Butlletí d'innovació i recerca
Departament de Territori i Sostenibilitat
Setembre 2018 #28
Eixos temàtics i instrumentals a un clic

                                     

         

Sumari
  • Introducció
  • Notícies
  • Més enllà del Departament
  • Innovació interna
  • Lectures recomanades
  • Agenda
Introducció

En la present edició del Butlletí  volem destacar l’acte de presentació del llibre que recull els resultats del cicle Catalunya FuturVerd, unes jornades estratègiques de debat i reflexió celebrades durant l’any 2017 amb l’objectiu principal de contribuir a reelaborar i actualitzar el concepte de la sostenibilitat definit a finals del segle passat. La presentació del llibre tindrà lloc a la Pedrera el proper 27 de novembre (dimarts), i  la presidiran el Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya i l’Honorable Conseller de Territori i Sostenibilitat.

Notícies

Jornada Sensors Baix Cost per a l'avaluació de la qualitat de l'aire i el soroll

El Departament de Territori i Sostenibilitat va organitzar aquesta Jornada en la qual es va parlar de les diferents eines per avaluar la qualitat de l'aire així com de les últimes novetat sobre els sensors de baix cost. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Secretaria d'Hàbitat Urbà i Territori participa al High Level Political Forum a Nova York

El High-Level Political Forum(HLPF) és la plataforma principal de les Nacions Unides per al desenvolupament sostenible, que te com a missió principal fer el seguiment de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Sistema de Gestió Geotècnica d'Actius a la Xarxa de Carreteres

Aquesta eina metodològica consisteix en un ampli sistema de recollida i consulta de dades recolzat per eines informàtiques específiques que agilitzen el procés d'avaluació. 

Llegiu-ne més
XIV Jornada Catalana de la Mobilitat

L'AMTU, amb el suport de la Generalitat, posa en marxa una iniciativa que farà possible que 8 municipis de Catalunya posin en funcionament, per primera vegada, un autobús autònom en circulació real.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Els sòls agrícoles catalans contenen tant carboni com el que Catalunya emet en 4 anys

Aquest treball complementa un estudi liderat pel CREAF que estimava els estocs de carboni orgànic en el sòls forestals d’Espanya i on el valor mitjà per a Catalunya era de 8,8 kg C/m2 fins a 1 m de profunditat.

Llegiu-ne més
CIIRC. Aplicació de productes CMEMS (Copernicus) a zones costaneres vulnerables

Auscultar i conservar sempre és més econòmic que restaurar la nostra zona costanera, i per això és necessari disposar d’informació com ara les mesures de camp i les prediccions numèriques. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
La fertilització orgànica amb compost. Jornada tècnica

Al llarg de tota la jornada es va parlar del compost com a recurs que es produeix a partir del compostatge del residus orgànics. La voluntat de l’ARC és la de potenciar la comunicació amb el sector agrari, per informar com és el compost, d’on prové i com l’hem d’utilitzar.

Llegiu-ne més
LiquenCity. Una app de ciència ciutadana

El projecte busca centres educatius de Barcelona i Madrid i de l’arc metropolità que vulguin col·laborar en el mapatge i identificació dels líquens que viuen a la ciutat i aprendre la relació d’aquests éssers vius amb la contaminació de l’aire.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Seguiment de restauracions en explotacions mineres a cel obert mitjançant imatges captades amb drons

Amb imatges d'alta resolució captades per drons es volen caracteritzar les cobertes vegetals i altres existents en les zones restaurades.

Llegiu-ne més
En marxa el Catàleg de paisatge del Penedès

El Catàleg és un encàrrec de la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat fet a l’Observatori del Paisatge de Catalunya, i en aquest cas es dona la particularitat de que la seva elaboració es fa en paral·lel amb el Pla Territorial Parcial del Penedès

Llegiu-ne més
shadow bottom
La caracterització relacional aplicada a l’anàlisi territorial

Es tracta d'una metodologia que permet efectuar una tipologia d'anàlisi i caracterització individualitzada de les diferents peces territorials, per tal d'establir-hi l'estratègia més adequada a escala territorial, contribuint així a desenvolupar i donar contingut al procés dissenyat per l'equip redactor del Pla territorial.

Llegiu-ne més
LOGISMED. Disseny i implementació de plataformes logístiques

El CETMO, d’acord amb el projecte LogisMed, ha publicat la Guia de disseny i implementació de plataformes logístiques.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Indicadors de Competitivitat del Sistema Logístic (2018)

En la present edició s’ha realitzat un esforç per tal d’avançar en l’estudi, avaluació i definició d’indicadors, amb l’objectiu d’oferir una visió global del sistema logístic català.

Llegiu-ne més
CREAF. Els arbres més vulnerables a la sequera són els que han crescut en millors condicions climàtiques.

Les plantes que han crescut durant la seva vida amb bones condicions climàtiques tenen menys capacitat per respondre a les sequeres extremes. 

Llegiu-ne més
ACA. Projecte Life Alnus. Per protegir, preservar i potenciar els boscos de vernedes

Life Alnus és un projecte  LIFE Nature & Biodiversity, i té una durada de quatre anys. Alnus se centra en millorar la conservació de les vernedes mediterrànies, que és el bosc de ribera per excel·lència dels trams alts dels rius i amb diverses funcions ecològiques.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Projecte GESTOR

La localització de les fallades estructurals en el clavegueram implica la reducció dels riscos derivats de les entrades d’aigua freàtica i/o d’aigua de pluja en els col·lectors que recullen aigua residual.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La contaminació atmosfèrica també “per la vista i l’oïda”

A Catalunya la XVPCA és la principal eina per mesurar la qualitat de l’aire, i al vídeo s’explica.

Llegiu-ne més
Millors pràctiques ambientals en l’Administració pública

El passat 20 de setembre jornada va tenir lloc la jornada "Millors pràctiques ambientals, indicadors i benchmark en el sector de l’Administració pública” amb l'objectiu de presentar les millors pràctiques de gestió ambiental en aquest sector.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Creació del Grup de Treball de Geotèrmia del Clúster d’Energia Eficient de Catalunya

Fins ara han mostrat interès en la seva creació, i voluntat d’adherir-se i participar de les activitats del nou grup dins del CEEC, més de 25 empreses i varies entitats. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
L'Institut Cartogràfic i Geològic present a 5 grups de recerca reconeguts per la Generalitat

L'ICGC molt actiu dins dels grups de recerca consolidats per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya reconeguts per al període 2017-2019: Processos Geològics Actius i Risc; Estudis d'Història de la Cartografia; Paleogeoecologia, Riscos Naturals i Gestió Am­biental; Monitoring and Modelling in Engineering Geology, i Enginyeria Geomàtica.

Llegiu-ne més

Més enllà del Departament

shadow bottom
La tradició holandesa, revisitada

Per les seves peculiars característiques geogràfiques, els Països Baixos segueixen veient en l’aigua una oportunitat per al seu desenvolupament territorial i econòmic. Mentre que a Amsterdam es projecten barris sencers sobre l’aigua, a Rotterdam l’actuació consisteix en una granja de bestiar boví.

Llegiu-ne més
El compromís mediambiental de les ciutats petites, recompensat

Seguint la petja de Mollet del Vallès, guardonada l'any 2015, ara una altra ciutat catalana guanya el Premi European Green Leaf (2019) que atorga la Comissió Europea a localitats dʼentre vint mil i cent mil habitants: es tracta de Cornellà de Llobregat. Hi han tingut gran part del mèrit els esforços de la localitat llobregatenca per fer arribar el verd urbà a tots els racons del municipi.

Llegiu-ne més
Edificació sostenible: els onze escollits

Onze projectes de recerca i desenvolupament en edificació han estat escollits per l’ADEME en la que és la quarta edició de la convocatòria “edificis responsables, horitzó 2020”. Tots ells rebran suport econòmic de l’organisme esmentat per tirar endavant (més de cent mil euros per a cadascun).

Llegiu-ne més
Apunt monogràfic: entorns de baixa demanda, ¿mobilitat autònoma o mobilitat cooperativa?

En entorns amb baixa demanda de mobilitat, com ara zones rurals i poblacions petites, s’estan implantant solucions de transport que habitualment s’enquadren en la mobilitat autònoma (amb totes les seves limitacions a data d’avui) o en la mobilitat cooperativa (com a opció capaç de superar-les). Presentem a continuació un parell d’exemples de cadascuna d’aquestes modalitats. I com a colofó, parlarem d’una proposta legislativa que, si entra en vigor, podria capgirar la manera de moure’s als entorns rurals.

Llegiu-ne més
Mobilitat autònoma: altres tipologies

Més enllà dels turismes i de les llançadores, que en són les tipologies a què ens hem anat acostumant, la mobilitat autònoma avança també en el camp del transport i distribució de mercaderies, i en el dels mitjans de transport públic de massa. Vegem-ne alguns exemples de Suècia, Holanda, els Estats Units i Alemanya.

Llegiu-ne més
La il·luminació justa

Un grup d’empreses franceses troba la manera de reduir el consum energètic de l’enllumenat de carretera, sense comprometre la seguretat viària, mitjançant l’anàlisi conjunta de la luminància del revestiment de la calçada, i dels punts de llum.

Llegiu-ne més
Girs a l’esquerra més segurs

Amb intervencions senzilles, la ciutat de Nova York ha aconseguit importants reduccions dels atropellaments greus i mortals en els girs de vehicles a l’esquerra.

Llegiu-ne més
Reconversió urbana, nova logística i més

El mes de juny de 2018 es va inaugurar a París un nou pol logístic que té per objectiu reduir el nombre de camions que circulen pel nord de la ciutat. El projecte es complementa amb nous desenvolupaments d’habitatge i amb actuacions d’agricultura urbana, entre d’altres.

Llegiu-ne més
La resurrecció d’un riu

Gràcies a la producció d’aigua nova, el riu Santa Cruz podria tornar aviat a córrer pel centre de Tucson (Arizona), tal com havia fet fins ben entrat el segle XX.

Llegiu-ne més
Adaptació climàtica, mobilitat i desenvolupament urbà: tres en un

Construir un pàrquing subterrani no és nou. Sí que ho és, en canvi, dissenyar-ne un que sigui capaç d’adaptar-se a les inundacions.

Llegiu-ne més
Detecció d'abocadors il·legals amb satèl·lit

Al Regne Unit existeixen nombrosos abocadors il·legals: de diferents dimensions, s’estima que cada any n’hi sorgeixen un miler. Mitjançant dades obertes d’observacions per satèl·lit i un programari de producció pròpia, la companyia Air & Space Evidence ofereix la possibilitat de detectar-los.

Llegiu-ne més
Londres: no només hi ha el Tàmesi

Els cursos d’aigua que discorren per Londres són nombrosos. Molts d’ells (el Tyburn, el Fleet, l’Effra...) han desaparegut de la superfície de la ciutat, però àdhuc des del subsol tenen molt per oferir.

Llegiu-ne més
Reducció dràstica del consum energètic dels centres de dades

Refrigerar un data center requereix pràcticament tanta energia com fer-lo funcionar. Dʼaquí la idea de Microsoft de submergir la seva nova unitat experimental al mar.

Llegiu-ne més
Per mesurar l'impacte de les tempestes sobre el litoral i les seves infraestructures

A Caen es va inaugurar el mes de juny de 2018 un canal dʼonades per conèixer lʼimpacte de les tempestes marines sobre el litoral i les infraestructures costaneres. Sense assolir les dimensions del que funciona a Delft, als Països Baixos (vegeu el Butlletí núm. 17), sí que és ara com ara el més gran de França.

Llegiu-ne més

Pràctiques d'innovació interna

Mapa de protecció en vers la contaminació lumínica

La darrera pràctica innovadora que hem incorporat al BPI (Banc de Pràctiques d’Innovació del Departament) és el Mapa de protecció en vers la contaminació lumínica de la Subdirecció General de Prevenció i Control de la Contaminació Atmosfèrica de la Direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Lectures recomanades

Lectures de Territori i Sostenibilitat

Recull de llibres i blocs amb contingut R+D+I relacionats amb les temàtiques departamentals. Els llibres els podreu trobar a la Biblioteca del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Llegiu-ne més
I també...

Publicacions d'interès de fora del Departament.

Llegiu-ne més

Agenda

Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4253

Logo Departament