Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Gener 2017 #139

6è Congrés Internacional de la Bicicleta

6è Congrés Internacional de la Bicicleta

El 18 i 19 de maig se celebrarà a Reus la 6a edició del Congrés Internacional de la Bicicleta. Aquest Congrés és el principal fòrum de Catalunya per tractar sobre les novetats i l’intercanvi d’experiències relacionades amb el món de la bicicleta entre les diferents administracions públiques, els professionals del sector, les entitats i les persones usuàries.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Aeroports

Es constitueix el Grup de Treball per al seguiment de l’operativa de l’aeroport de Sabadell

Aquest Grup de Treball està integrat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, la direcció de l’aeroport de Sabadell, els ajuntaments de Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Badia del Vallès i Barberà del Vallès, les associacions veïnals d’aquests municipis, i les empreses vinculades a la instal·lació.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Consell de Ministres aprova el Document de Regulació Aeroportuària (DORA)

El DORA 2017-2021 estableix les obligacions d’AENA durant un període de 5 anys, definint la senda tarifària, les inversions i els nivells de qualitat que haurà de complir. S’invertiran 2.646 MEUR.

Llegiu-ne més
Els quatre aeroports d’Aena a Catalunya reben la visita de més de 7.000 persones l’any 2016

Aquestes visites s’organitzen amb l’objectiu d’acostar el món de l’aviació a estudiants i institucions i familiaritzar-los amb el transport aeri. Més de 200 representants d’empreses i institucions van visitar l’aeroport de Barcelona – El Prat.

Girona- Costa Brava va rebre 3.600 estudiants, Reus 1.000, i Sabadell més de 1.800.

Llegiu-ne més
L’aeroport de Barcelona–El Prat tanca l’any 2016 amb més de 44 milions de passatgers

Aquesta xifra suposa un increment de l’11,2% respecte l’any 2015. Les operacions s’han incrementat un 6,6%, amb 307.864 moviments; i s’han transportat 132.754 tones de mercaderies, un 13,3% més.

Reus tanca l’any amb 817.611 passatgers, un 16% més que l’any anterior, i un 6,9% més d’operacions. Mentre que l’aeroport de Girona tanca l’any amb 1.664.763 passatgers, un 6,2% inferior a l’any anterior, i un 3,7% menys d’operacions; i l’aeroport de Sabadell arriba a fer un 20,1% d’operacions més que l’any 2015.

Llegiu-ne més
Els aeroports de la xarxa Aena tanquen l’any 2016 amb més de 230 milions de passatgers

El trànsit de viatgers s’incrementà un 11% respecte l’any anterior, i es van fer més de 2 milions d’operacions. L’aeroport de Barcelona- El Prat, amb més de 44 milions de passatgers, és el segon de la xarxa, després de l’aeroport Adolfo Suárez Madrid- Barajas, amb més de 50 milions de viatgers.

Llegiu-ne més

Parc de vehicles

El Govern acorda l’adquisició de vehicles de baixes emissions i altres aspectes per a la millora ambiental de les flotes de vehicles

L’objectiu és doblar el percentatge de matriculacions de vehicles de baixes emissions per part de l’Administració Catalana respecte al percentatge global de Catalunya, que es troba al voltant del 3%. S'hauran de prioritzar en primer terme els elèctrics i, en segon, depenent del tipus de recorregut, els híbrids o de gas.

Llegiu-ne més
Les vendes de cotxes elèctrics creixen un 51,5% l’any 2016 i les de vehicles híbrids un 68%

La matriculació de turismes híbrids i elèctrics han registrat durant l’any 2016 una quota del 2,6% del total del mercat, i han arribat a les 35.765 unitats. Durant el mes de desembre es van vendre 539 vehicles elèctrics, un increment del 48,5%, mentre que es van matricular 3.176 vehicles híbrids, amb un creixement del 76%.

Llegiu-ne més
Espanya supera els objectius de producció de vehicles per a l’any 2016 amb 2,88 milions d’unitats fabricades

De les fabriques espanyoles van sortir 2.885.907 vehicles, cosa que representa un increment del 5,59% respecte l’any anterior. La producció espanyola ha estat, a més, la que més ha crescut percentualment a Europa continental. Cada dia han sortit de les factories espanyoles més de 7.800 vehicles.

Llegiu-ne més
Les vendes de vehicles comercials lleugers pugen un 11,2% l’any 2016

El mercat de vehicles comercials lleugers a Espanya ha registrat un increment del 14,1% de les matriculacions durant el mes de desembre, amb 16.500 unitats. En el total de l’any s’han matriculat 172.106 unitats.

Llegiu-ne més
Gairebé 1.150.000 turismes venuts l’any 2016, amb un increment de l’11%

L’any 2016 es van vendre un total d’1.147.007 turismes, un 10,9% més que el mateix exercici de l’any anterior. Desembre ha finalitzat amb gairebé 100.000 unitats i un creixement del 9,3%. El mercat per a l’any vinent es podria situar per sobre de 1,2 milions.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Rodalies

Territori i Sostenibilitat adjudica l’assistència tècnica per al seguiment dels trens de Rodalies en temps real

L'objectiu és efectuar un seguiment del servei ofert per Renfe mitjançant la detecció en temps real de les hores d’arribada i sortida a les estacions i l’avaluació del retard que porta l’expedició en relació amb els horaris teòrics de pas. El sistema proposat es basa en la instal·lació als trens de dispositius embarcats, tipus smartphone o tauleta, dotats de sistema GPS i interfície Bluetooth. L’adjudicació s’ha realitzat per un import de 581.998,99 € + IVA i el termini d’execució del contracte és de 24 mesos (prorrogables a 24 més).

Llegiu-ne més
La Generalitat llança la nova app de consum on es recolliran les incidències que denunciïn els usuaris de Rodalies de Catalunya

L’objectiu d’aquesta iniciativa és identificar millor les incidències que es produeixen en el servei i poder defensar amb més força els drets dels usuaris. L’apli InfoConsum, del Departament d’Empresa i Ocupació, és per a dispositius mòbils (smartphones i tablets) i està disponible per a sistemes operatius Android i iOS.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - FGC

FGC adjudica i inicia treballs a la línia Barcelona –Vallès per un import de 4,1 milions d’euros

FGC ha procedit a la licitació d’obres de millora de la via a diferents punts de la línia Barcelona-Vallès. S’inicien les diferents actuacions el 3 de febrer amb la renovació integral de la via que travessa Collserola. Els treballs s’executaran durant els propers mesos.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica el projecte bàsic del perllongament de la línia Llobregat- Anoia d’FGC entre Plaça Espanya i Gràcia

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat per 1,7 milions la redacció del projecte bàsic de perllongament de la línia Llobregat - Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) entre les estacions de Plaça Espanya i Gràcia, a Barcelona. L’actuació consistirà en la construcció de 4,1 quilòmetres nous de túnel i de tres noves estacions i inclou la remodelació de la de Plaça Espanya, amb un pressupost estimat de 321 MEUR. El termini de redacció del projecte és de 10 mesos.

Llegiu-ne més
Afectacions al trànsit a la cruïlla dels carrers de Balmes i Rosselló per obres a l’estació d’FGC de Provença

L’encreuament entre el carrer de Balmes i el carrer de Rosselló patirà restriccions al trànsit des del 10 de gener i fins a finals d’estiu, en una primera fase, a conseqüència de les obres d’eixamplament d’andana de l’estació d’FGC de Provença que permetran millorar-ne la capacitat.

Llegiu-ne més
FGC inicia les obres de rehabilitació del pas de vianants del pont de la riera d’Òdena

FGC ha iniciat les obres de rehabilitació del pas de vianants de la passera del pont sobre la riera d’Òdena, que delimita els termes municipals d’Igualada i Vilanova del Camí. Amb una inversió de 41.000€, l’objectiu d’aquests treballs és la millora de les condicions de seguretat i de comunicació entre els dos municipis.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC, ONCE i la seva Fundació col·laboren a favor de l’accessibilitat de totes les persones

Han signat un conveni de col·laboració per impulsar  l’accessibilitat, el turisme i l’activitat física esportiva de les persones amb mobilitat reduïda. FGC s’ha compromès a fomentar l’ocupació, la formació, i la integració en tots els seus àmbits de treball. El 98% de les estacions d’FGC estan adaptades per a persones amb mobilitat reduïda.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC crea un web per dinamitzar l’activitat dels seus espais

El projecte Impuls FGC permet consultar de manera ràpida i senzilla les característiques de les instal·lacions d’FGC. L’objectiu és incrementar el potencial dels actius i fomentar l’emprenedoria, així com els entorns amables i atractius per als usuaris de la xarxa.

Llegiu-ne més
FGC i la Plataforma per la Llengua incentiven a practicar el català al Tren de la llengua

Aquesta iniciativa crearà parelles lingüístiques en què un aprenent i un ensenyant practicaran el català durant el trajecte amb tren.

Llegiu-ne més
TOPRail, liderat per FGC, estrena un nou web centrat en el potencial dels trens turístics

L’espai permet accedir a informació detallada sobre els trens turístics de diferents operadors internacionals.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - Metro

Rull anuncia que al febrer començaran les obres de les dues estacions de Barcelona a l’L10

El conseller de Territori i Sostenibilitat confirma l’entrada en servei de les estacions de Foneria i Foc Cisell l’any 2018 i avança que hi ha una proposta que permetrà finançar les dues de l’Hospitalet de Llobregat.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari - Corredor Mediterrani

Catalunya i València denuncien els nous retards en el Corredor Mediterrani

Han denunciat un nou retard en l’execució de les obres i han celebrat l’anunci del ministre de Foment de la creació del coordinador del Corredor Mediterrani, tot i que han coincidit en requerir què la persona que ocupi aquest càrrec sigui consensuada amb els territoris per on passa el Corredor.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari - Altres

Rull: “En matèria d’infraestructures ho tenim tot parlat amb l’Estat; el que cal és el compliment dels compromisos”

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i la consellera de Governació, Meritxell Borràs, s’han reunit amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, per parlar d’infraestructures i d’habitatge.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Més trens Euromed s’aturaran a l’Aldea els caps de setmana per garantir les vuit freqüències diàries

Més trens Euromed s’aturaran a l’estació de l’Aldea de manera que quedaran garantides les vuit freqüències diàries entre aquesta ciutat del Baix Ebre i Barcelona. Des que es va posar en marxa aquest servei, el 12 de novembre de 2016, més de 3.600 persones han viatjat amb Euromed.

Llegiu-ne més
Adjudicades actuacions de millora en la subestació elèctrica de Reus

Dins de les inversions a la xarxa d’ample convencional a Catalunya, s’ha adjudicat aquest contracte per import de 994.310 euros (IVA inclòs), amb l’objectiu d’incrementar la fiabilitat i qualitat del subministrament de les circulacions ferroviàries. El termini d’execució estimat són 7 mesos.

Llegiu-ne més
Executada una nova fase de les obres de modernització de la infraestructura en la línia Barcelona- Móra la Nova- Saragossa

Els treballs comprenen renovacions de via, carril i canvis d’agulles, tractament de trinxeres, instal·lació de fibra òptica i millores en el sistema d’electrificació en diferents trajectes del tram Reus- Móra la Nova- Nonaspe.

Llegiu-ne més
Adjudicades obres per millorar l’accessibilitat a l’estació de Sant Jordi Desvalls (Girona)

La inversió prevista és de 265.988 euros (IVA inclòs), amb un termini d’execució estimat de 5 mesos i mig. L’estació està situada a la línia d’ample convencional Barcelona- Portbou i els principals treballs consistiran a ampliar les andanes i d’altres actuacions per garantir el trànsit de persones amb dificultat de mobilitat, així com en la instal·lació d’un nou enllumenat i marquesines.

Llegiu-ne més

Carreteres

Acord per tirar endavant un nou estudi informatiu de la variant de Les Preses

La Generalitat i els ajuntaments d’Olot, Les Preses i la Vall d’en Bas han acordat les línies bàsiques per impulsar un nou estudi informatiu que concreti el traçat de la variant de les Presses, que connectarà amb la variant d’Olot, dins de l’eix viari de la C-37 Bracons – Olot.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Govern adjudicarà les obres del túnel de Tres Ponts a mitjans d’any, amb una inversió de 48 milions

L’actuació, a la carretera C-14 a Organyà (Alt Urgell), es va licitar a finals de desembre i comprèn també l’eixamplament de la calçada en els trams contigus. El conseller ha explicat que “adjudicarem les obres a mitjans de 2017 amb l’objectiu d’iniciar les actuacions a finals d’any”. El termini d’execució és de 36 mesos.

El Departament inverteix també 1,5 milions en la col·locació de xarxes i pantalles dinàmiques en un tram de prop de 5 quilòmetres de la C-14 per evitar esllavissades i caigudes de pedres.

Llegiu-ne més
Adjudicada la redacció del projecte de construcció d’una nova rotonda a la GI-533, a Vilablareix

L’actuació permetrà augmentar la seguretat viària en aquesta carretera, que té un trànsit d’uns 8.400 vehicles diaris. L’empresa adjudicatària de la redacció haurà de realitzar el treball en un termini de tres mesos. El pressupost previst de les obres és d’1,4 milions d’euros.

Llegiu-ne més
Restriccions de trànsit a la GI-522 a Sant Joan les Fonts per obres de millora

Els treballs comportaran el tancament del pont de la carretera sobre el riu Fluvià durant deu setmanes a partir de dilluns, 30 de gener . En conseqüència, els vehicles es desviaran per l’A-26. Els treballs compten amb un pressupost de 742.000 euros i finalitzaran la primavera vinent.

Llegiu-ne més
El conseller Rull anuncia un pla de millora de la seguretat a les carreteres del Baix Ter

La Generalitat invertirà prop de 20 milions d’euros en els propers quatre anys en diverses actuacions per millorar-les. Les actuacions abasten les carreteres GI-642 i GI-643 entre la Pera i Torroella de Montgrí; la GI-633 i GI-634 entre Medinyà i Verges, i la connexió de la C-31 i la carretera de l’Escala.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Ports

Nou conveni per a la gestió de l’edifici de serveis de l’embarcador d’Amposta

Ports de la Generalitat i l’Ajuntament d’Amposta han signat un conveni que amplia els usos de l’edifici de serveis de l’embarcador per potenciar-hi noves activitats.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Club Nàutic invertirà 6,3 MEUR en la modernització de la dàrsena esportiva del port de Llançà

El Nàutic gestionarà la dàrsena esportiva del port de Llançà durant 25 anys. Aquest contracte va lligat a un projecte de modernització de les instal·lacions que durà a terme el Club Nàutic. Les obres començaran quan el projecte disposi de la tramitació administrativa corresponent i es preveuen executar en un termini de tres anys i mig.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Delta Ebre Port presenta la seva aposta pels xàrters nàutics a Düsseldorf

Es presenta la Guia nàutica de les Terres de l’Ebre per impulsar l’activitat de lloguer d’embarcacions recreatives des del port de la Ràpita, aportar turisme nàutic i potenciar l’economia del territori. El turisme nàutic va generar una facturació de 320 milions d’euros durant el 2015.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El conseller Rull, en una visita al Maresme, exigeix a l’Estat que posi en marxa les solucions per minimitzar la regressió de les platges i n’assumeixi el cost

Rull ha anunciat una reunió amb els màxims responsables de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat, i amb la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar de l’Estat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El port de Blanes mostra la seva gestió mediambiental a una delegació turca

Tècnics mediambientals de Turquia visiten el port de Blanes per conèixer els protocols d’actuació, els projectes, les guies de bones pràctiques i les eines per a la gestió mediambiental.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El ministre de Foment presenta el Pla de Inversions d’Accessibilitat Portuària 2017-2021

Ha presentat el Pla d’Inversions d’Accessibilitat Portuària 2017-2021 (amb una dotació de 1.418 MEUR d’inversió pública) i les inversions portuàries 2017.

Llegiu-ne més
Els contenidors de comerç exterior, els vehicles i els passatgers marquen nous rècords històrics al Port de Barcelona

El Port de Barcelona ha tancat l’exercici 2016 amb diversos màxims en els registres històrics de tràfics, com ara el volum de càrrega contenitzada de comerç exterior (amb 1.202.007 TEU), el total de vehicles (916.834 unitats) i el moviment de passatgers (3.958.960 viatgers, sumant ferris i creuers).

Llegiu-ne més
El Port de Tarragona consolida l’exportació de project cargo

Aquest projecte té un pes de càrrega d’unes 10.100 tones què és aproximadament el de la Torre Eiffel de París. El Port de Tarragona és un port de referència al Mediterrani en exportació́ de càrregues especials.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en autobús

Adjudicats els projectes de millora de vuit estacions i diverses parades d’autobús a tot Catalunya

S’estima una inversió total de 2,5 milions d’euros per a l’execució dels treballs, que inclouen des de la renovació de marquesines fins a treballs d’urbanització. S’actuarà a les estacions de la Seu d’Urgell, Olot, Torroella de Montgrí, Sabadell, Tortosa, Amposta, Blanes i a diverses parades de Llançà i Sant Vicenç dels Horts.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat reforçarà el bus exprés entre Mataró i Barcelona

Els usuaris de la línia e11 disposaran de 23 noves expedicions a partir del mes de febrer amb un important reforç a les hores punta. El bus exprés.cat Mataró-Barcelona es va posar en servei el febrer de 2015 i l’últim any ha transportat més d1,5 milions de passatgers.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat licita les obres d’arranjament de dues parades de bus a Sant Joan de les Abadesses

Ha tret a licitació per 265.000 euros. Els treballs consistiran en la construcció d’una andana segregada a banda i banda de la travessera urbana de la carretera N-260 que evitarà que el bus aturi la circulació dels altres vehicles mentre efectua la parada. Els treballs començaran la primavera vinent i tindran un termini d’execució de tres mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom

ATM

El sistema de transport públic de l’ATM de Barcelona tanca el 2016 amb més de 955 milions de viatges

L’augment anual de 16 milions de viatges, un 1,7%, consolida la recuperació de la demanda que es va iniciar en el segon semestre de 2013. El creixement es distribueix entre tots els grups d’operadors, destacant l’augment del TRAM i els autobusos. Destaca la utilització de títols socials i bonificats, que supera els 243 milions de viatges i ja representen 1 de cada 4 viatges.

Llegiu-ne més

Altres notícies de mobilitat

El Departament de Cultura signa un acord amb Renfe, TRAM, FGC i Moventis per facilitar l’accés de les escoles d’alta complexitat al patrimoni cultural català

El conveni preveu cobrir les despeses de transport a museus, monuments i jaciments de 422 centres educatius catalans situats en entorns socials i econòmics desafavorits. Potencialment es poden beneficiar 225.000 alumnes.

Llegiu-ne més
Rull: “Apostem pel transport públic perquè és el camí cap a un país més sostenible, modern i cohesionat”

El Departament augmenta enguany el seu pressupost en 178 milions respecte l’últim pressupost aprovat el 2015 (un 12% més), arribant als 1.669 milions. És el tercer de  la Generalitat amb més volum de despesa, amb el 10% del total. S’invertiran més recursos en transport públic, amb 612,5 milions: 374 per a les ATM de Barcelona, Lleida, Camp de Tarragona i Girona, 184 milions a FGC, 42 milions a transport interurbà i 12,5 milions a Rodalies.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4342

Logo Generalitat