Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Febrer 2017 #140

6è Congrés Internacional de la Bicicleta

Presenta el teu projecte al 6è Congrés Internacional de la Bicicleta

Si vols explicar la teva experiència o projecte relacionat amb el món de la bicicleta, aquesta és la teva oportunitat. Tens temps fins el 31 de març.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en bicicleta

Territori i Sostenibilitat adjudica les obres d’una via per a la vianants i ciclistes a Santa Maria de Palautordera

El nou vial seguirà el traçat de la carretera BV-5301 i connectarà amb l’estació de ferrocarril . Els treballs compten amb una inversió de prop de 700.000 euros. Es preveu que l’obra comenci durant la primavera i tingui una durada de cinc mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Aeroports

L’Aeroport de Barcelona- El Prat ha gestionat més de 21 milions d’equipatges l’any 2016

El nombre de maletes gestionades mitjançant el SATE (Sistema Automatitzat de Tractament d’Equipatges) ha incrementat un 9% respecte l’any 2015. A la T1 es van gestionar 15,9 milions d’equipatges i a la terminal T2 més de 5,3 milions.

Llegiu-ne més
L’aeroport de Barcelona – El Prat tanca gener amb un 11,4% més de passatgers

Durant el mes de gener van passar per l’aeroport 2.804.092 usuaris. Creix més el nombre de passatgers de vols internacionals (un 12,1%), davant del 9,8% de creixement dels viatgers nacionals. Es van realitzar 20.848 operacions, cosa que representa un increment del 7,8%, i es van transportar 10.330 tones de mercaderies, un 11,4% més.

Llegiu-ne més
Els aeroports de la xarxa d’Aena superen els 14,2 milions de passatgers durant el mes de gener

El trànsit de viatgers es va incrementar un 10%, amb més usuaris de vols internacionals (14.251.657), que nacionals (4.609.893). L’aeroport Adolfo Suárez Madrid- Barajas és el primer de la xarxa, amb més de 3,8 milions de passatgers, seguit de Barcelona- El Prat amb 2,8 milions, Gran Canaria, Tenerife Sur i Málaga- Costa del Sol.

El nombre d’operacions es va incrementar un 8,5%, fins superar els 138.000 moviments. En el sector de les mercaderies es van transportar 62.517 tones, amb un increment de l’11,1%.

Llegiu-ne més
L’aeroport de Reus tanca el millor mes de gener dels darrers quatre anys

En el darrer mes han passat per l’equipament del Baix Camp un total de 9.483 persones, el que representa un 70,9% més que en el mateix període del 2016. Malgrat que els usuaris pugen, les operacions decauen un 12,9% i es queden en un total de 663.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Parc de vehicles

La Generalitat obre la convocatòria d’ajuts per a la instal·lació d’infraestructura de recàrrega per a vehicles elèctrics

La Generalitat, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha obert la convocatòria d’ajuts per a la instal·lació d’infraestructures de recàrrega per al vehicle elèctric, amb l’objectiu d’estendre la xarxa de recàrrega per a recorreguts interurbans i fer de Catalunya un país atractiu per a l’ús del vehicle elèctric. La convocatòria està dotada amb 864.750 euros.

Llegiu-ne més
El mercat de turismes comença l’any amb 84.515 unitats matriculades

Això ha suposat un increment del 10,7% respecte el mateix mes de l’any 2016. Però si comparem amb la mitjana de matriculacions per dia el gener de 2016 amb el 2017, l’increment és menor, només un 0,2%.

Llegiu-ne més
El mercat de vehicles comercials creix un 31,6% en el primer mes de l’any

Ha registrat un total de 13.868 unitats matriculades durant el primer mes de 2017. Tot i això, encara no s’han arribat als volums de l’any 2008.

Llegiu-ne més
La producció de vehicles comença l’any amb un increment de l’1,8%

La producció de vehicles a Espanya s’inicià l’any 2017 amb 222.395 unitats fabricades durant el mes de gener. Les factories de vehicles a Espanya han mantingut durant el mes de gener un ritme de producció de gairebé 10.000 vehicles al dia. L’exportació de vehicles ha crescut un 5,5% al gener.

Llegiu-ne més
El mercat de vehicles híbrids i elèctrics comença l’any creixent

Han arribat a les 4.664 unitats matriculades. Representen una quota de mercat conjunta d’un 4,5% del total, i si s’analitza per categories, la quota de mercat dels turismes arribaria al 5,3%. Concretament s’han matriculat 4.276 unitats de vehicles híbrids (101% més que l’any 2016) i 271 unitats de vehicles elèctrics (un 12% més).

Llegiu-ne més
La matriculació de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos cauen un 8,3% durant el mes de gener

S’han matriculat 2.333 unitats, 2.064 vehicles industrials i 269 autobusos, autocars i microbusos. Els únics segments que creixen són els vehicles industrials mitjans, amb un creixement del 6,5%, i els pesats rígids, amb un 35% de creixement.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Rodalies

Servei gratuït de wifi a 20 estacions de Rodalies de Renfe a 12 ciutats espanyoles

Les proves pilot es van fer a Madrid i Barcelona (estació de Plaça Catalunya). A Barcelona estarà disponible també a Arc de Triomf, Aeroport i Clot. Les 20 estacions són utilitzades anualment per 231 milions de viatgers, que tindran un temps màxim de connexió de 30 minuts.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- FGC

Rull: “Aquest any totes les estacions de FGC estaran adaptades per a persones amb mobilitat reduïda”

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha visitat l’estació d’FGC de Sarrià, que ja està totalment adaptada a persones amb mobilitat reduïda. Així, el Departament ha finalitzat les obres de millora d’accessibilitat d’aquesta estació, en marxa des de la passada primavera, amb una inversió global de 5 milions. Durant la visita el conseller ha anunciat que FGC serà l'operador del tren llançadora que unirà Barcelona i l’aeroport.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC i Ajuntament de Sant Cugat acorden instal·lar un nou ascensor a l’estació de La Floresta

Aquesta modificació millora l’accessibilitat de La Floresta tot i ja estar adaptada a les persones amb mobilitat reduïda. La previsió és que les obres, a càrrec de FGC, tinguin una durada de 12 mesos amb un pressupost de 350.000 €. FGC i l’Ajuntament de Sant Cugat han acordat que el manteniment i conservació del nou ascensor anirà a càrrec del consistori.

Llegiu-ne més
FGC aposta per la mobilitat sostenible del seu personal amb vehicles elèctrics i híbrids

La flota de vehicles d’FGC compta actualment amb dos cotxes i un vehicle híbrid. L’adquisició d’aquests automòbils ha requerit una inversió de 58.000 euros. A més, els centres corporatius de Ferrocarrils a Barcelona, Rubí i Martorell han adaptat els seus estacionaments amb la instal·lació d’electrolineres per la recàrrega d’aquests vehicles. A disposició dels usuaris s’han instal·lat punts de recàrrega a les estacions de Martorell Enllaç, Sant Cugat, Sant Quirze i Volpelleres.

Llegiu-ne més
FGC transporta 18.463 viatgers fins a les 12 del matí el primer dia del Mobile World Congress

Aquesta xifra representa un 219% més que en un dia laborable fent el mateix trajecte. Respecte al Mobile World Congress del 2016, el volum de viatgers s’ha incrementat en un 37%.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Presentació de resultats 2016 d’FGC

Document amb el resum de les dades més rellevants de l'any 2016 a FGC: nombre de passatgers, índexs de satisfacció del client, estat de les estacions de muntanya d’FGC i dades de transport de mercaderies, entre d'altres.

Llegiu-ne més
FGC millora els accessos de l’estació de Sabadell Plaça Major

Ha instal·lat dues noves validadores de sortida a l’estació per garantir una circulació d’usuaris més fluïda i eficient. Forma part d’un conjunt de millores previstes per aquesta estació.

Llegiu-ne més
FGC inicia les obres de renovació de via al túnel de Coll de Porte de la línia Lleida- La Pobla

El túnel 3 està situat entre les estacions de Sant Llorenç de Montgai i Vilanova de la Sal de la línia Lleida- la Pobla de Segur. Amb una longitud de 3.495 metres, és el túnel més llarg de la línia. Les obres de renovació tenen un termini de 3 mesos. El pressupost de licitació de les obres ha estat de 1.691.096,28€.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Corredor Mediterrani

Rull: ”Presentarem les prioritats catalanes del CMED a Madrid, en un nou plenari de la Taula on hi convidarem el ministre”

La taula consensua que cal culminar la doble via entre Vandellòs i Tarragona i la implantació de l'ample estàndard europeu entre Vila-seca i Castellbisbal.

Llegiu-ne més
shadow bottom
President Puigdemont: “El corredor mediterrani és un projecte que, si no el reclamem nosaltres, l’Estat no té pressa de fer”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta de la Regió Occitània, Carole Delga, han signat aquesta tarda, a Narbona, una carta d’intencions per reforçar la cooperació bilateral entre els dos territoris. Han fet una reclamació conjunta per millorar la connexió ferroviària.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Rull: ”És un escàndol la inversió al ramal de Madrid del CMED, mentre aquí estem sotmesos a un nivell de desinversió dramàtic”

Anuncia que els governs català i valencià han traslladat al ministeri de Foment un document on s’exposa quines atribucions hauria de tenir el coordinador del corredor.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El ministeri impulsarà els treballs del Corredor Mediterrani

Això ha dit a l’Associació Valenciana d’Empresaris, i els ha traslladat que el Corredor és una infraestructura prioritària, ja que el seu àmbit d’acció concentra el 40% de la població i el PIB d’Espanya i genera la meitat del tràfic de mercaderies. El Corredor comporta una inversió aproximada de 17.000 MEUR, dels que s’han executat ja 13.500 milions.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - Altres

Els usuaris de les Terres de l’Ebre podran utilitzar els Euromed per viatjar a Tarragona a partir del 5 de febrer

El preu del bitllet senzill bonificat es de 7 euros, el mateix que el dels trens de Regionals, i la resta de condicions d’accés seran les mateixes que les actualment establertes en els Euromed. El Departament de Territori i Sostenibilitat va posar en marxa aquest servei el 12 de novembre passat, en dos mesos i mig gairebé 6.000 persones han utilitzat aquest servei. El Departament assumeix el cost d’aquestes millores amb una aportació total de 2 milions d’euros anuals i es mantindrà fins que el Ministeri de Foment finalitzi les obres de la doble via entre Vandellòs i Tarragona.

Llegiu-ne més
Posada en marxa d’un pla per prevenir robatoris de cable a la xarxa convencional de Barcelona i Girona

El pla, que també inclou la rehabilitació d’instal·lacions de cablejat malmeses per robatoris, es portarà a terme mitjançant un contracte adjudicat per import de 1.814.238,9 euros (IVA inclòs).

Llegiu-ne més
Avançament de les obres del nou accés ferroviari a l’aeroport de Barcelona – El Prat

Aquesta actuació requereix una inversió aproximada de 285 MEUR, i té una especial rellevància per la millora que suposarà per la mobilitat de l’àrea metropolitana de Barcelona. S’estima que la nova connexió beneficiarà entre 7 i 9 milions d’usuaris a l’any.

Llegiu-ne més
shadow bottom
ADIF i FGC signen el traspàs de sols per a construir el nou accés ferroviari sud al port de Barcelona

Així s’avança en el compliment del conveni signat el juny de l’any passat entre Ministeri de Foment, Generalitat de Catalunya, FGC i ADIF per traspassar determinades infraestructures i incloure-les a la xarxa ferroviària d’interès general.

Llegiu-ne més

Carreteres

Territori i Sostenibilitat licita obres de millora de la seguretat viària a la C-17

Tenen un valor total de 2,2 milions d’euros. En concret, s’impulsen treballs de millora de les característiques superficials del ferm en el tram entre la Garriga i Centelles i de protecció de talussos entre Granollers i Centelles. Es preveu que aquestes obres s’iniciïn durant la primavera vinent.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita les obres d’una rotonda a la TV-3454 a Deltebre

Els treballs començaran la primavera vinent, amb un termini d’execució de nou mesos i una inversió prevista d’1,3 MEUR.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita les obres de millora del ferm de la C-42 a Tortosa

L'import previst és de prop de 450.000 euros. Es preveu que els treballs s’adjudiquin durant la primavera i comencin l’estiu vinent, amb un termini d’execució de dos mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat impulsa el projecte de millora de la seguretat de la C-1415a entre Terrassa i Sentmenat

Aquest projecte abasta un tram de 13 quilòmetres i les obres comporten una inversió estimada en 2,3 milions d’euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom
S’autoritza la continuació de les obres del projecte “increment de capacitat de la carretera N-II al tram Medinyà (Vilademuls) – Orriols” a Girona

Les obres es van adjudicar per un pressupost de 11.850.000 euros, i es van iniciar el 20 de maig de 2015, amb un termini d’execució d’uns 28 mesos.

Llegiu-ne més

Ports

Surt a informació pública el projecte per urbanitzar la plaça del Port a Vilanova

Ports de la Generalitat invertirà 1,2 MEUR en aquest projecte inclòs en el Pla d’actuacions 2017. Es preveu iniciar les obres el mes de juny, amb un termini d’execució de quatre mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El gerent de Ports visita l’embarcador de Sant Jaume d’Enveja, un cop finalitzades les obres

L’actuació duta a terme potencia l’activitat turística, els esports nàutics, dóna continuïtat al carril bici i integra el passeig fluvial, amb una inversió de 85.000 euros. L’ajuntament es farà càrrec de la gestió i el manteniment de l’embarcador de Sant Jaume d’Enveja.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports de la Generalitat i l’Ajuntament de Deltebre signen un conveni per impulsar l’embarcador fluvial

El conveni ha de posar en valor l’embarcador. Ports continuarà com a titular de la instal·lació i l’ajuntament es farà càrrec de la gestió, el manteniment, la neteja i la vigilància. Tindrà una vigència de 5 anys, prorrogable en períodes de 5 anys, fins a un màxim de 30 anys.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports de la Generalitat i l’Ajuntament de Palamós milloren el ferm de la ronda de l’Est

L’asfaltatge és l’inici d’un procés de millora del paviment de la ronda de l’Est que s’executarà en diferents fases. Les obres suposen una inversió de 45.000 euros, dels quals un 60% anirà a càrrec de l’Administració portuària i la resta de l’Ajuntament.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Inversió de 250.000 euros al passeig marítim del port de la Ràpita

El projecte té un import de 250.000 euros, d’aquests 200.000 euros estan inclosos en el Pla d’inversions 2014-2017 de l’Administració portuària, i els 50.000 euros restants els posa l’Ajuntament de la Ràpita per arranjar un tram del municipi que hi ha en el passeig. L’actuació tindrà un termini de dos mesos i es preveu que finalitzi el mes d'abril.

Llegiu-ne més
shadow bottom
De la Serna destaca que el Pla d’Inversions d’Accessibilitat Portuària 2017-2021 contarà amb una dotació de 1.418 MEUR d’inversió pública

Ha assenyalat que les inversions es dedicaran bàsicament al sector ferroviari i donaran importància a la connectivitat dels ports i a afavorir la intermodalitat marítima- ferroviària en el sistema de transport espanyol.

Llegiu-ne més
El tràfic de contenidors del Port de Barcelona creix un 13% durant el mes de gener

El Port de Barcelona ha registrat un tràfic total de 3,6 milions de tones durant el passat mes de gener, un 5% més que el mateix període de l’any anterior. El segment d’activitat que ha tingut un comportament més destacat ha estat el tràfic de contenidors, amb un total de 177.810 TEU, i un increment del 13%.

Les exportacions de càrrega contenitzada han començat l’any amb un impuls molt rellevant (+13,6%), amb els països asiàtics com principals destinataris.

Llegiu-ne més
Impuls a Tarragona com port base de creuers

Tarragona es posiciona com a port d'entrada i sortida de creuers i també destinació receptora de creueristes europeus. Això permetrà que en 2017 el Port de Tarragona rebi 25.000 passatgers de diferents nacionalitats, que se sumen als 15.000 que la destinació ja tenia previstos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Port de Tarragona tanca l’any 2016 amb un volum de 31,6 milions de tones

Encara que aquesta xifra representa un 5% menys de tràfic total que l’any anterior, la consolidació de la línia estratègica de diversificació ha permès obtenir uns bons resultats econòmics, que amb la previsió de tancament de l’exercici, augmentarien l’import net de la xifra de negoci fins a 52,5 M€.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en autobús

Territori i Sostenibilitat introdueix quatre actuacions de millora del transport públic al Maresme

S’han introduït millores en quatre línies d’autobús que donen servei a la comarca del Maresme. En concret, s’incrementa l’oferta amb 50 freqüències més en 4 línies que connecten Barcelona, Mataró, Vilassar de Dalt, Premià de Mar, Argentona, i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El Departament aportarà 500.000 euros anuals més per fer possible aquestes millores. Les línies són: Bus exprés e11 Mataró-Barcelona, Bus Mataró-Argentona-UAB, Bus Vilassar de Dalt - Premià de Mar – Barcelona, i bus Vilassar de Dalt – Mataró.

Llegiu-ne més
Un nou servei de bus exprés.cat connectarà Girona, Vidreres i Lloret de Mar

La nova línia permetrà escurçar 15 minuts el temps del trajecte entre Girona i Lloret de Mar. El corredor transporta anualment 180.283 usuaris. A més els viatgers es beneficiaran de tarifes més competitives, amb la T-10/120, que suposarà un estalvi del trajecte respecte el bitllet senzill de 3,20 euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat inicia les obres d’un aparcament d’enllaç amb el bus de Tortosa

La instal·lació entrarà en funcionament aquesta primavera i serà gratuït per als usuaris de l’autobús. Els treballs tenen un pressupost de 270.000 euros i un termini d’execució de tres mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La línia de bus exprés.cat e8 amplia l’horari per donar servei els dissabtes a la nit

El Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Corbera de Llobregat i l’Ajuntament de la Palma de Cervelló han acordat la millora de l’oferta de la línia de bus exprés.cat que passa per aquests municipis, amb quatre noves expedicions.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat posa en servei 17 noves línies de transport públic a la Segarra

Les noves rutes, que funcionaran de dilluns a divendres feiners, estan basades en un sistema a la demanda i en l’aprofitament de places lliures de serveis escolars. Fora del curs escolar, es podran fer servir els mateixos serveis, de dilluns a divendres, prèvia demanda.

Llegiu-ne més
shadow bottom

ATM

L’ATM de Girona guanya un 4% d’usuaris i supera els 7 milions de viatgers l’any 2016

L'Autoritat Territorial de la Mobilitat de Girona ha tancat l’any 2016 superant la xifra històrica de viatgers de l’any anterior. Més de 7 milions d’usuaris van utilitzar el transport públic, gairebé un 4% més que el 2015 i un 80% més respecte del 2006, quan es va crear l’ATM de Girona. Els abonaments més utilitzats són el T-10, el T-10/30 i el T50/30, que concentren més del 75% de les validacions.

Llegiu-ne més
L’ATM de Lleida guanya un 1,72% d’usuaris i frega els 8,2 milions de viatgers l’any 2016

El transport públic de l’àrea de Lleida guanya 139.862 viatgers i confirma la tendència a l’alça iniciada al darrer quadrimestre de 2014. El nombre d’usuaris del transport públic a l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) de Lleida ha crescut un 1,72% el 2016 i s’ha situat en 8.294.312 usuaris. L’índex d’integració mitjà del sistema es manté en el 44%. Per títols, la T-10/30 és la que representa un major percentatge, el 39,9%, i la T-50/30 és el que guanya més quota de mercat.

Llegiu-ne més
L’ATM del Camp de Tarragona guanya un 3,9% d’usuaris i frega els 19,5 milions de viatges l’any 2016

El nombre d’usuaris del transport públic a l’Autoritat Territorial de la Mobilitat del Camp de Tarragona ha crescut un 3,9% el 2016 i s’ha situat en 19.471.990 usuaris, segons dades provisionals del desembre. Aquestes xifres constaten una recuperació de viatgers després tres anys consecutius de pèrdues. Un 33,2% dels viatges s’han realitzat amb títols integrats de l’ATM, un 7% més que l’any anterior. Les vendes de títols integrats augmenta en la totalitat de la gamma, destacant l’increment en els títols socials i de més fidelitat. Destaca la utilització de la T-12 amb un increment del 27%, seguit del T-MES amb un 17%.

Llegiu-ne més

Altres notícies de mobilitat

Creix un 6,5% el nombre de denúncies en transport de mercaderies i viatgers per carretera

Segons les dades de balanç del Pla d’inspecció de transports del 2016, es van registrar a Catalunya 15.023 denúncies per incompliment de la normativa, amb 35.535 vehicles controlats.

Llegiu-ne més
Es prorroga la caducitat dels viatges de totes les targetes integrades de l’any 2016 fins al 31 de desembre de 2017

S’ha pres aquesta mesura atès que s’han congelat les tarifes del 2017. Des de l’1 de març, a més, es disposa d’una bonificació superior al 80% en el preu de la T-Mes per a persones en situació d’atur.

Llegiu-ne més
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4342

Logo Generalitat