Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Març 2017 #141

6è Congrés Internacional de la Bicicleta

Mikael Colville-Andersen al 6è Congrés Internacional de la Bicicleta

Mikael Colville-Andersen, CEO de Copenhagenize Design Co. Team, serà el ponent principal de la primera sessió del Congrés sobre experiències europees i tendències a Catalunya sobre la mobilitat en bicicleta.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en bicicleta

Territori i Sostenibilitat impulsa les obres de condicionament i de formació d’una via ciclista a la C-25 entre Riudellots de la Selva i Campllong

S'han licitat les obres. Els treballs, amb una inversió prevista de 2,6 milions d’euros, s’iniciaran a finals de l’estiu que ve i tindran un termini d’execució de 9 mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Prop de 190.000 persones han deixat el cotxe o la moto per la bicicleta per als desplaçaments quotidians

El conseller de Territori i Sostenibilitat va participar en la reunió de la Mesa de la Bicicleta, l’òrgan que treballa per promoure l’ús d’aquest mitjà de transport. Rull ha presentat el 6è Congrés Internacional de la Bicicleta, que tindrà lloc el 18 i 19 de maig a Reus. En la Mesa també s’ha presentat les dades del darrer baròmetre de la bicicleta, que s’elabora anualment.

Llegiu-ne més
La nova senyalització de la xarxa de camins de Reus defineix 18 rutes per fer a peu o en bici

Els nous cartells amplien la informació que donaven els que hi havia fins ara i, a més del nom del camí, marquen la direcció i les distàncies d’un total de 18 rutes. La renovació de cartells ha estat una tasca conjunta de l’Ajuntament i Bicicamp. La idea parteix de l’entitat de promoció de la bicicleta, que va fer un treball de camp previ.

Llegiu-ne més

Aeroports

Un nou vol connectarà l’aeroport de Reus amb la ciutat polonesa de Katowice

El turoperador Rainbow Tours oferirà 6.426 places de juny a setembre en aquesta nova ruta.

Llegiu-ne més
L’aeroport de Barcelona- El Prat registra un increment de passatgers del 4,8 % al febrer

Van passar per l’aeroport més de 2,8 milions de passatgers. Es van realitzar 20.175 operacions i es van transportar 10.681 tones de mercaderies.

L’aeroport de Girona- Costa Brava ha tancat el mes amb 39.550 passatgers i 914 operacions; el de Reus amb 7.315 passatgers i 711 operacions; i el de Sabadell amb 2.457 operacions i 4.569 moviments.

Llegiu-ne més
El ministre de Foment anuncia una rebaixa de la tarifa de ruta d’ENAIRE de l’11,5% acumulat per el període 2018-2020

Les tarifes estan congelades des del 2012, baixaran un 3% l’any 2018, un 4% el 2019 i un 5% el 2020. La mesura suposarà un estalvi a les companyies aèries estimat en 184 MEUR.

Llegiu-ne més
Proves reals perquè l’aeroport d’Andorra – La Seu tingui operacions instrumentals

Això permetrà que més companyies aèries estiguin interessades a operar-hi. Aquesta qüestió és fonamental per millorar el producte aeroportuari ofert actualment.

Llegiu-ne més
Generalitat i Ajuntament es reuneixen amb Cathay Pacific a Hong kong per explorar convertir en regular el nou vol directe amb Barcelona

La reunió s’ha celebrat en nom del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA), format per AENA, el Govern de la Generalitat de Catalunya, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Parc de vehicles

El mercat de vehicles comercials creix un 14,8% al febrer

S’han matriculat 14.590 unitats. En els dos primers mesos de l’any acumulen un increment del 22,4% amb un total de 28.460 unitats. Tot i els bons resultats, el parc de vehicles comercials segueix molt envellit.

Llegiu-ne més
Les matriculacions d’híbrids creixen gairebé un 90% durant el mes de febrer

Madrid i Catalunya ocupen les primeres posicions de matriculacions, amb un 52,7% del mercat. Les matriculacions de vehicles híbrids i elèctrics durant el mes de febrer ha estat de 8.874 unitats, dada que suposa una quota de mercat del 4,1%.

Llegiu-ne més
La matriculació de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos cauen un 0,3% durant el mes de febrer

Al febrer s’han matriculat 1.958 unitats d’aquest tipus de vehicles. Un de cada dos vehicles industrials que circulen per les carreteres superen els 10 anys d’antiguitat.

Llegiu-ne més
Les matriculacions de turismes s’estanquen el mes de febrer

S’han matriculat 97.796 turismes, cosa que representa un 0,2% més respecte l’any anterior. El parc automobilístic espanyol té una elevada antiguitat, amb una mitjana de 12 anys.

Llegiu-ne més
La producció de vehicles es manté en els dos primers mesos de l’any

La producció de vehicles a Espanya en els dos primers mesos va arribar a les 498.365 unitats, cosa que suposa un increment del 0,10%. Durant el mes de febrer les plantes espanyoles van fabricar 275.970 unitats, un 1,25% menys que el febrer del 2016. Les exportacions han incrementat un 3,3 %.

Llegiu-ne més
El mNACTEC acollirà la 2a edició de “Som Elèctrics” Jornades del vehicle elèctric” del 19 al 21 d’abril

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) organitzarà les jornades, que tenen per objectiu mostrar i compartir nous models i experiències al voltant del vehicle elèctric.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Rodalies

Reunió en relació a la integració ferroviària a Montcada i Reixac

Es prioritza la reducció de l’accidentalitat en els passos a nivell existents i s’estudia una altra via possible per solucionar el problema més barat que el soterrament.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - FGC

FGC transporta un 21% més de viatgers que l’anterior edició del Mobile World Congress

Ha transportat un total de 184.062 persones, un 131% superior al transport de viatgers en un dia laborable. Aquesta xifra representa un increment d’un 21% comparat amb les dades de viatgers generades pel congrés de l’any passat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’estació d’Igualada d’FGC estrena punts de recàrrega per a vehicles elèctrics

Es tracta d’un projecte pilot de col·laboració públic-privat entre el Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya i Railgrup, l’Associació Volt-Tour i les empreses Simon, Empark i imesAPI. Les estacions de Martorell Enllaç, Sant Cugat, Sant Quirze i Volpelleres ja compten amb aquest servei.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC reforça el servei del Funicular de Vallvidrera els caps de setmana

L’augment de viatgers dissabtes i diumenges justifica aquest operatiu per tal de regular les circulacions i maximitzar l’aprofitament de les places ofertades. Es renova també la imatge interior i exterior del funicular.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Tall de servei en caps de setmana a la línia L12 amb motiu de treballs de millora

S’estan realitzant unes obres de construcció d’una nova sortida d’emergències de l’estació de Sarrià. El servei de la línia L12 (Reina Elisenda) de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) es veurà modificat alguns caps de setmana de mes d’abril.

Llegiu-ne més
Es reuneix a Tremp la Comissió de seguiment del servei de transport Lleida- La Pobla de Segur- Esterri d’Àneu, on s’ha destacat l’augment dels usuaris i la satisfacció

L’any 2016 s’assoliren els 111.241 viatges, un augment del 45% respecte l’any anterior. L’índex de satisfacció del client puntua la línia en 75,61 sobre 100, una xifra molt propera a la de les línies Barcelona – Vallès o Llobregat – Anoia.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - Corredor Mediterrani

Territori i Sostenibilitat adjudica la redacció del projecte per implantar l’ample internacional a la terminal de mercaderies de Vilamalla

La terminal forma part del Corredor Mediterrani i de la xarxa transeuropea de transport. El projecte preveu connectar la terminal a la Xarxa Ferroviària d’Interès General (XFIG) i estarà redactat aquest any, amb l’objectiu que s’executin les obres el 2018. El pressupost previst és de 16,9 MEUR.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Fomento nomena a Juan Barios coordinador del Corredor Mediterrani

L’objectiu principal serà impulsar el desenvolupament del Corredor i assolir la plena operativitat en els marcs establerts per la UE, i millorar la interlocució amb les diferents administracions i agents socials implicats.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari - Altres

Inversió de 9,5 MEUR a la xarxa convencional de Catalunya

Adif invertirà 9,5 MEUR a la xarxa convencional de Catalunya per a la renovació integral de la via en el tram Maçanet – Caldes de Malavella, de la línia Barcelona- Girona- Portbou, mitjançant tres contractes de subministrament i transport de materials.

Llegiu-ne més
Es milloraran les instal·lacions del Centre Logístic de Tarragona- Mercaderies

Els treballs, amb un pressupost que supera els 460.000 euros i un termini d’execució de dos mesos, consistiran en la renovació de la via 18 amb els objectius d’eliminar una limitació temporal de velocitat i augmentar la fiabilitat i regularitat de les circulacions de mercaderies.

Llegiu-ne més

Carreteres

El conseller Rull anuncia la licitació de les obres d’ampliació de dos trams de la C-58 entre Terrassa i Badia del Vallès

Els treballs suposaran una inversió de prop de 18 milions d’euros i consistiran en la formació de nous carrils per descongestionar l’autopista i afavorir la seguretat viària. Les obres s’iniciaran el setembre vinent i tindran una durada d’un any.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita les obres per millorar les travesseres entre Anglesola i Algerri (C-53 i C-26)

Aquestes actuacions tenen com a objectiu afavorir la seguretat viària a vuit travesseres del recorregut, amb una inversió prevista d’1,8 milions d’euros. Els treballs començaran a finals de l'estiu que ve i tindran un termini d’execució de 7 mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat adjudica el projecte de millora de la seguretat de la C-1415a entre Terrassa i Sentmenat

S'ha adjudicat per un import de 81.000 euros la redacció del projecte. Aquesta actuació abasta un tram de 13 quilòmetres i les obres, que es licitaran l'últim trimestre d'aquest any, comportaran una inversió estimada en 2,3 milions d’euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Ports

El port de la Ràpita comença a operar com a base de rutes de xàrters nàutics

Cruesa és la primera empresa que opera des de la Ràpita rutes de xàrters nàutics entre les Illes Balears, els ports ebrencs, els ports de Castelló i les Columbretes.

Llegiu-ne més
Els ports de Palamós i Roses i la destinació turística reben el reconeixement del sector de creuers a la fira Seatrade

La marca Costa Brava Cruise Ports ha estat reconeguda per la indústria de creuers, gràcies a la trajectòria i les expectatives de futur dels dos ports gironins i la seva destinació

Llegiu-ne més
shadow bottom
El gerent de Ports fa una valoració positiva de la participació del port de la Ràpita i la destinació turística a la fira Seatrade

La indústria creuerística mostra el seu interès pel port de la Ràpita i pel paratge únic, diferent i sostenible de les Terres de l’Ebre.

Llegiu-ne més
shadow bottom
shadow bottom
El Club Nàutic Cambrils renovarà les seves instal·lacions amb la nova concessió

El projecte ha de redistribuir els amarradors per potenciar activitats, impulsar la vela lleugera, ampliar el varador per millorar el servei de manteniment de vaixells i impulsar l’encaix port-ciutat al passeig del dic de ponent, entre d’altres. El nou projecte esportiu i de serveis s’emmarca en la renovació de la concessió de la dàrsena esportiva, amb una inversió de 7,8 MEUR.

Llegiu-ne més
El tràfic total del Port supera els 8,7 milions de tones (+27%) pel bon comportament dels líquids a granel (+35%) i de la càrrega general (+28%)

Així, els líquids a granel han crescut un 35% fins assolir els 2,23 milions de tones transportades. Els hidrocarburs, que són el tipus de producte més destacat d’aquest apartat, han avançat a un ritme encara més elevat (+44%). L’increment de les importacions procedents de diferents àrees de la Mediterrània explica els creixements més rellevants (gasolina, gasoil i fuel). D’altra banda, l’impuls de la importació d’altres mercaderies com els productes químics (+7%) i els olis i greixos (+37%) es relaciona amb una reactivació de la producció industrial.

Llegiu-ne més
El Port de Barcelona premiat un any més com a millor port d’operacions d’embarcament i desembarcament a la fira Seatrade Cruise Global

El Port de Barcelona ha estat guardonat com a “Millor port d’operacions turnaround’ per la prestigiosa publicació Cruise Insight (The global cruise market), en el marc de la fira Seatrade Cruise Global que es va celebrar a Fort Lauderdale (Florida). Barcelona revalida així el títol de millor port d’inici i finalització d’itinerari, guardó que ha rebut en diverses ocasions en els darrers anys.

Llegiu-ne més
Tarragona Cruise Port Costa Daurada promociona la seva oferta creuerística a la fira internacional Seatrade Cruise Global

Les previsions de creuers per aquesta temporada al Port de Tarragona són de rècord. Fins a 40 creuers amb uns 40.000 passatgers atracaran a les instal·lacions portuàries.  Diverses companyies aposten per Tarragona Cruise Port com a port d’escala de creuers, i Costa Cruceros escull la destinació́ com a home port.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en autobús

Territori i Sostenibilitat reforça el bus exprés entre Caldes i Barcelona

Aquest servei exprés es va posar en marxa l’agost de 2014 i transporta anualment 1,8 milions d’usuaris, el que suposa un creixement del 7% respecte als viatges que es realitzaven abans de convertir la línia en exprés.

Llegiu-ne més
El Govern aplicarà noves mesures per a millorar la seguretat en el transport amb autocar

Aquestes mesures sorgeixen d’una  jornada de treball duta a terme en col·laboració amb el sector del transport, sindicats i associacions d’usuaris, arran de l’accident de Freginals, en què, ara fa un any, van morir 13 persones i 36 més van resultar ferides.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat implanta nous horaris al bus Manresa- Barcelona

Aquests nous horaris han estat confeccionats un cop escoltats tant els ajuntaments dels municipis afectats com  els propis usuaris del servei, amb qui la Direcció General de Transports i Mobilitat s’ha reunit diverses vegades. El Departament de TES continuarà fent un seguiment diari del servei i convocarà una nova reunió de seguiment amb tots els consistori la primera quinzena d’abril i està obert a realitzar noves modificacions si el funcionament del servei ho fa necessari.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat encarrega una auditoria per fer un seguiment i avaluació del servei de bus Igualada- Barcelona

Es realitzaran inspeccions per comprovar el funcionament del servei, l’estat dels vehicles i l’atenció i informació als usuaris. Concretarà les mancances del servei amb l’objectiu de poder prendre mesures de millora i determinarà les responsabilitats que pot tenir l’operador per incompliment  de les condicions de prestació del servei.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’ús de l’autobús urbà de Valls creix en més d’11.000 viatgers amb la gratuïtat per als jubilats

Va batre el seu rècord d’usuaris l’any 2016, amb un total de 88.763 passatgers. L’increment ha coincidit amb l’entrada en servei de la Targeta Social de Transport Urbà que ha introduït la gratuïtat per als jubilats.

Llegiu-ne més
TMB compra 76 autobusos per continuar renovant i actualitzant ambientalment la flota

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha resolt el concurs convocat per subministrar 76 nous autobusos dins l’any 2017, per continuar la renovació, reducció de l’edat mitjana i augment de fiabilitat de la flota. La comanda busca també una elevació de la qualitat ambiental del material mòbil, ja que 62 dels nous vehicles seran híbrids que substituiran cotxes dièsel de 14 anys d’antiguitat o més.

Llegiu-ne més

Integració Tarifària

S’inicia la campanya Punt de venda oficial de targetes de transport integrades

Des del sistema tarifari integrat de l’ATM s’han identificat amb un distintiu els punts de venda oficials de targetes de transport, de manera que siguin reconeguts per les persones usuàries com a garantia de compra de títols oficials.

Llegiu-ne més
A partir del mes de març de 2017 s’amplien els requisits necessaris per a l’adquisició dels títols bonificats per a persones en situació d’atur

L’ATM de l’Àrea de Girona ha emès un document amb informació de bonificacions per a persones en situació d’atur. L’objectiu és facilitar la mobilitat a les persones aturades en procés de cerca de feina.

Llegiu-ne més
La integració tarifària de l’Àrea de Lleida compleix 9 anys

Durant aquest període s’han venut més de 130.000 targetes i el transport públic de l’àrea integrada registra 8,3 milions de viatgers anuals.

Llegiu-ne més

Altres notícies de mobilitat

Rull: “La T-Mobilitat és la segona gran revolució en transport públic d’aquest país”

A la tardor de 2017 es posarà en marxa la prova pilot a l’L9, un any després començarà la implantació al conjunt de l’ATM de Barcelona, i a la tardor de 2019, s’iniciarà el desplegament a tot el país.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El projecte de la T- Mobilitat ha centrat la reunió del Consell de Direcció de l’Administració Territorial de la Generalitat a Barcelona

Es tracta d’un projecte   d’smart mobility que permetrà passar de la banda magnètica al xip electrònic i que, a finals de 2018, podrà funcionar primerament a Barcelona i la seva àrea d’influència, per continuar el seu desplegament progressiu a tot el país a finals de 2019. El projecte té un cost de 72 MEUR.

Llegiu-ne més
El Govern apropa el Pla de Transport de Viatgers de Catalunya 2020, que prioritza reorganitzar Rodalies i assumir les competències sobre la infraestructura

Defineix les directrius generals per millorar els serveis de transport públic interurbà de viatgers, tant ferroviaris com per carretera, amb l’horitzó de l’any 2020. El Govern té l’objectiu que el transport públic sigui una alternativa real per atendre les necessitats de mobilitat de la ciutadania i potenciar el sistema de transport públic.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat intercanvia coneixements de mobilitat sostenible amb altres regions europees a Bulgària

La trobada s’emmarca en el projecte europeu Last Mile, format per set regions de diferents països europeus que volen trobar solucions per fer possible l’accés amb mitjans de transport sostenibles a les àrees rurals d’interès turístic. El pressupost total del projecte és d’1,6 milions d’euros, dels quals 1,3 estan finançats amb fons europeus.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El conseller de Territori i Sostenibilitat intervé al Barcelona Tribuna per explicar Quines infraestructures per a quin país?

Rull ha xifrat en més de 10.000 milions d’euros la inversió en infraestructures “pendent i promesa”, dels quals 2.195 milions corresponen a obres viàries; 3.890 a les obres incloses en l’Agenda Catalana del Corredor Mediterrani, i 3.461 milions més, a l’execució íntegra del Pla de Rodalies de Catalunya 2008-2015.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Rull: ”La credibilitat que com a Govern ens mereixen els anuncis de Rajoy és molt baixa”

Rajoy ha anunciat una inversió en infraestructures a Catalunya fins al 2020 de 4.200 milions d’euros, el que suposa, de mitjana, 1.050 milions anuals durant quatre anys. Aquesta quantitat és inferior a la dels pressupostos del 2015 (que van suposar un 9,5% de la inversió territorialitzada).

Llegiu-ne més
shadow bottom
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4342

Logo Generalitat