Butlletí d'innovació i recerca
Departament de Territori i Sostenibilitat
Juliol 2016 #20
Eixos temàtics i instrumentals a un clic

                                     

         

Sumari
  • Introducció
  • Notícies
  • Més enllà del Departament
  • Banc de pràctiques d'innovació
  • Lectures recomanades
  • Agenda
Introducció

En la present edició del Butlletí d'Innovació volem destacar, a la secció de “Notícies”, la celebració del primer Congrés Català d’Acústica, un esdeveniment de referència organitzat per estudiar els reptes i dilemes del soroll, que s’ha convertit, a causa de l’exigència creixent de la societat, en un dels elements contaminants fonamentals per a l’avaluació de la qualitat ambiental integrada.

I a la secció “Més enllà del Departament” trobareu les noves possibilitats que ofereix la fusta. D’una banda, la tecnologia CLT (cross-laminated timber, fusta contralaminada en creu), que permet un ús més competitiu de la fusta com a element bàsic de la construcció, també en alçada. Després, la metodologia Boitouzet, amb la qual s’aconsegueix fusta de gran resistència i quasi transparent que pot obrir tota una nova pàgina en el món de la construcció. I finalment, el redescobriment de la fusta al Pirineu català, gràcies a la tecnologia CLT ja esmentada: les fustes abans bandejades esdevenen competitives com a material per a l’edificació, amb l’avantatge de la seva proximitat; augmenta així el valor afegit d’una matèria que pot ser molt més que biomassa per a combustió; a la seva resistència cal sumar les seves virtuts per a una edificació energèticament responsable; i, d’altra banda, el seu ús ofereix una alternativa de promoció i diversificació econòmica a les nostres comarques de muntanya.

Notícies

BIM: la revolució en el món de la construcció

BIM, acrònim de Building Information Modeling, és una tecnologia per generar i gestionar les dades al llarg del cicle de vida de construcció d’un edifici fent ús de software per a la modelització d’edificis en 3D en temps real, que permet reduir despeses, un 20% els costos de producció i un 33% els de manteniment de l’obra, i també temps en el disseny i la construcció.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Projecte pilot de captació de dades de rodalies utilitzant tauletes embarcades

La Subdirecció de Planificació de la DGIMT, en col·laboració amb Via Analytics, Berkeley, CA, ha endegat el projecte pilot de monitoritzar el servei de rodalies amb un dispositiu de baix cost com ara un mòbil o una tauleta. 

Llegiu-ne més
ACUSTI.cat 1r Congrés d'Acústica de Catalunya

Els passats dies 28 i 29 d'abril de 2016 es va celebrar a la Fira Sabadell el 1r Congrés Català d'Acústica amb la participació del Departament de Territori i Sostenibilitat com a coorganitzador de l’esdeveniment. El Congrés es va plantejar com un entorn de debat al voltant de 16 reptes i 4 dilemes relacionats amb la problemàtica del soroll.

 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Jornada ICGC. Contaminació lumínica: de la dada a la mesura d’impactes i afectacions. dilluns, 29 febrer, 2016

El vertiginós creixement de la brillantor del cel nocturn no tan sols perjudica la percepció dels astres, sinó també preocupa als agents medi ambientals pels seus efectes directes en la fauna així com en termes d’eficiència energètica, estalvi econòmic i compliment de les normatives.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El CREAF i l'OCCC analitzen els serveis ambientals dels boscos catalans municipi a municipi

D’acord amb els indicadors escollits per al projecte, s'han elaborat una col·lecció de mapes que valoren la quantitat i la qualitat dels serveis ambientals que presenten els boscos de cada municipi català. 

Llegiu-ne més
Indicador de la connectivitat de les poblacions d’ocells a Catalunya en el context de canvi climàtic

L’Institut Català d’Ornitologia ha començat a donar suport a l’OCCC en l’elaboració d’indicadors per avaluar el grau d’acompliment de les mesures destinades a augmentar la capacitat adaptativa de la biodiversitat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Realització de les IIIs Jornades de Prospecció Biològica de Catalunya a l’espai protegit de Mas de Melons-Alfés

L’objectiu concret de les Jornades era recopilar el màxim nombre de citacions biològiques en aquest àmbit territorial i alhora incrementar el coneixement global de la diversitat biològica del país.

Llegiu-ne més
Una cerca caòtica pot ser una bona estratègia quan es va a cegues

Si es disposa de poca informació de l’entorn, un patró de moviments caòtics pot ser una estratègia eficient per a trobar allò que es busca. En mol·luscs, això podria tenir origen en processos neuronals interns. Entendre els mecanismes generadors de caos y la seva connexió amb el comportament de cerca pot ajudar a aplicar aquest tipus de patrons en situacions de recerca amb humans.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Disseny del futur Observatori del Patrimoni Natural

El passat 15 de juny, es va presentar a la seu central del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) el projecte europeu l'Interreg Europe BID-REX que està dissenyat per contribuir en l'intercanvi d'experiències entre les autoritats públiques i millorar, així, el compliment de les polítiques i programes de desenvolupament regional. El Govern català vol aprofitar els recursos d'aquest programa Interreg per dissenyar el futur Observatori del Patrimoni Natural, sobre la base de les necessitats de la direcció general de Polítiques Ambientals, els diferents actors regionals i l'experiència d'altres regions europees.

Llegiu-ne més
Les xarxes de calefacció i refrigeració urbanes abastides amb fonts d’energia renovable

L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), en el marc del Projecte Europeu SmartReflex, van organitzar la jornada ”Les xarxes de calefacció i refrigeració urbanes abastides amb fonts d’energia renovable”, dins de les activitats de la Setmana de l'Energia organitzada per l'Institut Català d’Energia (ICAEN).

Llegiu-ne més
shadow bottom
Watintech: gestió intel·ligent i descentralitzada de l'aigua mitjançant la integració dinàmica de tecnologies

El projecte proposa combinar tecnologies descentralitzades per recuperar aigua, energia i productes per controlar olors i corrosió de l'aigua residual i, alhora, alleugerir la pressió a la qual estan sotmesos els col·lectors gestionant les aigües pluvials amb sistemes naturals i disminuint el cabal i la càrrega d'aigua residual que es transporta i que s'ha de tractar a l'estació depuradora que està a final de canonada. 

Llegiu-ne més
La Wikipedra es renova

Ja fa cinc anys de la presentació per part de l’Observatori del Paisatge de l’inventari col·laboratiu Wikipedra, el portal de la pedra seca de Catalunya, i coincidint amb aquest esdeveniment es presenta un nou portal amb noves funcionalitats.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Catàleg Ecodisseny Catalunya

La Direcció general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha presentat un recull de productes i serveis sostenibles  que es dissenyen, produeixen i/o s’ofereixen a Catalunya.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Quatre finalistes catalans al Premi europeu de la prevenció de residus

L'Agència de Residus de Catalunya havia presentat sis candidatures d'entre les activitats organitzades durant la VII Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Llegiu-ne més
Finalització del projecte iCOAST

El Departament d’ajuda humanitària i protecció civil de la Comissió Europea (ECHO) va confinançar junt amb altres socis el projecte iCOAST (ECHO / SUB / 2013/661009), amb l’objectiu de proporcionar pronòstics per reduir els riscos costaners a causa de les tempestes. Aquest projecte va concloure al 2015.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La cartografia al núvol i uti_datacloud

Ara fa uns mesos l’ICGC va decidir ubicar la cartografia que gestiona al núvol o datacloud, un servidor de fitxers al que tots els Departament de la Generalitat hi poden accedir directament amb plenes garanties d’actualització de les dades.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El paper de l’EMAS en el context de l’economia circular

La Comissió Europea ha elaborat un document sobre el paper del sistema de gestió ambiental EMAS en el context de l’economia circular, on es recullen mesures i instruments de promoció de l’EMAS com a eina de suport a la presa de decisió per als estats membres.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Projecte Bohealth

El passat 24 de maig va tenir lloc la jornada final de difusió del projecte BOHEALTH, on es va tractar temes d’innovació per a la millora ambiental del sector sanitari.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Informe final del projecte RELS (Renovació Energètica d’Habitatges Socials)

S’ha presentat l’informe final del projecte RELS (Renovació Energètica d’Habitatges Socials), coordinat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), iniciat l’octubre de 2011 i finalitzat el desembre de 2015. L’objectiu general del projecte  ha estat la millora de l’eficiència tèrmica i energètica dels edificis d’ús residencial i social situats a l’entorn del mar mediterrani.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ajuts per a la Millora de la Qualitat i Sostenibilitat i projecte Aprenem

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) col·labora des de 2015 el projecte Aprenem i Ecoserveis, associació sense ànim de lucre que treballa per acostar l'energia a la societat. 

Llegiu-ne més
shadow bottom

Més enllà del Departament

Mapa de les noticies de Més enllà

Llegiu-ne més
El redescobriment de la fusta

Arraconada durant anys per altres materials, la fusta està sent redescoberta com a element bàsic en l’edificació. Hi ajuden les seves qualitats, les millores tecnològiques i una creixent consciència ambiental.

Llegiu-ne més
Bicicleta urbana: un nou model de tinença

Ni bicicleta en propietat, ni préstec públic, ni lloguer: a Londres sorgeix una nova modalitat de possessió de bicicleta per a ús urbà.

Llegiu-ne més
La incursió d’IBM en el món del transport

La companyia informàtica participa en un nou projecte de transport col·lectiu: un microbús elèctric anomenat Olli.

Llegiu-ne més
A Catalunya es dissenya el vagó del futur

La col·laboració de diverses institucions acadèmiques i de recerca i de l’empresa privada permetrà fabricar un vagó de mercaderies de nova generació.

Llegiu-ne més
L’autopista elèctrica ja és una realitat

Us ho vam avançar al Butlletí núm. 7, i finalment s’ha materialitzat: ja funciona a Suècia la primera autopista equipada amb cables per a camions amb pantògraf.

Llegiu-ne més
Més energia de la prevista: les pistes ciclables solars neerlandeses

A la tardor de 2016 s’afegiran 20 m més a la que de moment és l’única pista ciclable solar del món.

Llegiu-ne més
La proposta del MIT per a un trànsit viari més fluid: la mort del semàfor

El sistema conceptual desenvolupat pel MIT, en col·laboració amb altres institucions, ens situa en un escenari on les cruïlles no disposaran de semàfors.

Llegiu-ne més
A cada residu, el seu bacteri

Recentment hem assistit a una explosió de troballes relacionades amb la sorprenent capacitat de certes espècies de bacteris per neutralitzar o eliminar residus de tota mena. Vegem-ne dos exemples, del Japó i de Manresa.

 

Llegiu-ne més
Aliats animals en la vigilància ambiental

D’un temps ençà s’està fent habitual la pràctica d’aprofitar el comportament natural dels animals perquè esdevinguin instruments mòbils de vigilància ambiental. En tenim exemples a Lima i a Londres.

Llegiu-ne més
Mineralització, un avenç en l’emmagatzematge subterrani de diòxid de carboni

Un equip islandès i nord-americà creu haver trobat la manera de forçar la mineralització del CO2 per emmagatzemar-lo sota terra.

Llegiu-ne més

Banc de Pràctiques d'Innovació

Smart Train

Smart Train és el nom de l’estratègia que agrupa el conjunt d’iniciatives i solucions innovadores que està aplicant FGC des de fa anys. L’Smart Train neix de la voluntat de FGC d’apostar per la innovació i l’aplicació de les TIC als serveis que ofereix als seus usuaris; també està lligada a la voluntat de donar més valor afegit el seu servei.

Llegiu-ne més

Lectures recomanades

Lectures recomanades per la Biblioteca del Departament

Recull de llibres i blocs amb contingut R+D+I relacionats amb les temàtiques departamentals. Els llibres els podreu trobar a la Biblioteca del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Llegiu-ne més
I també...

Publicacions d'interès de fora del Departament.

Llegiu-ne més
Agenda
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4253

Logo Departament