• Imprimeix

El projecte "Ciutat, territori, paisatge"

Destaquem

El projecte Ciutat, territori, paisatge

Materials per a l’Educació Secundària Obligatòria

El projecte d’innovació educativa “Ciutat, territori, paisatge” ha estat realitzat en col·laboració amb el Departament d'Ensenyament i l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Aquest projecte pretén dotar el professorat d'educació secundària obligatòria de materials pedagògics que facilitin l'assoliment dels seus objectius curriculars i promoguin entre l'alumnat la consciència de lloc i l'estima pel patrimoni urbà i pel paisatge.

Els materials didàctics consten de:

  • Carpeta amb 12 làmines didàctiques de gran format (84 x 29,7 cm) disponibles en paper i en format pdf. Cadascuna de les làmines està dedicada a un paisatge representatiu de la diversitat paisatgística de Catalunya i conté cartografia (mapa topogràfic i ortofotomapa) de l’àrea, una fotografia panoràmica de gran format i textos breus sobre els elements més significatius del paisatge d'estudi.

Núm.

Títol de la làmina

Paisatge

1

La renovació del paisatge urbà

el Barcelonès

2

La proximitat de la metròpolis

el Pla de Bages

3

Un parc agrari en una zona urbana

el Baix Llobregat

4

El paisatge com a recurs turístic

la Costa Brava

5

Una ciutat dins un parc natural

la Garrotxa

6

La renovació d’un paisatge agrari

el Priorat

7

Un paisatge industrial

el Tarragonès

8

Ciutat compacte, ciutat difusa

el Vallès

9

El paisatge fluvial i l’energia

la Ribera d’Ebre

10

Una ciutat en zona agrícola

el Segrià

11

El paisatge de la frontera

la Cerdanya

12

El paisatge com a escenari turístic

era Val d’Aran

  • El portal web Ciutat, territori, paisatge, amb gran quantitat d'informació sobre cada un dels 12 paisatges. El web estimula l'aprenentatge aprofitant les possibilitats didàctiques de les noves tecnologies de la informació: mostra els paisatges d'una manera interactiva i atractiva, facilita la comprensió a través de nombroses imatges, animacions i sons i permet simular l'evolució d’un paisatge determinat.

 

Els materials en suport paper (làmines) i en suport digital (portal web) es poden utilitzar de manera independent o conjuntament, segons les necessitats derivades de la programació escolar.

Els materials es van elaborar en el període 2006-2008 a partir de la col·laboració amb experts de l’àmbit de la pedagogia i el paisatge i el curs escolar 2008-2009 es van fer arribar a tots els centres escolars d’educació secundària obligatòria de Catalunya per ser utilitzats per 450.000 alumnes de 12 a 16 anys.

El projecte “Ciutat, territori, paisatge” ha estat una actuació pionera en l’educació en el paisatge que ha rebut una menció del Premi del Paisatge del Consell d’Europa en l’edició 2011.

Data d'actualització:  05.07.2012