Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Març 2016 #129

Aeroports

Espanya guanya un dels cinc premis “cielo único Europeo” de la Comissió Europea

El projecte de millora de l’eficiència de la xarxa espanyola de tràfic aeri ha estat un dels cinc dels premiats per la Comissió Europea. Aquests premis tenen per objectiu premiar els projectes que més han contribuït de forma concreta a la consecució del cel únic europeu en termes de rendiment, millora de l’eficiència i solucions innovadores.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La ministra de Foment destaca el compromís d’Espanya amb el sector del transport aeri i la construcció del Cel Únic Europeu

La ministra ha destacat durant l’apertura del quart Congrés Mundial de Gestió de Tràfic Aeri (World ATM Congress) que l’any 2015 més de 207,4 milions de passatgers han utilitzat els aeroports espanyols, un 5,9% més que l’any 2014, i que el 2016 té millors previsions ja que en els dos primers mesos de l’any el tràfic ha incrementat un 14,3%.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El trànsit de passatgers a l’aeroport de Barcelona- El Prat creix un 20,4% al febrer

L’aeroport de Barcelona- El Prat tanca el mes de febrer amb 2.672.365 passatgers, un 20,4% més respecte el mateix període de l’any anterior. Així mateix, els dos primers mesos de l’any acumula 5.189.579 usuaris, un 17,4% més que el mateix període de l’any 2015. Els passatgers internacionals són els que més creixen durant el mes de febrer, amb un 22%.

L’aeroport de Girona tanca febrer amb un 6,6% més d’usuaris (51.681), d’aquests 50.507 van ser passatgers de vols comercials, dels quals 49.987 van viatjar en vols internacionals.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Rodalies

S’executaran obres de millora de la infraestructura a la línia Barcelona- Manresa

Adif ha adjudicat per un import de 408.110,3 euros (IVA no inclòs) obres de millora en la infraestructura ferroviària de la línia d’ample convencional Barcelona- Manresa. Els treballs, amb un termini d’execució de 14 mesos, es realitzaran als termes municipals de Montcada i Reixac, Terrassa, Viladecavalls, Vacarisses i Castellgalí.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Es posen en servei les noves instal·lacions per a la millora de l’accessibilitat a l’estació de Reus (Tarragona)

Adif ha instal·lat un nou ascensor i ha elevat l’alçada de les andanes per facilitar un accés més segur i còmode als trens. A més a més, ha adequat el pas inferior existent, han habilitat les marquesines i han executat noves instal·lacions d’il·luminació i megafonia.

L’actuació ha suposat una inversió de 2.031.942,6 euros (IVA inclòs).

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari- FGC

El conseller Rull anuncia la posada en servei de les dues primeres estacions d’FGC a Sabadell aquest setembre

En una visita d’obres a l’estació de Sabadell Plaça Major, el conseller Rull, acompanyat de l’alcalde de Sabadell, ha confirmat que la posada en funcionament del perllongament es farà en dues fases: les estacions de Can Feu | Gràcia (Sabadell Estació) i Sabadell Plaça Major s’obriran aquest estiu i la resta, la Creu Alta, Plaça Espanya (nom encara per decidir) i Ca n’Oriac, la primavera del 2017.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Els nous trens de la línia Lleida – la Pobla de Segur es posaran en servei el 30 d’abril

Els dos nous trens de la línia Lleida- la Pobla de Segur (Pallars Jussà) adquirits pel Departament de Territori i Sostenibilitat per donar un nou impuls a la línia que operarà Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), estan actualment en període de proves. Els nous trens permetran millorar les connexions amb transport públic en el corredor entre Lleida i la Pobla de Segur, tant pel que fa al temps del trajecte com pel nombre de freqüències de pas. Així, gairebé es triplica l’oferta ferroviària actual.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El tren dels Llacs es posa en funcionament el 2 d’abril

Dissabte 2 d’abril es posa en marxa el Tren dels Llacs, el tren històric que circula entre Lleida i La Pobla de Segur. Enguany, i gràcies al cinquè cotxe que es va inaugurar la temporada passada, l’ocupació prevista és del 98% i l’objectiu és assolir els 7.134 visitants. Aquest servei circularà fins al mes d’octubre. Aquest any serà la vuitena temporada del Tren dels Llacs i es faran un total de 31 viatges.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari- Corredor Mediterrani

En la reivindicació del Corredor Mediterrani passem encara més a l’acció i creem una Taula estratègica per teixir aliances (President Puigdemont)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha refermat en el decurs de la sessió de control del Parlament de Catalunya, “l’absoluta i total prioritat”, per part del Govern, “del Corredor Mediterrani, perquè és un eix de cohesió social,  de creació de riquesa i de creació d’oportunitats” per al país. Per això, ha anunciat la creació d’una “Taula estratègica del Corredor Mediterrani, a la qual es convocaran les administracions i els agents econòmics i socials”.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Carreteres

Territori i Sostenibilitat licita la redacció del projecte de seguretat viària a la C-12 entre Tortosa i Aldover

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha tret a licitació la redacció del projecte de seguretat viària a la C-12, entre Tortosa i Aldover (Baix Ebre). El projecte consisteix en la reordenació dels accessos a l’Eix de l’Ebre en un tram de 2,2 quilòmetres situat entre l’accés nord de Jesús (PK 21,2) i l’inici del terme municipal d’Aldover (PK 23,4). L’actuació té un cost previst de 350.000 euros.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat impulsa la millora de la seguretat a la C-1415a entre Terrassa i Sentmenat

El Departament de Territori i Sostenibilitat farà una inspecció de seguretat viària a la carretera C-1415a per analitzar les possibilitats de millora d’un tram de prop de 14 quilòmetres entre Terrassa i Sentmenat (Vallès Occidental), d’acord amb les necessitats detectades. Aquests treballs tenen per objectiu avaluar l’estat d’aquesta via, per tal de comptar amb les dades necessàries per redactar un projecte de millora i poder-hi actuar durant aquest any i el 2017.

Llegiu-ne més
Rull inaugura la nova passarel·la per a vianants sobre la C-35 a Santa Maria de Palautordera

L’obra, amb un pressupost de 678.000 euros, ha permès  millorar la mobilitat i la seguretat viària a l’entorn dels barris del Pont Trencat, Moixerigues i del Pont Romà. Rull també ha visitat la nova rotonda que s’està construint a l’entrada de Sant Celoni (Vallès Oriental). Les dues actuacions suposen una inversió del Departament de Territori i Sostenibilitat d’1,5 milions d’euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Progressen les obres de la variant de Vallirana a la N-340

Les obres es van reprendre al novembre de 2014. Oferirà un traçat alternatiu als més de 19.000 vehicles de mitjana que circulen diàriament per la carretera N-340 a Vallirana. Amb els treballs realitzats darrerament es connectaran les dues boques del túnel.

El pressupost vigent de les obres és de 167 MEUR, quantitat a la que s’ha de sumar el cost de redacció del projecte i l’import estimat de les expropiacions i assistència tècnica per el control i vigilància de la obra. Així la inversió estimada és de 176 MEUR.

Llegiu-ne més
Iniciades les obres de construcció de dues glorietes a la Seu d’Urgell

El Ministeri de foment ha iniciat les obres de dues glorietes a la N-260, en el tram de la Seu d’Urgell, província de Lleida, per un import de 1.017.464,70 euros.

Llegiu-ne més

Ports

Ports adjudica el projecte per a impulsar la zona de ponent al port d’Arenys de Mar

Ports de la Generalitat ha adjudicat a l’empresa Rogasa el projecte constructiu i d’urbanització de l’entorn de la zona de ponent, on hi ha el contradic del port d’Arenys de Mar (Maresme). Aquestes obres hauran d’optimitzar l’espai portuari, revitalitzar l’àrea de ponent, crear nous espais de passeig per als ciutadans, fer-lo més accessible, i impulsar la integració entre el port i el teixit urbà.

L’actuació, inclosa en el Pla d’inversions 2014-2017 de Ports de la Generalitat, suposa una inversió de 972.000 euros i un termini d’execució de nou mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports licita el projecte per a fer un pantalà per a embarcacions pesqueres i xàrters al port de les Cases d’Alcanar

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha iniciat el procés de licitació de les obres per a construir un nou pantalà, on s’amarraran les embarcacions pesqueres i els vaixells esportius destinats a l’activitat de xàrter, al port de les Cases d’Alcanar (Montsià). L’actuació donarà millor servei als sectors pesquer i esportiu i ajudarà a potenciar el turisme nàutic en el municipi.

L’actuació, emmarcada en el Pla d’inversions 2014-2017 de Ports de la Generalitat, té un pressupost de 137.000 euros i un termini d’execució d’un parell de mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Desenvolupament del sector nàutic espanyol i millora de la seguretat marítima i medioambiental

El Consell de Ministres espanyol ha aprovat el Reial Decret pel qual es regulen els requisits de seguretat, tècnics i de comercialització de les motos nàutiques, embarcacions d’esbarjo i els seus components. Aquest text transposa a l’ordenament jurídic espanyol la nova Directiva 2013/53/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de novembre de 2013.

Llegiu-ne més
Vistiplau ambiental al projecte de dragat de la dàrsena esportiva i la bocana del port de l’Estartit

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha emès un l’informe d’impacte ambiental que conclou que el projecte de dragat de la dàrsena esportiva i la bocana del port de l’Estartit, a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) no s’ha de sotmetre a una avaluació d’impacte ordinària perquè no tindrà afectacions importants en el medi.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El conseller Rull anuncia un acord per als accessos ferroviaris al port de Barcelona

El conseller ha anunciat l’acord definitiu per a l’impuls de la primera fase dels nous accessos ferroviaris al port barceloní, que es finançaran al 50% entre l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB) i el Ministeri de Foment. Com a part de l’impuls d’aquestes obres, Rull ha explicat que properament també se signarà el conveni de cessió gratuïta a Adif de la via de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), perquè l’ens estatal la pugui adaptar a tres amples diferents. Un cop feta aquesta adaptació, Adif es compromet a què els trens d’FGC hi puguin passar sense cap cost.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Els contenidors d’exportació del Port de Barcelona creixen un 14% fins al mes de febrer

Fins al mes de febrer, la infraestructura catalana ha canalitzat un total de 96.666 TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus), una xifra que suposa un increment del 14% respecte al mateix període de l’any passat. El moviment de contenidors d’importació també ha experimentat una evolució positiva, amb 82.590 TEU transportats i un creixement del 6%.

Així mateix un total de 237.397 passatgers han fet servir el Port de Barcelona, un resultat que es tradueix en un augment del 8% respecte a l’any passat. Els usuaris de ferris de línia regular (83.864 persones) han augmentat un 13%. En aquests dos mesos el Port ha rebut 154.533 creueristes, amb un increment del 5%.

Llegiu-ne més
El Port de Barcelona revalida el títol de millor port d’operacions turnaround a la fira Seatrade Cruise Global

El Port de Barcelona ha estat guardonat com a “Millor port d’operacions turnaround’ per la prestigiosa publicació Cruise Insight, en el marc de la fira Seatrade Cruise Global. Barcelona revalida així el títol de millor port d’inici i finalització d’itinerari. S’ha valorat, entre d’altres, la capacitat del Port de Barcelona per realitzar eficientment diverses operatives simultànies d’inici i final de viatge, així com l’excel·lent nivell de servei de les seves terminals de creuers públiques i privades. Més de la meitat dels creueristes que visiten Barcelona són de turnaround, és a dir, inicien i finalitzen el seu itinerari a la ciutat, i suposen una major aportació econòmica a la capital catalana. El 2015 aquest tipus de passatgers han crescut un 11%, la qual cosa demostra l’aposta dels operadors pel port barceloní.

Llegiu-ne més
El tràfic ferroviari de contenidors del Port de Barcelona creix gairebé un 40% fins al mes de febrer

El tràfic de contenidors per mode ferroviari al Port de Barcelona fins al mes de febrer de 2016 ha assolit un registre de 31.704 TEU, xifra que suposa un creixement del 38% respecte al mateix període de 2015. D’aquest volum, 16.677 TEU han arribat a l’enclavament català en tren per ser embarcats en direcció al mercat exterior, mentre que els altres 15.027 TEU han arribat per via marítima per ser carregats en tren cap a diverses destinacions del mercat interior (principalment, la Península Ibèrica i França). Aquestes dades situen la quota ferroviària de contenidors del Port de Barcelona en un 13%.

Cal destacar també que el transport ferroviari de vehicles registra creixements molt destacables. Durant els dos primers mesos de 2016 s’han transportat un total de 43.127 unitats d’automòbils en tren, marca que es tradueix en un increment del 23% respecte a l’any anterior.

Llegiu-ne més
El Port de Barcelona estableix un procediment electrònic per declarar els pesos dels contenidors pel conveni SOLAS

El Port de Barcelona ha desenvolupat un document que estableix el procediment electrònic per a la comunicació dels pesos verificats dels contenidors per tal de donar resposta a la modificació del conveni SOLAS (Safety Of Lives At Sea) que, a partir de l’1 de juliol de 2016, exigirà la verificació del pes dels contenidors plens abans de ser embarcats. Aquest procediment només s’aplica als contenidors plens que accedeixin al Port de Barcelona per a ser embarcats.

Llegiu-ne més
El Port de Tarragona rep el Premi d’Excel·lència energètica de la Generalitat de Catalunya

El Port de Tarragona és el primer port en assolir la certificació de gestió energètica ISO 50.001, i ha aplicat mesures com la construcció d’un nou edifici amb un certificat d'eficiència energètica de classe A, i la implantació d'un conjunt de tecnologies i equips d’eficiència energètica, entre d’altres.

En els darrers 6 anys (període 2010-2015) s'observa una millora continua molt significativa, on s’ha reduït un 20% el consum d’electricitat, un 15% en el consum d’aigua i un 10% en el consum de combustible.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’Optimana atraca al Port de Tarragona com el vaixell de pasta de paper de més tonatge

Procedent de Brasil va descarregar 18.450 tones de pasta de paper. Es segueix impulsant el posicionament del Port de Tarragona com a port hub o centre de distribució de pasta de paper, com el Port ja ho és en tràfic petroquímic o agroalimentari.

Segons les dades, al 2007 la infraestructura portuària va moure 62.890 tones de pasta de paper, i el passat 2015 la xifra va augmentar fins a gairebé 464.000 tones.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en autobús

Les obres de la nova estació d’autobusos de Girona començaran a principis d’abril

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que a principis d’abril començaran les obres per construir la nova estació d’autobusos de Girona, ubicada a l’estació intermodal soterrada de la línia d’alta velocitat. L’inici dels treballs és possible una vegada l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif), ens depenent del Ministeri de Foment, ha signat l’acta d’ocupació de la zona, previ pagament del Govern.

Llegiu-ne més

ATM

L’ATM de Barcelona participa en el nou projecte europeu MOBILITY4EU

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona és un dels membres del consorci guanyador del projecte europeu MOBILITY4EU (Action Plan for the Future of Mobility in Europe) conjuntament amb 18 socis més, distribuïts entre 11 països d’Europa. El projecte MOBILITY4EU s’emmarca dins el Programa Europeu ‘HORIZON 2020’, que és el programa més gran de la Comissió Europea pel que fa a recerca i innovació per al període 2014-2020. La durada del projecte és de 36 mesos i el pressupost total de 2,87 M€, amb una subvenció del 100% de la Comissió Europea. La primera reunió de treball del projecte s’ha celebrat el 14 i 15 de març a Brussel·les amb la participació dels socis del consorci i de la Comissió Europea.

Llegiu-ne més
Creix un 9% el nombre d’usuaris del transport públic de l’ATM de Lleida i arriba als 8,1 milions

El nombre d’usuaris de transport públic a l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) de Lleida ha crescut un 9% el 2015 i s’ha situat en més de 8,1 milions d’usuaris, consolidant la tendència a l’alça iniciada durant el darrer quadrimestre de 2014. En aquest sentit, i gràcies a la incorporació del servei de rodalia ferroviària el passat 16 de març, tots els modes integrats (servei urbà, autobús interurbà i servei ferroviari) han guanyat viatgers respecte el 2014.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’ATM de Lleida posa en marxa una aplicació per consultar la caducitat de les targetes

L’Autoritat Territorial de la Mobilitat de l’Àrea de Lleida ha posat en funcionament una aplicació web per tal que els usuaris puguin consultar la data de caducitat de les targetes de viatge. Coincidint amb el 8è aniversari de la integració tarifaria, s’inicia el procés de renovació de les primeres targetes emeses per l’entitat, ja que tècnicament s’ha establert que aquest és el període de vida útil del xip que duen incorporat.

Llegiu-ne més
La integració tarifària a l’Àrea de Lleida compleix 8 anys

El 31 de març de l’any 2008, es va posar en funcionament el sistema tarifari integrat de l’Àrea de Lleida. Inicialment permetia viatjar per la comarca del Segrià (en autobús) i per la línia de La Pobla entre Lleida i Balaguer amb una única targeta. Al cap de 8 anys, la integració tarifària ha arribat a les sis comarques del pla de Lleida (149 municipis integrats i 365.273 habitants), s’ha incorporat al sistema la rodalia ferroviària de Lleida, s’han millorat l’oferta i incorporat nous serveis, i s’han diversificat els títols de transport, adaptant-los als diferents perfils d’usuari. Des de l’inici de la integració tarifària, s’han venut 118.700 targetes i s’han fet 1,3 milions de recàrregues.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Altres notícies de mobilitat

Territori i Sostenibilitat i l’Ajuntament de Barcelona signen un protocol per impulsar la connexió del tramvia

El protocol estableix que l’Ajuntament de Barcelona determinarà el traçat de la unió del Trambaix i del Trambesòs en base als estudis que el consistori està acabant i d’acord amb el Pla Director d’Infraestructures 2011-2020. La Generalitat, com a titular de la xarxa tramviària metropolitana, delegarà a l’ATM les competències de planificació, ordenació, concessió i execució del projecte, com ja ho va fer per a la construcció de les altres dues xarxes de tramvia.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El conseller Rull anuncia a Manresa l’ampliació de les bonificacions a la C-16

El conseller ha anunciat que es modificarà el decret de la C-16 per ampliar les bonificacions. L’objectiu és eliminar les restriccions per als vehicles que surten d’aquesta via per Sant Vicenç de Castellet i continuen el seu recorregut cap a Abrera (Baix Llobregat) i Terrassa (Vallès Occidental) per la C-55 i la C-58, respectivament. Rull ha explicat també que el Departament redactarà un Pla de millora del transport públic a la comarca del Bages que inclourà mesures tant en el servei ferroviari com en el d’autobús interurbà.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Estratègia europea de tecnologia de transport per a la futura mobilitat sostenible a Europa

Resolució del Parlament Europeu, de 10 de setembre de 2013, sobre el foment d’una estratègia europea de tecnologia de transport per a la futura mobilitat sostenible a Europa (2012/2298 (INI))

Llegiu-ne més
Proven a la URV una app que garanteix places d’aparcament als vehicles d’alta ocupació

Durant l'últim trimestre del 2015, usuaris de l’aparcament de les facultats de Química i Enologia del campus Sescelades han pogut utilitzar i testar una aplicació, anomenada SmartVAO, que té com objectiu fomentar nous models de mobilitat més sostenibles. El sistema ha estat desenvolupat en el marc del projecte europeu anomenat COMPOSE i ha esdevingut una de les proves pilot demostratives de l’ús de la plataforma en l’àmbit de les ciutats intel·ligents. Es tracta d’un projecte d’innovació industrial i recerca aplicada del 7è Programa Marc de la Unió Europea, coordinat per IBM.

Llegiu-ne més
shadow bottom