Butlletí d'innovació i recerca
Departament de Territori i Sostenibilitat
Febrer 2016 #18
Eixos temàtics i instrumentals a un clic

                                     

         

Sumari
  • Introducció
  • Notícies
  • Més enllà del Departament
  • Banc de pràctiques d'innovació
  • Lectures recomanades
  • Agenda
Introducció

Amb la present edició del Butlletí d'Innovació i Recerca encetem una nova etapa, amb un format basat en un disseny web responsiu, capaç d'adaptar-se a tota mena de dispositius.

Pel que fa al contingut hi trobareu les seccions habituals, i dins el recull de notícies externes, una de referida a la col·laboració publicoprivada establerta a França per a l'impuls de les carreteres solars: són solucions tecnològiques que compendien diversos objectius del Departament, ja que combinen i integren la funció de mobilitat, el desenvolupament territorial sostenible i la revolució de l'eficiència ambiental.

Esperem que tant aquesta informació com la resta de continguts del Butlletí siguin del vostre interès.

Notícies

Actualització del cercador de rutes “Mou-te” per fer-lo més visual, eficient i multimodal

A la versió que s’ha lliurat aquest estiu, tant pel que fa a la pàgina web con pel telèfon intel·ligent, es poden visualitzar els resultats d’una forma més senzilla, gràfica i dinàmica.

Llegiu-ne més
El Govern ha aprovat el Decret d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn

En el Decret s’estableixen les bases legals perquè Catalunya disposi, en els propers anys, d’un enllumenat exterior eficient, sostenible i respectuós amb el medi ambient; també s’incentiva la millora de la il·luminació exterior tant de titularitat pública com privada. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
LIM dissenya una boia per decidir la ubicació de futurs parcs eòlics marins

El Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC ha dissenyat l’EOLOS FLS200 una innovadora boia autònoma multiparamètrica que serveix per mesurar el vent i l’onatge, i facilitar la decisió del millor emplaçament per a futurs parcs eòlics marins. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
LIM: Metodologia per delimitar la zona d’inundació de l’onatge en el mapa per a la prevenció de riscos geològics de Catalunya

El Laboratori d’Enginyeria Marítima ha desenvolupat una metodologia per avaluar els fenòmens litorals potencialment perillosos sota la premissa principal de que la seva aplicació sigui homogènia i contínua a tot el territori. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
ICRA. Els efluents de les depuradores influeixen notablement en els ecosistemes fluvials

Un grup d’investigació de la Universitat del País Basc (UPV/EHU), en col·laboració amb l’ICRA, ha publicat a la revista Freskwater Biology un estudi sobre la influència notable que tenen les aigües de les depuradores en l’ecosistema fluvial. 

Llegiu-ne més
ATM Lleida. Viatjar en cotxe és entre 7 i 17 vegades més car que fer-ho en transport públic

En el marc de les actuacions relacionades amb la Setmana de la Mobilitat Sostenible, l’ATM de Lleida, amb la col·laboració de l'Associació per a la Promoció del Transport Públic, ha organitzat aquest any la V Cursa de Transports de l’Àrea de Lleida. 

Llegiu-ne més
ICRA. Un projecte europeu investiga tecnologies per reduir el consum d’aigua als hotels de la costa.

Segons un estudi de la Universitat de Girona, en els grans hotels de la Costa Brava es gasten una mitjana de 270 l d’aigua al dia per hoste. Tot i la magnitud de la xifra, hi ha hotels que gasten fins 420 L, tanmateix d’altres comencen a ser exemples de laboratoris per assajar tecnologies per estalviar aigua.

Llegiu-ne més
L'estat de l'art de la geoinformació. XIV Fòrum TIG/SIG 2015

El passat 11 de novembre va tenir lloc al Mobile World Centre de Barcelona el XIV Fòrum TIG/SIG 2015 organitzat per l’Associació Catalana de les Tecnologies de la Informació Geoespacial i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) amb l'objectiu de debatre sobre l'estat de l'art de la geoinformació.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ecòlegs del CREAF proposen un nou sistema per diagnosticar l’estat de salut dels ecosistemes

La Unitat d’Ecologia Global del CREAF suggereix un sistema de diagnosi basat en la llum i l’olor que emeten les plantes. Aquestes eines, més sofisticades i menys agressives, obren les portes per estimar l’estat fisiològic global dels boscos i els conreus del planeta.

Llegiu-ne més
Jornada "L’avaluació ambiental estratègica de la mobilitat: enfocaments i eines per a una mobilitat urbana sostenible"

El 22 d’octubre de 2015, la Subdirecció General d’Avaluació Ambiental en col·laboració d'altres institucions va organitzar una jornada dedicada a l’avaluació ambiental estratègica de la mobilitat, amb l'objectiu de presentar els enfocaments i les eines promogudes per a un major assoliment d’una mobilitat urbana sostenible als municipis.

Llegiu-ne més
Conferència final del projecte RELS | Tunis

El passat 20 d’octubre va tenir lloc a la ciutat de Tunis la Conferència Final del projecte RELS (Rénovation Energétique des Logements) que va comptar amb la presència de membres del programa ENPI CBC Med i del Ministeri de Desenvolupament i Cooperació Internacional de Tunísia.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Ecodisseny i ecoinnovació a Catalunya

El passat 10 de novembre de 2015 la Direcció General de Qualitat Ambiental va organitzar la Jornada “Ecodisseny i ecoinnovació a Catalunya” a l’auditori del Disseny Hub de Barcelona. En la jornada es va incidir en la importància d’incorporar criteris ambientals des de la fase de disseny per reduir l’impacte ambiental del cicle de vida dels productes i fer-los competitius. L’ecoinnovació i l’ecodisseny són fonamentals per tendir cap a una economia circular basada en l’eficiència i la reducció de l’ús de recursos.

Llegiu-ne més
shadow bottom
EDI Net | Energy Data Innovation Network

Un projecte per millorar la planificació i la presa de decisions en la gestió energètica dels equipaments de l’administració pública.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’edifici de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya

El passat mes de desembre es van acabar les obres d’instal·lacions de plaques fotovoltaiques a la seu de l’edifici que es troba al carrer Diputació 92, i que forma part de la renovació energètica del projecte de l'Illa Eficient.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Gaia, la gran mare

Gaia, La Gran Mare, és un documental científic divulgatiu que tracta, de manera generalista, de l'origen de la Terra, de la seva evolució fins a l'actualitat i del futur que espera al planeta. Posa èmfasi en els conceptes geològics bàsics desenvolupats per alguns dels personatges més destacats de la història de les Ciències de la Terra i passa repàs a alguns dels coneixements més rellevants sobre el Sistema Terra, adquirits mitjançant el raonament científic

Llegiu-ne més
shadow bottom
L’energia geotèrmica de molt baixa temperatura

El 24 de novembre va tenir lloc a la sala d’actes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) la jornada “Exploració i aprofitament d’energia geotèrmica de molt baixa temperatura” amb l’objectiu de difondre l’ús d’aquest tipus d’energia a casa nostra. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Pintamaps, una nova eina per personalitzar la cartografia

L'Institut cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) presenta Pintamaps, una nova eina que permet al ciutadà personalitzar-se els seus mapes, descarregar-se'ls, dotar-los de perspectiva, canviar-ne l'orientació i simular imatges nocturnes. I tot això gràcies a la tecnologia vector tiles, que permet treballar amb els mapes de manera més ràpida i amb menys consum d'ample de banda.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El futur de la informació geogràfica del Departament: Cap al 2020!

El passat 16 de desembre es va celebrar a la sala d’actes del Departament de Territori i Sostenibilitat la cloenda de les jornades “Cap al 2020!” liderades per la comunitat d’informació geogràfica del Departament, Geocom, amb l’objectiu de definir les línies estratègiques d’actuació en matèria de geoinformació per als propers 5 anys.

Llegiu-ne més
Projectes Tractor de Renovació Energètica d’Edificis

Resum de la jornada tècnica sobre els projectes tractors dins el marc de l’Estratègia Catalana per a la Renovació Energètica d’Edificis (ECREE).

Llegiu-ne més
shadow bottom
Jornada interna de formació | El Projecte RELS o com lluitar contra la pobresa energètica des de la millora de l’edificació

L’objectiu de la jornada va ser explicar la metodologia del projecte a través dels diferents actors que han participat en la transformació de les dues promocions pilot que el projecte té a Catalunya.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Mapes de variables biofísiques de l’arbrat de Catalunya

Fruit de la col·laboració entre l’ICGC i el CREAF, aquests mapes quantifiquen algunes de les principals variables biofísiques de les masses forestals com ara: l’estoc de carboni aeri,  la biomassa aèria total, el volum amb escorça o el recobriment arbori i ens permeten tenir un coneixement precís de l’estat dels nostres boscos. L’ús d’aquesta informació esdevé un salt qualitatiu en la planificació i gestió forestal a gran escala.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Més enllà del Departament

Mapa de les notícies de més enllà del Departament

Llegiu-ne més
Un vehicle no tripulat per defensar el corall

Gran part de la destrucció que pateixen els coralls de la Gran Barrera australiana és deguda als atacs de la corona d’espines, una estrella de mar depredadora. Per fer-hi front, recentment s’ha presentat COTSbot.

Llegiu-ne més
Evitar l'hora punta té premi

La Société Nationale des Chemins de Fer (SNCF), en col·laboració amb el pol d’activitat econòmica de La Plaine Saint-Denis, obsequia els passatgers que ajudin a descongestionar el transport ferroviari de la zona.

Llegiu-ne més
Rànquing de les ciutats amigables per a la bicicleta: índex Copenhagenize

L’índex Copenhagenize, que s’elabora cada dos anys, avalua i qualifica diverses ciutats del món en funció de com són d’amigables envers la bicicleta. Recentment s’ha publicat el rànquing corresponent a 2015. 

Llegiu-ne més
Passos i refugis per a fauna peculiars

No és difícil incorporar en les actuacions antròpiques mesures correctores que afavoreixin la fauna local. En són mostra les dues actuacions que presentem, una dels Països Baixos i l’altra del Japó.

Llegiu-ne més
Rere les passes de Nova York

Arreu del món floreixen els parcs lineals, tant com a solucions per a la pacificació urbana com per a la dignificació d’infraestructures viàries o ferroviàries que han caigut en desús. A continuació trobareu les actuacions que en aquest sentit es duen a terme a Seül i a Mèxic DF, així com un parell de referències a Nova York (la precursora) i a Singapur.

Llegiu-ne més
Objectiu quinquennal francès: 1.000 km de carretera solar

Com a confirmació d'allò que ja havia avançat durant la cimera COP21 de París, la ministra Ségolène Royal anuncià, el passat 20 de gener, la intenció de finançar la implantació de 1.000 km de carretera solar a França d'aquí a 2021.

Llegiu-ne més
Noves maneres d'escalfar-se

Presentem a continuació dues solucions que poden deixar enrere la necessitat de cremar combustibles fòssils per aconseguir escalfor. Una d’elles és per a aigua calenta, l’altra per a calefacció sota demanda.

Llegiu-ne més
En lloc d’arbres, una gran muralla de turbines

Carbon Engineering és una empresa canadenca especialitzada en l’extracció de CO2 de l’aire. Entre els seus projectes es troba la instal·lació de murs gegants amb turbines capaços de filtrar l’aire en indrets on altres solucions de captura de CO2, com les masses arbòries, són impossibles, com ara deserts.

Llegiu-ne més
Imprès, fora de la xarxa i amb vehicle inclòs

Aquest mes de gener s’ha presentat a l’International Builders’ Show de Las Vegas l’edifici de polímer imprès en 3D més gran fins a la data, dissenyat per viure sense connexió a la xarxa d’energia. Incorpora un vehicle, també imprès en 3D.

Llegiu-ne més
Les últimes milles, aèries?

El gegant del comerç electrònic Amazon sembla disposat a implantar un sistema de repartiment aeri de mercaderies, mitjançant el dron Prime Air. Per aconseguir-ho, però, haurà de superar tot un seguit d’impediments.

Llegiu-ne més

Banc de pràctiques d'innovació

El Sistema d’Avaluació d’Inversions en Transport (SAIT)

El 4 de novembre passat es va aprovar la Instrucció DGIMT/1/2015 sobre l’aplicació del Sistema d’Avaluació d’Inversions en Transport (SAIT). El SAIT és una aplicació de la coneguda metodologia Anàlisi Cost-Benefici (ACB) per a l’avaluació d’infraestructures viàries i ferroviàries de la Generalitat de Catalunya.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Lectures recomanades

Lectures recomanades per la Biblioteca del Departament

Recull de llibres i blocs amb contingut R+D+I relacionats amb les temàtiques departamentals. Els llibres els podreu trobar a la Biblioteca del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Llegiu-ne més
I també...

Publicacions d'interès de fora del Departament.

Llegiu-ne més
Agenda
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4253

Logo Departament