Butlletí d'innovació i recerca
Departament de Territori i Sostenibilitat
Juny 2018 #27
Eixos temàtics i instrumentals a un clic

                                     

         

Sumari
  • Introducció
  • Notícies
  • Més enllà del Departament
  • Innovació interna
  • Lectures recomanades
  • Agenda
Introducció

En aquesta nova edició del Butlletí d’Innovació volem ressaltar l’activitat duta a terme per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) a Badalona: aquesta ciutat ha estat l’escollida per implantar-hi una nova eina d’observació directa i avaluació ràpida de l’eficiència ambiental urbana, mitjançant la recopilació i representació de diversos paràmetres ambientals clau, com ara  el comportament tèrmic, la contaminació lumínica o el potencial fotovoltaic, entre d’altres. Aquests nous mapes de sostenibilitat urbana podrien estendre’s properament a altres viles de Catalunya.

També trobareu al Butlletí un article sobre els nous apartats del web de Recerca i Innovació de DTES, amb el desglossament de les inversions d’RDI departamental per unitats directives.

Pel que fa al Banc de Pràctiques d’Innovació, prossegueix l’adopció del BIM (building information modeling) : se n’ha fet una prova pilot per a la recepció as built de les obres de reparació de la carretera C-17, entre Centelles i Seva.

I en l’apartat de les actuacions d’RDI alienes al Departament, ens agradaria destacar el petit monogràfic dedicat a la fusta: un material constructiu que tot sol o en combinació amb d’altres assoleix dia rere dia noves alçades, com veurem en edificis de llocs tan diversos com Tòquio, Estrasburg o Vancouver.

Us desitgem unes bones vacances.

Notícies

Ferms sostenibles a les carreteres amb compra pública innovadora

L’objectiu d’aquests projectes és la promoció d’activitats d’R+I liderades per les empreses, suport a la creació i consolidació d’empreses innovadores i suport a la compra pública innovadora.

Llegiu-ne més
LIFEMEDACC

El MEDACC presenta els resultats finals i les estratègies que proposa el projecte per adaptar les conques fluvials de la Muga, el Segre i el Ter a  les noves condicions d’aridesa que provocarà el canvi climàtic. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
DECISIVE

L'ARC presenta la implementació del projecte DECISIVE: la gestió descentralitzada de la fracció dels residus.

Llegiu-ne més
TRivers

Investigadors i representants de la Administració proposen una nova tipologia dels rius temporals per poder garantir la seva conservació

Llegiu-ne més
shadow bottom
CREAF. Recuperar les ciutats per a les papallones

Les papallones són un bon bioindicador i ens serveixen de model per comparar com funcionen diferents característiques generals de les espècies animals dins i fora de les ciutats

Llegiu-ne més
Atlas de sostenibilitat urbana de Badalona

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha realitzat l’Atlas de sostenibilitat urbana de Badalona, un encàrrec de l’ajuntament de la ciutat amb l’objectiu de proveir-se  d’una eina per millorar i planificar les actuacions urbanístiques i mediambientals.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Nous apartats de Recerca i Innovació al web de Territori i Sostenibilitat

La unitat de Recerca i Innovació del Departament de Territori i Sostenibilitat incoropora uns nous apartats al web del DTES, concretament a l'apartat d'Actuacions d'R+D+I: Innovació interna del DTES i Ireneu.

Llegiu-ne més
Una nova aplicació per conèixer l'evolució del territori

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya(ICGC) posa a disposició de la ciutadania una eina per comparar l’evolució del territori català des del 1945 fins a l’actualitat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
MOBIACUSTIC

L’objectiu és avaluar l’impacte acústic que genera els transit viari i poder fer la comparativa entre els diversos escenaris que preveu un pla de mobilitat.

Llegiu-ne més
ACUSTICAT 2018

La DG de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic participa dels reptes i dilemes del Congrés, que va estar adreçat als professionals i experts del sector per controlar i gestionar la contaminació acústica en l’escenari actual i de futur.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Carregadors als ports

Després d’un any en funcionament a Sant Carles Marina, Ports de la Generalitat aposta per estendre els carregadors elèctrics a la resta dels ports de la seva competència.

Llegiu-ne més
CREAF. La intel·ligència afavoreix l’aparició de noves espècies

L’ambient influeix molt en la mida cerebral: els animals que colonitzen les illes, per exemple, tendeixen a desenvolupar cervells més grans.

Llegiu-ne més
shadow bottom
CREAF participa en el projecte REPLIM

REPLIM busca establir la primera xarxa d’observatoris d’ecosistemes aquàtics sensibles (llacs i torberes) al canvi climàtic en el Pirineu.

 

Llegiu-ne més
Catalunya Circular, l’Observatori d’Economia Circular a Catalunya

Ja fa uns anys que la Generalitat de Catalunya està treballant per implantar l’economia circular a casa nostra i fruit d'aquests esforços neix Catalunya Circular, l'observatori de l'economia circular.

Llegiu-ne més
shadow bottom
CercaFonts

Aplicació col·laborativa de les fonts naturals de Catalunya per tenir un inventari de les fonts d'aquest tipus de tot el territori. Actualment ja inclou més de 500 fonts inventariades.

Llegiu-ne més
EBRO-ADMICLIM

El projecte, desenvolupat durant quatre anys, ha tingut un enfocament innovador a escala internacional a partir de la gestió integrada de l'aigua, dels sediments i dels hàbitats.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Agricultura de precisió i observació de la terra

El passat 15 de maig es va fer una jornada tècnica sobre l’evapotranspiració, l’agricultura de precisió i l’observació de la terra a la seu de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Llegiu-ne més
shadow bottom
Les muntanyes del futur

El passat 30 de maig va tenir lloc la jornada que sota el títol Reptes i oportunitats per construir les muntanyes del futur, va abordar com  garantir un desenvolupament sostenible de les muntanyes davant els canvis socials, econòmics, climàtics i ambientals que estan patint.

Llegiu-ne més
El barb roig amenaça els prats submergits dels estanys pirinencs

Un estudi elaborat en el marc del projecte europeu LIMNOPIRINEUS constata l’afectació en l’ecosistema d’aquest petit peix usat il·legalment per a la pesca de truites i alerta de la necessitat d’implementar urgentment mesures de gestió per preservar la integritat ecològica dels estanys d'alta muntanya.

Llegiu-ne més
shadow bottom
RIACat: avaluació de l’impacte de la recerca a Catalunya

Davant la necessitat d’identificar una estratègia comuna per avaluar l’impacte de la recerca a Catalunya, la Generalitat de Catalunya ha promogut la comunitat RIACat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ciutats sostenibles

El palau Macaya de Barcelona va acollir la jornada que amb el títol Polítiques, mètodes i eines per a àrees urbanes sostenibles va incloure al seu programa la presentació del premi CESBA-MED a les àrees urbanes sostenibles.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Més enllà del Departament

shadow bottom
Un vehicle elèctric de cinquanta-vuit tones de tara: eDumper

Els motors elèctrics arriben per fi als vehicles realment pesants: el mes dʼabril dʼenguany entrà en servei lʼeDumper, un camió de grans dimensions destinat al treball en pedreres i en determinades obres públiques.

Llegiu-ne més
Intervenció suau per augmentar la capacitat de transport: la proposta d'Avedisian

El mes de juny de 2017 l’autoritat del transport de Nova York va convocar un concurs d’idees per millorar el metro de la ciutat. Una de les propostes guanyadores sorprèn per la seva simplicitat i el seu baix cost.

Llegiu-ne més
Seguint el model austríac: LunaJet

Arreu d'Europa assistim a un desmantellament progressiu dels serveis ferroviaris nocturns de passatgers. Hi ha, però, una excepció: Àustria. I aviat n'hi podria haver una altra gràcies al tren LunaJet.

Llegiu-ne més
Una ciutat laboratori per a la mobilitat urbana

A la segona meitat de 2018 s’inaugurarà al departament francès de l’Ain una petita ciutat destinada a posar a prova tots els elements de la nova mobilitat urbana: vehicles, combustibles, infraestructura, comunicacions i Internet de les coses (IoT), entre d’altres. 

Llegiu-ne més
Sí al meu pati: unitats residencials secundàries (ADU)

En moltes ciutats nord-americanes, especialment a la costa oest, proliferen les accessory dwelling units (ADU): construccions totalment equipades i independents, ubicades en parcel·les preexistents on ja hi ha un habitatge principal.

Llegiu-ne més
Mobiliari urbà amb funció mediambiental

Una companyia alemanya proporciona en lloguer un element de mobiliari urbà que pretén ajudar en la lluita contra la pol·lució a les ciutats, filtrant una quantitat d’aire equivalent a la que filtrarien 275 arbres.

Llegiu-ne més
L’aerogenerador marí més gran del món, a França

La companyia nord-americana General Electric va anunciar fa uns mesos una inversió de 330 milions d’euros per dissenyar i construir, davant les costes franceses, la que serà la turbina eòlica marina més gran del món.

Llegiu-ne més
Bacteris, grafè... Noves maneres de reforçar les infraestructures

Presentem a continuació un parell d’actuacions de recerca que tenen en comú l’aplicació de mètodes no convencionals per reforçar els materials de construcció.

Llegiu-ne més
La conquesta del subsol urbà

Arran la dada ja quasi certa que cap a 2050 la majoria dels nou mil cinc-cents milions d’habitants del planeta viuran en ciutats, diverses urbs del món comencen a explorar maneres de fer dels seus subsols espais de vida ciutadana.

Llegiu-ne més
Els edificis vells, font de matèries primeres per als nous

Als Estats Units, cada any, més de 530 milions de tones de residus de la construcció i de materials provinents d’enderrocs (fusta, formigó i ciment, asfalt...) acaben als abocadors, segons dades de l’Environmental Protection Agency (2014). En vista d’això, hi ha qui intenta trobar maneres de reaprofitar, mitjançant el reciclatge, aquestes matèries. Un estudi d’arquitectura de Cleveland se serveix de fongs i bacteris per aconseguir-ho.

Llegiu-ne més
Dos problemes, una solució?

Per intentar pal·liar parcialment dos dels principals problemes ambientals de l’Índia (la pol·lució atmosfèrica a les ciutats i la presència de plàstic als rius), la filial al país d’una empresa alemanya proposa una actuació de reciclatge de materials que ataca tots dos fronts.

Llegiu-ne més
Metà: identificació de zones problemàtiques amb MethaneSAT

La retallada de les emissions de metà de la indústria gasista i petroliera és ara com ara un dels fronts de més fàcil atac en la lluita contra els gasos d’efecte hivernacle (GEH). Per ajudar a localitzar i quantificar les fonts d’aquest poderós agent del canvi climàtic, es preveu posar en òrbita un nou satèl·lit cap a 2021.0 percent of global oil and gas production.

Llegiu-ne més
Congestió i contaminació a les grans ciutats: anàlisi i solucions

La congestió es deu en bona part al cotxe privat; es produeix quan l'oferta d'infraestructura és inferior a la demanda, és a dir, quan hi ha un excés de demanda. La congestió suposa un problema per als conductors, i no només per a ells, sinó per a tots els habitants de les ciutats.

 

Llegiu-ne més
Apunt monogràfic: la fusta assoleix noves alçades

Per si sola o en combinació amb altres materials, la fusta està retrobant el seu lloc en la construcció d'edificis, alguns d'ells de gran audàcia. Vegeu-ne a continuació alguns exemples, de Tòquio, Estrasburg, Barcelona, Bordeus i Vancouver.

Llegiu-ne més

Innovació interna

2a Jornada d'Innovació Interna

El passat 22 de març va tenir lloc la 2a Jornada d’Innovació Interna del Departament.

Llegiu-ne més
Projecte pilot BIM

La darrera pràctica innovadora que hem incorporat al BPI (Banc de Pràctiques d’Innovació del Departament) és el Projecte Pilot BIM impulsat per la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat i la Subdirecció General de Projectes i Expropiacions de la Secretaria General.

Llegiu-ne més

Lectures recomanades

Lectures de Territori i Sostenibilitat

Recull de llibres i blocs amb contingut R+D+I relacionats amb les temàtiques departamentals. Els llibres els podreu trobar a la Biblioteca del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Llegiu-ne més
I també...

Publicacions d'interès de fora del Departament.

Llegiu-ne més

Agenda

Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4253

Logo Departament