorial

L’Agenda Sectorial de la Indústria d’Automoció és un document fruit de la col·laboració pública-privada, que s’orienta a la millora de la competitivitat del país. És la primera vegada que es realitza un treball d’aquest tipus.

Llegiu-ne més
Presentació de l’Agenda Sectorial de la Indústria d’Automoció

A l’Agenda es proposen “20 mesures per 2020”, amb l’objectiu de dirigir la indústria del futur cap a l’increment de la competitivitat.

Llegiu-ne més
La producció de vehicles tanca el primer semestre amb un retrocés del 3,5%

Tancà el primer semestre amb 1.563.858 unitats fabricades. Durant el mes de juny es van fabricar 260.232 unitats, un 12,9% menys que l’any anterior.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - Rodalies

Impuls de la millora de la xarxa de Rodalies amb inversions que arribaran als 4.000 MEUR

D’aquests 2.559 MEUR seran per la modernització de les infraestructures. Renfe, SEITT i Ports de l’Estat finançaran la resta.

Entre les diferents actuacions destaca la nova configuració de l’esquema de vies de Barcelona- Sants, la supressió de limitacions temporals de velocitat, la nova escullera de la línia R-1, i la agilització dels projectes per a la duplicació de via al tram Parets del Vallès- La Garriga de la línia R-3.

Llegiu-ne més
Servei alternatiu per carretera entre Reus i Marçà per obres de millora a la infraestructura

Entre el 29 de juliol i el 3 de setembre es mantindrà aquesta modificació a la línia R15 (Estació de França – Riba-roja d’Ebre per Tarragona i Reus). Les actuacions, que reafirmen el compliment dels compromisos del Ministeri de Fomento amb el pla d’inversions a la xarxa de Rodalies de Catalunya, consisteixen en la modernització de la via al túnel de l’Argentera per suprimir la limitació temporal de velocitat existent.

Llegiu-ne més
Es licita la construcció de dues noves subestacions elèctriques a Parets del Vallès i El Prat de Llobregat

El pressupost de licitació d’ambdues s’eleva a 9,5 MEUR. L’objectiu és augmentar la fiabilitat i qualitat del subministrament elèctric dels diferents elements del sistema ferroviari.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - FGC

La línia de tren Lleida- la Pobla ha crescut un 200% els primers sis mesos de 2017

Entre gener i juny ha transportat 91.969 usuaris, 61.329 més que el mateix període de l’any anterior, en què van fer servir aquest servei 30.640 persones. Rull ha fet aquest anunci durant la seva compareixença a la comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament.

Llegiu-ne més
President Puigdemont: “El perllongament d’FGC a Sabadell és un compromís insubornable amb el transport públic i la mobilitat sostenible”

El cap de l'Executiu ha presidit, acompanyat del conseller Rull, la posada en servei de l'últim tram del perllongament, una obra de 3,7 quilòmetres de doble via i tres estacions.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Govern aprova el Contracte Programa d’FGC per al període 2017-2021

Permetrà a l’empresa pública fer front a les inversions i explotacions previstes d’acord amb les funcions que té encomanades en el marc de la normativa vigent. Entre els objectius estratègics dels pròxims anys hi ha la compra de 15 nous trens que han de donar servei a la línia del Vallès, atès l’increment de demanda experimentat pels perllongaments de Terrassa i Sabadell.

Llegiu-ne més
FGC amplia el servei per a la mobilitat d’Olesa de Montserrat i Esparreguera

El nou pla de mobilitat preveu incrementar a partir del mes d’octubre les circulacions de trens, millores en el servei de connexió amb l’autobús i una nova imatge, per donar resposta als increments de demanda registrats, un 12% més que el primer semestre de 2016.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Un comboi del Metro de Panamà farà les proves de circulació a FGC

S’ iniciarà aquest mes d’agost, i durant un període de 8 setmanes, les circulacions de prova a la línia Barcelona-Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

Llegiu-ne més
shadow bottom
Cargometro renova l’acord de transport de mercaderies amb SEAT

Cargometro i SEAT han renovat i prorrogat fins l’any 2025 el conveni de col·laboració que regula el servei de transport de mercaderies entre les fàbriques de SEAT de Zona Franca i Martorell. Les dues parts confirmen així la qualitat del servei prestat per Cargometro des del 2009. Aquest servei allibera de la xarxa viària 32.000 vehicles pesants l’any.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - Corredor Mediterrani

Barcelona i València reclamen el Corredor Mediterrani

L’alcaldessa de Barcelona i l’alcalde de València signen un manifest conjunt per exigir a l’Estat que prioritzi les infraestructures ferroviàries lligades a aquesta connexió ferroviària i corregeixi amb inversió el retard injust i injustificable del Ministeri de Foment. Situen com a inversions prioritàries la Sagrera i la conversió de l’Estació València Nord.

Llegiu-ne més
Una nova plataforma d’alta velocitat unirà València i Barcelona en dues hores

El projecte contempla una inversió estimada de 1.170 MEUR pel trajecte, amb una longitud aproximada de 62 km. L’obra es licitarà l’any 2019. El temps de viatge des de Barcelona fins a Alacant es reduirà també a tres hores i fins Castelló una hora i mitja.

Llegiu-ne més

Carreteres

Territori i Sostenibilitat destina 16 MEUR a un programa per a millorar el ferm d’uns 300 quilòmetres de la xarxa viària de la seva titularitat

Els treballs s’iniciaran a l’estiu i quedaran enllestits la tardor vinent.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat licita les obres d’una rotonda a la carretera BV-2244, a Sant Sadurní d’Anoia

L’inversió prevista és d’uns 400.000 euros. Aquesta actuació s’iniciarà a finals d’any i tindrà un termini d’execució de quatre mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita obres de millora a la travessera de Castellgalí (C-55)

Els treballs es realitzaran entre Castellbell i el Vilar i Manresa, amb un import de licitació d’uns 520.000 euros. Es preveu que aquesta actuació s’iniciï durant l’últim trimestre d’enguany i tingui una durada de dos mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat impulsa les obres de millora del ferm a la C-12 entre Tortosa i Aldover

S’han licitat les obres corresponents per un import d’1,2 milions d’euros. Es preveu que els treballs comencin l’últim trimestre d’aquest any i tinguin un termini d’execució de quatre mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat instal·larà proteccions per a motoristes a la C-58 entre Castellbell i el Vilar i Vacarisses

La licitació de les obres s’ha fet per un import d’uns 202.000 euros. Es preveu començar els treballs durant l’últim trimestre d’aquest any, amb un termini d’execució d’un mes. L’actuació que ara es licita complementarà l’obra de seguretat viària que el Departament va concloure l’any passat en aquest tram.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Es reforçarà la seguretat de diversos túnels de carreteres a Andalusia, Comunitat Valenciana i Girona

En total es redactaran 7 projectes amb un pressupost conjunt d’1,89 MEUR. A Girona es reforçaran els túnels de Montagut- Argelager, Sant Jaume de Llierca i Mont-ros a l’A-26 i Collabós, Portbou i Torrent Mitjà a la N-260.

Llegiu-ne més
Es reforçarà la seguretat de diversos túnels de carreteres a Lleida, Tarragona i Osca

En total es redactaran 6 projectes amb un pressupost de licitació de 2 MEUR. A Lleida es reforcen els túnels de Vielha a la N-230, i el d’Erinya, Arbolò, Argentaria, Cartanís, Costoia , Lles i el de Sant Pere de Les Maleses a la N-260. A Tarragona els túnels de Pradell de la Teixeta i Coll de la Teixeta a la N-420.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Declaració d’impacte ambiental favorable a la duplicació de la NII entre Orriols i la Jonquera

Inclou també les variants de les poblacions de Bàscara i Pont de Molins, a la província de Girona. Aquesta declaració ambiental suposa un pas endavant molt important pel desenvolupament d’aquesta actuació inclosa en el Pla N-II.

Llegiu-ne més
Pla extraordinari d’Inversió en carreteres (PIC) de 5.000 MEUR

És un nou mecanisme de finançament d’infraestructures diverses que comporta una inversió de 5.000 MEUR i que permetrà actuar sobre més de 2.000 km en els propers 4 anys.

Llegiu-ne més
Posada en servei del tram entre Lleida i Rosselló de l’A-14

És un tram de 6 km, que s’afegiran als 10 km ja existents entre Rosselló i Almenar i evitaran el pas per les travesseres de Torrefarrera, Rosselló, Alguaire i Almenar. També facilita l’accés a l’aeroport de Lleida- Alguaire. S’han invertit 72,83 MEUR, dels quals 56,08 corresponen al contracte d’obres, i la resta a diversos costos del projecte.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat presenta el projecte de condicionament de la C-51 a Vilardida

Les obres, amb una inversió estimada de prop de 6 MEUR, es licitaran la tardor vinent i s’iniciaran durant el 2018. Paral·lelament, el Departament està impulsant els treballs previs d’intervenció arqueològica.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat adjudica les obres de millora de la C-17 entre Centelles i Seva

S’han adjudicat per 1.210.000 euros. Els treballs, que es duran a terme en un tram de mig quilòmetre, consistiran en el reforç del paviment i reconstrucció de cunetes. Les obres començaran al mes d’agost, i tenen un termini d’execució de 4 mesos.

Llegiu-ne més
El Govern està treballant des del consens el nou model de gestió de la xarxa viària catalana

La implementació del model de la vinyeta permetrà aixecar totes les barreres de peatge a Catalunya a partir de gener de 2019.

Llegiu-ne més
Rull dona suport als alcaldes que reclamen al Ministeri de Foment la finalització de l’enllaç entre l’A-2 i l’AP-7

El Departament de Territori i Sostenibilitat s'incorpora al grup de treball que han constituït els municipis per impulsar les accions necessàries perquè s'acabi l'obra.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Govern i alcaldes del Vallès Oriental acorden actuacions per millorar la capacitat i l’accessibilitat de la C-17

La Generalitat invertirà uns 35 MEUR en cinc actuacions que s'executaran entre el 2018 i el 2019 i que estalviaran cada dia 4.600 hores en retencions.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Finalitzades les obres de remodelació d’un enllaç i una intersecció a l’N-II, a Tordera

El Ministeri de Foment ha finalitzat les obres que han necessitat una inversió de 6,94 MEUR, amb l’objectiu d’eliminar un tram de concentració d’accidents.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat i l’Ajuntament de Viladrau acorden impulsar la millora de la GI-520

L’objectiu és permetre una circulació més fluïda dels camions que circulen per aquesta carretera per arribar a l’Eix Transversal. El Departament s’ha compromès a licitar el projecte,  amb una inversió prevista d’uns 5 milions d’euros, aquesta tardor.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El conseller Josep Rull visita el vial que alliberarà de trànsit la travessera de l’L-303 a Agramunt

Territori i Sostenibilitat finalitza les obres de condicionament de l’itinerari que permet evitar la circulació de pas per l’interior del nucli urbà. Els treballs han comptat amb un pressupost de 580.000 euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Ports

Les instal·lacions nàutiques del port de l’Escala són més modernes i sostenibles

El Club Nàutic l’Escala ha renovat quatre passarel·les de la dàrsena esportiva per donar millor servei als usuaris, adaptar les instal·lacions al canvi climàtic i millorar l’eficiència energètica.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports de la Generalitat millora el calat d’accés al port de Vilanova i la Geltrú

El dragatge ha de permetre recuperar el calat del canal d’accés al port vilanoví i garantir l’operativa d’entrada i sortida dels vaixells. Les obres tindran un cost de 168.000 euros i un termini d’execució de quinze dies.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El port de Vilanova assoleix més de 100.000 tones de mercaderia el primer semestre

Incrementa un 43% el volum de mercaderia. Vilanova exporta un 82% de mercaderies a països europeus i països del nord d’Àfrica.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Es licita el projecte d’urbanització del moll del Fortí al port de Sant Feliu

El projecte preveu donar continuïtat al passeig marítim, ordenar l’espai en relació a les activitats portuàries i edificacions existents i posar en valor els elements patrimonials. L’actuació, té un pressupost de 453.923 euros i un termini d’execució de sis mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports licita el projecte per reforçar la protecció del dic de recer i millorar la mobilitat al port de l’Escala

Aquesta obra portuària té un pressupost d’1,5 MEUR, es preveu iniciar a la tardor amb un termini d’execució de nou mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports licita la instal·lació de 657 lluminàries amb tecnologia LED a vuit ports gironins

Són els ports de Llançà, el Port de la Selva, Roses, l’Escala, l’Estartit, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Blanes, que tindran un estalvi del 50% en el consum energètic. El nou enllumenat compta amb un pressupost de 460.229 euros i tres mesos d’execució.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Port de Barcelona registra el seu millor primer semestre en tràfic de la història

Els sis primers mesos de l’any 2017 han estat el millor primer semestre de la història del Port de Barcelona, amb un tràfic total de 28,6 milions de tones de mercaderia canalitzada i un increment del 18% respecte al mateix període de l’any anterior. L’evolució del tràfic total (+18%) i dels contenidors (+27,2%) junt amb la nova oferta de serveis marítims fan preveure un tancament de l’any molt positiu.

Llegiu-ne més
El Port de Tarragona assoleix la xifra d’1 milió de caps de bestiar exportats

Des de 2012, any en que es va iniciar aquest servei, aquest tràfic ha registrat un creixement exponencial. Els països receptors són Líbia, Líban, Algèria, Egipte i Turquia.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en autobús

Territori i Sostenibilitat amplia a dissabtes el servei de bus que comunica Vilanova i la Geltrú amb Cubelles

S’ha fet amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. L’autobús passarà també per Prat de Vilanova i Santa Maria. L’objectiu és el de donar millor cobertura a les necessitats de mobilitat en transport públic dels ciutadans d’aquesta zona del Garraf.

Llegiu-ne més
Els usuaris valoren amb més d’un 8 el servei de bus exprés.cat Corbera- Barcelona

Els usuaris han valorat aspectes com el tracte del conductor o la seguretat per sobre del 9. El qüestionari s’ha realitzat el mes de juny a 109 persones que usen de manera regular aquest servei de transport públic, operat per l’empresa catalana Autocorb.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat amplia el recorregut del bus exprés Terrassa- Barcelona, que tindrà dos itineraris

A partir del dia 1 de setembre, es mantindran les actuals expedicions que entren per l’avinguda Meridiana i se n’afegiran de noves al nou itinerari del bus que circularà per la C-16 i enllaçarà amb la Zona Universitària de l’avinguda Diagonal, permetent la intermodalitat amb els serveis de metro, bus urbà i tramvia de la capital catalana.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat reforça el servei de bus entre Castellar del Vallès i Sabadell

Incorporació d’un nou bus a la línia C1 a partir del 20 de juliol. D’aquesta manera es garanteix la intermodalitat amb el servei ferroviari d’FGC i es milloren les condicions de mobilitat amb Sabadell.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Entra en servei l’aparcament d’enllaç amb l’autobús de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

L’aparcament, que té capacitat per un centenar de turismes, serà gratuït fins a la tardor per donar-lo a conèixer a la ciutadania i fomentar-ne l’ús. Els treballs han comptat amb un pressupost de 270.000 euros i un termini d’execució de tres mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat millora l’oferta de bus de la línia Vic- Roda de Ter- Manlleu

Es faran tres noves expedicions per sentit a partir del 12 de setembre. D’aquesta manera, el servei que uneix la capital d’Osona i els seus polígons industrials amb Roda de Ter i Manlleu tindrà freqüències almenys cada hora des de les 7.00 del matí i fins passades les 8.30 del vespre, de dilluns a divendres feiners excepte agost.

Llegiu-ne més

Transport en bicicleta

Llum verda a la creació d’una Via Blava de 19 km per a vianants i bicis a l’Anoia

La Via Blava recorrerà 19 quilòmetres, a una distància màxima de 500 metres paral·lela al riu. S’iniciarà al nucli urbà de Jorba i finalitzarà al límit sud del terme de la Pobla de Claramunt, abastant també els municipis de Santa Margarida de Montbui, Igualada i Vilanova del Camí, amb una superfície total de gairebé 180.000 m2.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Altres notícies de mobilitat

Territori i Sostenibilitat crea la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre

El nou organisme està format per representants dels ajuntaments, consells comarcals, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre i la Generalitat.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat i els ajuntaments de Mollet i Martorelles acorden impulsar la millora de l’accessibilitat als municipis

En concret, la Generalitat analitzarà les millors solucions per a l’enllaç de la Vinyota. El projecte constructiu es redactarà abans de finals d’any per poder licitar les obres a principis de 2018.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Llum verda a la creació de la Taula Social del Transport Públic

La Taula es planteja com un òrgan de participació, informació i seguiment dels usuaris en les polítiques de transport públic.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat presenta les millores del transport públic al Moianès

Es potencien les connexions al corredor Manresa – Moià – Vic amb la redefinició del servei, que quedarà dividit en dos trams. Són un seguit de mesures per potenciar la cobertura territorial del bus i millorar de forma global la connexió dels municipis amb la seva capital i els serveis assistencials. Les mesures són el resultat de l’Estudi de millora del transport públic a la comarca.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat ha inspeccionat 6.149 vehicles els últims tres anys i mig en la campanya per evitar l’intrusisme al taxi

D'aquesta manera, es treballa per evitar pràctiques il·legals que no garanteixen la seguretat dels viatgers i que poden perjudicar el sector de professionals del taxi que presten els seus serveis complint les normes establertes. El Departament prepara un decret, que preveu aprovar abans de final d’any, amb mesures d’innovació al sector.

Llegiu-ne més
El conseller Rull presenta al sector del taxi les noves mesures per lluitar contra l’intrusisme

Impulsa un Decret Llei amb actuacions urgents per ordenar els serveis de transport de viatgers en vehicles de lloguer amb conductor fins a nou places.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Les xarxes de metro i autobusos guanyen 16 milions de viatgers en sis mesos

La demanda del transport públic està experimentant un fort impuls aquest any a l’àrea de Barcelona. En els primers sis mesos ha registrat 18,4 milions més de viatges, dels quals el 87% corresponen a les xarxes de TMB.

Llegiu-ne més
Aconseguim la reforma de l’IVA que afectava al transport públic

Amb la nova normativa les aportacions de les administracions a les concessionàries de transport públic no estaran subjectes a l’IVA.

Llegiu-ne més
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4342

Logo Generalitat