Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Agost 2016 #134

Aeroports

Comencen obres d’adequació a l’heliport de Port del Comte

Aquesta actuació s’emmarca en el pla de manteniment i millora de 12 heliports d’emergències que el Departament està portant a terme des de l’any passat. Fins al moment, s’ha actuat en 7 heliports (Campdevànol, La Molina, Tírvia, Tremp, Boca Sud del Túnel de Vielha, Vilaller i Berga), i des de fa dues setmanes es treballa a l’heliport de Vallter 2000. L’actuació del Port del Comte comportarà un cost aproximat de 23.900 euros. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’Aeroport de Barcelona –El Prat tanca el mes de juliol amb més de 4,6 milions de passatgers

Aquesta xifra suposa un increment del 9,6% respecte el mateix mes de l’any passat. L’acumulat de l’any són 25.028.393 usuaris, un 12,1% més. També han incrementat les operacions un 5% amb 30.929 moviments.

L’Aeroport de Girona- Costa Brava creix un 2,1% en número de passatgers i el de Reus un 28,5%.

L’Aeroport de Sabadell registra un 20,3% més d’operacions.

Llegiu-ne més

Parc de vehicles

Les matriculacions de vehicles elèctrics i híbrids arriben a una quota del 3% en el mercat

Aquesta quota, encara que petita, indica que cada cop són més valorats pels usuaris. El mercat de vehicles elèctrics fins al juliol ha assolit un volum total de 2.727 unitats matriculades, molt més que tot l’any 2015. Durant el mes de juliol s’han matriculat 371 unitats, cosa que representa un creixement del 0,82%. En quant al mercat de vehicles de tecnologia híbrida arriben a un creixement del 70,32% en els 7 primers mesos de l’any, amb un volum total de 16.807 unitats. Aquest volum gairebé arriba a les xifres de tot l’any 2015. Durant el mes de juliol ha registrat un creixement del 46,48%, amb 2.934 vehicles matriculats.

Llegiu-ne més
El mercat de vehicles comercials supera les 100.000 unitats fins juliol

Els vehicles comercials lleugers creixen un 12,5% els set primers mesos de l’any, i acumulen un volum de 102.485 unitats. Durant el mes de juliol ha mantingut un creixement del 5,5% i un total de 15.259 vehicles matriculats.

Llegiu-ne més
La producció de motors supera el milió d’unitats en el primer semestre de l’any

La fabricació de caixes de canvi també s’aproxima al milió d’unitats (961.426), amb un 7,8% d’increment. La producció d’aquests elements bàsics pels vehicles suposen un impuls per a la qualitat de la fabricació espanyola. S’han fabricat un total de 1.070.755 motors, un 3,1% menys que l’any anterior en el mateix període. A Espanya hi ha tres zones on es fabriquen: Catalunya, Comunitat Valenciana i Castilla i Lleó, tot i que destaca aquesta darrera amb un 81% de la fabricació total.

Llegiu-ne més
El mercat de vehicles industrials creix un 11,5% fins juliol

En els primers set mesos de l’any s’han matriculat 13.296 unitats. Durant el mes de juliol s’han matriculat 1.787 unitats, un descens de l’11,1% respecte el juliol anterior a causa principalment de que s’obtingueren resultats molt elevats fomentats pel pla PIMA transport. Els autobusos, autocars i microbusos creixen un 8,2% fins el juliol.

Llegiu-ne més
De mitjana el parc automobilístic de Catalunya té 11,2 anys

La mitjana espanyola és de 11,7 anys, per tant Catalunya està una mica per sota de la mitjana nacional. Tot i això, el 26,7% dels vehicles que circulen per les carreteres catalanes tenen més de 15 anys. Un elevat nombre de vehicles antics circulant per les carreteres suposa un risc en matèria de seguretat i un augment de les emissions a la atmosfera.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Rodalies

La Generalitat considera insuficient la fiabilitat dels nous horaris a l’R16

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ha qualificat d’”inadmissible” la fiabilitat del servei en els primers dies d’aplicació dels nous horaris a la línia R16 (Barcelona Estació de França – Tortosa/Ulldecona). Amb els canvis “hem passat d’una puntualitat al juliol del 15% de mitjana a un 65%”, ha exposat Font, “però la Generalitat vol una puntualitat del 90%”, que és l’habitual a la xarxa de Regionals.

Llegiu-ne més
Ricard Font: “Un 62% de puntualitat a l’R-16 és inacceptable”

La Generalitat treballa en un document de balanç complet que inclourà una proposta de millora de la devolució exprés a la línia.

No s’han assolit els estàndards de puntualitat de Regionals que marca el contracte programa amb l’operador. Les modificacions pretenien una puntualitat del 90%.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Restabliment del servei ferroviari entre Tàrrega i Cervera

Han finalitzat les obres de millora del tram Tàrrega – Cervera, de la línia Barcelona- Manresa- Lleida. Com a conseqüència, els trens de la línia R12 recuperaran el recorregut en aquest tram i els horaris habituals. Aquestes obres han comptat amb una inversió superior a 820.000 euros.

Llegiu-ne més
Licitades obres per incrementar l’accessibilitat a l’estació de Sant Jordi Desvalls (Girona)

Els principals treballs consistiran en incrementar les andanes i altres actuacions per garantir el pas de persones amb dificultats de mobilitat, nou enllumenat i marquesines. L’actuació compta amb un pressupost de 404.639 euros (IVA inclòs) i un termini d’execució aproximat de sis mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Adjudicades noves obres de millora de la infraestructura en la línia Barcelona- Puigcerdà

El pressupost és de 214.174,8 euros (IVA inclòs) i el termini previst d’execució de 6 mesos. L’actuació es farà en el terme municipal de Ripoll, i s’uneix a altres deu ja executades per Adif per condicionar la línia i incrementar la seguretat i la velocitat.

Llegiu-ne més
Adjudicades noves obres de millora de la infraestructura en el tram Vic – Ripoll, de la línia Barcelona- Puigcerdà

Es faran obres de millora de la infraestructura ferroviària en la línia d’ample convencional Barcelona- Puigcerdà, als termes municipals d’Orís, Sant Quirze de Besora, Montesquiu i Ripoll, amb un pressupost de 839.202 euros (IVA inclòs).

Llegiu-ne més
Es posen en servei les noves instal·lacions de la estació de Caldes de Malavella (Girona)

Les obres a l’estació de la línia d’ample convencional Barcelona- Portbou han comptat amb un pressupost de 3.129.018,1 euros (IVA inclòs). Els principals treballs han estat la millora de l’accessibilitat i la seguretat amb la construcció d’un pas inferior amb ascensors.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari- FGC

Territori i Sostenibilitat adjudica l’ampliació de l’andana de l’estació de Provença per 6,2 milions d’euros

L’actuació dotarà l’andana d’una major capacitat i pal·liarà els problemes ocasionats per l’elevada concentració d’usuaris que rep, que en hora punta frega les 4.700 persones. Es preveu que les obres comencin durant la tardor  i que tinguin una durada de dos anys.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Govern cedeix a Adif un tram de via d’FGC per construir els nous accessos ferroviaris al Port de Barcelona

La cessió forma part del conveni per a la construcció del nou accés ferroviari sud al Port de Barcelona que es va signar el passat 14 de juny. El tram cedit abasta 3,37 quilòmetres del ramal de mercaderies de l’operador català. Un cop cedida la via, l’Adif l’adaptarà a tres amples diferents i els trens d’FGC hi podran passar sense cap cost. La construcció de l’accés ferroviari sud al Port de Barcelona té un cost de 149,8 milions d’euros, dels quals l’Adif n’aportarà 77,2 i l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB), 72,6.

Llegiu-ne més
El Tren de l’Ensenyament consolida el seu creixement durant el curs 2015-2016

El Tren de l’Ensenyament, la iniciativa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per acostar els més joves al món del ferrocarril en tots els seus vessants, consolida un curs més la seva tendència de creixement pel que fa al número de reserves. En les últimes dues temporades, el número d’escolars que han participat en les activitats del Tren de l’Ensenyament s’ha incrementat en prop d’un 34%, arribant a sumar més de 2.000 estudiants.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Metro

Una rambla amb jardins sobre les vies del metro

Han finalitzat les obres d'urbanització de la zona superior del calaix ferroviari de Sants, 760 metres lineals de vegetació i passeig que ara uneixen els barris de Sants i la Bordeta. Han estat 23 mesos d'obres per urbanitzar i convertir en una zona enjardinada la part superior del que es coneix com a calaix de les vies de Sants, per on passen les vies del metro de la línia 1 i les dels trens de Renfe.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari - Corredor Mediterrani

Rull: “El Corredor Mediterrani és la columna vertebral més clara dels Països Catalans”

Defensa el Corredor Mediterrani com instrument de vertebració econòmica i critica les decisions preses pel Govern espanyol per impedir-la.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Els governs català i valencià reclamen a l’Estat una “planificació real” per al Corredor Mediterrani

Ambdós governs exigeixen a l’Estat una programació conjunta de les obres i dels projectes, el compliment dels terminis i l’existència d’un coordinador del Corredor amb una visió global. Per ambdues administracions és clau que el Ministeri finalitzi les obres del tram Tarragona-Vandellòs, en execució des de fa 10 anys, i encara sense data de posada en servei.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Carreteres

Les obres de la variant entre la C-37 i la N-240 a Valls encaren la recta final

Les obres que el Departament de Territori i Sostenibilitat està executant per construir una carretera que unirà la C-37 i l’N-240 per fora del nucli urbà de Valls (Alt Camp) han assolit una fita amb el muntatge de les bigues d’un viaducte sobre el torrent del Puig. L’execució de la variant va començar el desembre passat i es preveu que entri en servei el novembre vinent, amb un pressupost de 2,6 milions d’euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El conseller Rull es reuneix amb alcaldes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre per tractar dels problemes de l’N-340

El titular de Territori i Sostenibilitat ha exposat que el Govern traslladarà al Ministeri de Foment la reclamació dels ens locals expressada durant la reunió que s’apliqui la gratuïtat del peatge de l’AP-7 mentre no hi hagi una via alternativa d’alta capacitat lliure de peatge.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat adjudica l’estudi arqueològic de les obres del lateral de la C-31 a Badalona

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat l’estudi arqueològic previ a l’inici de les obres de millora de la carretera C-31 a Badalona (Barcelonès). Aquest informe permetrà valorar la possible afectació del projecte constructiu de la calçada lateral de la C-31 sobre les restes que formen part del Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) de la ciutat romana de Baetulo. La redacció de l’estudi s’ha adjudicat per un import de 318.000 euros i un termini de tres mesos.

Llegiu-ne més
Adjudicats 26 contractes de conservació de carreteres en diverses CCAA de l’Estat espanyol per 4,6 MEUR

Concretament s’han adjudicat contractes per valor de 4.674.557,54€. A Catalunya se n’ha adjudicat un a Girona, a la carretera N-260 des del punt quilomètric 151+000 al 160+500, per valor de 205.695,57€

Llegiu-ne més

Ports

El Govern aprova el Projecte de llei de Ports

El Govern ha aprovat el Projecte de llei de ports i de transport en aigües marítimes i continentals, que actualitza la política portuària per donar resposta als nous reptes del sector i reforçar la concepció de les instal·lacions portuàries com operadores econòmiques i prestadores de serveis. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat impulsa la recuperació ambiental del port natural de l’Estany, a l’Ametlla de Mar

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat la licitació dels treballs de recuperació ambiental del port natural de l’Estany, a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), per un import de 293.000 euros. Aquesta actuació, el primer projecte d’infraestructura verda que executarà el Departament, començarà la tardor vinent i tindrà una durada de tres mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El tràfic ferroviari de contenidors del Port de Barcelona creix un 13% durant el primer semestre

Entre els mesos de gener i juny d’enguany el Port de Barcelona ha registrat un tràfic ferroviari de contenidors de 104.846 TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus). Aquesta xifra, corresponent als contenidors que arriben o surten del recinte portuari en tren, suposa un increment del 13% respecte al mateix període de l’any passat. El resultat situa la quota ferroviària de contenidors del Port en un 12% del tràfic total.

D’altra banda, durant el primer semestre un total de 155.104 vehicles han entrat o sortit del Port de Barcelona per mode ferroviari, un 18% més que els 6 primers mesos de 2015. Així, la quota ferroviària d’automòbils del recinte portuari arriba ja al 37%.

Llegiu-ne més
Un extraordinari juliol consolida el creixement de tràfic del Port de Barcelona

Tots els principals indicadors de tràfic del Port de Barcelona han registrat increments de dos dígits durant el darrer mes de juliol. El tràfic total de mercaderies es situa en 4,7 milions de tones, xifra que suposa un creixement del 16% respecte al mateix mes de l’any passat. El transport de contenidors, un dels tràfics estratègics del Port, és en bona part responsable d’aquests bons resultats, amb un total de 219.219 TEU.

També ha augmentat un 24% el tràfic d’automòbils amb 83.259 unitats transportades el darrer mes. A més a més, el transport de passatgers ha crescut un 19% al juliol amb 555.371 persones, sobretot gràcies a l’augment dels creueristes, amb un total de 352.103 passatgers (+22%), dada que no s’assolia des de l’any 2011.

Llegiu-ne més
El creuer “Crystal Symphony” visita per primera vegada el Port de Tarragona

Ja és el tretzè creuer que visita el territori aquest 2016.

Aquest luxós creuer tanca un mes d’agost molt positiu per a Tarragona, que ha rebut cinc creuers només durant aquest mes. Les previsions de creuers per aquesta temporada són de rebre 22, el doble que l’any passat, i fins al moment la millor temporada de creuers.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en autobús

Entra en servei el bus exprés.cat Girona- Palamós- Palafrugell en dies laborables

Comunica Girona amb Platja d’Aro, Calonge, Sant Antoni de Calonge, Palamós i Palafrugell (Baix Empordà). Aquest bus ràpid es va posar en marxa el passat mes de juliol amb una primera fase de reforç del servei els caps de setmana i festius. Ara es completa la implantació de la nova línia exprés.cat amb servei els dies laborables.

A tot Catalunya, és la vint-i-setena línia de bus d’altes prestacions que s’implanta, del total de 40 previstes. La xarxa de busos exprés.cat va transportar l’any 2015 un total de 10.259.179 viatgers, el que suposa gairebé doblar les xifres de 2014.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat posa en servei un nou autobús entre Menàrguens, Térmens i Balaguer

El Departament de Territori i Sostenibilitat posarà en funcionament un nou servei d’autobús a la Noguera que unirà Menàrguens, Térmens i Balaguer, operatiu quan comenci el curs escolar per facilitar el desplaçament dels alumnes als instituts de Balaguer. Serà un servei integrat a l'ATM en què s'hi podran utilitzar els títols integrats.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Bicicleta

Territori i Sostenibilitat licita el projecte de carril bus i via ciclista a la C-245, al Baix Llobregat

L’actuació consisteix en l’encaix d’un carril bus i una via ciclista en el traçat de la C-245 que unirà cinc municipis: Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels. L’obra té una inversió estimada en 20 milions d’euros, que finançaran a parts iguals la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Es preveu que l’any que ve el projecte estigui redactat i es licitin les obres.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita les obres de dos trams de la via ciclista del Ter, al Ripollès

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha obert la licitació de les obres de dos trams de la via ciclista del Ter (Ripollès), que donarà continuïtat a la ruta del Ferro (Ripoll – Sant Joan de les Abadesses) fins a Setcases. En concret, s’impulsen el tram de Sant Joan de les Abadesses  i el que transcorrerà entre el nucli urbà de Camprodon i Llanars. Els treballs que es liciten sumen una inversió d’1,4 milions d’Euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Altres notícies de mobilitat

Territori i Sostenibilitat destina 1,2 milions a millorar l’accessibilitat de nuclis de muntanya

El conseller anuncia una partida abans d’acabar l’any per garantir l’accés als nuclis habitats del Pirineu. Els consells comarcals del Pallars Subirà, el Pallars Jussà, la Val d’Aran i l’Alt Urgell seran els qui gestionaran el pressupost per executar les obres que garanteixin el manteniment dels accessos.

Llegiu-ne més
Nou sistema de circulació al Barri Antic de Valls amb prioritat per a vianants i bicicletes

L'Ajuntament de Valls ha implantat un nou sistema de circulació que donarà prioritat a vianants i bicicletes. La nova senyalització estableix clarament la prioritat de pas de vianants i bicicletes, les muralles i el carrer de Sant Francesc tindran limitada la velocitat a 30 Km/h, mentre que a l’interior de carrers del Barri Antic la velocitat màxima s’establirà en 20 Km/h.

Llegiu-ne més
Les superilles arriben a la trama Cerdà: unes quantes pistes per saber-ne més

La primera superilla d’aquest mandat s’implantarà al districte de Sant Martí, al barri del Poblenou, al rectangle que formen els carrers Badajoz, Pallars, Llacuna i Tànger. Aquesta actuació, de caràcter experimental, vol ser el tret de sortida d’un nou model d’espai públic i mobilitat a la ciutat de Barcelona.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4342

Logo Generalitat