• Imprimeix

El mètode SENDIF

montrebei

El mètode SENDIF, dissenyat per la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, serveix per determinar el grau de dificultat dels itineraris a peu. Aquest mètode, útil per a professionals del turisme i el senderisme, s’ha materialitzat en una guia de criteris i en unes icones per representar la dificultat.

Segons el mètode, la dificultat d’un itinerari ve definida per dos components: l’esforç físic que requereix resseguir la ruta (dificultat física) i l’exigència tècnica associada a les característiques del terreny per on passa l’itinerari (dificultat tècnica). La primera dificultat es determina amb un sistema de càlcul, mentre que la segona es defineix a partir d’un ventall de situacions possibles.

Dificultat física

Per determinar la dificultat física, el mètode SENDIF proposa utilitzar una fórmula de càlcul basada en tres dades quantitatives associades a cada itinerari: la distància total (en km), l’ascens acumulat o desnivell positiu acumulat (en metres), i el descens acumulat o desnivell negatiu acumulat (en metres). La fórmula no integra la dada del temps perquè aquest és conseqüència de les variables anteriors i depèn de la preparació i el ritme del senderista.

Després d’aplicar la fórmula, la dificultat o exigència física quedarà expressada segons un dels cinc graus possibles: molt fàcil, fàcil, moderada, exigent o molt exigent. A cadascun dels graus li correspon un color, d’acord amb les icones que es mostren tot seguit.

Dificultat física

Dificultat tècnica

Dificultat tècnica

Icones SENDIF

Arxius de les icones del grau de dificultat física i de dificultat tècnica en diversos formats (JPG, PNG i EPS) i sense descriptor, amb descriptor vertical i amb descriptor horitzontal

Data d'actualització:  16.12.2016