Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Gener 2016 #127

Transport ferroviari - Rodalies

Es fan obres de millora a les andanes de l’estació de passeig de Gràcia de Barcelona

Representa la tercera fase del projecte de modernització de les instal·lacions de l’estació (17 MEUR), i compta amb un pressupost de 2.031.221,6 euros (IVA inclòs). Està previst que les obres finalitzin a finals d’any.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari - FGC

Territori i Sostenibilitat licita les obres d’adaptació de l’estació del Putxet d’FGC

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha licitat les obres d’adaptació de l’estació del Putxet de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a persones amb mobilitat reduïda. L’actuació, amb un pressupost d’1,7 milions d’euros, inclourà la instal·lació de 2 ascensors per connectar els nivells de carrer i andanes. Amb aquesta i la de Sarrià el 100% de la xarxa metropolitana de Ferrocarrils de la Generalitat estarà adaptada.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari - metro

Comença la fase final de proves al tram Zona Universitària- Aeroport T1 de l’L9

El nou tram de la línia 9 entre Zona Universitària i l’aeroport de Barcelona- El Prat comença la fase final de proves. El Departament de Territori i Sostenibilitat l’ha lliurat a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) per tal que pugui iniciar el que s’anomena la “marxa en blanc”, és a dir, el procés d’explotació i operació d’un tram de línia sense viatgers però amb les condicions, horaris i freqüències similars als que tindrà el tram de línia en el moment en què es posi en explotació comercial.

Llegiu-ne més
El conseller Rull anuncia la posada en servei del nou tram de l’L9 el 12 de febrer

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que el nou tram de la línia 9 (L9) del Metro de Barcelona entrarà en servei el 12 de febrer. La nova línia té una longitud de 20 quilòmetres i 15 estacions, la majoria de les quals transcorren en els municipis de L’Hospitalet i El Prat de Llobregat. Aquest nou tram connectarà les estacions de Zona Universitària i Aeroport T1 en 32 minuts. S’han invertit 2.899 MEUR.

El nou tram oferirà una freqüència de trens cada 7 minuts per sentit, tot i que aquest interval es podrà reduir a menys de 4 entre algunes estacions quan es produeixin esdeveniments que generin un gran impacte en la mobilitat.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari - Alta velocitat

S’inicien les obres d’ampliació de la sala d’embarcament d’alta velocitat de l’estació de Barcelona- Sants

Adif ha iniciat els treballs previs per a l’ampliació de la sala d’embarcament d’alta velocitat de l’estació Barcelona- Sants, que té un pressupost de 915.565,4 euros (IVA inclòs). L’actuació té un termini estimat de 7 mesos, i gràcies a ella la terminal guanyarà 539 m2, fins arribar a una superfície aproximada de 3.240m2. L’objectiu és augmentar la capacitat i optimitzar el flux de viatgers.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Carreteres

Territori i Sostenibilitat licita la redacció del projecte constructiu del tram Lloret- Tossa de Mar de la nova Ronda Costa Brava Sud

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha tret a licitació la redacció del projecte constructiu, amb el seu corresponent estudi informatiu, de la segona fase de la nova Ronda Costa Brava Sud, que completarà la circumval·lació de Lloret de Mar fins a connectar amb la carretera de Tossa de Mar. El pressupost de licitació és d’1,68 MEUR i els terminis d’execució són de 8 mesos per a l’estudi informatiu i de 12 mesos per a la redacció del projecte constructiu. Les obres de la primera fase de la Ronda, corresponents al tram Blanes- Lloret de Mar començaran la primavera vinent amb un cost de 71 MEUR.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica les obres de millora del nus de l’AP-7 i la C-33 per incorporar-se a la C-17, a Mollet del Vallès

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat les obres de millora del nus de connexió entre l’AP-7 i la C-33 per incorporar-se a la C-17, a Mollet del Vallès, que evitaran les cues que es formen ara dels vehicles que van en direcció a Vic. Les obres consistiran en l’ampliació de l’actual connexió d’un carril a dos, que quan arribin al tronc de la C-17 enllaçaran amb un tercer carril ja existent. El pressupost de l’obra és de 793.000 euros. El termini previst d’execució dels treballs és de quatre mesos, amb una previsió que puguin començar durant el primer trimestre de 2016.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica la redacció del projecte de millora de la seguretat viària a la C-66, entre Banyoles i Besalú

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat la redacció del projecte de millora de la seguretat viària a la C-66, entre Banyoles i Besalú. L’actuació, amb un cost previst de 2,5 MEUR, abasta un tram d’uns 13,9 km situats a les comarques del Pla de l'Estany i la Garrotxa i afecta els municipis de Besalú, Cornellà del Terri, Porqueres, Banyoles, Serinyà i Sant Ferriol. El projecte estudiarà també la necessitat d’implementar altres solucions, com la millora de ferm, i obres complementàries per deixar el tram en perfecte estat de conservació.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica les obres de construcció d’un lateral de la C-31 a Badalona per 2,8 MEUR

El Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) ha adjudicat, per un import de 2,8 MEUR, les obres de construcció d’un lateral de la C-31, el del costat muntanya, al seu pas per Badalona a l’empresa Dragados. L’actuació servirà per millorar l’accessibilitat a Badalona tant des de la mateixa autopista com des de la B-500. La previsió és que les obres puguin començar  a mitjans del mes de març, sempre i quan l’Ajuntament de Badalona hagi posat els terrenys a disposició de l’obra abans d’aquella data, tal com s’estableix al conveni signat. El termini d’execució és de 9 mesos.

Llegiu-ne més
Comencen les obres de desdoblament de la C-260 a Vilatenim

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha començat les obres de l’últim tram que quedava per desdoblar de la carretera C-260, d’uns 750 metres de longitud, al seu pas pel nucli de Vilatenim, al terme municipal de Figueres. L’àmbit de l’obra va des de l’enllaç amb la carretera N-II fins a la rotonda de Vilatenim, on s’inicia el tram ja desdoblat. La inversió prevista és de 16,9 milions, dels quals 8,9 seran per a l’execució de l’obra i gairebé 8 milions per a l’expropiació d’unes 13 edificacions, necessària per poder realitzar els treballs.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Es liciten per 24,4 MEUR les obres de l’enllaç de Vidreres a l’autovia A-2

El Ministeri de Foment ha licitat a través de la Societat Estatal de Infraestructures del Transport Terrestre (SEITT) el contracte per a l’execució de les obres de l’enllaç de Vidreres a l’A2, a Girona. El pressupost de licitació de les obres, IVA inclòs, és de 24.428.629 euros. Aquesta actuació forma part del Pla N-II del Ministeri de Foment per a la millora del corredor format per l’autopista AP-7 i la carretera N-II quan passa per Girona.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat inicia les obres de millora de la seguretat viària a la C-17 a Ripoll

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat les obres de construcció d’una rotonda a la C-17 a Ripoll, a l’accés sud del municipi, que ajudaran a millorar la seguretat viària i la fluïdesa del trànsit. Els treballs, amb un pressupost de 520.000 euros, tenen un termini d’execució de 4 mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
S’inicien les obres de substitució d’una intersecció per una glorieta a la carretera N-240 a Margalef, Torregrossa

El projecte preveu la substitució de la intersecció existent, que té forma de glorieta partida, per una glorieta sencera que reduirà la velocitat de pas dels vehicles. El pressupost estimat de les obres és de 619.399 euros.

Llegiu-ne més

Ports

Ports de la Generalitat licita la gestió de la dàrsena esportiva del port de Cambrils

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha iniciat el procés de licitació del concurs per a la gestió i l’explotació de la dàrsena esportiva i les instal·lacions complementàries del port de Cambrils. L’objectiu és adequar les instal·lacions nàutiques a les noves exigències dels usuaris dins d’un marc sostenible, per impulsar el turisme nàutic, les activitats socials, culturals i esportives i la integració paisatgística del port amb la ciutat, i ser un referent del sector a la Costa Daurada que promogui l’augment del turisme nàutic i ajudi a potenciar l’economia del territori.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports treu a concurs la gestió de la dàrsena esportiva del port de Llançà

Ports de la Generalitat ha iniciat el procés de licitació del concurs per a la gestió i l’explotació de la dàrsena esportiva del port de Llançà, atès que a finals d’abril finalitza el termini concessional del Club Nàutic Llançà. L’objectiu de la nova concessió és que el sector nàutic llançanenc és renovi per impulsar el creixement del turisme i ajudar a dinamitzar econòmicament el territori. La dàrsena esportiva del port de Llançà és una infraestructura portuària destinada a atendre les necessitats de les embarcacions de lleure i d’esbarjo, que acull 551 embarcacions.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’any 2015 ha estat un any rècord per als tràfics del Port de Barcelona

El Port de Barcelona ha completat l’exercici 2015 amb resultats positius en els principals indicadors de tràfic i amb xifres rècord pel que fa al comerç exterior i a segments de càrrega estratègics, com ara els vehicles o les autopistes del mar. En l’apartat de contenidors la infraestructura catalana ha registrat 2 milions de TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus), un 4% més que l’any anterior. Aquest creixement ha estat superior si ens referim només al comerç exterior. Així, els contenidors d’exportació del Port de Barcelona han crescut un 6,5% i els d’importació han augmentat un 9% respecte al 2014.

Llegiu-ne més
Nou servei regular de transport marítim de contenidors des del Port de Tarragona fins Turquia

La Naviera Medkon Línies, de nacionalitat turca, ha escollit el Port de Tarragona per a instal·lar la seva base d'operacions a Espanya, a través de la seva agència Medkon Iberia SL, amb el que pretén acostar les empreses i indústria del hinterland (zona d’influència) del Port de Tarragona al mercat turc, essent aquesta una prioritat per al teixit empresarial tarragoní. El nou servei directe a Turquia s'inicia el dia 1 de febrer de 2016. Per a les indústries del hinterland del Port de Tarragona, aquest nou servei contribuirà de manera destacada, no només en la millora de la seva competitivitat, sinó també a una important reducció de les emissions de CO2 per l'estalvi significatiu de la distància recorreguda en el transport terrestre.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport en autobús

Territori i Sostenibilitat millora les comunicacions amb bus entre Solsona i Barcelona

El Departament de Territori i Sostenibilitat millora a partir de diumenge 10 de gener, les comunicacions entre Solsona i Barcelona amb dues expedicions noves d’anada i tornada de dilluns a divendres i una altra d’anada i tornada els diumenges. Les noves expedicions només fan parada a Manresa de manera que el trajecte dura 40 minuts menys que el servei convencional. Aquesta mesura està inclosa en el l’Estudi de millora dels serveis de transport públic, elaborat pel Departament de TES amb la participació de les administracions locals de la comarca.

Llegiu-ne més
La xarxa de bus exprés.cat dobla el nombre de viatgers l’any 2015 i arriba a més de 10,2 milions d’usuaris

La xarxa de busos d’altes prestacions exprés.cat que desplega el Departament de Territori i Sostenibilitat ha transportat l’any 2015 10.259.179 viatgers, el que suposa gairebé doblar les xifres de 2014, quan el nombre d’usuaris va ser de 5,4 milions. Aquest increment s’explica tant per l’augment de la demanda com per la posada en servei de noves línies. Concretament, l’any passat en van entrar en funcionament 8, que s’afegien a les 15 que ja donen servei des de l’any 2012. L’increment mitjà de viatgers en aquests 23 corredors l’any 2015 ha estat del 5,3%.A banda de l’increment de l’oferta, la incorporació dels serveis a la xarxa exprés.cat comporta un seguit d’avantatges per als usuaris, com ara millores en la informació, comoditat i capacitat dels serveis.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Consell Comarcal de la Conca de Barberà amplia els serveis de dues línies de transport comarcal de viatgers

Les úniques modificacions del servei són: increment de les expedicions de la línia Barberà de la Conca - Montblanc de dues a tres; i el servei de transport a la demanda dels municipis de la línia 5 i els seus nuclis de població, que es duia a terme només a l'estiu, passarà de fer-se durant tot l'any. Aquestes noves expedicions es posaran en funcionament el dia 1 de març de 2016.

Llegiu-ne més

Altres notícies de mobilitat

Territori i Sostenibilitat adjudica la redacció del projecte del carril bici del Maresme

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat la redacció de l’estudi previ del carril bici del Maresme, entre Badalona i Blanes. En aquest estudi es desenvoluparan les alternatives tècnicament viables per a la implantació d’un carril bici que discorri al llarg del front marítim del Maresme, d’una longitud d’uns 56 quilòmetres i que passarà pels termes municipals de Badalona, Montgat, El Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Caldes d'Estrac, Arenys de Mar, Canet de Mar, Sant Pol de Mar, Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat de Mar, Blanes. L’amplada prevista per al carril bici serà de 3 metres, però adaptable i reduïble segons les condicions del terreny. El pressupost previst de les obres és de 10 MEUR.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat i la Fundació RACC desenvoluparan una app per a mòbils per gestionar les reclamacions dels usuaris de la via pública

El Departament de Territori i Sostenibilitat i la Fundació RACC desenvoluparan una app per a dispositius mòbils amb l’objectiu de recollir i gestionar les reclamacions i suggeriments dels usuaris sobre les incidències a les carreteres. Aquesta és una de les iniciatives que s’impulsaran a través del protocol de col·laboració  que han signat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el president de la Fundació RACC, Josep Mateu. L’objectiu del protocol és impulsar de forma coordinada una sèrie d’actuacions que millorin la sostenibilitat i la seguretat de la mobilitat dels usuaris de la xarxa viària catalana.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Noves tarifes de transport públic per impulsar la mobilitat sostenible

Amb el canvi d’any han entrat en vigor les noves tarifes dels títols de transport públic per a l’any 2016, amb l’objectiu de seguir afavorint la mobilitat en transport públic i incrementar la recurrència dels usuaris.

Llegiu-ne més
Josep Rull: “La T-Mobilitat sacsejarà a fons el model de transport públic d’aquest país”

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, s’ha mostrat convençut que la nova T-Mobilitat serà una gran revolució, un projecte emblemàtic com va ser-ho en el seu moment la integració tarifària.

Llegiu-ne més
El sistema de transport públic de l’ATM de Barcelona tanca el 2015 amb un rècord històric de viatgers

Les dades de viatgers de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona confirmen la recuperació de la demanda que es va iniciar al segon semestre de l’any 2013 i que ha permès tancar l’exercici amb 939,3 milions de viatges, un 2,5% més que el 2014. En xifres absolutes suposa un increment anual de 23 milions de viatges més que el 2014, superant en 2 milions el màxim històric de l’any 2011.

Llegiu-ne més
TMB tramita la compra de 6.000 travesses de fusta de boscos sostenibles per al metro

La licitació en curs, per un import aproximat de 450.000 euros, és per adquirir material per als pròxims tres anys.  El Comitè de Contractació de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha iniciat els tràmits amb la condició que la fusta procedeixi d'explotacions forestals sostenibles, requisit que es mantindrà en les licitacions d'aquest tipus a partir d'ara.

Llegiu-ne més