Butlletí de mobilitat
Departament de Territori i Sostenibilitat
Desembre 2015 #126

Transport ferroviari - Rodalies

Territori i Sostenibilitat rebaixa entre un 12% i un 20% les tarifes de les línies ferroviàries R15 i R16 a Terres de l’Ebre

El Departament de Territori i Sostenibilitat rebaixarà a partir de l’1 de gener les tarifes en els trajectes entre Barcelona i les Terres de l’Ebre, és a dir, les estacions de les línies R15 i R16 amb parada als municipis ebrencs. La mesura es pren per acabar amb les actuals diferències tarifàries dels serveis de Renfe que comuniquen Barcelona amb poblacions de fora del territori català, on la competència per a la fixació del règim tarifari correspon a l’estat. La resta de tarifes de tots els serveis Regionals de Catalunya queden congelades per al 2016.

Llegiu-ne més
Pla especial de transport per a les línies R2 nord, R8 i R11 afectades per un robatori de cable

El robatori i els seus efectes posteriors han provocat una limitació de la capacitat operativa que afecta a trens de les línies R2 nord, R8 i R11 Es reforçarà el personal d’informació i atenció al client a les estacions afectades. Adif ha presentat 390 denúncies en el que va d’any per robatoris a instal·lacions ferroviàries a Catalunya, el 90% d’aquestes per sostracció de cable.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - FGC

FGC impulsa la recerca de solucions per frenar les conductes incíviques en l’àmbit ferroviari

FGC organitza la “III jornada sobre conductes incíviques en l’àmbit del transport ferroviari” on s’ha coincidit en la importància de l’educació i prevenció per reduir els comportaments incívics al transport públic. L’Observatori del Civisme en el Transport Ferroviari l’integren FGC, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), RENFE Operadora, Tramvia Metropolità, Metro de Bilbao, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Metro de Madrid, Metro de Sevilla, Metro Málaga, Serveis Ferroviaris de Mallorca i Euskotren.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat finalitza les obres de millora de l’accessibilitat de l’estació de Peu del Funicular d’FGC

Els treballs han comptat amb una inversió de  430.000 euros, i han consistit en la construcció d’una passera sobre les vies i la connexió amb ascensor a l’andana descendent (sentit Barcelona). Aquestes obres s’emmarquen en el conjunt d’actuacions impulsades pel Departament de TES per millorar l’accessibilitat a la xarxa de transport públic de les persones amb mobilitat reduïda i que fan que en aquests moments la xarxa metropolitana d’FGC presenti un grau d’adaptació del 97%. Només queden pendents les estacions de Sarrià (en licitació) i del Putxet (a licitar pròximament).

Llegiu-ne més
shadow bottom
Territori i Sostenibilitat licita les obres de remodelació de l’estació de Sarrià d’FGC per adaptar-la a persones amb mobilitat reduïda

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha licitat les obres de remodelació per a la millora de l’accessibilitat de l’estació de Sarrià de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). L’actuació, amb un pressupost de 2,4 MEUR, consisteix en la supressió d’una de les 4 vies que hi ha a l’estació per formar una gran andana central on s’instal·larà un ascensor que permetrà  la connexió amb el vestíbul.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari- Metro

Territori i Sostenibilitat inicia les obres d’urbanització a l’entorn de l’estació de Guinardó de l’L9

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha començat les obres d’urbanització a l’entorn ocupat per la construcció de l’estació de l’L9 de Guinardó, amb l’objectiu de recuperar part de l’espai afectat i millorar la mobilitat en aquesta àrea, tant de vianants com de vehicles. Les obres s’acabaran cap a la primavera i suposaran un cost  aproximat de 500.000 euros.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Transport ferroviari - Alta velocitat

S’invertiran 8,3 milions d’euros en el tractament i adequació de carril a les línies d’alta velocitat

L’import serà de 8.276.070 euros (IVA inclòs) per un període de 36 mesos. Aquestes operacions tenen com objectiu l’obtenció d’unes condicions òptimes a les vies per aconseguir la millor interacció entre roda i carril, així com màxima seguretat i fiabilitat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
S’invertiran 48 milions d’euros en el manteniment de les instal·lacions de control de tràfic

L’import d’adjudicació del manteniment del tram Madrid – Puigverd és de 33,1 MEUR, mentre que el manteniment del tram Puigverd- Barcelona- Figueres s’ha licitat per 149,9 MEUR. Tots dos per un termini d’execució de 24 mesos.

Les actuacions es desenvoluparan a les províncies de Madrid, Guadalajara, Saragossa, Lleida, Tarragona, Barcelona i Girona.

Llegiu-ne més

Transport ferroviari - altres

Es liciten els serveis d’assistència per el manteniment d’instal·lacions de senyalització per 12,4 MEUR

Amb aquest contracte, per un període de 24 mesos a les xarxes convencionals i d’ample mètric, es pretén atendre a les necessitats d’alta qualificació o que pertanyen a un àmbit molt especialitzat. L’objectiu es garantir un servei òptim.

Llegiu-ne més

Carreteres

Territori i Sostenibilitat millorarà la senyalització a les carreteres de l’entorn de Manresa

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha licitat l’estudi de millora de la senyalització a les carreteres de l’entorn de Manresa, que permetrà adequar-les a la normativa vigent. El projecte, amb un pressupost de prop de 700.000 euros i un termini d’execució de 4 mesos, contempla les obres necessàries per dur a terme la millora de la senyalització d’orientació a l’entorn de Manresa. S’actuarà en 11 interseccions de la C-55, la C-16c, i la C-25.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Comencen les obres de rehabilitació del pont de la travessera de la C-66 a l’entrada de Besalú

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat les obres de rehabilitació del pont i millora del pont sobre el riu Fluvià de la travessera de la C-66 (C-66z), a l’entrada del nucli urbà de Besalú. Es preveu que l’obra, que compta amb un pressupost de prop d’1,2 MEUR, tingui una durada de sis mesos.

Llegiu-ne més
El Govern espanyol autoritza la celebració d’un contracte d’obres complementàries a Castellbisbal, a la província de Barcelona

El Consell de Ministres ha autoritzat el contracte “millora de les connexions del nou enllaç de Castellbisbal amb la Autovia A2 i la Autopista AP7 i altres obres complementàries” a la província de Barcelona. El valor estimat del contracte és de 12.967.885,04 euros.

Llegiu-ne més
El conseller Vila i els ajuntaments consensuen la construcció de la nova Ronda Costa Brava Sud

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha consensuat amb el territori la construcció de la nova Ronda Costa Brava Sud i la seva execució en dues fases. D’aquesta forma, la primera fase del projecte –el tram entre Blanes i Lloret- es podrà començar a executar a partir del maig vinent, amb un cost d’execució de 71 MEUR que es finançaran amb la major inducció de trànsit a l’autopista C-32. Per la seva banda, la segona fase, que donarà continuïtat al traçat a través de la circumval·lació de Lloret fins a la connexió amb la carretera de Tossa de Mar, començarà el segon semestre de 2018, amb un cost de 98 MEUR, finançats amb recursos pressupostaris.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El projecte de la C-16 entre Berga i Bagà incorpora la duplicació d’un nou tram de 6,5 quilòmetres

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat les obres de millora de la seguretat viària que s’estan duent a terme a la C-16, al tram Berga-Bagà, i ha anunciat que el Departament duplicarà un nou tram d’aquesta per complementar el projecte de formació del tercer carril reversible, actualment en redacció. La duplicació afectarà un tram de 6,5 km entre el final de l’autovia existent i fins a apropar-se a Cercs. Sobre les obres actualment en execució, Vila ha avançat que la previsió és que acabin a finals de gener. El cost total de l’obra serà d’uns 140 MEUR. El conseller Vila ha explicat que la previsió és acabar la redacció del projecte durant l’any 2016 perquè les obres es puguin executar a partir del 2017.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Govern de l’Estat realitzarà obres d’emergència en carreteres de la xarxa de l’Estat a la província de Tarragona

El Consell de Ministres ha donat el vistiplau per realitzar actuacions d’emergència per import de 189.949,01 euros a la carretera N-420 (en el p.k. 793+800 Coll del Moro, en el terme municipal de Gandesa, en el p.k. 850+400 fins al 850+500 en el terme municipal de Pradell de la Teixeta, i en el p.k. 781+350 al 850+000 en Tarragona). Aquestes actuacions són necessàries a causa als temporals que es van produir entre els mesos de gener i març de 2015.

Llegiu-ne més
El conseller Vila visita la reforma de dos trams de les carreteres T-200 i C-246 a Valls

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, acompanyat de l’alcalde de Valls, Albert Batet, ha visitat la millora de dos trams de la T-200 (antiga carretera del Pla) i de la C-246 (antiga carretera de Barcelona) al seu pas per Valls, que ara, un cop acabades les obres es traspassaran a l’Ajuntament. Els treballs, que va començar al juliol i tenen un pressupost de 469.000 euros, han consistit en el reforçament del ferm i la integració de les carreteres a la trama urbana.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El conseller Vila visita la reforma de la travessera de la TV-3141 a Reus

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, acompanyat de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha visitat aquest migdia la reforma de la travessera de la TV-3141 al seu pas per Reus. Les obres de millora, amb un pressupost de 525.000 euros (425.000 a càrrec del Departament i 100.000 a càrrec del govern municipal) van començar a finals de juny i han acabat amb l’obertura de la carretera. L’actuació ha consistit en la formació d’una vorera per a vianants i ciclistes, la millora a l’accés a la rotonda de la T-11 i la millora de la superfície del ferm, i s’emmarca en el conveni de traspàs d’aquesta via de la Generalitat a l’Ajuntament de Reus.

Llegiu-ne més
El pont de la travessera de la C-66 a l’entrada de Besalú es talla al transit

El pont sobre el riu Fluvià de la travessera de la C-66 (C-66z), a l’entrada del nucli urbà de Besalú, queda tallat des de dilluns, 21 de desembre, i durant uns sis mesos aproximadament. Durant aquest temps, els vehicles es desviaran per la variant de la Besalú (C-66) i els vianants podran utilitzar el pont vell. El tancament del pont forma part de les obres de reparació que s’hi duen a terme, valorades en 1,2 MEUR.

Llegiu-ne més
El 4 de gener van entrar en vigor els nous descomptes a la C-16 en els trams Terrassa- Manresa i Terrassa- Sant Cugat

El Departament de Territori i Sostenibilitat aplica des del 4 de gener els descomptes en els peatges a la C-16 al tram Terrassa-Manresa, que en alguns recorreguts arriben a la gratuïtat, i al tram Terrassa-Sant Cugat, amb rebaixes de fins al 70%, amb l’objectiu d’optimitzar aquesta infraestructura i facilitar les comunicacions entre la Catalunya Central i l’àrea de Barcelona.

Llegiu-ne més
Autoritzada la licitació de les obres de remodelació de l’enllaç de Vidreres

Les obres es desenvolupen a la comarca de La Selva, província de Girona, concretament en els termes municipals de Maçanet de la Selva, Vidreres i Sils (Autovia A-2 del Nord-est). El pressupost base de licitació de totes les obres arriba a 24,43 MEUR (IVA inclòs).

Llegiu-ne més
Es posa en servei el tram variant de Valls, de l’autovia A-27 a Tarragona

El Ministeri de Foment ha posat en servei el tram de l’autovia A-27 “Variant de Valls” amb una inversió de 43 MEUR. El nou tram dóna continuïtat als trams “Tarragona – El Morell” i “El Morell- Variant de Valls”, en servei des d’agost de 2013 i octubre de 2015, respectivament. Aquests trams connecten important zones industrials amb el port de Tarragona.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica les obres de reordenació de la C-59 a Caldes de Montbui

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat les obres de la segona fase de reordenació dels accessos a la carretera C-59, a Caldes de Montbui, per un import de 490.000 euros. Les obres, que està previst que comencin durant el primer trimestre de 2016, contenen actuacions en matèria de desmuntatges i demolicions prèvies, moviment de terres, elements de drenatge longitudinal, estructures de ferm, seguretat viària mitjançant barreres, senyalització vertical, horitzontal i d'orientació, i elements d'il·luminació.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat construirà un pont sobre la Tordera per millorar la connexió entre Blanes i Malgrat de Mar

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat la redacció del projecte per construir un pont sobre la Tordera, entre Blanes i Malgrat de Mar, que millorarà la comunicació de Malgrat de Mar cap al nord-oest. L’actuació, amb un pressupost previst de 5,3 MEUR, se situa sobre unes carreteres de la Diputació de Girona (GIP-6831) i de Barcelona (BV-6001) però s’inclou en els compromisos del Departament de TES quan va signar el traspàs de les carreteres a les diputacions.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Revisió de les tarifes de peatge a aplicar a les autopistes concedides per la Administració General de l’Estat des de l’1 de gener

La revisió anual es realitza en el marc de la llei 14/2000, de 20 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l’ordre social. Les tarifes a aplicar l’any 2016 suposen, amb caràcter general, una reducció sobre les vigents del 0,60% per efecte de l’IPC.

Llegiu-ne més

Ports

La Generalitat promou els ports de Palamós, Roses i Sant Carles com “Boutique Ports”

La Generalitat promou els ports de Palamós, Roses i Sant Carles de la Ràpita sota la marca “Boutique Ports”, una iniciativa que posa en relleu el paper d’alguns ports petits de la Mediterrània occidental que reben tràfic de creuers. L’objectiu del projecte és donar a conèixer conjuntament un itinerari i unes destinacions, amb un catàleg de serveis que ofereix elevats estàndards de qualitat als turistes de creuer.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ports de la Generalitat inicia la licitació del projecte de reforç del dic de recer del port de Sant Feliu

Les obres han de reforçar la primera alineació del dic de recer del port de Sant Feliu de Guíxols, per esmorteir les onades dels temporals i millorar la funcionalitat i la seguretat de la infraestructura. El projecte compta amb un pressupost d’1,4 MEUR i un termini d’execució de quatre mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Generalitat licita el projecte per adequar l’estació marítima de Palamós als requisits de Schengen

Ports de la Generalitat ha tret a licitació el projecte per adequar l’estació marítima del port de Palamós als requeriments de Schengen, amb l’objectiu de poder acollir passatgers de creuer i tripulants que venen  de fora de la zona Schengen. Aquesta ha estat una actuació demandada pel territori que ha d’aportar més creuers i més turistes a les comarques gironines. Les obres, que tenen un pressupost de 241.000 euros, començaran al gener perquè estiguin enllestides a l’abril, coincidint amb l’inici de la temporada de creuers 2016.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Generalitat licita el projecte d’obres del contradic i la millora del seu entorn al port d’Arenys de Mar

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha iniciat el procés de licitació del projecte d’obres de la zona de ponent al port d’Arenys de Mar, amb l’objectiu d’optimitzar l’espai portuari, revitalitzar econòmicament l’àrea de ponent, crear noves zones de passeig i de lleure per als ciutadans, millorar l’accessibilitat i la mobilitat i potenciar la connexió port-municipi. Les obres compten amb un pressupost de licitació d’1,2 MEUR i un termini d’execució de nou mesos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Port de Barcelona supera el milió de contenidors d’importació i exportació fins al mes de novembre

De gener a novembre el Port de Barcelona ha superat el milió de contenidors plens d’importació i exportació. En concret, l’enclavament català ha rebut 437.092 TEU d’importació (+8,5%) i ha carregat 602.234 TEU d’exportació (+6%), uns resultats que eleven els contenidors de comerç exterior a 1.039.326 TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus). Aquest registre posa de manifest l’aposta del teixit productiu del país pels mercats exteriors i la revitalització del consum intern.

En total (incloent-hi els contenidors de cabotatge i de transbordament), durant els 11 primers mesos de l’any el Port de Barcelona ha transportat 1,7 milions de TEU (+3% respecte al mateix període de l’any anterior).

Els intercanvis amb mercats estratègics com la Xina o Estats Units creixen el 14% respecte a l’any passat.

Llegiu-ne més
El tràfic ferroviari de contenidors al Port de Barcelona assoleix una quota del 14%

El tràfic de contenidors per mode ferroviari al Port de Barcelona acumulat fins al mes de novembre de 2015 ha estat de 197.366 TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus), xifra que suposa un creixement del 12% respecte a 2014. D’aquesta xifra, 105.053 TEU (+19%) han arribat al recinte portuari en tren per ser embarcats cap a altres destinacions, mentre que la resta, 92.313 TEU (+6%), han arribat per via marítima per ser carregats en ferrocarril en direcció al hinterland.

Aquestes dades situen la quota ferroviària de contenidors del Port de Barcelona en el 14% de tot el comerç exterior contenitzat, la qual cosa significa que del total de contenidors d’importació i exportació que passen pel Port, un 14% arriben o surten en tren. Aquesta quota s’ha gairebé sextuplicat en els darrers 9 anys, ja que el 2006 se situava en el 2,5%.

Llegiu-ne més

Transport en autobus

Territori i Sostenibilitat crea una nova línia de bus directa entre Ripollet i Sabadell

S’ha creat una nova línia de bus que connecta de forma directa Ripollet i Sabadell amb 8 expedicions d’anada i 8 de tornada de dilluns a divendres feiners, excepte agost. La nova línia B5, comunica Ripollet amb els principals punts d’interès de Sabadell com ara l’estació d’autobusos, l’Hospital Taulí i l’Eix comercial de la ciutat.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica la redacció del projecte per construir una nova estació d’autobusos a Juneda

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat la redacció del projecte de construcció d’una nova parada d'autobusos a Juneda per dotar aquesta població de la comarca de les Garrigues d’una àrea de concentració d’arribades i sortides dels autobusos, en condicions més funcionals per als usuaris, amb lavabos i àrea d’espera. Aquesta nova parada, que es realitza a petició de l’Ajuntament, substituirà les actuals, que dificulten el trànsit en hores punta.

Llegiu-ne més
Territori i Sostenibilitat adjudica la redacció del projecte d’una nova estació d’autobusos a la Bisbal d’Empordà

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat la redacció del projecte de construcció d’una nova estació d’autobusos de la Bisbal d’Empordà, que se situarà a la carretera GI-664. La nova infraestructura tindrà un disseny similar a l’estació recentment executada pel Departament a Torroella de Montgrí: una gran marquesina que albergarà una petita edificació amb serveis i les andanes. L’objectiu és dotar aquest municipi d’unes instal·lacions adients per a la parada i estacionament del transport públic col·lectiu per carretera, i facilitar espais i serveis que garanteixin la comoditat i el confort dels viatgers en les esperes. L’actuació s’emmarca en Pla d’estacions de Viatgers.

Llegiu-ne més
Una nova línia de bus connectarà Torroella de Montgrí i Figueres per Bellcaire i l’Escala

El Departament de Territori i Sostenibilitat posà en marxa el 2 de gener una nova línia de transport regular de viatgers per carretera que unirà Torroella de Montgrí amb Figueres, passant per Bellcaire i l’Escala. El nou servei suposa una millora de les comunicacions entre el Baix Empordà i l’Alt Empordà, i s’ha configurat de manera consensuada amb el territori, per donar resposta a la demanda de mobilitat existent en aquest corredor, amb una demanda prevista de prop de 40.000 passatgers anuals.

Llegiu-ne més

Altres notícies de mobilitat

Territori i Sostenibilitat comença a instal·lar els primers intercanviadors virtuals de transport

El Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) ha començat a instal·lar uns nous elements identificadors virtuals que milloren la informació que rep l’usuari que fa servir més d’un mode de transport. Són tòtems i suports direccionals verticals que es col·locaran en aquells punts on la correspondència amb altres modes de transport estigui allunyada.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El conseller Vila anuncia la congelació de les tarifes del transport públic per al 2016 i l’ampliació de la T-12 fins als 14 anys

Vila ha explicat que el progressiu increment de la demanda i el compliment del pla de finançament pactat per les administracions han generat un estalvi de més de 8 MEUR que permet el manteniment dels preus dels bitllets i abonaments a l’ATM de l’àrea de Barcelona i ampliar la seva cobertura social. Així, Vila també ha avançat que de cara al 2016 la T-12, que permet viatjar gratis fins als 13 anys, s’ampliarà fins als 14.

Les darreres dades d’evolució de la demanda del sistema públic de transport a l’àrea de Barcelona constaten l’augment progressiu de viatgers des del darrer semestre del 2013. Així, aquest 2015, amb les xifres tancades a mes d’octubre, el nombre de viatges ha crescut un 2% respecte el mateix període de l’any passat.

Llegiu-ne més
Generalitat, Ajuntament i AMB acorden rebaixar fins a un 9% el preu de la T-Mes, la T-Trimestre i la T- Jove de 2 a 6 zones

El preu dels títols de transport públic T-Mes, T-Trimestre i T-Jove de 2 a 6 zones es reduirà fins a un 9% l’any 2016, segons ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, durant la sessió del Consell Català de la Mobilitat de Catalunya. Així ho han acordat Generalitat, Ajuntament de Barcelona i AMB amb l’objectiu d’afavorir la mobilitat ciutadana més enllà de la primera corona metropolitana i impulsar la recurrència dels usuaris en l’ús del transport públic a través d’uns títols més competitius. La mesura suposa una despesa d’1,29 milions d'euros (MEUR) que es repartiran de forma proporcional les tres administracions, segons el Pla Marc de finançament acordat l’any 2014. Aquesta disminució del preu dels tres títols s’aplicarà també de forma automàtica als abonaments socials per a les famílies monoparentals i nombroses, també de 2 a 6 zones.

Llegiu-ne més
L’ATM de l'Àrea de Barcelona aprova també la congelació dels títols de rodalies

Les tarifes dels títols propis de Rodalies de Catalunya quedaran congelades.

També s’ha decidit que els usuaris amb abonaments del sistema de transport públic, no hauran d’abonar cap tarifa especial a la L9 per anar a l’aeroport a partir del primer trimestre de 2016.

Llegiu-ne més
L’ATM del Camp de Tarragona congela les tarifes per segon any consecutiu

El Consell d’administració de l’ATM del Camp de Tarragona ha aprovat, en data 17 de desembre de 2015, la congelació de les tarifes dels títols de transport integrats de l’ATM.
En la mateixa línia, també es va acordar mantenir en les mateixes condicions que al 2015, les bonificacions establertes per a nens i nenes de 4 a 12 anys, per a persones membres de famílies monoparentals i famílies nombroses, i per a persones en situació d’atur.

Llegiu-ne més
Reus transport estrena aquest 2016 un nou disseny del plànol general de la xarxa

Reus Transport estrena l'any 2016 un nou disseny del plànol general de la xarxa amb la informació molt més clara i de fàcil lectura per l’usuari del transport públic.

Llegiu-ne més