Butlletí d'innovació i recerca
Departament de Territori i Sostenibilitat
Setembre 2017 #24
Eixos temàtics i instrumentals a un clic

                                     

         

Sumari
  • Introducció
  • Notícies
  • Més enllà del Departament
  • Banc de pràctiques d'innovació
  • Lectures recomanades
  • Agenda
Introducció

En la present edició del Butlletí d’Innovació volem destacar l’article que encapçala la secció de notícies del Departament, sobre les conclusions del grup de treball del projecte europeu SmartReFlex, d’energia intel·ligent, liderat per l’INCASÒL. Aquest projecte planteja una estratègia d’apoderament energètic, a nivell local i municipal, basada en el desenvolupament de xarxes de generació de calor i fred a partir de fonts renovables. També, en la secció del Banc de Pràctiques d’Innovació, volem ressaltar un nou BPI departamental, el CatVies, un butlletí de comunicació interna i de transferència de coneixement de la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat.

Notícies

Conclusions del Grup de Treball català del Projecte SmartReFlex

INCASÒL i l'IREC han participat en el projecte europeu SmartReFlex dins el marc del programa IEE - Intelligent Energy_Europe, amb l'objectiu d'incrementar la difusió de les xarxes i els sistemes intel·ligents i flexibles de calor i fred (district heating and cooling), mitjançant la utilització d'energies 100% renovables, per a les ciutats Europees.

 

Llegiu-ne més
shadow bottom
CREAF presenta el projecte LIFE The Green Link a la 1a Conferència Mundial sobre la Conservació del Sòl i l’Aigua en el Canvi Global (Consowa2017)

Entre els dies 12 i 16 de juny es va celebrar a Lleida la 1a Conferència Mundial sobre la Conservació del Sòl i l’Aigua en el Canvi Global (Consowa2017): “Vida sostenible a la Terra mitjançant la conservació del sòl i l’aigua

Llegiu-ne més
Estudi sobre l’adaptació al canvi climàtic del sector agrícola de l’Alt Pirineu i Aran

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, en el marc del projecte Life MEDACC i amb la col·laboració de l’empresa l’Espigall, publica l’estudi Adaptació al canvi climàtic del sector agrícola de l’Alt Pirineu i Aran: riscos i oportunitats.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Observatori de la Logística. Els indicadors de competitivitat del sistema logístic català (12ª Edició – 2017)

Enguany la presentació es va centrar en l’exposició de l’evolució d’indicadors relacionats amb aspectes socioeconòmics amb l’objectiu de servir com a eina per avaluar l’estat de recuperació econòmica d’aquest sector.

Llegiu-ne més
El BeWater publica una guia sobre la gestió participativa de les conques hidrogràfiques

El manual, en el qual han participat les investigadores del CREAF Anabel Sánchez i Annelies Broekman, resumeix les etapes del projecte BeWater i les lliçons apreses en la creació de plans d’adaptació conjunts entre científics i societat local.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L'ACA i Repsol donen continuïtat al conveni per al manteniment dels cabals ecològics i la recuperació de l'ecosistema fluvial del Gaià

Tant l’ACA com REPSOL continuen amb l’acord i l’alliberament de cabals ecològics i cabals generadors o crescudes controlades quan sigui possible.

Llegiu-ne més
Conferència Blue Packaging Project

El 30 de juny va tenir lloc la Conferència Blue Packaging Project, iniciativa pionera seleccionada pel Programa Beyond Plastic Med, plataforma internacional per fer front al repte d’una mar Mediterrània sense plàstic.

Llegiu-ne més
shadow bottom
OCCC Nou cas d'èxit de reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH)

L'Ecoparc del Besòs calcula les seves emissions de GEH generades per l'activitat de les seves oficines i instal·lacions, així com dels desplaçaments dels seu personal i materials de productes que hi arriben o en surten.

Llegiu-ne més
Jornada “Regeneració i Reutilització de l’Aigua”

L’objectiu vas ser posar en valor experiències innovadores i el potencial tècnic, per contribuir a divulgar que l’aigua regenerada passi a ser considerat un recurs més, assequible, que ve del mateix territori on s’usa.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Comparació d'estructures de xarxa d'autobusos enfront de la dispersió urbana

La càtedra Abertis atorga el XIV Premi Abertis de recerca a Hugo Badia per la seva tesi doctoral “Comparació d'estructures de xarxa d’autobusos enfront de la dispersió urbana: un enfocament analític monocèntric

Llegiu-ne més
ICRA obté una European Research Council (ERC) Starting Grant ELECTRON4WATER

L'objectiu principal del projecte és desenvolupar reactors compactes i modulars de baix cost, que no siguin químics, capaços d'operar, alimentats de forma autònoma per panells fotovoltaics.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Premi Abertis 2016 en seguretat viària amb la tesi doctoral “Disseny d’una nova barrera contínua de formigó in situ”

La XIV edició del Premi Abertis de recerca en transport que atorga la càtedra Abertis-UPC ha premiat, en la categoria de seguretat viària, la tesi doctoral de Jordi Cañas Gallart, doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya, que duu per títol “Disseny d’una nova barrera contínua de formigó in situ”.

Llegiu-ne més
Disponible un nou apartat web per consultar DIALEGS RDI

Diàlegs RDI són unes jornades de format curt, que s’organitzen trimestralment a la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, per donar a conèixer la recerca i la innovació ambiental que s’està duent a terme al nostre país.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Premi Abertis 2016 amb la Tesina Final de Carrera “Simulació d’un sistema públic de bicicletes elèctriques compartides”

Aquesta tesi pretén desenvolupar un model de simulació basat en agents per emular un sistema de bicicletes compartides i optimitzar les variables estratègiques més importants.

Llegiu-ne més
L'edificació en sòl no urbanitzable

Presentació del treball realitzat per l'Observatori del Territori, servei que pertany a la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme del DTES, sobre l'edificació en sòl no urbanitzable.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Geoquímica ambiental a Catalunya

L’ICGC ha publicat la monografia tècnica “Geoquímica Ambiental a Catalunya. Recull d’articles”, en la que han participat un total de 65 especialistes, inclou un recull de 22 articles.

Llegiu-ne més
Adaptació de l’EMAS i la nova norma ISO 14001

La norma ISO 14001 va ser revisada el 2015. La Comissió Europea i els Estats membres han treballat junts per integrar els nous requisits de la norma ISO als annexos del Reglament EMAS.

Llegiu-ne més
shadow bottom
VI Jornada Ambiental. La importància de l’energia solar a la indústria i les llars

Les Jornades organitzades per l’UB, Cellers Torres i el meteoròleg i professor de l’UB Tomàs Molina van reunir el 31 de maig experts internacionals per debatre l’ús de l’energia solar a la indústria i a les llars espanyoles.

Llegiu-ne més
L'estat de la delimitació territorial

Presentació del projecte de Delimitació Territorial de Catalunya 1: 5.000 dut a terme per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya(ICGC) i la Direcció General d’Administració Local (DGAL).

Llegiu-ne més
shadow bottom

Més enllà del Departament

Mapa de les notícies de Més enllà del Departament

Llegiu-ne més
Avenços en el coneixement de l'emmagatzematge natural del diòxid de carboni

Als oceans, l'emmagatzematge de CO2 té lloc de manera natural. Investigadors del Caltech i de la USC han tret a la llum un dels mecanismes químics que fan possible aquest procés, i han proposat una manera d'accelerar-lo.

Llegiu-ne més
De problema a recurs: captura de diòxid de carboni amb finalitats comercials

Ja funciona a Suïssa la que és, segons els seus promotors, la primera instal·lació de captura de CO2 amb rendiment comercial.

Llegiu-ne més
Barreres tarifàries biomètriques

La biometria podria substituir els mitjans físics de pagament per accedir al transport públic, agilitant el flux d’usuaris i dissuadint els defraudadors.

Llegiu-ne més
Il·luminació solar d’habitacions interiors

Una empresa emergent francesa, fundada per dos estudiants d’enginyeria, proposa una manera de fer arribar la llum solar arreu, també a habitacions interiors o a soterranis.

Llegiu-ne més
Recàrrega elèctrica en alçada

Els temps de recàrrega dels vehicles elèctrics no són actualment competitius enfront dels que necessiten els vehicles de combustió per proveir-se de carburant. A més, les ciutats no poden permetre’s de tenir el seu espai públic ocupat indefinidament per vehicles en recàrrega: possiblement calen punts de proveïment d’electricitat en alçada.

Llegiu-ne més
El transport marítim comença a fer la seva transició energètica

De les drassanes de la constructora naval noruega Kongsberg sortirà, la segona meitat de 2018, el primer navili portacontenidors elèctric i capaç de funcionar en mode de control remot o totalment autònom.

Llegiu-ne més
Transport urbà bimodal i adaptat a la demanda

El 19 de juny d’enguany es va presentar a Estrasburg un mitjà de transport inèdit: petits vehicles elèctrics que, si la demanda ho requereix, es poden unir entre si per esdevenir llançadores.

Llegiu-ne més
Una pintura capaç d’aïllar l’hidrogen

La relativa dificultat de separar l’hidrogen dels compostos que el contenen llasta el sector energètic basat en aquest element, que no avança tant com seria desitjable. Però investigadors australians diuen haver trobat una manera de fer de qualsevol objecte un potencial generador d’hidrogen.

Llegiu-ne més
Palestina: noves tècniques i nous materials constructius

Presentem a continuació dues actuacions d’edificació dutes a terme a Cisjordània i a Gaza que (per diferents motius) obren possibilitats alternatives en les maneres de construir, tant pel que fa al disseny com als materials.

Llegiu-ne més
Apunt monogràfic: captació mòbil de dades ambientals

Presentem a continuació un seguit d'activitats de captació mòbil de paràmetres ambientals. En moltes d'elles hi participa el Senseable City Lab del MIT, i hi col·labora Google a través de la seva eina Street View.

Llegiu-ne més
La Xina avança a bon ritme en la cursa solar

Molts mesos abans de 2020, la Xina assoleix els objectius energètics que s’havia imposat per a aquella data i ja depassa de 7 GW la producció elèctrica a partir d’energia solar que s’havia proposat per al final de la dècada.

Llegiu-ne més

Banc de pràctiques d'innovació

CatVIES

La darrera pràctica innovadora que hem incorporat al BPI (Banc de Pràctiques d’Innovació del Departament) és la publicació del butlletí intern de la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat (DGIM): catVIES.

 

Llegiu-ne més
shadow bottom

Agenda

Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4253

Logo Departament