Novetats
Centre de Documentació de Medi Ambient
Departament de Territori i Sostenibilitat
Desembre 2015 #94
Dades del Medi Ambient a Catalunya 2015

S'ha publicat l’opuscle "Dades del Medi Ambient a Catalunya 2015": una eina de consulta ràpida, senzilla i efectiva que conté les darreres dades estadístiques disponibles sobre el medi ambient a Catalunya.

Llegiu-ne més

Per consultar els llibres en el catàleg premeu "Llegiu-ne més"

Novetats bibliogràfiques

Observem, coneixem, estimem... El cranc de riu de potes blanques

Per obtenir uns rendiments de producció més grans a les indústries alimentàries, fa anys introduírem crancs de riu americans al continent europeu; amb ells va arribar també la pesta del cranc de riu, que exterminà amb rapidesa la majoria de poblacions de cranc autòctones. A hores d’ara, els crancs europeus malviuen arraconats a les capçaleres fluvials.

Llegiu-ne més
shadow bottom
El Desenvolupament de la Directiva marc de responsabilitat mediambiental a Anglaterra, Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord: experiències traslladables a Catalunya?

En aquest treball, s’analitza l’experiència de les tècniques juridicoadministratives emprades pel Regne Unit, que té una composició territorial que permet observar com s’ha transposat la Directiva de forma simultània als seus diferents territoris.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Collserola. Natura entre ciutats

El Parc Natural de Collserola és una joia encara desconeguda per a molta gent que hi viu a tocar. Conèixer-ne el patrimoni natural és també una manera d'estimar-lo i protegir-lo. Llibre de fotografia de gran format, on es mostra la bellesa del parc natural amb imatges reproduïdes amb la màxima qualitat, que abasten tots els àmbits del Parc i els seus diferents aspectes, acompanyades de textos introductoris i explicatius.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Els tresors geològics del paratge natural de Poblet

La guia permet conèixer els indrets més emblemàtics pel que fa la geologia del Paratge Natural de Poblet. Compta amb tres itineraris pels indrets amb més valor geològic del Paratge (La Pena, Mines de barita i Castellfollit), que conviden els visitants a descobrir aquests tresors geològics i com han canviat al llarg de milions d’anys. 

Llegiu-ne més
shadow bottom

Llibres electrònics

Acord de París sobre el canvi climàtic

El 12 de desembre de 2015, la sessió plenària de la Cimera de l 'ONU pel Canvi Climàtic, la COP21, va aprovar un acord sobre el canvi climàtic per mantenir l'escalfament global del planeta per sota dels 2°C. Cent noranta-cinc països van signar un acord històric per combatre el canvi climàtic i impulsar mesures i inversions per a un futur baix en emissions de carboni, resilient i sostenible.

Llegiu-ne més
L'atles dels peixos del Delta de l’Ebre

Amb només 320 kilòmetres quadrats el Delta de l’Ebre és una de les zones de més gran diversitat piscícola de tota la Península Ibèrica i un lloc de referència per a la ictiologia mundial. El tercer volum de la col·lecció del Parc Natural del Delta de l’Ebre ve a incrementar el coneixement d’aquest grup de vertebrats, presentant informació de més de 100 espècies de peixos que acull el Delta. 

Llegiu-ne més
shadow bottom
El mètode SENDIF. Criteris per determinar el grau de dificultat dels itineraris a peu Guia per a informadors turístics i tècnics de senderisme

El mètode SENDIF, dissenyat per la Taula de Senderisme de l’Alt Pirineu i Aran, serveix per determinar el grau de dificultat dels itineraris a peu. Aquest mètode, útil per a professionals del turisme i el senderisme, s’ha materialitzat en una guia de criteris i en unes icones per representar la dificultat.

Llegiu-ne més
shadow bottom
The Little Sustainable Landscapes Book

L'objectiu d’aquesta obra és facilitar i promoure la reflexió sobre com aconseguir paisatges sostenibles, especialment en el context de la creixent demanda d'aliments, fibres i combustibles, cosa que pot alterar substancialment els paisatges en les pròximes dècades. 

Llegiu-ne més
shadow bottom

Més que llibres

ONU cambio climático Noticias.

És el portal de notícies de la CMNUCC (Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic). Hi podeu trobar informació sobre canvi climàtic i tot el que fan per poder-lo combatre els governs, empreses, ciutats, ONU i societat civil.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Webs d'interès

RIU.net

RIU.net és una aplicació desenvolupada pel Grup de Recerca Freshwater Ecology and Management del Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona. Ofereix a l'usuari un protocol de diagnòstic per determinar l'estat de salut d'un riu mentre aprèn com són els rius, com es poden tipificar, com funcionen, quins problemes hi causem els humans i, sobretot, quins organismes hi viuen i quina és la seva tolerància a la contaminació.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Conciencia Eco

Revista digital sobre cultura ecològica sorgida el 2009 i dedicada íntegrament a conscienciar els internautes que l'ecologia és alguna cosa que podem i hem de fer per al nostre planeta, per a nosaltres mateixos i, sobretot, perquè les futures generacions aprenguin dels errors que hem comès en el passat. Medi ambient, reciclatge, energies renovables, viatges, disseny i decoració són algunes de les seccions que s’hi poden trobar.

Llegiu-ne més
shadow bottom

Coses de biblioteques

Club de lectura virtual: Llegir la Ciència

El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la UOC, la UPC i la UdG i la de diversos museus i equipaments del territori, posa en marxa el club de lectura virtual “Llegir la ciència”: un projecte que relaciona una selecció de lectures amb visites i exposicions al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya de Terrassa i al Cosmocaixa de Barcelona.

Llegiu-ne més
shadow bottom
Alta | Baixa | Contacte | Butlletins anteriors

ISSN: 2339-7853 | Dipòsit legal: B.28805-2013

Departament de Territori i Sostenibilitat