Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Maig 2016 #131

Transport ferroviari - Rodalies

Generalitat i ajuntaments acorden un posicionament comú per al projecte de duplicació de via Parets – La Garriga de l’R3

El Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) i set ajuntaments del Vallès Oriental (Parets del Vallès, Mollet del Vallès, Montmeló, Canovelles, Granollers, les Franqueses del Vallès i la Garriga) han acordat un posicionament comú. L’informe, és un conjunt d’al·legacions a l’estudi d’impacte ambiental del projecte que elabora Adif.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Rull: “No acceptarem una modificació unilateral d’horaris a Rodalies i Regionals”

El conseller de Territori i Sostenibilitat es mostra contrari a assumir els retards dels trens plantejada per l'Adif.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Rull: “Volem un paquet d’inversions immediat i urgent per desactivar les limitacions temporals de velocitat a Rodalies”

El conseller de Territori i Sostenibilitat denuncia el nivell “alarmant” de deteriorament del servei, on la puntualitat a Rodalies ha baixat del 94% al 86% i, a Regionals, del 58% al 49%.

Llegiu-ne més
Reunió de la Comissió de Seguiment del Protocol de integració ferroviària a Sant Feliu de Llobregat

El Protocol es va signar l’any 2006 i s’ha acordat treballar de forma coordinada en la redacció d’un conveni que ho desenvolupi. A la reunió s’han analitzat diverses propostes per la supressió del pas a nivell de la línia R-4 de rodalies a Sant Feliu. El Ministeri ha presentat als assistents una solució actualitzada que proposa la supressió del pas mitjançant la integració d’un tram reduït de la línia.

Llegiu-ne més
Reunió de l’ajuntament de Montcada i Reixac per avançar en la integració ferroviària en el municipi

La reunió ha servit per impulsar els acords als quals es va arribar l’any 2007 entre el Ministeri, la Generalitat, l’Ajuntament de Montcada i Adif  en relació a la línia de ferrocarril convencional Barcelona- Port Bou, al seu pas pel municipi, principalment la supressió de dos passos a nivell.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita l’estudi informatiu i el projecte constructiu de la nova estació de tren Reus- Bellissens

La nova estació del Baix Camp, donarà cobertura a la zona sud del municipi de Reus. El projecte estarà enllestit el primer semestre de 2017. La inversió estimada és de 15 milions d’euros i, el termini d’execució, d’uns 15 mesos. Un cop enllestits els dos documents, es faran arribar al Ministeri de Foment, responsable de l’execució de les obres.

Llegiu-ne més
shadow bottom
S’invertiran més de 300.000 euros en la millora de la climatització de l’estació de Barcelona- Sants

S’han licitat dos contractes per un pressupost  conjunt de 337.131,7 euros (IVA inclòs). Entre aquestes mesura destaca l’ampliació de la sala d’embarcament dels serveis d’alta velocitat, la reordenació de les màquines d’autovenda i controls d’accès, l’increment de la superfície comercial o la instal·lació de ventiladors a les andanes.

Llegiu-ne més
shadow bottom
S’invertiran 2,8 MEUR en la modernització del sistema d’electrificació de la xarxa de rodalies de Barcelona

Les actuacions es portaran a terme en el tram Sants- L’Hospitalet i en les línies Barcelona- Vilanova i Barcelona- Mataró- Maçanet. L’Objectiu es garantir els paràmetres de seguretat i fiabilitat d’aquestes instal·lacions, i a més a més, reduir la probabilitat d’incidències.

Llegiu-ne més
S’adjudiquen obres de condicionament de la infraestructura a les províncies de Barcelona i Girona

Els treballs suposen una inversió superior a 800.000 euros (IVA inclòs) i consisteixen en el condicionament de quatre vies en trinxera situades en els termes municipals de Castellbisbal (Barcelona) i Sant Mori, Vilajuïga i Colera (Girona). Adif aportarà a més subministraments i serveis per import de 45.425,8 euros (sense IVA).

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - FGC

El Govern autoritza Ferrocarrils de la Generalitat a constituir la societat anònima FGCRAIL

La constitució d’aquesta societat anònima s’emmarca en el pla estratègic d’FGC, que aspira a obtenir la llicència d’empresa ferroviària en els termes de la Llei 38/2015, de 29 de setembre, del sector ferroviari, necessària per operar a la Xarxa Ferroviària d’Interès General, tant per a la prestació del servei de transport ferroviari de viatgers com del de mercaderies.

Llegiu-ne més
FGC i l’Ajuntament de Sant Cugat impulsen un aparcament d’enllaç a l’estació de Mira-sol

Els usuaris de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que estacionin el seu cotxe a l’aparcament de l’edifici Mira-sol Centre (situat al costat de l’estació de Mira-sol) gaudiran d’una tarifa reduïda en l’ús d’aquesta instal·lació.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat inicia les obres de millora de l’accessibilitat a les estacions de Sarrià i del Putxet d’FGC

A Sarrià l’actuació consisteix en la remodelació de la platja de vies per fer-hi una gran andana central i la instal·lació de tres ascensors. Al Putxet s’instal·laran dos elevadors. Les dues actuacions tenen un pressupost conjunt de gairebé cinc milions d’euros i un termini d’execució previst de nou i deu mesos, respectivament.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC i Serveis Ferroviaris de Mallorca signen un conveni de col•laboració per millorar la mobilitat

Han signat un conveni de col·laboració per treballar conjuntament en la gestió eficient i eficaç dels seus serveis i infraestructures, amb la finalitat de contribuir a la millora de la mobilitat dins del seu territori d’implantació.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Corredor Mediterrani

President Puigdemont: “El Corredor Mediterrani ha de formar part de manera prioritària de les agendes dels governs espanyol i francès”

Ho ha dit després de celebrar-se la reunió de la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani, i ha anunciat una reunió a València amb els governs valencià i balear, i en sintonia amb els de Múrcia, Andalusia i regió d’Almeria.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Carreteres

Territori i Sostenibilitat i els alcaldes es comprometen a tirar endavant la carretera que unirà el túnel de Bracons amb Olot

Ara que existeix consens territorial sobre la importància de tirar endavant aquesta infraestructura viària, el Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha compromès a definir el traçat abans d’acabar aquest any i que el projecte es farà preservant els valors paisatgístics, agraris i mediambientals de la zona, tal i com han demanat els tres batlles de les Preses, la Vall d’en Bas i Olot.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Declaració d’impacte ambiental favorable per a la variant de la C-154, a Sagàs

La Ponència ambiental ha formulat una declaració d’impacte favorable al projecte de variant de Sagàs (Berguedà), promogut per la Direcció General d’Infraestructures de la Mobilitat Terrestre, en un tram de 2,6 quilòmetres de la carretera C-154. L’alternativa escollida consisteix en una variant que circula sensiblement paral·lela a la carretera actual.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Rull: “Tirarem endavant el perllongament de la C-32, tal i com ens demanen els alcaldes, i farem una bona integració ambiental”

El Departament tirarà endavant el projecte de perllongament de la C-32 entre Blanes i Lloret de Mar (Selva), d’acord amb la voluntat expressada pels alcaldes dels quatre municipis afectats per la infraestructura: Tordera (Maresme), Blanes, Lloret i Tossa de Mar.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat i l’AMB impulsen el nou projecte d’integració urbana de la C-245

Consisteix en la construcció d’una plataforma segregada de la carretera que inclourà un carril bus i un carril bici de 15 quilòmetres i unirà cinc municipis del Baix Llobregat: Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels. La previsió és tenir-lo acabat l’any 2017 per poder licitar les obres.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Ponència ambiental, favorable a la tercera fase de la variant d’Ivars d’Urgell

Aquesta fase connecta dos trams de la carretera LV-3344 al seu pas pel municipi del Pla d’Urgell. Els treballs han estat promoguts per la Diputació de Lleida. El nou vial permet completar la variant i que enllaça l’LV-3333, d’Ivars a Vallverd, amb l’LV-3344, de Bellpuig a Castellserà (C-53).

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita les obres d’adequació ambiental de la C-51, entre Albinyana i Rodonyà

L’actuació, que es preveu que comenci a la tardor, té un termini d’execució previst de quatre mesos i un pressupost que frega els 540.000 euros. Les obres es desenvoluparan als termes municipals de Rodonyà (Alt Camp),  Albinyana i la Bisbal del Penedès (Baix Penedès).

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat finalitza les obres de la travessera de la C-66 a l’entrada de Besalú i obre el pont al trànsit

L’actuació, amb un pressupost d’1,2 milions d’euros, ha consistit en la rehabilitació de l’estructura, que creua el riu amb una longitud de 210 metres, i l’ampliació i redefinició de la calçada, per tal de garantir un bon estat de conservació del pont i millorar la seguretat de vehicles i vianants.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Diputació millorarà el traçat de la carretera T-704, entre la T-11 i l’Aleixar

L’actuació, que està previst iniciar-se al juny, millorarà l’actual traçat i les condicions de seguretat; a més es reduirà el temps dels trajectes. El primer tram d’obres connecta la T-11 amb el pont sobre la riera de Maspujols. Més endavant es realitzaran dues fases més d’obres. Primer s’actuarà a la travessera urbana de Maspujols, que es reordenarà amb una nova intersecció en rotonda que enllaçarà amb el camí de les Borges del Camp. En una tercera fase es condicionarà i millorarà la carretera fins a l’accés a la urbanització Rocabruna.

Llegiu-ne més

Ports

Finalitzen les obres de reforç del dic de recer al port del Port de la Selva

Ports de la Generalitat ha finalitzat les obres de reforç del dic de recer al port del Port de la Selva (Alt Empordà), per a millorar la funcionalitat i les condicions de recer de la instal·lació portuària. L’actuació, emmarcada en el Pla d’inversions 2014-2017 de l’empresa pública, s’ha fet per un import de 208.000 euros amb un termini d’execució de dos mesos i mig.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports finalitza la urbanització de l’entorn de la llotja a l’Ametlla de Mar

Ports de la Generalitat ha finalitzat les obres d’urbanització de l’entorn de la llotja de peix, l’esplanada del davant del Club Nàutic i la rotonda d’accés del port de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) a la vila. El projecte, amb una inversió de 96.000 euros i un termini d’execució de dos mesos, s’emmarca en el Pla d’inversions 2014-2017 de l’empresa pública.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Generalitat finalitza la reforma de dos molls al port de Sant Carles de la Ràpita

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha enllestit l’adequació del moll d’armament i del moll pesquer del port de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), per a adaptar les dues infraestructures a les noves necessitats dels usuaris. Les dues actuacions s’emmarquen dins del Pla d’inversions 2014-2017 de Ports i suposen un import de 432.000 euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Nou acord institucional per a potenciar el tràfic de creuers a Palamós i Roses

El nou acord institucional ha de promoure els ports de Palamós i Roses i les seves destinacions turístiques entre la indústria creuerística arreu del món. L’acord tindrà una vigència de quatre anys, un temps per a que els dos ports i els seus destins continuïn col·laborant estretament per a augmentar el nombre de companyies i escales, consolidar les línies de creuers que ja visiten aquests ports i fomentar l’oferta turística. El Pla d’accions per la temporada 2016 disposa d’un pressupost de 70.000 euros.

Llegiu-ne més
S’inicien les obres del pantalà per a vaixells pesquers i xàrters a les Cases d’Alcanar

L’actuació donarà major servei a les activitats pesquera i nàutico-esportiva i potenciarà l’activitat turística d’aquest municipi. El projecte forma part del Pla d’inversions 2014-2017 de l’empresa pública, té una inversió de 104.000 euros i un termini d’execució de dos mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El port de Palamós rep el passatger 300.000

Fet que marca una nova fita per al municipi. Aquests 300.000 turistes de creuer han arribat en 357 creuers al llarg de 17 anys, entre els anys 2000 i 2016, un període en què la visita d’aquests passatgers ha generat un impacte econòmic de gairebé 19 milions d’euros en el territori.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en autobús

Territori i Sostenibilitat millora la comunicació amb autobús entre Salt i Barcelona

La nova parada d’autobús a Salt (Gironès), està dins el trajecte que uneix Figueres (Alt Empordà) amb Barcelona i l’aeroport del Prat. Entrà en servei dilluns 2 de maig, i suposa una millora i una racionalització del servei.

Llegiu-ne més
Tres actuacions de millora del transport públic a Tarragona

Serviran per reforçar les connexions amb autobús entre diversos municipis del  Camp de Tarragona. Una nova línia connectarà Reus i Montblanc i donarà servei també als nuclis de Vilaverd, La Riba, Alcover i la Selva del Camp, i es reforçaran dues línies existents entre Santa Coloma de Queralt i Tarragona, i entre Mont-roig del Camp i Reus.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat reforça el servei de bus entre les Terres de l’Ebre i Barcelona

El Departament de Territori i Sostenibilitat reforça a partir de diumenge 22 de maig, el servei d’autobús que connecta les Terres de l’Ebre i Barcelona. La línia oferirà una expedició més d’anada i una altra de tornada els diumenges per facilitar els desplaçaments entre els municipis del Baix Ebre i del Montsià amb la capital catalana.

Llegiu-ne més
S’incrementa en un 59% el nombre d’usuaris del transport comarcal de viatgers de la Conca de Barberà

Durant aquest primer trimestre han utilitzat el servei un total de 1.008 usuaris, que representa un increment d’un 59% respecte al primer trimestre de l’any 2015. La línia, Tarragona - Valls- Vilaverd – Montblanc - l’Espluga de Francolí - Vimbodí i Poblet ha estat la ruta més utilitzada. Aquest servei compta amb el finançament del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Llegiu-ne més

Bicicleta

143 quilòmetres més de vies ciclistes a les comarques gironines en els propers 5 anys

El Departament de Territori i Sostenibilitat, la Diputació de Girona i el Consorci de les Vies Verdes de Girona (CVVGI) estan impulsant de manera coordinada l’ampliació de la xarxa de vies ciclistes a les comarques gironines, per potenciar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible, tant per a la mobilitat quotidiana com per a usos turístics, esportius o de lleure, i com a eina de desenvolupament econòmic del territori. Les obres es desenvoluparan per trams i beneficiaran directament 38 municipis.

Llegiu-ne més

ATM

L’ATM i la URV ofereixen un 10% de descompte als universitaris en els títols de transport integrat

S'ha signat un conveni que permetrà oferir als membres de la comunitat universitària un descompte del 10% als títols integrats T-Mes, T-50/30 i T-10/30 d’una, dues i tres zones. Aquest acord vol aconseguir potenciar l’ús del transport públic entre el personal universitari.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’ATM de Lleida presenta la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura als ajuntaments amb l’objectiu de recuperar el Dia sense cotxes

L’ATM de l’Àrea de Lleida ha donat a conèixer a alcaldes/sses, regidors/es i tècnics/ques dels municipis de les comarques de Ponent les activitats que podran fer durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que enguany se celebrarà del 16 al 22 de setembre.

Llegiu-ne més

Altres notícies de mobilitat

El Govern impulsa una sèrie de mesures per a la millora de la seguretat en el transport de viatgers a les carreteres catalanes

Es constitueix un grup de treball format pels diferents departaments de la Generalitat que estudiarà les mesures de seguretat que hi ha actualment en els serveis de transport amb autocar i proposarà les modificacions legislatives necessàries, en l’àmbit de competències de la Generalitat, de l’Estat o de la Unió Europea, tenint en compte  el que es fa en altres països. També s’organitzarà una jornada de treball amb els agents econòmics i socials implicats.

Llegiu-ne més
El Conseller Rull anuncia un nou decret per instar les administracions a adquirir vehicles nets

Es tracta d’una mesura per ambientalitzar les flotes a través de la compra pública verda i contribuir a la millora de la qualitat de l’aire. D’aquesta manera, les administracions, quan hagin de comprar vehicles, hauran de ser elèctrics, híbrids, de gas liquat del petroli (GLP) o de gas natural comprimit (GNC). Només s’establiran exempcions per causes justificades.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat redactarà un estudi sobre la mobilitat al Vallès Occidental

Analitzarà la funcionalitat de les infraestructures viàries i ferroviàries existents, i servirà per determinar i planificar com hauran de ser les futures.  Amb aquesta actuació es vol donar resposta a les necessitats de mobilitat d’aquesta comarca que concentra una important demanda interna i també de connexió amb altres zones.

Llegiu-ne més
Tècnics de Territori i Sostenibilitat participen en unes jornades per millorar la seguretat a les carreteres

Han assistit a Anglaterra a unes sessions de l’IRAP (International Road Assessment Program) que avalua les carreteres de tot el món per reduir-hi els accidents.

Llegiu-ne més
Fomento presenta un estudi de satisfacció dels usuaris de transport públic de viatgers per carretera

L’estudi està basat en més de 15.000 enquestes a viatgers durant l’any 2015. La conclusió general és que hi ha un increment de la valoració de la qualitat observada l’any 2008, data de l’últim estudi. L’índex global ha millorat en 0,15 punts. L’Administració de l’Estat és titular dels serveis que passen per més d’una Comunitat Autònoma.

Llegiu-ne més
L’ajuntament de Reus redacta un pla per renovar la flota de vehicles municipals amb tecnologia més eficient

La flota de l’Ajuntament és actualment d’uns 140 vehicles, uns 50 dels quals ja estan amortitzats segons el pla comptable corresponent. El pla de renovació amb què treballa la regidoria de Medi Ambient i Ocupació ha de definir en els pròxims mesos el calendari i pressupost de la renovació, així com el percentatge de vehicles que amb tecnologia més eficient (elèctric, híbrid i amb gas).

Llegiu-ne més