Butlletí d'innovació i recerca
Departament de Territori i Sostenibilitat
Novembre 2016 #21
Eixos temàtics i instrumentals a un clic

                                     

         

Sumari
  • Introducció
  • Notícies
  • Més enllà del Departament
  • Banc de pràctiques d'innovació
  • Lectures recomanades
  • Agenda
Introducció

En la present edició del Butlletí d'Innovació ens agradaria destacar, a la secció “Notícies”, l’Exocat, un projecte d’allò que hem volgut anomenar “ciència en xarxa”, en aquest cas per construir la primera base de dades oberta de les espècies exòtiques existents a Catalunya.

I a la secció “Més enllà del Departament” recollim algunes notícies de la que creiem que serà una tendència creixent en la mobilitat urbana: la solució de vehicles autònoms elèctrics, col·lectius i individuals, sota demanda immediata, que tindran un paper clau en la millora de la qualitat de vida de la ciutat.

Notícies

ZeEUS

ZeEUS, the Zero Emission Urban Bus System és un projecte europeu del programa 7è marc que té com a principal objectiu a Europa estendre la solució totalment elèctrica al cor de la xarxa d'autobusos urbans.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Cap a la no pèrdua neta de biodiversitat en l’avaluació ambiental

El passat 20 de setembre la Subdirecció General d’Avaluació Ambiental (SGAA)  va organitzar la jornada “Cap a la no pèrdua neta de biodiversitat en l’avaluació ambiental”.

 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Premi Abertis, modalitat tesines de màster: Estimacions de paràmetres de trànsit mitjançant l’anàlisi de dades de vehicles connectats

La XIII edició del Premi Abertis de Recerca en Transport que atorga la càtedra Abertis-UPC ha premiat, en la modalitat de tesines de màster, la de Meritxell Pacheco Paneque, de la UPC, amb el treball “Estimacions de paràmetres de trànsit mitjançant l’anàlisi de dades de vehicles connectats”

Llegiu-ne més
Rehabilitació sostenible

La Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat té com a objectiu promoure la transició cap a una economia circular i, per tant, la rehabilitació i la construcció amb materials de baix impacte ambiental i la creació de nous espais amb baixos requeriments energètics.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Premi Abertis de Recerca en Transport Anàlisi de l’avançament en carreteres convencionals i proposta de models per millorar-ne el disseny i la senyalització

La XIII edició del Premi Abertis de Recerca en Transport  ha premiat, en la categoria de tesi doctoral, el treball de Carlos Llorca García, doctor per la Universitat Politècnica de València, que duu per títol “Anàlisi de l’avançament en carreteres convencionals i proposta de models per millorar-ne el disseny i la senyalització”.

Llegiu-ne més
Acaba el projecte GPP 2020

El projecte GPP 2020 ha difós la contractació baixa en carboni arreu d'Europa a través d'implementar més de 100 concursos baixos en carboni, realitzar cursos de formació i millorar les estructures de suport permanent en CCPV en els vuit estats participants. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Presentació de la 11a edició dels indicadors de l’Observatori de la Logística (2015) amb dades avançades del 2016

Les novetats d’aquesta edició han estat la inclusió de PIMEC a la taula de contrast, així com seguir avançant en l’estudi, avaluació i definició de nous indicadors, amb la reorientació d’aquells que siguin necessaris per presentar una foto global del sistema logístic català.

Llegiu-ne més
CREAF. Exocat, la primera base de dades oberta de les espècies exòtiques presents a Catalunya.

A començament d’estiu es va presentar aquesta base de dades, que compta amb més de 1.100 espècies exòtiques registrades i classificades segons el seu estat d’invasió. La base forma part del projecte EXOCAT, que publica informes sobre les invasions biològiques a Catalunya des de l’any 2012.

Llegiu-ne més
shadow bottom
CREAF. Neix Natusfera, una plataforma virtual que connectarà els amants de la natura de tot Europa

Creada per CREAF i GBIF.ES, consta d’un portal web i d’una aplicació mòbil que permeten registrar i compartir fotos, ubicació i altre tipus d’informació d’éssers vius observats a la natura. 

Llegiu-ne més
Conferència INSPIRE 2016 a Barcelona

Del 27 al 30 de setembre va tenir lloc a Barcelona la conferència anual INSPIRE, amb el títol “INSPIRing a sustainable environment”, per parlar de la compartició de dades espacials mediambientals entre els països de la Unió Europea(UE). 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Construeixen una planta experimental de depuració d’aigües energèticament sostenible

Investigadors de la UAB i personal de l’empresa DAM posaran a punt una planta experimental a l’Estació de Depuració d’Aigües Residuals de Rubí-Valldoreix amb l’objectiu que la depuració d’aigües residuals generi més energia de la que consumeix.

Llegiu-ne més
L’EEAC celebra la 24th ANNUAL CONFERENCE

Els dies 20 i 21 d’octubre va tenir lloc a Barcelona la 24ena Conferència Anual de l’EEAC (European Environment and Sustainable Development Advisory Councils) una xarxa de consells assessors nacionals i regionals d’abast europeu.

Llegiu-ne més
shadow bottom
11ª Jornada de gestió de residus com a subproductes

Més de 200 persones varen participar en la 11ª Jornada de gestió de residus com a subproductes que són aquells residus que es poden utilitzar directament com a matèries primeres d'altres produccions o com a substitut de productes comercials, són recuperables sense necessitat de sotmetre'ls a operacions de tractament.

Llegiu-ne més
Com les imatges radar poden ajudar a l'estudi dels terratrèmols

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha millorat i desenvolupat noves metodologies per utilitzar les imatges radar que generen els nous satèl·lits Sentinel de l’Agència Espacial Europa per a l’estudi dels efectes dels terratrèmols.

Llegiu-ne més
shadow bottom
FGC: Primera prova pilot de servei multimodal de transport de carn cap al nord d’Europa

El transport s’ha dut a terme a finals juliol, des de la seu Frigorífics Costa Brava a Riudellots de la Selva fins a Dresde (Alemanya), i ha finalitzat amb la descàrrega de la carn congelada de porc.

Llegiu-ne més
El projecte ForESmap publica les dades generades en format de cartografia en línia.

La cartografia presentada amb l’eina Instamaps permet al personal tècnic dels ens locals ampliar el coneixement dels serveis ambientals dels nostres boscos.

Llegiu-ne més
Glossari de la pedra seca

L'Observatori del Paisatge de Catalunya, amb la col·laboració d'un grup de filòlegs de la Garrotxa i el suport de l'Associació per la pedra seca i l'arquitectura tradicional endeguen el projecte del Glossari de la pedra seca, una pàgina web on els usuaris tenen al seu abast tot el vocabulari recollit sobre aquest tema i a la vegada poden fer les seves aportacions.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Priorat s'incorpora a PaHisCat, el paisatge històric de Catalunya

La web del projecte PaHisCat(Paisatges Històrics de Catalunya) ha incorporat l'estudi "Caracterització històrica del paisatge Priorat-Montsant-Siurana" que forma part dels treballs previs per a la preparació del Dossier de Candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
Nova aplicació per a l'anàlisi de l'assolejament de sectors residencials

Des de l’Institut Català del Sòl s’ha desenvolupat una aplicació informàtica destinada a avaluar l'assolellament d'edificis, fonamentalment residencials, extensible a tot tipus d’edificació i espai públic.

Llegiu-ne més
shadow bottom
La petjada de carboni en el desenvolupament urbanístic

L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) està desenvolupant diverses accions en l’àmbit de la mitigació del canvi climàtic. Una d’aquestes iniciatives consisteix en valorar el procediment més idoni per tal d’associar la petjada de carboni a les diferents fases del procés urbanístic.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Gestió de flotes de vehicles i mobilitat en el marc dels sistemes de gestió ambiental (EMAS i ISO 14001)

El passat 22 de setembre va tenir lloc a la Sala d’actes del Departament de Territori i Sostenibilitat de Barcelona la jornada “Gestió de flotes de vehicles i mobilitat en el marc dels sistemes de gestió ambiental (EMAS i ISO 14001)". 

Llegiu-ne més
shadow bottom

Més enllà del Departament

Mapa de les notícies de més enllà

Llegiu-ne més
Cases ecològiques i en codi obert

L’open source permet construir-se una casa respectuosa amb el medi ambient, a baix preu i en tot just una setmana.

Llegiu-ne més
Autònoms i urbans (I): per terra

De línia o sota demanda, els vehicles autònoms comencen a fer-se forat en els esquemes de transport públic urbà. En alguns casos, a més, amb la participació dels gegants del sector.

Llegiu-ne més
Autònoms i urbans (II): per aire

En tot just una quinzena d’anys, totes les megalòpolis mundials hauran augmentat de població, i ciutats emergents depassaran la xifra dels deu milions d’habitants. Airbus creu que una de les maneres d’alleugerir els previsibles problemes de transport en aquestes megaurbs futures serà la mobilitat urbana aèria.

 

Llegiu-ne més
Interfícies de conflicte: nous elements de senyalització

Tres de les actuacions que es presenten a continuació s’adrecen a evitar la sinistralitat dels vianants en vies urbanes, la quarta vol evitar situacions de risc entre vehicles en carretera. En tots els casos, la clau es troba en noves maneres de senyalitzar.

Llegiu-ne més
Projecte FABRIC: carregar el vehicle mentre es circula

"Els vehicles elèctrics no són aptes per a viatges llargs; sempre existeix el risc de quedar-se sense càrrega a mig camí": aquest és un dels principals recels dels consumidors envers la mobilitat elèctrica. Per superar-lo, el projecte FABRIC investiga maneres de carregar el vehicle mentre es circula.

Llegiu-ne més
Sud-àfrica, rere les passes de l’Índia

Després que l’aeroport de Cochin, a l’estat indi de Kerala, esdevingués el primer del món a proveir-se d’electricitat exclusivament a partir d’energia solar, el de George, a Sud-àfrica, es converteix en el segon que opta per aquesta solució.

Llegiu-ne més
Una nova arma en la lluita contra la pol·lució per partícules

El passat mes d’octubre es va presentar a l’exposició Offshore Energy 2016 d’Amsterdam un sistema de filtres que, segons els seus responsables, elimina de l’aire la pràctica totalitat de les partícules fines i ultrafines.

Llegiu-ne més
Més enllà del paper reutilitzat: paper reciclat a la mateixa oficina

La multinacional japonesa Epson presenta un equip capaç de reciclar paper allà on s'utilitza, i sense ús d'aigua.

Llegiu-ne més
Una troballa fortuïta per a una possible revolució energètica

Investigadors del laboratori que el Departament d’Energia dels EUA posseeix a Oak Ridge (Tennessee) van aconseguir, sense proposar-se-la, l’obtenció directa d’etanol a partir de CO2.

Llegiu-ne més
França: actuacions de foment de la recollida selectiva

Empreses i institucions intenten combatre l'efecte fatiga que fa que la recollida selectiva es relaxi. Sembla que cal introduir a l'esquema alguna mena de compensació per tal que el consumidor no abandoni l'hàbit de seleccionar els seus residus.

Llegiu-ne més
Els efectes del soroll en la fauna aquàtica

Entre els impactes de l’activitat humana sobre l’entorn marí (i aquàtic en general) també hi ha l’acústic. Per conèixer-lo millor trobem a Vilanova i la Geltrú una infraestructura capdavantera.

Llegiu-ne més
Instal·lacions ambientals amb voluntat icònica

Land Art Generator Initiative (LAGI) és un concurs internacional biennal que convoca artistes, arquitectes i científics al voltant de les problemàtiques mediambientals. Els participants hi han d'aportar solucions que puguin proveir, de manera sostenible, milers de llars d'energia o d'aigua i, alhora, que esdevinguin obres d'art a l'aire lliure per al gaudi de la ciutadania.

Llegiu-ne més
Ciutats en transició cap a la resiliència

Un projecte finançat per la Unió Europea ajuda les ciutats a encarar el futur amb confiança, proposant mètodes per reintroduir-hi el verd, fer front a l’escalfament global i frenar la dispersió urbana.

Llegiu-ne més

Banc de Pràctiques d'Innovació

BPI Tramitació electrònica d'urbanisme

La Tramitació electrònica dels expedients d’urbanisme és una pràctica que s’inscriu en el marc del procés de millora contínua dels serveis que el Departament de Territori i Sostenibilitat ofereix als ciutadans, a les entitats i a les administracions públiques amb la finalitat de simplificar-los i amb la voluntat d’aconseguir una tramitació més àgil i eficaç.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Lectures recomanades

Lectures recomanades per la Biblioteca del Departament

Recull de llibres i blocs amb contingut R+D+I relacionats amb les temàtiques departamentals. Els llibres els podreu trobar a la Biblioteca del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Llegiu-ne més
I tambe...

Publicacions d'interès de fora del Departament.

Llegiu-ne més
Agenda
Imprimeix
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2014-4253

Logo Departament