Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Maig 2017 #143

Aeroports

L’aeroport de Barcelona- El Prat reprèn l’operativa especial de facturació de passatgers de creuers

Del 7 de maig al 29 d’octubre els usuaris de creuers poden facturar l’equipatge en el vestíbul intermodal de la terminal T1, habilitat únicament per aquesta funció, amb 14 mostradors específics.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Barcelona i Hong Kong comptaran amb una nova ruta aèria directa a partir de juliol

La nova connexió anirà de Barcelona a Hong kong i serà operada per l’aerolínia Cathay Pacific.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El ministre de Foment presenta el nou Pla de navegació aèria 2017-2020

El pla recull els objectius i actuacions d’ENAIRE per atendre el creixement del tràfic aeri i el compromís d’Espanya a la construcció del Cel únic europeu. A l’abril ENAIRE ha gestionat més de 166.000 vols, un 9,8% més que a l’abril de 2016.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Aeroports de Catalunya adjudicarà el lloguer de 5 parcel·les per a la construcció d’hangars a l’aeroport d’Andorra- La Seu

L’objectiu és continuar amb la promoció de l’activitat en aquest aeroport, que el 2016 va registrar un 60% més d’operacions respecte de l’any anterior, i manté la tendència a l’alça aquest 2017.

Llegiu-ne més
L’aeroport de Barcelona- El Prat registra un increment de passatgers del 13,6% a l’abril

Han passat per l’aeroport durant el mes d’abril 4.114.126 passatgers. L’aeroport acumula un total de 13.186.550 passatgers en el primer quadrimestre, un 8,9% més que l’any 2016. L’aeroport de Girona- Costa Brava creix un 30,9% i el de Reus un 52,6%.

Llegiu-ne més
Els aeroports de Bcn- El Prat i Girona- Costa Brava operaran més de 300 vols privats amb motiu del Gran Premi d’Espanya de Formula 1

L’aeroport de Barcelona- El Prat preveu operar un total de 178 moviments d’aviació, mentre  que l’aeroport de Girona- Costa Brava té previst operar 124 vols privats.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Rull: “Supervisarem la situació a l’aeroport. L’objectiu és resoldre el problema i fer-ho junts”

La comissió de seguiment de control de passaports a l’aeroport farà reunions setmanals i monitoritzarà els estàndards de temps d’espera.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Parc de vehicles

Les matriculacions de turismes a l’abril creixen només un 1,1%

El mes d’abril ha tancat amb una matriculació de 101.375 turismes, cosa que suposa un lleuger increment de l’1,1% respecte el mateix mes del 2016. El mercat de particulars cau un 14,4%, mentre que el de llogaters creix un 35,8%.

Llegiu-ne més
El mercat de vehicles comercials creix només un 1,1% a l’abril

El mercat de vehicles comercials lleugers va créixer només un 1,1% durant el mes d’abril, amb un volum total de 15.418 unitats. En el conjunt dels quatre primers mesos de l’any acumulen un creixement del 17,3%, totalitzant 63.408 unitats.

Llegiu-ne més
La matriculació de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos cauen un 2,9% en el primer quadrimestre

Van registrar un volum total de 8.493 unitats. En el mes d’abril es van matricular 1.858 unitats de vehicles d’aquest tipus, cosa que va suposar una caiguda del 16,2% respecte el mateix període de l’any anterior.

Llegiu-ne més
La producció de vehicles disminueix en el primer quadrimestre de l’any

En els quatre primers mesos d’aquest any la fabricació de vehicles a Espanya arribà a les 1.008.699 unitats, fet que representa una caiguda del 3,9% si es compara amb el període gener- abril de l’any passat. El mes d’abril és quan més s’ha notat la baixada amb una producció de 203.781 vehicles, un 27,4% menys.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Rodalies

L’App i el web de Rodalies de Catalunya informa sobre l’accessibilitat dels trens

La informació respecte si el tren que ha de donar el servei és o no accessible es mostra en el cercador d’horaris,  a través d’una icona, al costat de l’hora de sortida i arribada i la durada del trajecte. Renfe està portant a terme l’adaptació progressiva del material mòbil, mitjançant la renovació de trens i la remodelació del material actual amb l’objectiu d’aconseguir el 100% de l’adaptació de tots els seus serveis en l’horitzó de 2020. Actualment el 55% del material mòbil ja està adaptat.

Llegiu-ne més
Adjudicada la redacció dels projectes per millorar la operativitat en les estacions de Castelldefels i Gavà

A Castelldefels es projecta modificar la configuració de les vies per evitar creuaments de circulacions al mateix nivell, mentre que a Gavà es preveu adequar les instal·lacions com a capçalera sud dels serveis regionals. El contracte s’ha adjudicat per un import de 209.367 euros (IVA inclòs).

Llegiu-ne més
S’anuncia el soterrament complet de la línia R2 al pas per Montcada i Reixac

Aquest projecte té un cost estimat de 300 MEUR i contempla la integració de la infraestructura d’ample convencional en una longitud de 4km. L’acord resol un problema històric al municipi.

Llegiu-ne més
Es liciten les obres per implantar un nou esquema de vies a l’estació de Barcelona- Sants

El pressupost de licitació del contracte d’obres, amb un termini d’execució de 10 mesos, és de 3.228.758 euros (IVA inclòs), i s’ha d’afegir una partida de 2.995.602 euros en concepte de materials i serveis aportats directament per Adif.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- FGC

El volum de negoci d’FGC augmenta un 8,7% el primer quadrimestre del 2017, xifra rècord en la història de l’empresa

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha tancat els primers quatre mesos del 2017 amb creixements excepcionals en els seus ingressos en totes les línies de negoci. A la línia Lleida- La Pobla, amb la implantació del nou model d’explotació, l’increment ha estat del 205% respecte el mateix període de l’any anterior.

 

Llegiu-ne més
El Govern destina 130 milions d’euros a l’adquisició de 15 nous trens per al metro del Vallès d’FGC

La compra de nou material mòbil permetrà incrementar freqüències i donar resposta a l’augment de demanda que està experimentant la línia, accentuat amb el perllongament de Terrassa, i que es potenciarà amb el de Sabadell.

Llegiu-ne més
FGC adjudica la instal·lació d’un nou ascensor a l’estació de La Floresta

S’ha adjudicat per un import de 283.000€ les obres per instal·lar un nou ascensor d’accés a la via 2 de l’estació de La Floresta de la línia Barcelona-Vallès. Aquesta modificació millora l’accessibilitat de La Floresta tot i ja estar adaptada a les persones amb mobilitat reduïda. 

Llegiu-ne més
El Govern impulsa les obres d’integració urbana de la línia d’FGC als barris de Gràcia i de Can Feu, a Sabadell

Comptarà amb una inversió estimada de 25 MEUR. Es preveu que les obres es licitin el proper mes de juny, per tal que comencin la tardor vinent, amb l’objectiu que finalitzin la primavera de 2019.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El director general d’FGC, Pere Calvet, nou president de la Unió Internacional de Transport Públic (UITP)

En els 132 anys d’existència de la UITP, Pere Calvet és el seu president número 20 i pren el relleu del japonès Masaki Ogata, que ha estat president des del 2015. La UITP és una associació mundial, creada l’any 1885, que fomenta el transport públic.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC i l’empresa d’enginyeria INSE RAIL col·laboren en projectes internacionals

Han signat un conveni de col·laboració per la comercialització i l’execució de projectes d’enginyeria ferroviària d’àmbit internacional durant dos anys prorrogables. Han detectat possibilitats de mercat a Estats Units, Arabia Saudita, Suècia, Romania i El Magrib entre d’altres.

Llegiu-ne més
FGC licita l’ampliació del parc mòbil del cremallera de Vall de Núria per guanyar capacitat de transport

L’objectiu és donar resposta a l’augment progressiu de visitants a la Vall de Núria. Aquesta última temporada d’hivern el Cremallera de Núria ha registrat un 25% més de clients que la temporada anterior.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC licita obres de renovació de via als túnels de la línia Lleida- La Pobla

En total es renovaran 1.022 metres del túnel 6 entres les estacions de Vilanova de la Sal i Santa Linya, 1.348 metres dels túnels 10, 11 i 12 entre Santa Linya i Àger, i 500 metres del túnel 3, conegut com a Coll de Porte, a La Noguera. La data d’adjudicació està prevista per finals de juny i les obres de renovació tenen un termini d’execució de 7 mesos, amb un pressupost de licitació de 2.068.984€.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Metro

El conseller Rull i l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat signen un acord per a l’arribada del metro al municipi

En concret, el document recull l’arribada del metro a Esplugues mitjançant el perllongament de l’L3 del Metro des de Zona Universitària i la connexió de la T3 del Trambaix pel carrer Laureà Miró.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Govern impulsa les dues noves estacions de l’L10 Sud del metro a l’Hospitalet de Llobregat

Anuncien una inversió del Govern de 37 MEUR per a les obres de les estacions de Provençana i Ildefons Cerdà, que entraran en servei l’any 2019. També avancen que la Generalitat destinarà 14 MEUR per acabar l’estació d’Ernest Lluch de l’L5, just al límit dels termes municipals entre l’Hospitalet i Barcelona, que es posarà en marxa el segon semestre de 2019.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Corredor Mediterrani

El Ministeri de Foment reafirma el compromís amb el Corredor Mediterrani

El Corredor comporta una inversió aproximada de 17.000 MEUR, dels quals ja s’han executat 13.500 MEUR. Aquest any hi ha previst destinar 715 MEUR per aquest projecte.

Llegiu-ne més
Rull: “El Corredor Mediterrani no és una finalitat en sí mateix sinó les oportunitats que genera”

El conseller de Territori i Sostenibilitat reclama començar a parlar més dels serveis que no pas de les obres d’aquesta infraestructura, durant la seva participació a la IV Trobada Corredor Ferroviari Mediterrani.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Comissió Europea, el Ministeri de Foment i la Generalitat Valenciana organitzen una jornada sobre el Corredor Mediterrani

La reunió es farà el dia 1 de juny i estarà precedida per una trobada convocada pel Ministeri de Foment amb totes les comunitats autònomes per on passa el Corredor.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Altres

Fomento es reuneix amb l’ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat per a impulsar la integració del ferrocarril en el municipi

A la reunió s’han analitzat totes les actuacions contemplades en la integració del ferrocarril d’aquest municipi i s’han revisat els estudis tècnics. En el termini d’un mes es realitzarà una nova reunió tècnica per analitzar les modificacions necessàries dels projectes per tal d’adaptar-los a la normativa vigent.

Llegiu-ne més
Resultats de l’estudi de microsimulació de la circulació del tramvia per l’avinguda diagonal, entre Francesc Macià i Glòries

L’estudi, realitzat pel CENIT, conclou que és possible fer passar un tramvia per la Diagonal a una bona velocitat comercial (17,6 km/h), garantint la màxima eficiència del transport públic i no generant més congestió sobre el vehicle privat.

Llegiu-ne més
S’invertiran més de 9,5 MEUR en el desenvolupament d’un nou sistema de regulació del tràfic ferroviari

Aquest sistema suposarà una millora qualitativa i significativa respecte el sistema anterior, cosa que repercutirà positivament en la qualitat del servei prestat. El contracte licitat compren el desenvolupament, migració i desplegament d’un conjunt de sistemes informàtic que seran titularitat d’Adif, a més del suport integral de la solució.

Llegiu-ne més

Carreteres

Territori i Sostenibilitat adjudica dos projectes de millora de la seguretat viària a la C-17 entre la Garriga i Centelles

Els treballs consistiran en el reforçament del ferm, la senyalització, el drenatge i les barreres de seguretat en dos trams que sumen prop de 16 quilòmetres: la Garriga - Tagamanent (8,5 quilòmetres) i Tagamanent - Centelles (7,3 quilòmetres). La redacció dels projectes s’ha adjudicat per un import d’uns 128.000 euros cadascun.  La inversió estimada per a l’execució de les obres és de 7,2 milions d’euros.

Llegiu-ne més
El secretari general d’Infraestructures de l’Estat es reuneix amb l’alcaldessa de Vallirana per analitzar les obres de la variant

A la travessera de la N-340 hi circulen una mitjana de 19.000 vehicles diaris. Les obres s’han dotat de 26,9 MEUR per aquest any 2017. El pressupost total de l’obra estimat arriba als 176 MEUR.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat licita la millora de la seguretat de la ronda de Granollers

S’han licitat les obres de millora entre els termes municipals de Les Franqueses del Vallès i La Roca del Vallès (Vallès Oriental). L’actuació permetrà eixamplar un tram de 2 quilòmetres de longitud.  Les obres tenen un cost d’1,5 milions, i es preveu que comencin durant el segon semestre de l’any, amb un termini d’execució de 6 mesos.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat licita les obres per a perllongar l’L-311b fins a l’A-2, a Cervera

Els treballs, licitats per 1,3 MEUR, permetran dotar el nucli urbà d’una nova connexió amb l’autovia, així com amb l’Eix Transversal, i l’L-311. Es preveu que les obres comencin la tardor vinent, amb un termini d’execució de 5 mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Adjudicada la rehabilitació del ferm de l’autovia A-2 entre el límit provincial amb Lleida i Esparraguera

S’ha adjudicat per 16,02 MEUR el contracte d’obra per a la rehabilitació del ferm entre els quilòmetres 530,7 i 580, entre el límit provincial amb Lleida i Esparraguera.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat adjudica les obres d’una rotonda a la TV- 3454 a Deltebre

L'import d’adjudicació són 1,1 milions d’euros. L’objectiu és millorar la seguretat viària en l’encreuament d’aquesta carretera amb la TV-3451. Es preveu iniciar els treballs a la tardor, amb un termini d’execució de nou mesos. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Govern autoritza el traspàs de diversos trams de carreteres entre la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès

L’acord inclourà els canvis de titularitat de trams de la T-240, la TP-2402 i la carretera de l’Albornar i la construcció d’una rotonda a la C-51. Aquest acord respon a la voluntat de conformar un nou eix viari comarcal entre el Baix i l’Alt Penedès de connexió entre la C-51 i l’AP-2 i d’accés a la Bisbal del Penedès sense necessitat d’una nova infraestructura i evitant el pas dels vehicles per l’interior del nucli urbà.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica obres de millora del ferm de la C-42 a Tortosa

S’ha adjudicat per un import de 370.000 euros. Es preveu que els treballs comencin aquest estiu, amb un termini d’execució de dos mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Ports

Ports de la Generalitat reforça la seguretat al port de l’Ametlla de Mar

L’Administració portuària instal·la cinc càmeres de videovigilància més per reforçar les mesures de seguretat de les instal·lacions portuàries. L’actuació té un cost de 7.000 euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Generalitat promou els ports amb activitats de mercaderies i creuers a Xangai

Es volen desenvolupar accions comercials conjuntament que ajudin a captar noves línies de mercaderia pels ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El port de Palamós rebrà 8.000 passatgers amb sis escales de la companyia AIDA

La naviliera alemanya s’estrena a Palamós. S’estima que tindrà un impacte econòmic estimat de 500.000 euros en el territori.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El port de la Ràpita és el primer de l’Estat en disposar d’un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics Tesla

Ports de la Generalitat fa una aposta ferma per una nova tipologia de turisme i un model energètic més sostenible.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports de la Generalitat pavimenta un tram del passeig del Molinet al port de l’Estartit

La millora de l’asfaltatge potència les zones de passeig. Les obres han suposat una inversió de 15.000 euros i s’han executat en tres dies.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El moviment de contenidors del Port de Barcelona creix un 26% fins al mes d’abril

El tràfic total augmenta un 20%, impulsat per la càrrega contenitzada, els líquids a granel i les autopistes del mar.

Llegiu-ne més
El Port de Tarragona es consolida com un port de referencia al Mediterrani en càrregues especials

La presència del Port de Tarragona en aquesta fira posa de manifest la seva aposta pel project cargo.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Visita del ministeri d’Infraestructures d’Ucraïna al Port, referent nacional en seguretat de mercaderies perilloses

El Port de Tarragona ha estat seleccionat com a port espanyol de referència, en matèria de seguretat, en la manipulació de les mercaderies perilloses.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Patronat Municipal de Turisme i el Port de Tarragona posen en marxa un programa integral per a la recepció de creuers

S’ha creat una carta integral que inclou serveis i recursos essencials pels creueristes, però també activitats i propostes que donen a conèixer els valors històrics, culturals i patrimonials de Tarragona.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en autobús

President Puigdemont: ”La nova estació d’autobusos de Girona és un exemple de com encarar els grans projectes”

Amb una inversió de 8 milions d'euros, aquesta infraestructura permetrà un volum d'1,7 milions de passatgers a l'any i 165.000 autobusos. Les noves instal·lacions ocupen una superfície total de 14.000 metres quadrats i s’ubiquen a l’estació intermodal soterrada de la línia d’alta velocitat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i sostenibilitat millora el bus exprés e8 Barcelona- Corbera de Llobregat

Aquest servei exprés es va posar en marxa el juny de 2014 i des de llavors ha tingut un creixement d’usuaris del 9%, situant-se a desembre de 2016 en un total de 715.775 viatgers.

Llegiu-ne més
Territori i sostenibilitat reestructura la línia L67 Castellbisbal- El Papiol- Barcelona

A partir d’aquest dijous, 1 de juny, la línia es reestructura per incrementar la cobertura horària del servei i alguns dels busos passen a ser directes per millorar el temps de viatge.

Llegiu-ne més
La FIAA 2017 es fixa en les propostes d’electrificació i automatització de l’autobús

La Fira Internacional de l’Autobús i l'Autocar (FIAA) presenta als pavellons de la Fira de Madrid un dels més complets aparadors de novetats pel que fa al transport de viatgers per carretera.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en bicicleta

Diverses ciutats europees exposen la seva experiència en l’ús de la bicicleta el 18 i 19 de maig a Reus

Més de 60 ponents participen en el 6è Congrés Internacional de la Bicicleta, principal fòrum de Catalunya sobre les novetats i l’intercanvi d’experiències relacionades amb el món de la bici.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El conseller Rull anuncia una línia d’ajuts als ens locals que generarà una inversió de 40 MEUR en vies ciclistes

El programa tindrà una dotació de 20 MEUR procedents dels fons FEDER 2014-2020 de la Generalitat per finançar el 50% del cost de les actuacions. S'adreça a ajuntaments, consellls comarcals i diputacions.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat construirà una via de vianants i ciclistes al pont sobre la C-31, entre el Prat i l’Hospitalet de Llobregat

Els treballs, amb un pressupost de 393.981 euros, permetran la formació d’un pas per vianants i ciclistes que unirà els itineraris existents als dos municipis. L’actuació té un termini d’execució de 6 mesos i es preveu que s’iniciï durant el segon semestre.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Altres notícies de mobilitat

Passos de vianants amb sensors i senyalització LED, nou projecte de Reus Smart City

L’Ajuntament de Reus continua amb la implantació de solucions innovadores per millorar la mobilitat a la ciutat en el marc del Pla Reus Smart City, ara amb la sensorització i senyalització LED de sis passos de vianants per fer-los més visibles i segurs.

Llegiu-ne més
Ajuda estatal: La Comissió simplifica les normes que regulen la inversió pública als ports i aeroports, en l’àmbit de la cultura i en les regions ultraperifèriques

L’objectiu perseguit és facilitar la inversió pública a favor de la creació de treball i el creixement, i protegir, alhora, la competència.

Llegiu-ne més
Jornada catalana de la Mobilitat 2017

El conseller de Territori i Sostenibilitat farà la conferència inaugural sobre "El futur del transport públic de Catalunya". La Jornada tindrà lloc a Castellbisbal el proper 7 de juny, i serà la 13a edició.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Més de 40.000 targetes T-16 actives, de la corona 2 a la 6

Amb la transformació de la T-12 en T-16, i l’ampliació de la franja d'edat d'accés d’aquest títol de transport, el nombre d'usuaris ha augmentat un 28% respecte 2016.

Llegiu-ne més
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4342

Logo Generalitat