Butlletí d'innovació i recerca
Departament de Territori i Sostenibilitat
Maig 2017 #23
Eixos temàtics i instrumentals a un clic

                                     

         

Sumari
  • Introducció
  • Notícies
  • Més enllà del Departament
  • Banc de pràctiques d'innovació
  • Lectures recomanades
  • Agenda
Introducció

En aquesta edició del Butlletí d'Innovació hi trobareu algunes novetats que volem ressaltar: en la secció de “Més enllà” inaugurem el que anomenem “Apunt temàtic”, un recull d’iniciatives que aprofundeix en un tema (en aquest número, la resiliència davant inundacions); també, en la mateixa secció, podreu navegar pel “Mapa global d’RDI externa”, un visor desenvolupat per nosaltres, amb tecnologia Instamaps, que permet consultar, segons eixos temàtics o número de Butlletí, totes les notícies d’RDI de fora del Departament aparegudes en edicions anteriors.

Així mateix volem destacar la cloenda del Cicle de jornades de debat i reflexió “Catalunya Futur Verd” (22 de març, 26 d’abril i 18 de maig d’enguany). Aquest cicle, que tenia com a objectiu la reelaboració i actualització del concepte de la sostenibilitat des de tres perspectives (segons bases culturals, biofísiques i polítiques), ha generat, tant per les ponències com pels debats participatius, continguts innovadors i reptes de futur de gran interès (com demostra l’alta xifra d’assistents, més de sis-cents). És previst publicar-ne els resultats en forma de llibre, que s’estructurarà en dues parts: una que recollirà el coneixement elaborat i desenvolupat a posteriori, com ara les conclusions, els arguments i les idees principals sorgides; i una altra que recopilarà la documentació de les intervencions dels ponents participants, desenvolupades en forma d’articles. (+ info)

Notícies

Implementació dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) a la Unió Europea

El passat 22 de novembre la Comissió Europea va publicar la comunicació que descriu la contribució de les diferents polítiques i legislació europees als ODS.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Generalitat i el CREAF defineixen el Programa global de seguiment de la biodiversitat de Catalunya

Aquesta iniciativa és pionera i posa Catalunya a la punta de llança del seguiment de la biodiversitat al costat de països com el Regne Unit i els Estats Units d’Amèrica. 

Llegiu-ne més
L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) actualitza els factors d’emissió

Amb el suport d’aquesta Guia, les organitzacions i la ciutadania poden estimar les emissions associades a les seves activitats, o bé la reducció d’emissions que pot esperar-se quan s’implanta una acció de mitigació.

Llegiu-ne més
Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha tancat el procés de participació pública per elaborar l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya. D’aquesta manera s’ha donat a conèixer la proposta preliminar de continguts del document i s’han recollit els suggeriments de la ciutadania, que es tindran en compte en la redacció final d’aquest.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El projecte BeWater a la Tordera arriba al final

El passat 24 de gener es va celebrar a Sant Celoni (Vallès Oriental) l’acte final del projecte europeu BeWater, coordinat des del CREAF.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Desenvolupament d’una eina avançada de gestió preventiva i per a l’eficàcia de recursos hídrics en infraestructures de sanejament urbà

Gestió preventiva i per a l’eficiència de recursos hídrics en infraestructures de sanejament urbà GESTOR

Llegiu-ne més
II Barcelona Technoweek ICCUB: curs sobre nanosatèl·lits

Els petits satèl·lits estan representant una revolució tecnològica per la seva capacitat, entre d’altres, d’observar el territori de forma sinòptica des de l’espai. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
EcoWaste 4 ALIMENTS

EcoWaste 4 ALIMENTS té la intenció d'ajudar les autoritats territorials per respondre millor a la reducció dels residus d'aliments al llarg de la cadena alimentària i donar suport a les innovacions ecològiques, a través de polítiques regionals i locals, com a part d’una estratègia territorial més global per a la seguretat alimentària.

Llegiu-ne més
CREAF: la mortalitat per sequera en pi roig

La plasticitat ecològica del pi roig (Pinus sylvestris L) i possibles canvis com a conseqüència del canvi climàtic.

Llegiu-ne més
Ca n’Alemany guanya el premi a la millor actuació hídrica en l’entorn urbà convocat per Smagua

El Consorci urbanístic DeltaBCN de Ca n’Alemany, integrat per l’Ajuntament de Viladecans i l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), ha guanyat la primera edició del Premi a la millor obra hídrica en la categoria d’Actuacions hídriques en l’entorn urbà.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El fòsfor, de nutrient a contaminant global.

“El fòsfor s'acumula més ràpid que el nitrogen a nivell mundial en ecosistemes d'aigua dolça sota l’impacte antropogènic”. Aquest és el títol d’un estudi publicat a la revista Ecology Letters, en el qual han col·laborat Josep Pañuelas i Jordi Sardans, investigadors del CREAF.

Llegiu-ne més
Els projectes ZEBRA, EMPOWERING i AIDA com a bones practiques al Winter Package

Tres projectes de BEE Group han estat inclosos com a bones pràctiques en el Winter Package Empowering, Aida i Zebra.

Llegiu-ne més
shadow bottom
MIGRATOEBRE. Per un riu ple de vida

L’exposició “MIGRATOEBRE. Per un riu ple de vida” dona a conèixer a la societat el projecte MIGRATOEBRE, i les seves actuacions dirigides a millorar la qualitat del medi, a eliminar les barreres fluvials i a recuperar les poblacions de peixos migradors de l’Ebre.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Projecte Sim4Blocks

Sim4Blocks és un projecte que gestiona l’energia en temps real amb suport de simulacions i aplicada a grups d’edificis.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El projecte COL·LABORAxPAISATGE reforça el valor de les construccions de pedra seca

La creació de l’app de la Pedra Seca és una de les accions més destacades, juntament amb la creació d’unes fitxes de catalogació i una publicació sobre bones pràctiques de col·laboració ciutadana en la gestió del paisatge.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Més enllà del Departament

Mapa de les notícies de més enllà

Llegiu-ne més
Mapa global de RDI externa

El visor que permet consultar, segons eixos temàtics o número de Butlletí, totes les notícies d’RDI de fora del Departament.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Apunt temàtic: resiliència davant inundacions

Coneixement compartit, regeneració urbana i econòmica, didàctica i apoderament ciutadà: els eixos que informen les actuacions de resiliència de cadascuna de les quatre iniciatives que presentem a continuació.

Llegiu-ne més
Algoritmes per redissenyar les regions?

El treball conjunt d'investigadors de les universitats de Dartmouth (New Hampshire, Estats Units) i de Sheffield (Anglaterra, Regne Unit) ha donat com a resultat el redisseny (sobre el paper si més no) de les regions econòmiques estatunidenques.

Llegiu-ne més
A mig camí entre l'autobús i el tramvia

A la localitat de Duppigheim, a Alsàcia, Alstom fabricarà a partir de 2018 Aptis, una experiència de mobilitat urbana 100% elèctrica, a mig camí entre l’autobús i el tramvia.

Llegiu-ne més
Millora de rotondes mitjançant aforaments i programació

Detectar les retencions que es formen en algunes entrades a les rotondes mitjançant dispositius magnètics encastats a la calçada podria ajudar a fer més fluid el trànsit en aquestes interseccions.

Llegiu-ne més
Modular, automuntable i bioclimàtica: la cúpula Chapeau Vert

Chapeau Vert és una companyia de Cambrils que proposa una nova tipologia d’edifici: cúpules de fusta, ecològiques i automuntables, per implantar allà on es desitgi.

Llegiu-ne més
Una illa d'autosuficiència

La petita illa d’Eigg (30 km2) actualment constitueix un exemple de com és possible proveir-se exclusivament d’energia provinent de fonts renovables i de com les societats poden satisfer les seves necessitats d’electricitat sense dependre d’una xarxa nacional: la qüestió no és menor, ja que aquesta és la situació en què es troba una cinquena part de la població mundial. 

Llegiu-ne més
Holanda busca optimitzar els fluxos ciclistes

Fa temps que a les ciutats neerlandeses s’ha aconseguit en canvi modal massiu a la bicicleta en la mobilitat quotidiana. Però aquest vehicle també pateix la congestió viària. Per optimitzar-ne els fluxos neix FietsFlo.

Llegiu-ne més
Metro TMB: cartografia de màxima qualitat amb tècniques geomàtiques

El 28 de març de 2017 es va publicar un article que recollia la metodologia emprada per a l’elaboració d’una acurada cartografia de la xarxa de TMB del metro de Barcelona mitjançant l’ús de tècniques geomàtiques avançades.

Llegiu-ne més
Una plaga apícola es mostra eficaç en l'eliminació dels residus plàstics

L’atzar permet trobar un possible aliat insospitat en la lluita contra la contaminació per residus plàstics.

Llegiu-ne més
Cada segon compta

Detectar l’activitat tectònica i avisar-ne abans que es produeixi el terratrèmol: un nou procediment podria servir per salvar milers de vides humanes.

Llegiu-ne més
Segona vida, amb valor comercial o sense

Maneres de consum alternatiu (productes de segona mà, reciclats o reparats) adopten la forma física dels centres de consum convencionals: centre comercials i supermercats. En són exemples les actuacions que presentem aquí, de Suècia i de França.

Llegiu-ne més
Cap a una electrònica més sostenible

Stanford (Califòrnia) presenta un material semiconductor flexible, biodegradable i de base orgànica, per posar fre a la creixent quantitat de residus electrònics que genera l'ús massiu de la tecnologia a les nostres vides.

Llegiu-ne més

Banc de pràctiques d'innovació

BPI Geocom

La darrera pràctica innovadora que hem incorporat al BPI (Banc de Pràctiques d’Innovació del Departament) és la Comissió d’Informació Geogràfica del Departament de Territori i Sostenibilitat, també anomenada Geocom.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Lectures recomanades

Lectures recomanades per la Biblioteca del Departament
Llegiu-ne més
I també...

Publicacions d'interès de fora del Departament.

Llegiu-ne més

Agenda

Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4253

Logo Departament