Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Novembre 2016 #137

Aeroports

L’Aeroport de Reus preveu arribar al milió de passatgers el 2017

L’estiu passat es va registrar un increment de passatgers i rutes a l’aeroport de Reus. Respecte del 2016 s’estima un increment  del 20% de viatgers, amb les noves destinacions i l’augment de més de 200.000 places noves previstes per l’any vinent. S’han assolit acords amb diverses companyies de cara al 2017, que donaran un nou impuls a la infraestructura. En total, s’obriran cinc connexions amb Amsterdam, Londres Stansted, Birmingham i East Midlands, i una amb vol xàrter a Dublin.

Llegiu-ne més
L’Aeroport de Barcelona – El Prat registra un increment de passatgers de l’11% durant el mes d’octubre

L’aeroport de Barcelona – El Prat ha arribat als 4.018.769 d’usuaris en el mes d’octubre. Els passatgers des de principis d’any han estat 38.108.443. S’han realitzat un 7,8% d’operacions més que en l’any 2015 i la càrrega aèria ha continuat creixent.

L’aeroport de Girona ha registrat fins a octubre 1.575.128 d’usuaris, i el de Reus, 800.106 viatgers. L’aeroport de Sabadell ha realitzat 30.058 operacions des de principis d’any, un 19,7% superior si prenem com a referència l’any anterior.

Llegiu-ne més
Korean Air connectarà Seül i Barcelona amb un vol directe per primera vegada a partir del 2017

L’aerolínia Korean Air, la més important de Corea del Sud, ha anunciat que connectarà amb un vol directe, per primera vegada, Seül i Barcelona. La companyia asiàtica ha informat que els vols començaran a partir del 28 d’abril del 2017 amb la previsió d’operar tres trajectes a la setmana.

Llegiu-ne més

Parc de vehicles

La manca de PIVE alenteix el canal de particulars

El mercat de turismes creix un 4% a l’octubre gràcies a l’impuls de les flotes i el turisme, amb un volum de 83.248 matriculacions. Tot i aquesta minoració, l’octubre ha marcat el millor registre per aquest mes des de l’any 2009. En el període acumulat gener- octubre, el mercat creix a un ritme del 10,8% amb un volum ja proper al milió d’unitats, en concret 957.468 matriculacions.

Llegiu-ne més
El mercat de vehicles elèctric cau a l’octubre un 38,1%, per segon mes consecutiu

El mercat de vehicles elèctrics ha experimentat una caiguda del 38,1% amb un volum de 344 unitats durant el mes d’octubre. En el conjunt dels deu primers mesos de l’any s’han matriculat 3.628 vehicles elèctrics amb un increment percentual del 51,86%. En el cas dels vehicles híbrids mantenen un bon ritme de creixement (51,3%) amb 2.781 unitats. En el període acumulat el volum ha estat de 24.634 unitats i un increment del 68%.

Llegiu-ne més
Les vendes de vehicles comercials cauen un 5,5% a l’octubre

Durant el mes d’octubre el volum ha estat de 13.684 unitats. En el conjunt dels primers deu mesos de l’any aquest segment acumula un creixement del 10,8% arribant a les 140.188 unitats. La previsió per aquest any està al voltant de les 170.000 unitats. El parc de vehicles comercials té una mitjana de 12,2 anys d’antiguitat.

Llegiu-ne més
El mercat de vehicles industrials cau un 8,2% a l’octubre

El mercat de vehicles industrials creix un 9,4% en els deu primers mesos de l’any, amb un volum de 19.863 unitats. Durant el mes d’octubre el volum de matriculacions ha estat de 3.075, cosa que representa una caiguda del 8,2% respecte el mateix mes de l’any anterior.

Els autobusos, autocars i microbusos han acumulat un creixement del 18,8% fins octubre.

Llegiu-ne més
La fabricació de vehicles s’alenteix a l’octubre

La fabricació de vehicles acumula un creixement del 7% fins octubre, amb gairebé 2,5 milions d’unitats. Durant el mes d’octubre s’ha alentit el ritme en la producció de vehicles, amb 235.546 unitats, un 0,5% menys que el mateix mes de l’any anterior. Tot i això, des del gener s’han exportat 2.062.405 unitats, cosa que suposa un creixement del 8.37% més que el mateix període de l’any anterior. En aquesta vesant durant l’octubre s’ha registrat un creixement del 7,7%, amb 213.201 unitats exportades.

Llegiu-ne més
Proposta catalana de normativa per fomentar l’electrificació del transport per carretera

La directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) ha presentat a la junta directiva de l’Asociación de Agencias Españolas de Gestión de Energía (Eneragen) la proposició de Llei. El text ja ha estat admès a tràmit al Congrés dels Diputats, i està pendent que el govern central en permeti el seu debat parlamentari.

L’objectiu és ampliar el suport a la proposició de llei elaborada per una cinquantena d’empreses, entitats i administracions de Catalunya.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - Rodalies i regionals

Modificació provisional dels horaris de la línia R15 de Rodalies de Catalunya

Els horaris dels serveis de la línia R15 de Rodalies de Catalunya (Barcelona - Estació de França / Riba-roja d'Ebre) es modificaran a partir del 12 de novembre, per adaptar-los a les condicions de circulació derivats de les limitacions temporals de velocitat (LTV) existents a la xarxa ferroviària. Els canvis, que són provisionals i suposen un increment mitjà de 8 minuts entre Reus (Baix Camp) i Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre), es mantindran fins que el Ministeri de Foment finalitzi les obres de millora de la infraestructura a què s’ha compromès i que suposen una inversió de 13 milions per a l’any 2017 per eliminar totes les LTV que hi ha en aquest tram.

Llegiu-ne més
Inversió en la millora de la infraestructura en la línia R15 de Rodalies de Catalunya

El Ministeri de Foment, a través de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries, invertirà 13 MEUR en la millora de la infraestructura de la línia R15 de Rodalies de Catalunya (Barcelona- Estació de França- Riba-roja d’Ebre), cosa que permetrà eliminar limitacions temporals de velocitat en aquesta línia.

Llegiu-ne més
Rull: ”La prioritat per a Catalunya és el traspàs integral de Rodalies”

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha deixat clar que Rodalies “no necessita nous plans sinó el compliment de les inversions compromeses”, ha apuntat que la prioritat per a Catalunya és el traspàs integral de tot el sistema de Rodalies. Són declaracions del conseller després que el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha anunciat al Congrés dels diputats la seva intenció de pactar amb la Generalitat un nou pla de Rodalies.

Al final del seu viatge a Panamà, Rull anuncia la intenció del Govern de garantir un vol directe entre el país centreamericà i Barcelona.

Llegiu-ne més
Adjudicada l’adequació d’un pas a nivell a Montcada i Reixac (Barcelona) per a ús exclusivament de vianants

El contracte té un termini d’execució previst de 3 mesos i un pressupost superior a 120.000 €. Aquesta actuació permetrà adaptar les instal·lacions del pas a nivell situat a la sortida de l’estació de Montcada- Ripollet, direcció Vic, per a vianants, ja ha deixat de donar servei als vehicles després d’habilitar-se un pas inferior per ells. Els treballs comprenen la instal·lació i senyalització lluminosa i acústica per a vianants i l’execució de voreres i ferm.

Llegiu-ne més
S’invertiran més de 2.2 MEUR en tres actuacions de millora del sistema d’electrificació a la xarxa de rodalies de Barcelona

Es renovarà el fil de contacte en diferents punts del tram Sants- Sant Vicenç de Calders per les línies de Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès. A més es durà a terme la modernització de les instal·lacions de les subestacions de Vilanova i la Geltrú i Pineda de Mar.

Llegiu-ne més
Rull: “La velocitat que aconseguim amb l’Euromed l’hem de guanyar amb l’R16”

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha viatjat en el primer tren de Barcelona que s’ha aturat a l’Aldea i que comunica les dues ciutats en 1 hora i 40 minuts. Rull recorda que la parada dels Euromed a l’Aldea és una mesura “provisional” pel servei “deficient” de la línia de Regionals que proveeix les Terres de l’Ebre.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Suprimida definitivament la limitació temporal de velocitat a la Granyanella (Lleida)

Adif ha suprimit definitivament la limitació temporal de velocitat existent en el punt quilomètric 232/300 de la línia d’ample convencional Barcelona- Manresa- Lleida. L’operació s’ha dut a terme en diferents fases des del mes d’abril i ha representat una inversió superior als 820.000 euros.

Llegiu-ne més
Adjudicades obres de modernització de les instal·lacions ferroviàries en cinc estacions de Catalunya

Adif ha adjudicat un contracte per la modernització d’instal·lacions ferroviàries a Mollet- Sant Fost, Malgrat de Mar, Calella, Ascó i Flix, en el marc de les actuacions de millora que es duen a terme a la xarxa d’ample convencional. El contracte s’ha adjudicat per 842.651,3 € (IVA inclòs), més una partida de 792.784,9 € (sense IVA), en concepte de subministraments i serveis aportats directament per Adif.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - FGC

FGC, l’Ajuntament de Sant Boi i l’AMB fomenten la intermodalitat tren-bicicleta

El projecte europeu BiTiBi oferirà una flota de bicicletes i un aparcament al costat de l’estació de Sant Boi. L’acord vol potenciar els desplaçaments multimodals amb tren i bicicleta i facilitar el transport sostenible

Llegiu-ne més
shadow bottom
El director general d’FGC presideix la 93a Assemblea de la Divisió de Metros de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP)

El programa de l’edició d’enguany, que ha comptat amb la participació de 14 països, ha aprofitat la recent celebració dels Jocs Olímpics de Rio per tractar la influència que aquests han tingut en el transport públic de la ciutat.

Llegiu-ne més
FGC acull una nova trobada de l’International Suburban Rail Benchmarking Group

L’ISBeRG agrupa una quinzena d’operadors ferroviaris d’arreu del món seleccionats especialment per l’Imperial College de Londres. L’Imperial College mesura i compara les prestacions, el servei, la gestió i el rendiment d’aquests operadors per trobar sinèrgies i la millora continuada.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Obres de millora de l’accessibilitat a l’estació del Putxet d’FGC

Comportaran afectacions durant 6 mesos. Des del maig passat, estan en execució les obres per adaptar l’estació del Putxet d’FGC, amb un pressupost d’1,4 MEUR. També està en execució l'adaptació de l’estació de Sarrià, amb una inversió de 2 MEUR. Un cop finalitzin les obres de Sarrià, el primer trimestre de 2017, i del Putxet, la primavera que ve, estaran adaptades el 100% de les estacions.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Tall de servei entre Masquefa i Igualada per obres de millora a l’estació de Piera

El tram afectat és el comprès entre les estacions de Masquefa i Igualada de la línia Llobregat-Anoia. Amb aquestes obres es garantirà la millor circulació dels trens i la reducció de sorolls en el seu pas pel municipi de Piera.

Llegiu-ne més
FGC participa en l’Smart City Expo amb la 4a edició de l’Smart Train Day

El president d’FGC, Enric Ticó, ha estat l’encarregat de fer l’obertura de la jornada, creada per FGC el 2013, i que té per objectiu debatre i aprofundir sobre aspectes relacionats amb la gestió ferroviària intel·ligent aplicant la tecnologia i la innovació per millorar l’eficiència i la sostenibilitat del territori.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Els trens turístics d’FGC tanquen el 2016 amb més de 28.000 passatgers

El Tren dels Llacs va tancar el passat 29 d’octubre la seva vuitena temporada superant les xifres dels anys anteriors. Aquest 2016 ha registrat 7.213 passatgers i una ocupació del 99,08%. El Tren del Ciment ha estrenat enguany la seva dotzena temporada i ha tancat el 2016 amb 21.208 visitants, 540 passatgers més que l’any anterior.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat restableix la continuïtat de la Rambla Ibèria de Sabadell

El carrer ha estat afectat per les obres de perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La posada en servei, el 13 de setembre, de les dues primeres estacions (Can Feu | Gràcia i Sabadell Plaça Major) ha permès urbanitzar el tram afectat. Es manté una petita restricció just en l’encreuament  amb els FGC.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Rull: “L’arribada del tren a les Planes és l’exemple d’una història d’èxit”

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha presidit l’acte central de la commemoració dels 100 anys de l’arribada del tren a l’estació de les Planes. Ha posat de relleu la importància que va suposar, a principis del segle XX, que el primer tren sortís de l’estació de Pl. Catalunya i arribés fins a les Planes, unint així Barcelona amb els nuclis urbans del Vallès travessant directament Collserola.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari - Metro

Treballs de millora a l’L9 sud per millorar les condicions mecàniques de la via

Els treballs els està duent a terme el Departament de Territori i Sostenibilitat per a millorar les condicions mecàniques de la via de l’L9 sud de metro entre les estacions de Collblanc i Torrassa (l’Hospitalet de Llobregat) Aquestes tasques consisteixen en la substitució de les subjeccions en l’aparell de via per incrementar l’absorció de vibracions. Les operacions per substituir les subjeccions a l’aparell de via van començar l’estiu passat i tenen com a objectiu minimitzar l’impacte generat pel pas dels trens de l’L9 sud que s’ha detectat en alguns habitatges de Collblanc – Torrassa i Gornal. Compta amb un pressupost de 200.000 euros.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - Corredor Mediterrani

Rull: ”Portarem als estats espanyol i francès i a Brussel·les les prioritats del Corredor Mediterrani com a país, no com a Govern”

La Taula Estratègica del Corredor Mediterrani fixarà al mes de gener les obres prioritàries que plantejarà als estats espanyols i francès i a la Comissió Europea i que han de servir per impulsar aquesta infraestructura.Entre les prioritats: el corredor de via doble entre Vandellòs i Tarragona, i la implantació de l’ample estàndard europeu entre Vila-seca i Castellbisbal.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Rull: ”El Corredor Mediterrani és un projecte de país que ens ha de permetre consolidar la vocació d’economia diversificada i sostenible”

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha afirmat que el Corredor Mediterrani és una infraestructura “amb una capacitat extraordinària de generar prosperitat” i un projecte de país que ens ha de permetre reforçar l’estat del benestar i una economia diversificada i sostenible. 

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari - Alta velocitat

Amb el nou contracte adjudicat per Renfe, Espanya tindrà la flota més moderna de trens d’alta velocitat d’Europa

Els viatgers de l’AVE es podran beneficiar dels nous trens d’última generació, tots ells amb la més moderna tecnologia, de gran capacitat, versatilitat, accessibles i fiables. Amb l’adjudicació a Talgo, Renfe ha aconseguit millorar els preus de licitació inicials en un 28% en el subministrament de 15 trens i el seu manteniment a 30 anys per un total de 786.472.383 €.

Llegiu-ne més
Posada en servei de l’ampliació de la sala d’embarcament d’alta velocitat de l’estació de Barcelona Sants

L’ampliació ha comptat amb una inversió de 1.007.121€ (IVA inclòs). Gràcies a aquesta actuació la zona disposa de 539m2 més en el costat de la plaça Joan Peiró, amb l’objectiu de optimitzar el flux de viatgers i fer front al futur increment de la demanda prevista.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Carreteres

El conseller Josep Rull posa en servei la variant de Valls

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha posat en servei la variant de Valls (Alt Camp), una infraestructura que millora les connexions i la seguretat viàries en aquest àmbit. La nova carretera, que uneix l’N-240 i la C-37 i permet evitar el trànsit de pas per l’interior de Valls, ha comptat amb una inversió de 2,6 milions d’euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita la millora de dos accessos a la C-16 entre Berga i Bagà

L’obra permetrà afavorir la seguretat viària en dos encreuaments i inclourà la col·locació de nova senyalització i barreres laterals en un tram de cinc quilòmetres. Els treballs s’iniciaran durant el primer trimestre de 2017 i tindran un termini d’execució de dos mesos. Es compta amb un pressupost previst de 477.000 euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat adjudica la redacció del projecte d’ampliació d’un tram de l’autopista C-58 entre Terrassa i Sabadell

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat la redacció del projecte constructiu de l’ampliació d’un tram de la C-58 entre Barcelona i Terrassa (Vallès Occidental), una de les tres actuacions previstes per millorar la fluïdesa i la seguretat en un dels corredors viaris més transitats Catalunya. El projecte que ara s’impulsa consisteix en l’eixamplament i perllongament d’una calçada lateral, entre Terrassa i Sabadell.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica les obres per reduir l’impacte sonor de la C-17 a Montcada i Reixac

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat les obres per reduir l’impacte sonor de la C-17 al seu pas per Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Aquesta actuació consisteix en la instal·lació de panells fonoabsorbents en un tram de 240 metres de longitud, prop de la plaça d’Espanya. Els treballs, adjudicats per un import de 371.000 euros, començaran a finals d’any.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat adjudica les obres per millorar l’accés a la B-402, a la Pobla de Lillet

L'adjudicació ha estat per un import de 370.000 euros. Aquesta actuació consistirà principalment en la pavimentació del camí per tal de millorar la seguretat i la comoditat en la conducció. Es preveu que els treballs comencin el gener de 2017 i tinguin una durada de tres mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat inicia obres de millora a la C-38 entre Camprodon i Molló

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat les obres per a millorar el ferm en uns 4,5 quilòmetres de la carretera C-38 entre Camprodon i Molló (Ripollès). Aquesta actuació, que permetrà afavorir la seguretat i la comoditat en la conducció, compta amb un pressupost de prop de 650.000 euros. Els treballs tindran una durada de dos mesos.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat inicia obres de millora a la T-331 a Vinallop (Tortosa)

Es renovarà el paviment de la carretera en un tram d’1,5 quilòmetres i es formarà una separació central. Els treballs tenen un pressupost de prop de 350.000 euros i una durada prevista de dos mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat inicia obres de millora a la C-37 a l’Alt Camp per valor de 2,2 milions d’euros

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat obres de millora a la C-37 entre el Pont d’Armentera i Querol, a l’Alt Camp, per un valor de 2,2 milions d’euros. Aquests treballs, que tindran una durada de sis mesos, permetran afavorir la seguretat viària i la comoditat en la conducció amb la renovació del ferm, la formació de cunetes i la col·locació de noves barreres de seguretat.

Llegiu-ne més
Comencen obres de millora a la B-520 entre Vic i Taradell per valor d’1 milió d’euros

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat obres de millora de la carretera B-520 entre Vic i Taradell (Osona) per valor d’1 milió d’euros. Els treballs consisteixen principalment en la renovació del ferm i l’adequació dels elements de drenatge i de senyalització al llarg de set quilòmetres. Aquesta actuació de millora de la seguretat viària tindrà una durada prevista de tres mesos.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat inicia obres de millora de la C-1413a entre Rubí i Sant Quirze del Vallès

Els treballs, que tindran una durada prevista de quatre mesos, consistiran principalment en la millora del ferm de la carretera, amb una inversió de prop de 850.000 euros. La carretera C-1413a discorre des de Molins de Rei (Baix Llobregat) fins a Sabadell (Vallès Occidental) amb un trànsit en aquesta zona força intens, d’entre 13.000 i 20.000 vehicles diaris. Les obres abasten un tram de sis quilòmetres de longitud. L’actuació comprèn sobretot el terme de Rubí, i parcialment, el terme de Sant Cugat del Vallès i Sant Quirze del Vallès.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat inicia obres de millora a les carreteres T-300 i T-363 a Marçà

Aquests treballs, que tindran una durada de quatre mesos i un import de 390.000 euros, afavoriran la seguretat viària i la comoditat en la conducció. Consistiran en la renovació del ferm, la formació de cunetes i la col·locació de noves barreres de seguretat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat finalitza obres de millora a la C-12 entre Lleida i Corbins

Han comportat una inversió d’1,8 milions d’euros. Els treballs han consistit principalment en la renovació del ferm, en un tram de 6,3 quilòmetres, des del final de la trama urbana de Lleida fins a l’inici de la variant de Corbins

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat inicia obres de millora de la carretera de Caldes de Montbui a Canovelles

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat les obres per a millorar el ferm en 9,2 quilòmetres de la carretera C-1415b que comunica Caldes de Montbui amb Canovelles (Vallès Oriental). L’actuació, que permetrà afavorir la seguretat i la comoditat en la conducció, compta amb un pressupost d’1 milió d’euros. Els treballs tindran una durada de quatre mesos.

Llegiu-ne més
Es reprendran les obres del tram de la A-27 entre Valls i Montblanc

Les obres s’iniciaren al febrer de 2009 i es van suspendre per les retallades pressupostàries de 2010. Ara es reprendran després d’adoptar la millor solució tècnica per resoldre els problemes geotècnics que es presenten al túnel de Coll de Lilla.

Llegiu-ne més
La Generalitat incorporarà tecnologies sostenibles als ferms de carreteres mitjançant la compra pública d’innovació

La iniciativa que ara engega Territori i Sostenibilitat pretén promoure l’aplicació de materials i tecnologies més sostenibles en el disseny, la producció, la construcció i el manteniment de ferms per a carreteres. Les primeres dues actuacions que s’impulsaran sumen una inversió prevista de dos milions d’euros i seran les primeres d’un pla amb un pressupost de 52 milions d’euros fins al 2021.

Llegiu-ne més
shadow bottom
De la Serna assegura que el Govern de l’Estat continuarà apostant de manera ferma i decidida per les carreteres de Catalunya

El ministre de Foment, ha assegurat que les infraestructures de Catalunya son una prioritat per al Govern, en aquest sentit ha recordat, que des de 2012 s’han destinat en els pressupostos del Ministeri de Foment prop de 11.200 MEUR a Catalunya. Ha anunciat també, que s’han reprès les obres de l’autovia A-27 en el tram Valls- Montblanc.

Llegiu-ne més
Comencen obres de millora a la T-702 entre Cornudella de Montsant i la Vilella Baixa

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat obres de millora de la seguretat viària a la T-702 entre Cornudella de Montsant i la Vilella Baixa (Priorat). Els treballs consisteixen en la formació de cunetes formigonades transitables, que permeten donar un sobreample a la calçada. Aquesta actuació té un pressupost de 566.000 euros i una durada prevista de sis mesos.

Llegiu-ne més

Ports

Ports estalvia un 50% de consum energètic amb el nou enllumenat a les instal·lacions

Ports de la Generalitat ha tret a licitació el subministrament de llumeneres amb il·luminació LED al ports de la zona portuària sud, situats a la costa de Tarragona. La dotació d’aquests equipaments s’ha licitat per un pressupost de 200.000 euros i està inclosa en el Pla d’inversions 2014-2017 de l’empresa pública de la Generalitat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports estalvia un 50% de consum energètic en instal·lacions portuàries de la costa gironina

Ports de la Generalitat ha tret a licitació el subministrament de llumeneres amb il·luminació LED en sis dels ports de la zona portuària nord, situats a la costa de Girona. La dotació d’aquests equipaments s’ha licitat per un pressupost de 206.000 euros i està inclosa en el Pla d’inversions 2014-2017.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Nou acord institucional per promoure el port de la Ràpita i la seva destinació als mercats de creuers i xàrters nàutics

L’acord l’ha signat la Generalitat, l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i la Cambra de Comerç de Tortosa, amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a les Terres de l’Ebre. Tindrà vigència fins desembre de 2019, i promourà l’entorn turístic sota la marca Delta Ebre Port. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Palamós clou la temporada amb un 66% de creuers de luxe i la visita de set creuers nous

El port de Palamós (Baix Empordà) ha tancat la temporada de creuers 2016 amb 32 escales, 24.600 passatgers i 13.850 tripulants. L’octubre ha estat el mes líder amb vuit escales. L’activitat de creuers va començar el 26 d’abril i va finalitzar el 10 de novembre.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports de la Generalitat participa a l’International Cruise Summit per impulsar el tràfic de creuers

Els ports de Palamós, Roses i Sant Carles de la Ràpita i les seves destinacions participen en aquest simposi on es debat el futur del sector. Els experts anuncien un creixement del 6% en l’activitat de creuers a la Mediterrània els pròxims anys.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Els contenidors (+16%) impulsen el tràfic del Port de Barcelona, que creix en tots els segments d’activitat

El Port de Barcelona ha canalitzat fins al mes d’octubre un tràfic total de 41 milions de tones (+6%), amb resultats positius en tots els segments de l’activitat portuària. Destaca el transport de contenidors, que registra un increment del 16% i supera l’1,8 milions de TEU. El comerç exterior continua avançant a molt bon ritme. En relació al moviment de passatgers, cal destacar que fins al mes d’octubre han fet servir el Port de Barcelona 3,6 milions de viatgers (+9%), bé sigui com a usuaris de ferris de línia regular (1,1 milions) o bé com a creueristes (2,4 milions).

Llegiu-ne més
El Port de Barcelona viatja a Panamà i Cuba per reforçar vincles comercials en un moment econòmic clau

La missió coincidirà amb una altra d’ACCIO i juntes aplegaran 100 participants.

La missió del Port de Barcelona, de caràcter multisectorial –hi participen empreses importadores i exportadores, així com del sector logístic i portuari–, té per objectiu reforçar els vincles empresarials i institucionals entre Panamà i Cuba i Catalunya i generar oportunitats de negoci, contribuint a la internacionalització de les empreses i a la promoció de la comunitat logística de Barcelona.

Llegiu-ne més
Bons resultats econòmics al Port de Tarragona tot i la baixada en el tràfic de carbó

El Port de Tarragona ha mogut 22,1 milions de tones de mercaderies en els primers nou mesos de l’any i manté un bon nivell d’ingressos totals (37,5 MEUR de gener a setembre). Tot i la reducció dels tràfics de carbó, es fa una lectura positiva d’aquest període ja que l’aposta per la diversificació està fent que s’incrementin altres tràfics.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Es consolida la línia regular de contenidors entre el Port de Tarragona i Turquia amb el temps de trànsit més competitiu del mercat

S'inicià el passat febrer un servei directe des de Tarragona fins als principals ports de Turquia (Esmirna, Estambul i Gebze) i d’altres països de la Mediterrània com Líbia (Misurata), Tunísia (Bizerte) i Algèria (Argel). El nombre d’exportacions de les empreses i indústries del territori s’ha duplicat.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en autobús

Territori i Sostenibilitat amplia el recorregut del bus exprés Barcelona- Sabadell fins a Castellar del Vallès en hores punta

Aquesta extensió vol respondre a les necessitats de mobilitat obligada. El servei permet fer el trajecte entre Castellar i l’estació de Sagrera de Barcelona en 45 minuts, punt des d’on es pot fer intercanvi  amb altres mitjans de transport públic.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat posa en servei un nou bus exprés.cat entre Alella i Barcelona

El nou bus exprés.cat comunicarà Barcelona amb Alella (Maresme) i Vallromanes (Vallès Oriental). Serà la 30a línia d’altes prestacions que s’implanta a Catalunya del total de 42 previstes. De les 30, 19 són a la demarcació de Barcelona, 6 a la de Tarragona, 3 a la de Girona i 2 a la de Lleida. Han viatjat als serveis exprés.cat més de 28,2 milions d’usuaris.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat millora el servei de bus entre Teià, el Masnou, Alella i Barcelona

El Departament de Territori i Sostenibilitat millora el servei de bus que comunica les poblacions de Teià, el Masnou i Alella (Maresme) amb Barcelona. Amb la nova oferta n’hi haurà nou serveis d’anada i nou de tornada.

Llegiu-ne més

Transport en bicicleta

Territori i Sostenibilitat adjudica les obres d’un tram de la via ciclista del Ter, al Ripollès

Donarà continuïtat a la ruta del Ferro (Ripoll – Sant Joan de les Abadesses) fins a Setcases. En concret, s’impulsa el tram entre Camprodon i Llanars, amb un pressupost de 261.000 euros. Els treballs començaran el febrer vinent i  tindran un termini d’execució de dos mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El sector de la bicicleta genera a Catalunya 1.300 milions cada any de manera directa

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha participat en la reunió de la Mesa de la Bicicleta, l’òrgan que treballa per promoure l’ús d’aquest mitjà de transport. El Departament de Territori i Sostenibilitat posarà en servei el proper any 10 quilòmetres nous de vies ciclistes a Catalunya corresponents a set actuacions per valor de 3,5 milions.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat impulsa l’execució d’una via per a vianants i ciclistes a Santa Maria de Palautordera

Complirà una doble funcionalitat donant servei tant a la mobilitat quotidiana com a la de lleure i turisme, ja que facilitarà la connexió entre l’estació del ferrocarril i el nucli urbà del municipi i els accessos al Parc Natural del Montseny. Els treballs compten amb una inversió prevista de 821.000 euros. Es preveu que l’obra comenci la primavera vinent i tingui una durada de cinc mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Altres notícies de mobilitat

El Govern aprova el Programa d’activitats anual per a la seguretat viària amb l’objectiu de reduir la sinistralitat a les carreteres catalanes

Aquestes accions suposen la tercera concreció del Pla de Seguretat viària 2014-2016 i van encaminades a assolir l’objectiu fixat en el Pla de reduir un 30% les víctimes mortals per sinistres viaris a Catalunya respecte al 2010, una fita que es compleix amb un decrement dels morts per sinistres viaris del 39%. Les accions desenvolupades pels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa d’activitats per a la seguretat viària 2016 tenen un pressupost de 166.107.548,00 €.

Llegiu-ne més
El Govern regula la contractació i comercialització dels serveis de taxi per garantir els drets dels usuaris i evitar els fraus

El Govern ha aprovat el decret que regula les condicions de contractació i comercialització dels serveis de taxi urbà i interurbà que fan les empreses de mediació, ja sigui a través d’emissores de radiofreqüència, sistemes de telefonia o aplicacions informàtiques. L’objectiu és garantir els drets dels usuaris i evitar l’actuació d’organitzacions que, sense els requeriments necessaris de solvència professional i tècnica, poden suposar un risc de frau o incompliment de les obligacions adquirides.

Llegiu-ne més
Josep Rull: “El model de gestió de la mobilitat a l’àrea de Barcelona és pres com a referent i copiat al món”

El conseller de Territori i Sostenibilitat juntament amb el d’Empresa i Coneixement han visitat la Línia 1 del metro de Panamà. Actualment la infraestructura panamenya es troba en obres d’ampliació que compten amb la supervisió, entre d’altres, de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Aquesta visita forma part de la missió empresarial a aquest país i a Cuba que organitzen el Port de Barcelona i ACCIÓ.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’Institut Català d’Energia i una cinquantena d’agents públics i privats proposen una nova normativa estatal per impulsar la mobilitat elèctrica

La iniciativa s’emmarca dins del Pla estratègic per al desplegament d’Infraestructura de Recàrrega per al Vehicle Elèctric a Catalunya 2016-2019 (PIRVEC), està liderada per l’ICAEN i és fruit de la cooperació entre empreses energètiques, de l’automoció, fabricants d’equips tecnològics de recàrrega, d’empreses TIC, centres tecnològics i de recerca referents en noves tecnologies energètiques i despatxos d’advocats, entre d’altres.

Llegiu-ne més
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4342

Logo Generalitat