Butlletí d'innovació i recerca
Departament de Territori i Sostenibilitat
Desembre 2017 #25
Eixos temàtics i instrumentals a un clic

                                     

         

Sumari
  • Introducció
  • Notícies
  • Més enllà del Departament
  • Banc de pràctiques d'innovació
  • Lectures recomanades
  • Agenda
Introducció

En aquesta edició del Butlletí d'Innovació volem destacar per a vosaltres l’apunt monogràfic sobre l’aigua i els seus diversos tractaments: el concepte de producció de l'anomenada "aigua nova" centra l’interès de bona part dels projectes més innovadors. També ens agradaria ressaltar la II Jornada del Geocom, sobre el valor estratègic de la geoinformació, que portava el títol "Explorant el potencial de la informació geogràfica": s'hi van identificar noves oportunitats i reptes en relació amb la seva preservació, el seu ús jurídic i la potencialitat de generar, a partir d’una anàlisi més orientada a la presa de decisions, nou coneixement territorial.

Bones festes!

Notícies

Innovació en l’espai de treball

Des de l'empresa privada ja fa temps que s'estan duent a terme implantacions en oficines que responen a les necessitats d'una nova forma de treballar. Des de l'Administració pública es comença a ser conscient d'aquesta relació directa entre eficiència, innovació i espai. Més enllà de la racionalització i optimització, s'aposta per desenvolupar una nova estratègia d'ocupació dels espais.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Estudi de les propietats d’escala de les precipitacions i la seva relació amb les característiques climàtiques a Catalunya

S'ha observat àmpliament que la distribució de probabilitat de la intensitat màxima anual de precipitació satisfà les relacions d'escala. 

Llegiu-ne més
II Jornada de Patrimoni Cultural. Memòria i futur del paisatge: activant el patrimoni

Jornada en la que es va debatre sobre la relació entre el patrimoni cultural i el natural i la seva gestió.

Llegiu-ne més
shadow bottom
CREAF i OCCC: boscos i mitigació del canvi climàtic

La capacitat d’embornal de CO2 és la capacitat que tenen els boscos d’absorbir aquest CO2. És per això que els boscos, i d’altres ecosistemes terrestres en menys mesura, són un factor important en la mitigació del canvi climàtic. Quantificar-ho, però, és un tema complex.

Llegiu-ne més
Ecoinnovació i la lluita contra el Canvi Climàtic

Les empreses i institucions han d'aplicar estratègies d'innovació ecològica per dinamitzar una economia baixa en carboni i reduir els riscos associats al canvi climàtic, sense disminuir la competitivitat empresarial.

Llegiu-ne més
shadow bottom
ACA: Catalunya reutilitza més de 30 hm3 durant l’any passat, prop d’un 4% més respecte del 2015

Catalunya ha reutilitzat durant el 2016 un total de 30,5 hm3 d’aigua regenerada, segons dades de l’ACA. Aquest cabal suposa un increment prop del 4% respecte del 2015.

Llegiu-ne més
Trobada del Projecte Interreg Europe a Barcelona, un pas endavant per implementar bones pràctiques circulars a Europa

Els dies 23 i 24 de novembre, al voltant de 40 professionals: representants de vuit regions europees implicades en el projecte del CIRCE i els seus grups d'interès han realitzat una reunió de treball a Barcelona organitzada pel Govern de Catalunya. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
4a Jornada tècnica ATLL. Indústria 4.0: l’Aigua, Internet of Things (IoT) i Internet of Services (IoS)

Actualment, Catalunya és el paradigma en l’ús de l’aigua, un binomi compost per la gestió flexible i eficient dels recursos juntament amb el foment de l’estalvi. El següent estadi evolutiu, és la revolució 4.0 en l’era digital.

Llegiu-ne més
Primer Workshop Temàtic del Projecte ENHANCE sobre Economia Circular

Els dies 10 i 11 d’octubre es va celebrar al Palau Macaya de Barcelona, el primer Workshop Temàtic del projecte ENHANCE "EMAS as a Nest to Help And Nurture the Circular Economy".

Llegiu-ne més
shadow bottom
L'ICRA implementa amb èxit la tecnologia InnoWatt per al control de la despesa energètica en les estacions depuradores d'aigües residuals

La tecnologia ha estat aplicada en les depuradores de Blanes i Empuriabrava i, en el primer cas, es va estimar un estalvi anual de 5.000 €

Llegiu-ne més
Un nou CTE per a un nou escenari

El passat 27 de setembre, Ferran Bermejo, Director Tècnic de l’ITeC, va presentar a Madrid la visió de l’ITeC per una futura revisió del Codi Tècnic de l’Edificació (CTE) que respongui a la profunda i complexa transformació del sector de la construcció.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Premi Catalunya d’Ecodisseny 2017

Aquest premi reconeix productes actualment en el mercat, productes en desenvolupament i estratègies de foment de productes que estiguin dissenyats per millorar el comportament ambientals dels productes i serveis al llarg del seu cicle de vida.

Llegiu-ne més
Fer servir els mapes per explicar històries

El betaportal de l’ICGC ens ofereix una nova eina interactiva de personalització de la informació cartogràfica: StoryMap. De fàcil ús, permet combinar els mapes de base de l’ICGC amb textos, vídeos i altres continguts per explicar una història o uns fets.

Llegiu-ne més
shadow bottom
SMC ha creat una APP d’alertes, per saber on plou en temps real

L'SMC ha creat un nou servei d’alertes personalitzat que avisa quan plou on t’interessa saber-ho en temps real.

Llegiu-ne més
Mesures de moviments de superfície de tot el territori Català

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha generat el mapa de mesures de moviments de superfície del territori Català, utilitzant imatges de satèl·lit radar SENTINEL-1A/B de l’Agència Espacial Europea, de tot l’any 2016.

Llegiu-ne més
shadow bottom
ARC: nou disseny de la pàgina d'inici amb accessos directes a les opcions públiques més utilitzades.

El sistema documental de residus (SDR) és un sistema de tramitació a través d’Internet que permet fer múltiples tasques de gestió d’FA (fitxes d’acceptació), FS (fitxes de seguiment, etc.)

Llegiu-ne més
.

El passat 7 de novembre es va celebrar la jornada sobre "L’adaptació dels sistemes de gestió ambiental a les novetats de la norma ISO 14001 i de l’EMAS", amb l’objectiu de facilitar el procés d’adaptació dels Sistemes de Gestió Ambiental a la nova ISO 14001, així com oferir una guia per aquelles organitzacions que tinguin intencions d’implantar-ne un de nou.

 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Explorant el Potencial de la Informació Geogràfica

Sota aquest títol es va celebrar la II Jornada Oberta de la Comissió d'Informació Geogràfica del DTES – Geocom, amb l’objectiu de posar en valor el potencial de la Informació Geogràfica (IG), per assegurar-ne un ús més decidit en la presa de decisions d’impacte territorial.

Llegiu-ne més
Jornada Euroregió Pirineus Mediterrània sobre la gestió de l'aigua

L’Agència Catalana de l’Aigua es reuneix amb representants de Balears i Occitània per analitzar i abordar reptes comuns en la gestió de l’aigua.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Més enllà del Departament

Mapa de les notícies de Més enllà del Departament

Llegiu-ne més
Embarcacions capaces d’anar produint energia a mesura que naveguen: Bound4blue

No només és un vaixell: Bound4blue vol ser a més una solució per a l’obtenció sostenible d’oxigen i hidrogen in situ: a l’aigua. Això podria ajudar a impulsar la indústria de l’hidrogen (amb un valor estimat de prop de cent trenta mil milions d’euros anuals) per tal que pugui reemplaçar els combustibles fòssils.

Llegiu-ne més
Un nou pas cap a la transició energètica?

Un equip d'investigadors ha desenvolupat un procediment capaç de transformar el diòxid de carboni en metà, amb l'ajut de la llum solar i d'un catalitzador a base de molècules de ferro. Sense que el recurs al metà com a font d'energia sigui del tot desitjable, el procediment permet, si més no, reciclar el CO2 amb un cost raonable.

Llegiu-ne més
La natura es restaura quasi sola

Fa gairebé una vintena d'anys uns investigadors nord-americans van haver d'abandonar un projecte experimental de conservació ambiental a Costa Rica. Recentment s'ha vist que la natura l'ha continuat pel seu compte, amb òptims resultats.

Llegiu-ne més
La contaminació de l’aire a Europa, d’un cop d’ull

Els nivells de substàncies nocives com els diòxids de nitrogen i sofre o l’ozó, així com de partícules de menys de 10 i de 2,5 micròmetres als quals està exposada la població europea es mostren de manera entenedora gràcies al nou instrument desenvolupat per l’Agència Europea pel Medi Ambient.

Llegiu-ne més
A Holanda el paper higiènic usat troba una nova utilitat

Una pavimentació duta a terme en un carril ciclista de la província neerlandesa de Frísia ha cridat l’atenció les darreres setmanes per una particularitat del material emprat: el fet que inclou paper higiènic usat.

Llegiu-ne més
Inspiració cel·lular per dessalar l'aigua

Deixar passar l'aigua de mar retenint-ne les sals sense grans infraestructures dessaladores: això és el que podrien permetre les troballes realitzades pel Lawrence Livermore National Laboratory. Quelcom que contribuiria a la millora de la qualitat de vida de moltes poblacions del litoral que a hores d'ara encara han d'acontentar-se consumint aigües salobres. 

Llegiu-ne més
Flotes de bicicletes compartides: la Xina desembarca a Occident

Potència industrial i ara també exportadora de serveis: la Xina posa un peu en el sector europeu i nord-americà de flotes de bicicletes compartides. Paral·lelament, mentre que París i Washington veuen aparèixer als seus carrers els vehicles de la companyia xinesa Ofo, al seu país d'origen l'empresa implantarà un sistema de descontaminació ambiental, en col·laboració amb la neerlandesa Studio Roosegaarde.

Llegiu-ne més
La granja urbana més gran dels Estats Units serà a Pittsburgh

Amb 9,3 ha d’extensió, l’anomenada Hilltop Urban Farm de Pittsburgh (Pennsilvània) proveirà la zona de producte fresc de circuit curt, i a més albergarà algunes actuacions d’habitatge assequible.

Llegiu-ne més
Una carretera emmagatzemadora i redistribuïdora de calor

Eurovia, filial del grup d’enginyeria francès Vinci, experimenta en diversos punts de la xarxa viària francesa un sistema per calefactar a l’hivern carreteres prèviament escalfades, sigui pel sol a l’estiu o per altres mitjans.

Llegiu-ne més
Davant reptes futurs, París es dota d'una estratègia de resiliència

Reptes globals, actuacions locals: el mes de setembre de 2017 la mairie de París va adoptar una estratègia de resiliència urbana per fer front a les crisis de tota mena, actuals i previsibles, d'origen natural o d'una altra mena.

Llegiu-ne més
Computació en núvol amb retorn ambiental

A Estocolm s’intenta que l’emmagatzematge de dades en el núvol ofereixi a la població de la ciutat un cert retorn ambiental i energètic. Això és rellevant perquè res no fa pensar que l’ús del núvol arreu del món hagi de disminuir, més aviat al contrari, i cada cop caldran més data centers i més energia per fer-los funcionar i per refredar-los.

Llegiu-ne més
El balanç energètic positiu arriba als edificis residencials en alçada

El mes de gener de 2018 s’inaugurarà a Estrasburg (Alsàcia, França) la que serà la primera torre de caràcter residencial d’energia positiva d’Europa (o la més gran, si més no).

Llegiu-ne més
Una idea senzilla per afavorir els manglars i enfortir el litoral

L’estructura modular CALTROPe redueix l’impacte de l’elevació del nivell del mar facilitant la plantació de boscos de mangle a les àrees costaneres per tal que facin la funció de dics naturals i evitin la pèrdua de terres baixes i de zones deltaiques, sovint d´ús agrícola i densament poblades, que ja a hores d’ara es constata a molts indrets del món.

Llegiu-ne més
Apunt monogràfic: aigua nova

Els actuals sistemes de tractament i purificació de les aigües residuals en permeten el reciclatge total, fins al punt de fer-les potables i totalment aptes per al consum humà. Cada cop més zones del món recorren a aquestes tecnologies per garantir, parcialment o totalment, l'abastiment d'aigua de boca.

Llegiu-ne més

Banc de pràctiques d'innovació

BPI Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica

La darrera pràctica innovadora que hem incorporat al BPI (Banc de Pràctiques d’Innovació del Departament) és al voltant de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, també anomenada XVPCA.

Llegiu-ne més
L'Economia de l'Aparcament: Regulació, Competència i Informació imperfecta

A la darrera reunió de la comunitat de pràctica d’Avaluació de Polítiques Públiques del 13 de novembre passat, el Dr. Albert Gragera ens va presentar les conclusions de la seva tesi, recentment defensada a la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona, sobre el mercat del pàrquing. 

Llegiu-ne més

Agenda

Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4253

Logo Departament