Butlletí d'innovació i recerca
Departament de Territori i Sostenibilitat
Març 2017 #22
Eixos temàtics i instrumentals a un clic

                                     

         

Sumari
  • Introducció
  • Notícies
  • Més enllà del Departament
  • Banc de pràctiques d'innovació
  • Lectures recomanades
  • Agenda
Introducció

En la present edició del Butlletí d'Innovació volem destacar la inauguració, a càrrec del conseller de Territori i Sostenibilitat, el senyor Josep Rull, del cicle de debat i reflexió “Catalunya Futur Verd”, que va tenir lloc el passat 22 de març. Aquest cicle consta de tres jornades en les quals es pretén, entre d’altres, contribuir a reelaborar i actualitzar el concepte de la sostenibilitat definit a les acaballes del segle passat. A la primera jornada es va abordar la necessitat de construir una nova visió territorial a partir de la posada al dia de la dicotomia “rural-urbà”, així com de definir els fonaments d’un ideari consensuat i basat en la sostenibilitat per a la Catalunya del segle xxi, en allò que s’ha volgut anomenar “un compromís vintcentista per a una nova territorialitat”. (+ info)

Notícies

shadow bottom
14a Jornada de Prevenció de Residus. Prevenció d’envasos

La Jornada es va celebrar el passat 24 de novembre a Barcelona i va assolir  plena assistència tant al matí com al taller de la tarda. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Avaluació de les potencialitats d’aplicació d’esmenes orgàniques de PTMB en rehabilitació de sòls

L’ARC exposa les experiències assolides amb l’estudi de les potencialitats d’emprar el digest i els bioestabilitzat en la creació de tecnosòls.

 

Llegiu-ne més
EURECAT centre tecnològic de Catalunya

Des de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural s’ha iniciat un cicle de “Diàlegs” amb l’objectiu de donar a conèixer la recerca i la innovació ambiental que s’està portant a terme al nostre país i dialogar sobre les possibilitats de col·laboració mútua.

Llegiu-ne més
shadow bottom
SMART FLOWER: Primera estació de la XVPCA amb energia solar

El centre municipal mediambiental Espai Mas d'en Pinc de Begur, seu de l'àrea municipal de Medi Ambient, i l'estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), situada al recinte exterior, s'alimenten d'energia provinent d'un equip solar des del passat mes de febrer.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Nova capa de referència, les Local Climate Zones

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya juntament amb el Grup GAMA de la Universitat de Barcelona han elaborat una capa de geoinformació de referència d’acord amb la metodologia Local Climate Zones per estudiar el comportament tèrmic de les ciutats.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La logística: un element clau per impulsar una competitivitat més sostenible

L’objectiu era sensibilitzar i mostrar models de mobilitat sostenible i eficient en la distribució de mercaderies amb l’ús de vehicles menys contaminants, respectant el model de ciutat i la mobilitat equitativa i segura.

Llegiu-ne més
CIMALSA | Premi a la primera certificació ambiental d’un centre logístic de l’Estat espanyol CIM el Camp

El passat 18 de gener es va fer entrega dels guardons de la 6a edició dels Premis de Construcció Sostenible que atorga la Junta de Castella i Lleó.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Jornada Tècnica de Projectes LIFE: aigua, residus i economia circular.

La Jornada va tenir lloc a CTM Centre Tecnològic, a Manresa. El CTM és un centre té com a missió afavorir  la competitivitat de les empreses i de la societat mitjançant la recerca aplicada, la innovació i la transferència de coneixement a l’àmbit de les tecnologies industrials i les digitals.

Llegiu-ne més
Projecte Interreg Europe CircE

Es dóna el tret de sortida al projecte Interreg Europe CircE amb la reunió d’inici (kick-off meeting) celebrada els dies 1 i 2 de febrer a Milà, Itàlia. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Nawades. Un projecte europeu desenvolupa una nova tècnica que redueix el consum d'energia en el camp de la dessalinització

En el àmbit del projecte s’ha construït una planta pilot a la dessalinitzadora del Llobregat que utilitza una nova membrana que elimina bactèries, redueix en un 20% el consum energètic del procés de pretractament i permet reduir l’ús de compostos químics.

Llegiu-ne més
Les exigències per al manteniment dels edificis EECN

El manteniment dels edificis residencials segueix sent una assignatura pendent en la gestió patrimonial. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Generalitat incorporarà tecnologies sostenibles als ferms de carreteres mitjançant la compra pública d'innovació

És la primera iniciativa del Programa de compra pública d’innovació de la RIS3CAT, que vol potenciar la innovació com a clau per impulsar l’economia i la competitivitat d’un país.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC: El projecte “El meu tren” guanya la 1a edició del concurs FGCHackapp

Aquesta aplicació és remarcable especialment per integrar de manera òptima tots els serveis de transport ferroviari de Catalunya.

Llegiu-ne més
El mapa del paisatge transfronterer de la Cerdanya

El mapa és una de les peces clau del Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya. Ajuntaments, entitats i ciutadans han col·laborat en l'elaboració.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El paper dels sòls en la conservació de la natura. XIII Jornada CREAF SCB ICHN.

El 22 de novembre es va celebrar a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans la XIII Jornada CREAF-SCB-ICHN, que en aquesta ocasió debatia sobre el paper del sòl en la conservació de la natura.

Llegiu-ne més
VIII Jornades sobre Informació de Biodiversitat i Administracions Ambientals

Aquestes Jornades es fan en l’àmbit de la divulgació de les tasques que les diferents administracions públiques que treballen amb informació relacionada amb la biodiversitat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
CREAF. La pèrdua de carboni del sòl pot accelerar el canvi climàtic

La prestigiosa revista Nature publica en el seu número de desembre un estudi, en el qual han participat els investigadors del CSIC al CREAF, Marc estiarte i Josep Peñuelas, que mostra la relació entre l’alliberament de carboni per sòls terrestres i l’acceleració del canvi climàtic.

Llegiu-ne més
CREAF. La teledetecció dels pigments de les fulles permetrà millorar els models de canvi climàtic

Aquest mètode pot millorar la nostra comprensió en els canvis de l’activitat fotosintètica en el context del canvi climàtic.

Llegiu-ne més
Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya

El dilluns 30 de gener, el Govern de la Generalitat de Catalunya va presentar el Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya (TICCC). 

Llegiu-ne més
shadow bottom
L'observació de la Terra al servei de la salut

El passat 15 de desembre de 20016, va tenir lloc la jornada “Observació de la Terra i aplicacions en l’àmbit de la salut”  a la seu de l’ICGC.

Llegiu-ne més
ICRA: un estudi de l’ICRA identifica els virus que infecten bacteris (bacteriòfags) com a agents propagadors de les resistències a antibiòtics.

L'estudi és un pas endavant per conèixer amb més detall les vies implicades en la disseminació dels gens de resistència a antibiòtics en l'ambient i poder així dissenyar estratègies  més eficaces per  fer front al problema actual de la resistència bacteriana a aquests fàrmacs.

Llegiu-ne més
PROJECTE INTERREG EUROPE ENHANCE

El Departament de Territori i Sostenibilitat és el líder del projecte Interreg Europe ENHANCE “EMAS as a Nest to Help And Nurture the Circular Economy”. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
CREAF. MENFRI ha suposat un nou enfocament cap a una investigació per a la innovació i el desenvolupament sostenible

El projecte, centrat en la transmissió de coneixement i la cooperació, ha obert la porta a noves oportunitats, entre les quals The NODE.

Llegiu-ne més
Com s'han elaborat els catàlegs de paisatge?

L'Observatori del Paisatge publica un llibre on s'explica la metodologia d'elaboració dels catàlegs de paisatge.

Llegiu-ne més
shadow bottom
MIRANT EL FUTUR | Jornada de debat sobre la qualitat dels habitatges a Catalunya

En el marc del Congrés d’Arquitectura organitzat per al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya el mes de Novembre de 2016 es va plantejar una jornada amb 4 taules de treball: funcionalitat, tecnologia, conservació i rehabilitació i ecoeficiència. 

Llegiu-ne més
shadow bottom

Més enllà del Departament

Mapa de les notícies de la secció Més enllà ... del butlletí 22

Llegiu-ne més
Barreres de carretera més segures

A diferents llocs del món es desenvolupen barreres de seguretat capaces de reduir l’energia dels impactes i que poden contribuir a salvar vides a la carretera.

Llegiu-ne més
De la restricció a l'incentiu

La regió de l'Illa de França intenta posar fre als embussos de trànsit, habituals a la zona. A partir del mes que ve, introduirà un nou sistema incitatiu per intentar que els ciutadans deixin el cotxe a casa.

Llegiu-ne més
Visió artificial per als passos a nivell

En sis passos a nivell de la xarxa ferroviària basca s’instal·larà un sistema de visió artificial a fi de millorar la seguretat de trens, vehicles i vianants.

Llegiu-ne més
Una mobilitat ferroviària més sostenible

Amb noves tipologies de combustible, o proveint-se només d'electricitat provinent de fonts renovables, aquí presentem tres actuacions que pretenen fer de la mobilitat ferroviària una opció més respectuosa amb el medi.

Llegiu-ne més
Energia natural per a la neteja de ports

Des de 2014 funciona al port de Baltimore l'Inner Harbor Water Wheel, desenvolupada per una empresa local. Tot i la seva senzillesa, la sínia s'ha mostrat molt efectiva en la recollida de residus sòlids.

Llegiu-ne més
Fonts d'aigua alternatives per a comunitats aïllades

L'arquitecte i enginyer italià Arturo Vittori dirigeix l'equip internacional responsable de Warka Water, unes estructures construïdes amb materials com fusta, bambú, cànem i plàstic, que poden proveir d'aigua petites comunitats remotes en països en vies de desenvolupament.

Llegiu-ne més
Dinamarca vol alimentar el món

Als afores d’Aarhus, a Dinamarca, hi ha el centre de recerca que vol ajudar a alimentar el món sencer.

Llegiu-ne més
La nova ramaderia

La mosca soldat negra (Hermetia illucens) no constitueix plaga ni és vector de malalties. A més, pot proporcionar tot un seguit de productes i serveis que fan que d'un temps ençà se n'estigui popularitzant la cria.

Llegiu-ne més
Les novetats de París

París és, actualment, la ciutat europea on l'experimentació urbana ha assolit un grau més alt d'originalitat, habitualment centrada en dos aspectes: un cert punt de reconquesta de la ciutat per part de la natura i l'apoderament ciutadà. Aquí presentem dues de les actuacions més recents de la capital francesa en aquests camps.

Llegiu-ne més
Fotosíntesi artificial i millorada

Una fotosíntesi artificial i més ràpida, en la seva fase fosca, que la natural: aquesta és la troballa d’investigadors del Max-Planck-Institut de Marburg per lluitar contra el canvi climàtic.

Llegiu-ne més
Electricitat a partir de les petjades

Investigadors de la Universitat de Wisconsin a Madison han trobat la manera de generar electricitat aprofitant l’energia de les petjades. La idea no és nova, però aquest sistema és més econòmic que d’altres de ja existents.

Llegiu-ne més

Lectures recomanades

Lectures recomanades per la Biblioteca del Departament
Llegiu-ne més
I també...

Publicacions d'interès de fora del Departament

Llegiu-ne més

Agenda

Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4253

Logo Departament