Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Abril 2016 #130

Transport ferroviari - Rodalies

Territori i Sostenibilitat allarga el recorregut de vuit trens de l’R1 fins a Tordera i Maçanet

El Departament de Territori i Sostenibilitat modifica el destí de vuit trens de la línia R1 de Rodalies de Catalunya i allarga el seu recorregut fins a Tordera i Maçanet-Massanes (la Selva). L’ampliació es fa a petició de l’ajuntament torderenc.

Llegiu-ne més
shadow bottom
S’augmenta la seguretat d’un pas a nivell a Manlleu (Barcelona)

Les obres es fan a la línia Barcelona- Puigcerdà. S’ha adjudicat el contracte per 430.000 euros consistent en la instal·lació de senyals lluminoses i acústiques a l’estació del municipi de Manlleu (Osona).

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari - FGC

FGC i ALG signen un acord de col·laboració per impulsar projectes internacionals

És un acord de cooperació per promoure conjuntament diferents projectes de consultoria ferroviària a nivell estatal i internacional. Aquestes iniciatives es basaran, principalment, en treballs de consultoria especialitzats en l’àmbit ferroviari, entre d’altres. L’acord localitzarà oportunitats preferentment en països on ja s’han detectat oportunitats de desenvolupar projectes com Kènia, Angola, Namíbia, Tanzània, Costa d’Ivori, Senegal, Burkina Faso i Etiòpia.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica les obres de remodelació i millora de l’accessibilitat a l’estació de Sarrià d’FGC

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat les obres de remodelació de l’estació de Sarrià de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per adaptar-la a persones amb mobilitat reduïda. Els treballs s’han adjudicat per 2 milions d’euros a la unió temporal d’empreses formada per Azvi i Copisa Constructora Pirenaica, està previst que comencin aquesta primavera i tenen un termini d’execució estimat de nou mesos.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica el projecte constructiu per a la integració urbana de la línia d’FGC al seu pas per Balaguer

El projecte d’integració urbana de la línia de tren Lleida- La Pobla al seu pas per Balaguer consisteix en la conversió de la línia en tren-tramvia per adaptar-la millor a l’entorn urbà pel qual discorre. La inversió estimada és de 5 milions d’euros. L’àmbit d’actuació del projecte abasta una superfície total de 15.400 metres quadrats.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat adjudica les obres de millora de l’accessibilitat de l’estació del Putxet d’FGC

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat per 1,4 milions d’euros les obres d’adaptació per a persones amb mobilitat reduïda de l’estació del Putxet de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Les obres, que començaran aquesta primavera, tenen un termini d’execució previst de 10 mesos. Actualment, el grau d’adaptació de la xarxa metropolitana d’FGC és del 97%. Només resten pendents les estacions de Sarrià, adjudicada recentment, i aquesta del Putxet. Un cop acabin ambdues obres, a començaments de 2017, tota la xarxa metropolitana d’FGC estarà adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat licita l’ampliació de l’andana de l’estació de Provença

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha licitat les obres d’eixamplament de l’andana sentit Sarrià de l’estació de Provença de Ferrocarrils de la Generalitat per dotar-la d’una major capacitat i pal·liar els problemes ocasionats per l’elevada concentració d’usuaris que rep en hora punta. Aquesta actuació té un pressupost de 7,5 milions d’euros. Es preveu que les obres comencin al segon semestre d’enguany i que tinguin una durada de dos anys. L’estació, que rep més de 8,6 milions de passatgers a l’any, és la segona en volum d’usuaris de tota la línia Barcelona-Vallès, després de Plaça Catalunya.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Presentació de resultats 2015 de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Anàlisi i dades de l’explotació del servei l’any 2015

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - Metro

Finalitzen les obres de millora de l’accessibilitat de l’estació de Poblenou de l’L4 de metro

Els treballs han suposat una inversió d’1,8 milions d’euros i s’han dut a terme durant prop de 16 mesos.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha adaptat per a persones amb mobilitat reduïda 140 de les 154 estacions que té la xarxa de Metro de Barcelona, el que suposa que un 91% són totalment accessibles.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat finalitza les obres d’urbanització de l’entorn de l’estació de Guinardó de l’L9

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha finalitzat les obres d’urbanització de l’entorn ocupat per la construcció de l’estació de l’L9 de Guinardó, a Barcelona, per a recuperar part de l’espai afectat i millorar la mobilitat de vianants i de vehicles. Les obres han tingut un cost de 430.000 euros. Tot i que s’ha alliberat una part de l’espai, es mantindrà una zona del recinte d’obres tancat per garantir el desenvolupament dels treballs de manteniment del pou, del túnel i de l’accés a l’estació de la futura L9.

Llegiu-ne més
TMB llança una campanya per popularitzar la línia 9 Sud entre els usuaris potencials

La campanya té com a missatge central la presentació de la línia 9 Sud com un transport útil, eficaç, innovador i estretament connectat a la xarxa metropolitana, que potencia l’accessibilitat de les àrees residencials, econòmiques i de coneixement dels barris de l’Hospitalet i el Prat de Llobregat i del sector sud de Barcelona. El públic destinatari són els residents i treballadors d’aquests llocs i de tota l’àrea metropolitana, ja que a tots els beneficia el creixement del 20% en la xarxa de metro.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - Corredor Mediterrani

Catalunya i València fan front comú per reclamar l’impuls del Corredor Mediterrani

Els dos governs demanen al Ministeri de Foment un calendari clar i avaluable de les obres i el nomenament d’un coordinador que pugui vetllar pels treballs i pel compliment dels terminis. El conseller Rull anuncia que es constituirà la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani a Catalunya, presidida pel president Puigdemont , amb representants del món social, empresarial i universitari.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Avanç de les obres del tram Vandellòs- Tarragona del Corredor Mediterrani

En aquest tram es construeixen les noves estacions de Cambrils i Hospitalet de l’Infant. La variant suposa una peça clau del Corredor Mediterrani, que incrementarà significativament la capacitat i operativitat del tram. La inversió prevista és de 650 milions d’euros (IVA inclòs).

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Altres

S’invertiran 10,3 MEUR en la renovació integral de la via en el tram Maçanet – Caldes de Malavella

S’ha adjudicat per 10.359.839 euros (IVA inclòs) la renovació integral de la via en el tram Maçanet – Caldes de Malavella, de la línia d’ample convencional Barcelona- Girona- Portbou. Adif aportarà 9.353.262,6 euros (IVA inclòs) més, en concepte de materials i serveis per dur a terme la obra. El termini d’execució previst és de 18 mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Transport ferroviari: un acord decisiu que oferirà millors serveis de transport ferroviari als passatgers

El Parlament Europeu i el Consell de Ministres de la UE han arribat a un acord sobre el quart paquet ferroviari. Es tracta d’una sèrie de mesures per fer els ferrocarrils europeus més atractius, innovadors i competitius. L’acord ha de ser aprovat pels estats membres i el Parlament Europeu.

Llegiu-ne més

Carreteres

Rull: “La N-II és el paradigma de la desinversió de l’Estat a Catalunya”

Rull ha recordat que la duplicació de la via fa més de 20 anys que hauria d'estar feta, i ha explicat que l’últim compromís del Ministeri de Foment va ser el de començar les obres fins a la Jonquera (Alt Empordà) l’any 2015. Durant la darrera reunió que va mantenir amb la ministra, a principis de febrer, Ana Pastor li va assegurar que entre els mesos de juny i juliol es licitaran les obres del tram entre Orriols i la Jonquera.

Llegiu-ne més
La xarxa viària de la Generalitat compta amb 3.570 ponts i estructures

Tenen un valor patrimonial de 2.257 milions d’euros, i s’han inclòs en el Catàleg de Ponts i Estructures, fruit d’un treball de camp que s’ha realitzat entre els anys 2011 i 2015. Dels 3.570 ponts i estructures catalogades, el 40% se situen a l’àmbit de Barcelona (1.438), mentre que prop del 24% es troben a Girona (848). La demarcació de Lleida concentra el 17% de les infraestructures (606); Tarragona gairebé el 12% (418), i les Terres de l’Ebre, el 7,2% (260).

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita el projecte constructiu de la variant de Sant Feliu de Codines

L’actuació evitarà el trànsit de prop de 4.000 vehicles pel centre urbà al llarg d’uns tres quilòmetres, i minimitzarà les molèsties als veïns. La nova variant tindrà una longitud de 4,1 quilòmetres, amb una amplada variable entre els 10 i els 13,50 metres. Es preveu que l’actuació tingui un cost aproximat d’uns 25 milions d’euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat invertirà 35,2 milions d’euros en obres de millora a la C-58, entre Badia i Terrassa

L’actuació consisteix en la realització de tres obres de millora a la C-58, entre Badia i Terrassa, que ajudaran a descongestionar aquesta via que connecta el Vallès Occidental amb Barcelona. Els projectes es començaran a redactar aquest any perquè les obres puguin executar-se durant el 2017.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat licita la redacció del projecte constructiu d’una rotonda d’accés a Sant Sadurní d’Anoia

El projecte consisteix en construir una rotonda a la carretera BV-2244, al punt quilomètric 1,3, que millorarà l’accés al municipi de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès). L’actuació té un cost de 400.000 euros. El giratori facilitarà l’entrada al nucli urbà, al cementiri, i a Can Codorniu.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat millorarà la seguretat viària als túnels de Parpers

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha licitat les obres de millora de la seguretat viària als túnels de Parpers, que formen part de l’autopista C-60 de Mataró (Maresme) a Granollers (Vallès Oriental).  Els treballs, amb un pressupost de 887.000 euros, consistiran en diferents actuacions per tal d’adequar-los als nous criteris europeus, molt més exigents en matèria de seguretat. Es preveu que les obres comencin la propera tardor, amb un termini d’execució de sis mesos.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat millora la seguretat viària a la carretera C-152

Es construiran dues rotondes a l’inici i al final de la travessera de les Preses (Garrotxa). L’actuació, amb un cost previst d’un milió d’euros, preveu eliminar els complexos girs a l’esquerra que es fan actualment des del carril central. D’aquesta manera es reordenaran els accessos i els canvis de sentit s’hauran de fer a les rotondes.

Llegiu-ne més
Rull anuncia l’inici de l’estudi informatiu del nou vial de connexió de la Ronda Sud d’Igualada amb el nucli urbà

El Departament ha adjudicat la redacció de l’estudi informatiu. El traçat es licitarà a partir del 2017, un cop enllestits el projecte constructiu i la Declaració d’Impacte Ambiental. L’estudi informatiu analitzarà les alternatives més viables tècnicament i econòmica per realitzar aquesta connexió. El cost estimat de les obres és de vuit milions d’euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Ports

El Conseller Rull visita les obres de remodelació del port de l’Estartit

Les actuacions s’han iniciat enguany i es perllongaran fins l’any 2018, amb un cost superior als 12 milions d’euros. Aquestes obres formen part del projecte de modernització amb el qual el Club Nàutic va optar a renovar la concessió. Posen especial èmfasi en la integració del port en la trama urbana de l’Estartit i en la seva eficiència ambiental, incloent l’adaptació a les conseqüències del canvi climàtic.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Conseller Rull assisteix a l’inici de la temporada de creuers de Roses en què s’esperen 2.000 passatgers

S’ha donat el tret de sortida a la temporada de creuers 2016 del port de Roses (Alt Empordà). Aquest enclavament enceta per primera vegada l’activitat creuerística a la Costa Brava. La temporada de creuers 2016 a Roses s’allargarà fins al 18 d’octubre. El port rebrà sis escales de creuer i 2.000 passatgers, 500 més que la temporada anterior.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Port de Tarragona espera arribar als 35 milions de tones l’any 2016

El Port de Tarragona ha tancat l’any 2015 amb 33 milions de tones de mercaderies. Les exportacions a destins internacionals des del port han augmentat un 17,7% respecte l’any 2014, superant les 6,2 milions de tones. Han previst arribar als 35 milions de tones l’any 2016.

Llegiu-ne més
Ports finalitza la reforma de la llotja al port de l’Escala

Les obres han reordenat l’interior i l’exterior de la llotja per a potenciar la funcionalitat de la comercialització del peix  desembarcat, a més de millorar el circuit per a visitants, integrant millor la llotja amb la vila. L’actuació, emmarcada en el Pla d’inversions 2014-2017 de Ports, s’ha executat en tres mesos per un import de 172.000 euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Palamós estrena l’estació marítima amb l’arribada del primer creuer de la temporada

El port de Palamós (Baix Empordà) ha donat el tret de sortida a la temporada de creuers 2016 amb l’arribada del vaixell Azamara Journey, coincidint amb la posada en funcionament de l’estació marítima remodelada. Aquest any, el port rebrà 30 escales de creuer i 23.000 passatgers.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports impulsa nous espais d’ús ciutadà a la zona de ponent del port de Vilanova

L’actuació comprèn la creació d’un nou passeig i un carril bici per a ús dels ciutadans, l’execució de nous accessos i una rotonda per a millorar la mobilitat. Les obres han començat a finals d’abril i tenen un termini d’execució de dos mesos. Suposen una inversió de 258.000 euros i estan emmarcades en el Pla d’inversions de Ports de la Generalitat 2014-2017.

Llegiu-ne més
El moviment de contenidors del Port de Barcelona creix un 8% durant el primer trimestre de l’any

El Port de Barcelona ha registrat un tràfic total d’11,1 milions de tones de mercaderies durant el primer trimestre de l’any, un 5% més que al mateix període de 2015. Tots els segments de càrrega han experimentat creixements. El tràfic de contenidors, estretament relacionat a l’economia productiva i de consum de l’entorn, ha augmentat un 8% fins superar els 493.000 TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus). El comerç exterior segueix registrant un bon comportament: els contenidors d’exportació han crescut un 8% i els d’importació ho han fet en un 6%.

Llegiu-ne més
El Saga Pearl II estrena la temporada de creuers al Port de Tarragona

Tarragona Cruise Port Cosa Daurada està recollint els fruïts de l’estratègia iniciada, ara fa tres anys, i es consolida com una destinació exclusiva i de destí de creuers a nivell internacional al Mediterrani. Per aquest 2016 les previsions són de rebre 22 creuers, el doble de creuers que l’any passat van atracar a les instal·lacions del Port.

Llegiu-ne més
El tràfic de vehicles al Port de Tarragona creix un 58% fins al mes de febrer

Entre els mesos de gener i febrer, s'ha mogut 26.925 unitats, xifra que suposa un increment del 58% respecte el mateix període de l’any anterior, on es van registrar 17.045 vehicles. Aquestes xifres posen de manifest que el moviment d’automòbils al Port de Tarragona segueix la tendència a l’alça dels últims mesos, i recupera els índex de moviment d’anys anteriors a la crisi econòmica.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en autobús

Territori i Sostenibilitat reforça la línia de bus exprés.cat Tarragona- Torredembarra- El Vendrell

El Departament de Territori i Sostenibilitat reforçarà a partir de dilluns, 18 d’abril, la línia de bus exprés.cat que comunica Tarragona amb el Vendrell. Amb aquest reforç de les hores punta, la línia tindrà nou anades i nou tornades. Des que es va posar en servei, el març de 2014, aquesta línia exprés ha tingut un creixement d’usuaris del 27%.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat millora la comunicació directa amb autobús entre Camprodon i Olot

El Departament de Territori i Sostenibilitat millora a partir del dia 2 de maig la comunicació directa amb autobús entre Camprodon (Ripollès) i Olot (Garrotxa) sense transbordaments. Aquests serveis es coordinaran amb el bus exprés entre Olot i Girona.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat posa en marxa un nou bus exprés entre Barcelona i Vallirana

Es millora a partir del 2 de maig i donarà servei a Vallirana i Cervelló.

Actualment, la línia Barcelona-Vallirana presta servei a 120.000 viatgers a l’any. La nova línia forma part de la xarxa d’autobusos d’altes prestacions Exprés.cat. Serà la dissetena que es posa en funcionament a Barcelona i la vint-i-quatrena a tot Catalunya.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat millora el servei d’autobús entre Badalona i la Universitat Autònoma de Barcelona

El Departament de Territori i Sostenibilitat incrementa a partir del 2 de maig la comunicació amb autobús entre Badalona i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb tres noves expedicions els dies lectius universitaris. L’increment de freqüències del servei respon a la voluntat de satisfer les necessitats de transport dels estudiants i dels treballadors de la universitat.

Llegiu-ne més

ATM

L’ATM de Barcelona acorda reclamar a l’Estat millorar el finançament per al transport públic

La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que són les tres administracions que conformen l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM),  han constatat l’esforç que han realitzat aquestes tres administracions en contrast amb la progressiva disminució de les aportacions de l’Estat, que han disminuït un 50% en sis anys.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’ATM de Barcelona acorda renegociar el contracte de la T- Mobilitat

La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han assolit un acord per tal de renegociar l’actual contracte de la T-Mobilitat amb l’objectiu d’incrementar el control públic del projecte. Un cop aplicats aquests canvis, les tres administracions lideraran la progressiva implantació tecnològica i operativa a partir de finals de 2016.

Llegiu-ne més

Bicicleta

Territori i Sostenibilitat licita la redacció del projecte constructiu d’una via ciclista a Mont-roig del Camp

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha licitat la redacció del projecte constructiu d’una nova via ciclista de cinc quilòmetres a Mont-roig del Camp (Baix Camp), que transcorrerà paral·lela a la T-323. D’aquesta manera es vol millorar la seguretat viària en aquesta carretera, per on hi ha circula un flux important de ciclistes que es desplacen des del nucli urbà de Mont-roig fins a la platja. El projecte té un pressupost de 725.000 euros.

Llegiu-ne més
Reus implanta un paquet de mesures per dinamitzar l’ús de la bicicleta al nucli antic i fer-lo compatible amb els vianants

Aquestes accions són fruit de l’acord i els consens entre els grups municipals en el marc de la Comissió especial per a la redacció del pla específic per a la mobilitat en bicicleta. Les actuacions, que s’executaran en breu, contemplen nous espais d’estacionament i la senyalització d’itineraris de vies preferents per a bicicletes d’entrada i sortida a l’interior del Tomb de Ravals.

Llegiu-ne més
La bicicleta, també en el transport públic de l’Àrea de Lleida

Consells i normativa per transportar la bicicleta al transport públic.

Llegiu-ne més

Altres notícies de mobilitat

Rull: “El megacamió és una aposta per la seguretat viària, la competitivitat i la sostenibilitat ambiental”

Aquests vehicles, de fins a 25,25 metres de longitud, permeten augmentar la capacitat de càrrega, potenciar la competitivitat del sector industrial i logístic, i millorar el medi ambient.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura se celebrarà enguany del 16 al 22 de setembre

La comissió institucional de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, ha acordat la data de la celebració d’enguany d’aquest esdeveniment que vol sensibilitzar la ciutadania de la importància de moure’s de manera saludable i respectuosa amb el medi ambient. La cita tindrà lloc coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat. El Dia Sense Cotxes, que tindrà lloc el 22 de setembre, posarà el punt i final a la Setmana de la Mobilitat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Generalitat presenta una proposta de mesures per a la millora de la seguretat en el transport de viatgers per carretera

S'ha constituït un grup de treball format pels departaments d’Interior, Salut, Treball, Empresa, Exteriors i coordinat per Territori i Sostenibilitat. Estudiarà les mesures de seguretat que hi ha actualment en els serveis de transport amb autocar i proposarà les modificacions legislatives que s’escaiguin, ja sigui en l’àmbit de competències de la Generalitat, de l’Estat o de la Unió Europea.

Llegiu-ne més
shadow bottom
103 vehicles immobilitzats durant el 2015 per oferir serveis de taxi sense autorització

En el Ple del Consell del Taxi, òrgan de consulta i assessorament per promoure el consens en les decisions preses al voltant del sector del taxi, Rull ha destacat el compromís del Govern en la lluita contra l’intrusisme professional en el sector, i ha aprofitat per posar en valor el paper de policies locals i mossos d’esquadra en intensificar les activitats de control i inspecció de vehicles.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Rull presideix la primera reunió de la junta directiva del Clúster del Transport Terrestre de Mercaderies a Catalunya

El clúster comença amb 30 empreses adscrites tot i que s’aniran sumant més socis. La presentació oficial del clúster es farà en una jornada que organitza el Departament de Territori i Sostenibilitat al Saló Internacional de la Logística i la Manutenció (SIL), que aquest any es celebrarà del 7 al 9 de juny al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona.


Llegiu-ne més
shadow bottom
Signat el conveni col·lectiu del sector de transport de viatgers per carretera de la província de Barcelona

El conveni, signat per la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers (FECAV), l’Associació d’Empresaris de Transport Discrecional (AUDICA) i el sindicat majoritari en el sector, UGT, té una vigència de 4 anys i afecta al voltant de 8.000 treballadors/es.

Llegiu-ne més
El tramvia estrena campanya de seguretat i civisme sota el lema “Tu ens importes”

El TRAM continua sent el transport públic més ben valorat pels usuaris, segons la darrera Enquesta de Mobilitat en Dia Feiner de l’ATM; té més de 25 milions d’usuaris l’ any, i s’hi comptabilitzen 20 accidents per cada milió de quilòmetres recorreguts, mentre que amb els cotxes, els vehicles particulars, la xifra es multiplica per trenta: 600 accidents per cada milió de quilòmetres.

Llegiu-ne més