Butlletí d'innovació i recerca
Departament de Territori i Sostenibilitat
Abril 2016 #19
Eixos temàtics i instrumentals a un clic

                                     

         

Sumari
  • Introducció
  • Notícies
  • Més enllà del Departament
  • Banc de pràctiques d'innovació
  • Lectures recomanades
  • Agenda
Introducció

En la present edició del Butlletí d'Innovació volem destacar, a la secció de “Notícies”, la celebració del primer Congrés Català d’Acústica, un esdeveniment de referència organitzat per estudiar els reptes i dilemes del soroll, que s’ha convertit, a causa de l’exigència creixent de la societat, en un dels elements contaminants fonamentals per a l’avaluació de la qualitat ambiental integrada.

I a la secció “Més enllà del Departament” trobareu les noves possibilitats que ofereix la fusta. D’una banda, la tecnologia CLT (cross-laminated timber, fusta contralaminada en creu), que permet un ús més competitiu de la fusta com a element bàsic de la construcció, també en alçada. Després, la metodologia Boitouzet, amb la qual s’aconsegueix fusta de gran resistència i quasi transparent que pot obrir tota una nova pàgina en el món de la construcció. I finalment, el redescobriment de la fusta al Pirineu català, gràcies a la tecnologia CLT ja esmentada: les fustes abans bandejades esdevenen competitives com a material per a l’edificació, amb l’avantatge de la seva proximitat; augmenta així el valor afegit d’una matèria que pot ser molt més que biomassa per a combustió; a la seva resistència cal sumar les seves virtuts per a una edificació energèticament responsable; i, d’altra banda, el seu ús ofereix una alternativa de promoció i diversificació econòmica a les nostres comarques de muntanya.

Notícies

El canvi de model energètic com estratègia a Rubí

El municipi de Rubí està duent a terme un projecte estratègic des de fa quatre anys anomenat RUBÍ BRILLA. L’objectiu és canviar el model energètic actual i apostar per les energies renovables, l’eficiència energètica i el sentit comú. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
13a Jornada de Prevenció de Residus, 24 de novembre

La Jornada va comptar amb nombrosos exemples de noves visions i aproximacions empresarials que posen en valor l’ampliació de la vida útil dels productes, la valorització dels seus components a través de l’ús evolutiu i la recombinació per donar vida a nous productes, així com la idea d’economia de serveis com a béns, que redueix dràsticament tant els impactes ambientals com els costos materials, així mateix augmentant les oportunitats de creació de llocs de treball de proximitat i de qualitat. 

Llegiu-ne més
XII Jornada CREAF SCB ICHN. Els serveis ecosistèmics que ens ofereixen els boscos

A la Jornada, que es va celebrar el 18 de novembre de 2015, es va fer èmfasi en la necessitat de donar a conèixer els serveis ecosistèmics a les nostres vides i assumir que tenen un paper important sense caure en un excessiu antropocentrisme i utilitarisme de l’entorn natural.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El declivi de les abelles i altres pol·linitzadors posen en perill la producció d’aliments

La primera avaluació global sobre pol·linitzadors que ha dut a terme l'IPBES alerta que un nombre creixent de les espècies de pol·linitzadors d’arreu del món van camí de l’extinció. L’informe estableix que aquest fet es deu a diverses pressions, moltes de les quals causades pels humans.

Llegiu-ne més
shadow bottom
L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic elabora un document per al càlcul d’emissions de gasos fluorats amb efecte d’hivernacle en organitzacions

Tant per a les organitzacions que tenen equips que contenen GFEH, com per a  les que fan tasques d’instal·lació i/o manteniment dels equips en altres organitzacions, les emissions de GFEH poden suposar un volum important de les emissions totals del seu inventari

Llegiu-ne més
La demarcació de Barcelona ja compta amb la cartografia d'ecosistemes en espais naturals i rurals

El territori de Barcelona ja disposa de la cartografia de serveis ecosistèmics, una aplicació que identifica i valora les funcions dels ecosistemes i els seus beneficis per a les persones, relacionats, per exemple, amb l'aigua, la fusta o els aliments, en espais naturals i rurals. La cartografia està disponible en el marc del sistema d'informació territorial de la xarxa d'espais lliures. El CREAF ha participat en l'elaboració d'alguna de les capes d'informació.

Llegiu-ne més
L’ATM del Camp de Tarragona estrena un cercador de títols i un comptador de zones

L’ATM del Camp de Tarragona va posar en servei, el passat febrer, una nova eina web perquè els usuaris del sistema tarifari integrat del Camp de Tarragona puguin cercar i comparar quin és el títol de transport que millor s’adapta a les seves necessitats. 

Llegiu-ne més
CREAF. Matemàtiques contra la sequera dels boscos

Un estudi liderat per científics del CTFC i del CREAF presenta un model matemàtic que pot predir l’estrès per sequera als boscos catalans. La investigació considera que l’estrès per sequera que pateixen els boscos depèn de les condicions climàtiques així com també de les característiques de la vegetació i del sòl que hi hagi a la zona. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
CREAF. Entenent els mecanismes de la mortalitat dels arbres per sequera induïda. Tesi de Núria Garcia Forner

Entendre com la complexa xarxa de trets implicats en la resistència a la sequera de les plantes determina la seva supervivència tant en el vessant de l’espècie com el vessant de l’individu és fonamental per avaluar la vulnerabilitat de la vegetació actual als canvis del clima, així com l’impacte potencial en el serveis ecosistèmics. 

Llegiu-ne més
L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) actualitza els factors d’emissió

L’OCCC fa com a mínim una revisió anual de la Guia el mes de març de cada any. Aquest 1 de març, a banda d’actualitzar els factors d’emissió dels combustibles fòssils d’acord amb les darreres dades disponibles, així com els preus mitjans dels combustibles d’automoció, actualitza el mix elèctric emprant les últimes dades disponibles i d’acord amb la metodologia de càlcul del mix elèctric de l’OCCC.

Llegiu-ne més
Ens mobilitzem cap el 2020 i els Edificis de Consum Quasi Nul

El passat 24 de febrer es van presentar a tots els sectors de l’edificació els resultats dels treballs realitzats durant el 2015 sobre Edificis d’Energia Quasi Zero i es va avançar la celebració del III Congrés Edificis Energia Quasi Zero que se celebra 21 i 22 de juny a Madrid

Llegiu-ne més
shadow bottom
Una App per detectar espècies exòtiques invasores

IASTracker és una App gratuïta per a mòbils, disponible per Android i IOS, per enregistrar la localització d’espècies exòtiques invasores, tant animals com vegetals, que els usuaris puguin detectar al territori. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
SISMOCAT: informació dels sismes on line

Des del passat mes de febrer l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ofereix de manera gratuïta una nova App per a dispositius mòbils, tant Android com IOS, per informar en temps real dels sismes que puguin tenir lloc a qualsevol part del món.

Llegiu-ne més
Paisatge i món local (II)

L’Observatori del Paisatge de Catalunya juntament amb el Ministeri de Turisme i Medi Ambient del Govern d’Andorra han publicat un llibre sobre la gestió i ordenació del paisatge en el món local. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Estudi del potencial solar a Rubí

La situació geogràfica i les condicions climàtiques del nostre territori són molt favorables per l’aprofitament de la irradiació solar. L’objectiu d’aquest estudi de potencial solar, dins del projecte estratègic de ciutat Rubí Brilla, és estimular els propietaris de naus industrials a instal·lar panells per l’aprofitament de l’energia solar a les seves teulades, tant sigui per a la generació d’electricitat com per escalfament d’aigua.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Projecte EDI-NET per a la gestió eficient de l'energia

Com ja es va avançar al butlletí 18, s’ha iniciat el projecte EDI NETcentrat en l'anàlisi de les dades obtingudes dels comptadors intel·ligents mitjançant tecnologies d'anàlisi Big Data.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Projecte Europeu SIMBLOCK

L'objectiu del projecte és donar una resposta efectiva i flexible a la demanda d'energia en edificis amb diferents perfils d'usuaris.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La Generalitat resolt ajuts a la rehabilitació que suposaran l’estalvi anual de 452 tones de CO2eq

Des de l’Agència de l’Habitatge es gestionen els ajuts a la rehabilitació del Real Decreto 233/2013, de 5 de abril, por el que se regula el Plan Estatal de fomento del alquiler de viviendas, la rehabilitación edificatoria, y la regeneración y renovación urbanas, 2013-2016.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Més enllà del Departament

Mapa de les notícies de més enllà del Departament

Llegiu-ne més
Un aparador de la resiliència urbana

Al barri de Sankt Kjeld, a Copenhagen, s'hi han implantat un conjunt de sistemes per fer front als reptes climàtics futurs, especialment a les inundacions, cada cop més freqüents a Dinamarca.

Llegiu-ne més
L’eclosió del telefèric urbà a França

Els telefèrics urbans estan en auge a França, amb tot un seguit de projectes que busquen la implantació d’aquest mode en la mobilitat quotidiana de la ciutadania, més enllà dels usos merament recreatius. A continuació presentem el de Brest, que entrarà en servei aquesta tardor, probablement com a precursor de molts altres.

Llegiu-ne més
Una idea audaç per fer front a un problema creixent

Quan el jove Boyan Slat va plantejar la seva proposta de captura dels residus plàstics a mar obert el seu projecte va ser qualificat de forassenyat. Malgrat tot, s’han anat superant les dificultats i aquesta primavera es preveu que es posi a prova en condicions reals el sistema Ocean Cleanup.

Llegiu-ne més
Per conèixer el comportament de la costa

El Centre d'Estudis de Riscos Ambientals del Govern francès posa a disposició del públic una eina de consulta sobre l'evolució recent de la línia costanera de la França continental.

Llegiu-ne més
L’energia solar supera els constrenyiments d’espai

Malgrat la seva superfície relativament escassa i un relleu poc favorable, el Japó és un dels líders mundials en energia solar fotovoltaica, atenent a la potència instal·lada. És així, en part, gràcies a actuacions com la que presentem: la planta fotovoltaica flotant més gran del món.

Llegiu-ne més
Les ciutats petites es reivindiquen

Les ciutats petites i mitjanes són, per la seva mida, l’escenari ideal per a l’assaig de solucions de sostenibilitat. I atès que concentren la major part de població de la Unió Europea, cal fixar-se en les seves polítiques: vegem els casos de Mollet del Vallès i de Torres Vedras, que seran ambaixadores de la sostenibilitat urbana fins a juny d’enguany.

Llegiu-ne més
Un pas més cap a la carretera capaç d’autoreparar-se

A l’autopista A58 dels Països Baixos s’està sotmetent a prova el sistema Healroad, que pretén demostrar que és possible incrementar la vida útil de la superfície de les carreteres mitjançant l’aplicació de calor. 

Llegiu-ne més
Molt més que llum

Potser per la seva ubiqüitat, d’un temps ençà els fanals de les vies urbanes han esdevingut un suport per a l’assaig a petita escala de tota mena d’aplicacions i serveis. Vegeu a continuació el cas de Kuala Lumpur (Malàisia).

Llegiu-ne més
Un nou paradigma d’adquisició de geodades

Això és el que vol ser mapKITE, un projecte que permet l’adquisició simultània de dades geogràfiques per terra i aire, dirigit per l’institut de recerca GeoNumerics, especialitzat en geomàtica, de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Llegiu-ne més
Iniciativa particular microfinançada per competir amb la companyia estatal

Dos dies abans del límit que s’havia marcat, Locomore va anunciar que havia aconseguit el capital necessari per llançar un servei ferroviari que competeixi amb Deutsche Bahn (DB).

Llegiu-ne més
Vigo: la turborotonda més gran

La de Coia, amb sis sortides i tres carrils de circulació, és una de les rotondes més importants de la ciutat gallega. També és de les que registra més accidents de trànsit. Per solucionar-ho, l'Ajuntament la convertirà en turborotonda.

Llegiu-ne més
La nova convocatòria LIFE selecciona 96 projectes amb una inversió de 264,8 milions d'euros a tota la UE

Per a Espanya s'han aprovat 28 projectes (45,2 milions). D'aquests projectes, cinc es duran a terme a Catalunya, amb un pressupost total de més de 7 milions d'euros i una aportació de 4,3 milions amb càrrec al programa LIFE de la UE.

Llegiu-ne més
La informació sobre químics, més a l’abast

El passat 20 de gener, l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA) va posar en funcionament un portal web amb informació sobre 120.000 productes, amb diferents nivells d’especialització per tal d’arribar a tota mena de públics.

Llegiu-ne més
Hyperloop: estat de la qüestió

L’innovador mitjà de transport ideat per l’empresari Elon Musk va superant etapes, amb la recent elecció del disseny de la càpsula i la propera posada en marxa de les instal·lacions de prova.

Llegiu-ne més

Banc de Pràctiques d'Innovació

ICGC GeoStart

Aquest mes d’abril s’ha incorporat al Banc de Pràctiques d’Innovació del Departament (BPI)  una nova pràctica: el grup de treball ICGC GeoStart de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Lectures recomanades

Lectures recomanades per la Biblioteca del Departament

Recull de llibres i blocs amb contingut R+D+I relacionats amb les temàtiques departamentals. Els llibres els podreu trobar a la Biblioteca del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Llegiu-ne més
I també...

Publicacions d'interès de fora del Departament.

Llegiu-ne més
Agenda
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4253

Logo Departament