Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Juny 2017 #144

Aeroports

L’Aeroport de Barcelona- El Prat registra un increment de passatgers del 6,8% durant el mes de maig

Durant el mes de maig van utilitzar l’aeroport 4.325.970 passatgers, es van realitzar 30.087 operacions i es van transportar 13.102 tones de mercaderies. L’aeroport de Girona- Costa Brava creix un 25% i el de Reus un 28,1%.

Llegiu-ne més
Es reforma la plataforma i el carrer de rodatge de l’aeroport de Reus

L’actuació s’emmarca dins la certificació obtinguda per l’aeroport en matèria de seguretat operacional i està inclosa a les inversions previstes al Document de Regulació Aeroportuària (Dora) pel termini 2017-2021. L’execució de les obres s’ha fet en quatre mesos i ha suposat una inversió de 675.787€.

Llegiu-ne més
Obres d’adequació del paviment de la plataforma de l’aeroport de Girona- Costa Brava

El termini d’execució de l’obra és de dos anys i està previst que finalitzi el primer trimestre de 2019. Els treballs suposen una inversió de més de 7 MEUR.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’Aeroport de Barcelona- El Prat renova la certificació del nivell 2 que acredita el treball per reduir la petjada de carboni

El nivell 2 del programa “Airport Carbon Accreditation” reconeix els esforços per reduir les emissions de CO2 i valida el pla de gestió de carboni i les mesures d’estalvi energètic implantades.

Llegiu-ne més

Parc de vehicles

Les matriculacions de turismes durant el mes de maig arriben a 126.411 unitats

S’ha incrementat un 11,2% comparat amb l’any anterior. Gràcies als canals d’empreses i lloguers s'ha donat aquest creixement, mentre que el mercat de particulars confirma en l’acumulat anual la tendència a l’estancament.

Llegiu-ne més
El mercat de vehicles elèctrics i híbrids assoleix les 24.000 unitats fins maig

Les matriculacions de vehicles híbrids creixen un 94,5% en els cinc primers mesos de l’any. Els registres de vehicles elèctrics incrementen el 9,1% entre gener i maig de 2017.

Llegiu-ne més
Les matriculacions de furgonetes creixen un 18,1% fins maig

Han arribat a les 82.371 unitats en els cinc primers mesos. Durant el mes de maig s’ha registrat un increment del 21,1% i un volum total de 18.963 unitats.

Llegiu-ne més
La matriculació de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos cauen un 1,2% fins maig

Han registrat un volum de 10.728 unitats. Durant el mes de maig es van matricular 2.234 unitats de vehicles d’aquest tipus, cosa que representà una pujada del 6% respecte el mateix mes de l'any passat. Els vehicles industrials acumulen una caiguda del 3,4% en aquest any.

Llegiu-ne més
ANFAC valora positivament l’aprovació del nou Pla MOVEA

El Consell de Ministres ha anunciat l’aprovació de la nova edició del Pla d’Impuls a la Mobilitat amb Vehicles d’Energies Alternatives (MOVEA) dotat amb un pressupost de 14,26 MEUR.

Llegiu-ne més
Catalunya afegeix 39 punts a la XarxaRapidaCat per a la recàrrega de vehicles elèctrics

Entraran en servei els propers mesos i ampliaran fins a 126 el nombre de punts de recàrrega amb accés públic operatius i propers a la xarxa bàsica viària catalana. Aquests punts de recàrrega permeten avançar en el desenvolupament del Pla estratègic per al desplegament d'infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya 2016-2019 (PIRVEC). A més, des d’ara, tota la xarxa pública existent es podrà operar amb qualsevol de les targetes emeses per  les corporacions locals que gestionen les estacions.

Llegiu-ne més
Presentat l’informe anual 2016 d’ANFAC amb les grans xifres del sector

Destaca l’increment de la facturació de les empreses fabricants i comercialitzadores de vehicles, que a Espanya va arribar als 61.900 MEUR, un 1,7% més que l’any anterior. També destaca la creació de 6.300 nous llocs de feina i l’increment d’un 7% en l’exportació.

Llegiu-ne més
La producció de vehicles puja un 6,3% durant el mes de maig

La fabricació de vehicles va arribar a les 289.675 unitats en el mes de maig. L’acumulat suma 1.298.937 vehicles a Espanya, un 1,75% inferior respecte l’any passat. L’exportació ha crescut un 9,1% el mes de maig.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- FGC

El conseller Rull inaugura el Montserrat Classic Express d’FGC, l’únic tren restaurant turístic de Catalunya

El tren està format per quatre cotxes restaurats de finals del segle XIX, amb taules i una barra de servei de bar. Els usuaris poden degustar gastronomia local amb vins i caves catalans durant el trajecte de Sant Boi de Llobregat a Montserrat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC promou l’enllaç de la línia Lleida- La Pobla amb l’AVE

La campanya promou l’ús del tren per enllaçar els Pirineus amb les ciutats de Barcelona i Madrid. La línia d’FGC permet enllaçar La Pobla amb Barcelona en 3 hores i La Pobla amb Madrid en 4 hores.

Llegiu-ne més
FGC trasllada el Funicular de Gelida als tallers de Rubí per iniciar la rehabilitació

Amb una inversió d’1,5 milions d’euros, l’objectiu és renovar el funicular respectant-se el disseny històric. La previsió és que el funicular torni a donar el servei a finals del 2018.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC i Correos instal·len la primera màquina de recollida de paquets CityPaq a l’estació de Balaguer

La instal·lació d’aquests terminals certifica la clara aposta d’FGC per estendre el concepte “smart” a tota la seva gestió ferroviària, posada al servei de l’usuari.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC adjudica la instal·lació d’un nou sistema de megafonia a l’estació de Pl. Espanya

El nou sistema de megafonia permetrà pal·liar els efectes derivats de les característiques arquitectòniques de l’estació.  S’ha adjudicat per un import de 292.000€, i el termini d’execució previst d’aquests treballs és de dos mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Rull anuncia que el perllongament d’FGC a Sabadell s’inaugurarà el 20 de juliol

Es posaran en servei 3,7 quilòmetres de doble via i tres estacions: la Creu Alta, Sabadell Nord i Sabadell Parc Nord, alhora que unes cotxeres a Ca n’Oriac. Aquesta obra comportarà una inversió de 430 milions d’euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari- Metro

Comencen les obres de millora de l’accessibilitat de l’estació de Jaume I de l’L4 del Metro

S’instal·laran dos ascensors i es remodelaran els dos vestíbuls per adaptar l’estació a persones amb mobilitat reduïda. Els treballs comportaran una inversió de 4 milions d’euros i finalitzaran l’estiu de 2019.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La línia 9 del metro, un model de referencia per a Silicon Valley

Els responsables del transport públic de la important zona d'activitat econòmica de l'entorn de San Francisco, als Estats Units, estan coneixent a fons la infraestructura, la tecnologia i el model organitzatiu de les línies automàtiques del metro de Barcelona.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari- Corredor Mediterrani

Nou impuls al Corredor Mediterrani. Avançament de les obres del tram Vandellós- Tarragona

Amb una inversió prevista de 650 MEUR incrementarà significativament la capacitat i operativitat del tram i reduirà els temps de viatge en els serveis entre Barcelona i València. La Circulació de proves s’iniciarà el gener de 2018.

Llegiu-ne més
El Ministerio de Fomento te planificats i programats tots els trams del Corredor Mediterrani

El coordinador del corredor es reunirà amb cadascuna de les comunitats autònomes per les que passa aquesta infraestructura. Pel ministeri és un projecte prioritari en el qual ja s’han invertit 13.500 MEUR del total de 17.000 MEUR previstos.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Altres

Manifest per impulsar a curt termini el transport ferroviari de mercaderies

Barcelona Centre Logístic (BCL) ha redactat un document amb sis propostes de millora infraestructural i de gestió fàcilment executables perquè el transport ferroviari esdevingui competitiu.

Llegiu-ne més

Carreteres

shadow bottom
Territori i Sostenibilitat presenta el projecte de millores a la C-31 al seu pas per Cunit

Els treballs, amb un pressupost estimat d’1,3 milions d’euros, s’enfocaran en especial a afavorir la mobilitat de vianants i ciclistes. El projecte constructiu es començarà a redactar aquesta tardor i les obres s’executaran el 2018.

Llegiu-ne més
La Generalitat i l’Ajuntament acorden la millora de la connexió amb l’enllaç de Mataró Oest de la C-32

L’obra consistirà en la formació d’un nou ramal, adjacent al de l’entrada de l’autopista cap a Barcelona, per millorar la fluïdesa de trànsit de l’entorn i tindrà un cost estimat d’1,4 MEUR. Els treballs es licitaran l’últim trimestre d’aquest any i s’iniciarien durant el primer trimestre de 2018.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Finalitzades les obres d’ampliació de la plataforma i reposició del ferm de la travessera de Gerri de la Sal, a Lleida

Les obres a la carretera N-260 han comptat amb una inversió de 2,19 MEUR. L’actuació millora la seguretat vial tant dels vehicles com dels vianants.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Adjudicat el contracte de redacció de l’estudi informatiu de la B-40 entre Terrassa i Granollers

L’import de l’estudi és d’1.145.434,98 euros. L’objecte és definir i comparar les diferents alternatives de traçat, de connexió i d’explotació per al tram d’autovia considerat, per poder seleccionar l’alternativa més adequada. S’estima que el pressupost de les actuacions podria arribar als 403 MEUR per construir un tram de nova autovia d’uns 35 km.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica la construcció del túnel de Tres Ponts a la C-14

Amb una inversió de 35,4 milions, l’actuació permetrà evitar un tram del congost de Tres Ponts i eixamplar un tram de la carretera, millorant-ne la seguretat. Està previst que les obres s'iniciïn a la tardor d’aquest any, amb un termini d’execució de 36 mesos. L’actuació permetrà enfortir la cohesió territorial del país, millorar la permeabilitat amb l’Alt Pirineu i la seguretat d’aquesta carretera.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica les obres per millorar l’accés a una zona industrial de Sarral des de la TP-2311

L’actuació consistirà en la construcció d’una rotonda que facilitarà els moviments cap a l’AP-2. Els treballs comptaran amb una inversió de 382.094 euros. Començaran la tardor vinent i tindran un termini d’execució de vuit mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat adjudica les obres per millorar les travesseres entre Anglesola i Algerri (C-53 i C-26)

Aquestes actuacions tenen com a objectiu afavorir la seguretat viària a vuit travesseres del recorregut, amb una inversió d’1,4 milions d’euros. Els treballs començaran a finals de l’estiu i tindran un termini d’execució de 7 mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat adjudica obres de millora de la seguretat viària a la C-12 a Alfés

Els treballs consistiran en la construcció de dues rotondes en els dos accessos al nucli urbà, amb una inversió de 751.000 euros. Es preveu que els treballs comencin aquesta tardor i tinguin un termini de quatre mesos.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica l’estudi informatiu i d’impacte ambiental de la variant de Les Preses

La Generalitat i els ajuntaments d’Olot, Les Preses i la Vall d’en Bas van acordar al gener les línies bàsiques per impulsar aquesta actuació estratègica dins l’eix Bracons-Olot. L’estudi informatiu té un pressupost d’uns cent mil euros, el d’impacte ambiental s’ha adjudicat per 24.600 euros, i es redactaran en un termini de sis mesos.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat inicia les obres de millora de la carretera de Viladordis, a Manresa

Els treballs compten amb una inversió d’1,9 milions d’euros i tindran un termini d’execució de 8 mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Avançament en el túnel d’Olesa de l’autovia B-40

Les obres es van reprendre l’abril de 2015. S’ha fet un avanç important en les obres del tram Olesa de Montserrat- Viladecavalls a l’autovia orbital de Barcelona, B-40, que comprèn un tram de 6,2 kilòmetres.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita obres de millora de la seguretat viària a la BV-2041 entre Gavà i Begues

Es preveu que l’obra, que es licita per un import d’1,1 milions d’euros, comenci la tardor vinent i tingui un termini d’execució de cinc mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat inicia obres de millora de la seguretat viària a la C-17

L’actuació consisteix en tasques de protecció de talussos en diversos trams entre Granollers i Centelles i té un pressupost de 760.000 euros. En les pròximes setmanes començaran treballs de tractament del ferm entre la Garriga i Centelles, amb una inversió d’1 milió d’euros.

Llegiu-ne més

Ports

El Port de Palamós serà seu d’una de les assemblees generals de Medcruise l’any 2020

Un centenar de representants dels ports de la Mediterrània amb tràfic de creuers i una desena de companyies es donaran cita a Palamós l’any 2020. És la primera vegada que el port de Palamós acull una assemblea de Medcruise.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El conseller Rull posa en servei un circuit didàctic i noves instal·lacions al port d’Arenys de Mar

La Generalitat ha invertit 1,5 MEUR en actuacions per potenciar l’activitat a la zona de ponent. A més un itinerari didàctic a la zona de pesca posa en valor la història del port i la Confraria, la cultura marinera, el valor nutritiu del peix i, consciencia el ciutadà de l’efecte dels residus al mar.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El port de Roses rep per primer cop 1.800 passatgers amb el creuer Tui Discovery

Roses preveu fer una temporada històrica amb 6.000 passatgers i sis escales que ajudaran a dinamitzar el turisme a la vila i a la Costa Brava.

 

Llegiu-ne més
shadow bottom
El conseller Rull posa en servei el nou front portuari de l’Ametlla de Mar

Les obres han suposat una inversió de 422.000 euros i un termini d’execució de gairebé tres mesos. Ports de la Generalitat ha posat en funcionament també la nova seu de la Zona Portuària Sud a la Ràpita i ha presentat la proposta de modificació del Pla especial del port de l’Ampolla.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El tràfic de contenidors del Port de Barcelona creix un 27,6% fins el mes de maig

La càrrega contenitzada, els líquids a granel i les mercaderies transportades per les autopistes del mar han fet augmentar un 20,2% el tràfic total de la instal·lació

Llegiu-ne més
El Port de Tarragona creix un 1,8% entre gener i abril

Durant els quatre primers mesos de l’any s’han mogut 10,6 milions de tones, el que suposa un increment de l’1,8%. Els tràfics d’abril: s’han mogut 2,7 milions de tones, el que suposa un increment de 17%.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El creuer “Aurora” visita per primera vegada el Port de Tarragona

Ja és el novè creuer que visita el territori aquest 2017. Les previsions de creuers per aquesta temporada són de rebre 40 creuers a les instal·lacions del Port de Tarragona.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Port de Tarragona creix un 5,2% fins el mes de maig amb 13,4 milions de tones

Els productes químics i petroquímics, vehicles i pinsos són els tràfics que més han augmentat durant els cinc primers mesos de l’any.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en autobús

Les obres d’arranjament de dues parades de bus a Sant Joan de les Abadesses començaran al setembre

Els treballs consistiran en la construcció d’una andana segregada a banda i banda de la travessera urbana de la carretera N-260 que evitarà que el bus aturi la circulació dels altres vehicles mentre efectua la parada. Les obres començaran la segona quinzena de setembre i tindran un termini d’execució de quatre mesos.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat millora el servei de bus Arnes- Horta de Sant Joan- Prat del Comte- Tortosa

El Departament incrementa els serveis de bus a la comarca de la Terra Alta. Millorarà la connexió dels residents en aquests municipis amb les poblacions del Baix Ebre i Tortosa.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat millora el servei de bus entre Berga i Barcelona

Aquests busos faran parada només a Navàs i Sallent, de manera que també s’aconsegueix una millora en la velocitat comercial.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat amplia la cobertura del bus directe entre Sant Llorenç d’Hortons, Gelida i Barcelona

Aquest transport es va posar en marxa el setembre passat i finalitzava al juny coincidint amb el curs escolar però vista la demanda que hi ha d’usuaris que no són estudiants, el Departament ha decidit allargar el servei fins el 31 de juliol i reprendre’l l’1 de setembre amb l’horari habitual. 

Llegiu-ne més
Comença l’ampliació del recorregut de la L5 a Lleida

Des de dilluns 26 de juny la línia de bus urbà L5 de Lleida amplia el seu recorregut per donar un millor servei al barri de Cappont.

Llegiu-ne més

Transport en bicicleta

La via ciclista del Ter connectarà Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries el 2018

El gruix de les actuacions entrarà en servei a 2018, amb una inversió de 2,3 milions d’euros. La via ciclista del Ter, un cop completada, tindrà uns 26 quilòmetres de longitud i discorrerà en un entorn molt sensible ambientalment i paisatgística: la capçalera del Ter.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat adjudica les obres de condicionament i de formació d’una via ciclista a la C-25 entre Riudellots de la Selva i Campllong

L’actuació té un pressupost de 2,2 milions d’euros i consisteix en la formació d’una via segregada d’uns dos quilòmetres de longitud i el condicionament de la carretera. Els treballs s’iniciaran a la tardor i tindran un termini d’execució de 9 mesos.

Llegiu-ne més

ATM

La targeta integrada T-Dia amplia la seva validesa a 24 hores

Durant el 2016 es van vendre més de 180.000 unitats d’aquesta targeta pensada per al viatger ocasional o turista, ja que permet un nombre il·limitat de viatges durant una jornada.

Llegiu-ne més
L’ATM anuncia la informació pública de l’Estudi informatiu per a la connexió del Trambaix i el Trambesòs

El Comitè Executiu de l’ATM ha fet l’aprovació inicial de l’Estudi informatiu per a la connexió del Trambaix i el Trambesòs. Sense posicionar-se en relació als resultats i les recomanacions dels equips externs que han elaborat l’estudi informatiu, l’ATM ha fet aquesta aprovació inicial per tal que l’estudi pugui sotmetre’s a informació pública. L’estudi analitza 4 alternatives diferents de connexió de les dues xarxes tramviàries i en fa, per a cada una d’elles, l’anàlisi cost/benefici.

Llegiu-ne més
L’ATM del camp de Tarragona presenta la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017

Es celebrarà a tota Catalunya del 16 al 22 de setembre. Sota el lema ‘Mobilitza’t per un aire més net!’, la Setmana del 2017 a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també reforça el potencial de la mobilitat intel·ligent a l'hora de contribuir al desenvolupament econòmic.

Llegiu-ne més
L’ATM de Lleida presenta la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura als municipis lleidatans

L’acte ha estat presentat pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; el secretari de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, Albert Obiols, i Meritxell Macià, coordinadora de la Setmana a la província de Lleida.

Llegiu-ne més
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4342

Logo Generalitat