• Imprimeix

Grup de treball

Jornades Catalunya Futur Verd

Jornada I | Un compromís vintcentista per a una nova territorialitat (Bases culturals)

Ignasi Aldomà. Geògraf. Professor del Departament de Geografia i Sociologia (UdL).

Doctor en geografia per la UB (1990) i professor de la UdL. La seva trajectòria comença en els anys de transició democràtica on primer es va implicar activament en diversos moviments socials, especialment en aquells que afectaven la pagesia, com es recull al llibre La vaga dels tractors, i posteriorment, com analista de les transformacions del món rural en les darreres dècades del segle XX, on va publicar La crisi de la Catalunya rural, Amb el permís de Barcelona llibre finalista del Premi d'assaig Josep Vallverdú i Atles de la nova ruralitat.

També va participar en la transformació de la ruralitat i les comarques de Lleida a través del Manifest de Vallbona i del Compromís per Lleida. Va intervenir en la redacció de l'informe per a la constitució de la nova comarca del Pla d'Urgell, en l'elaboració dels Plans Comarcals de Muntanya, el Pla Territorial General de Catalunya i el Pla General de Lleida de 1995. Dels seus darrers treballs, en destaquen La lluita per l'aigua a Catalunya (2007) i El mirall americà, un imperi de càndids i pragmàtics (2008). 

Jordi Angusto. Economista. Grup de Treball en Innovació del Col·legi d’Economistes.

Economista, president del grup de treball d'innovació del Col·legi d'economistes de Catalunya i cap d'anàlisi econòmica de la Fundació Catalunya Europa; articulista habitual del diari Ara, tertulià del Matí de Catalunya Ràdio i autor de dos assajos sobre la crisi econòmica actual.

Amb més de trenta anys d'experiència professional, incloent les tasques de professor de teoria econòmica a la UAB, director general de Barcelona Tecnologia i del Centre de Tecnologia aeroespacial de Catalunya, i assessor econòmic al Parlament Europeu (grup dels Verds), entre les principals activitats desenvolupades fins a la data.

Carme Miralles. Professora de geografia urbana, mobilitat i transports (UAB).

Professora titular de Geografia humana a la Universitat Autònoma de Barcelona i participa com a docent en programes de doctorat i en post-graus en diferents universitats espanyoles i estrangeres. Ha dirigit nombrosos projectes relacionats amb la mobilitat i el transport en àmbits urbans i metropolitans.

A banda de l’activitat docent també forma part de diferents grups d'experts entre els quals destaca el Consell de la Mobilitat de Catalunya, el Pacte per la Mobilitat de Barcelona, el grup d'experts del Llibre blanc de l'habitatge de Barcelona, entre altres. Va formar part l'any 2006 del jurat del Premi Nacional d'Urbanisme que atorga el Ministeri de l'Habitatge. Ha estat diputada (2000-2004), Viceportaveu de la Comissió d'infraestructures del Congrés de Diputats. Entre 2004-2008 va ser directora de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB).

Joan Nogué és Catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya (www.catpaisatge.net).

Es va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona i va ampliar estudis a la Universitat de Wisconsin a Madison (USA), sota la direcció del professor Yi-Fu Tuan. Ha estat “Adjunct Professor” de la Universitat de Western Ontario (Canadà) i professor visitant en diverses universitats europees i americanes. Treballa en dues grans línies d’investigació: el pensament geogràfic i territorial i l’anàlisi del paisatge des de l’òptica dels estudis culturals i de les polítiques de paisatge. Ha publicat molts llibres sobre ambdues temàtiques i nombrosos articles en revistes internacionals de reconegut prestigi.

Alguns d’aquests llibres són els següents: La Ciutat. Visions, anàlisis i reptes (1998); Nacionalismo y territorio (1998; obra traduïda al xinès el 2009); Geopolítica, identidad y globalización (2001, traduït al portuguès al Brasil el 2004), escrit en col·laboració amb Joan Vicente; Las 'otras' geografías (2006, en col·laboració amb Joan Romero); La construcción social del paisaje (2007), El paisaje en la cultura contemporánea (2008), Entre paisajes (2009, traduïda a l'italià en l'editorial Franco Angeli amb el títol Altri Paesaggi, 2010). Ha coordinat i editat la traducció al castellà de l’obra de John B. Jackson, Descubriendo el  paisaje autóctono (2010), la d’Eric Dardel, El Hombre y la Tierra i la de Yi-Fu Tuan, Geografía romántica. En busca del paisaje sublime (2015). Ha estat durant molts anys codirector de la revista Documents d’Anàlisi Geogràfica i actualment és codirector de la col·lecció de llibres Paisaje y Teoría de l’editorial Biblioteca Nueva. És Premi Rei Jaume I d'Urbanisme, Paisatge i Sostenibilitat en l'edició de 2009 i Premi d'Assaig Joan Fuster per l'obra Paisatge, territori i societat civil (2010), que en aquests moments s'està traduint a l'italià. És membre de l'Institut d'Estudis Catalans’(IEC) i del comitè científic de la Fondazione Benetton Studi Ricerche (Itàlia). És President del Jurat internacional del premi Fare Paesaggio, impulsat por la Província Autònoma de Trento (Itàlia).

David Jou i Mirabent. És físic i poeta, autor d’una àmplia obra literària, assagística i científica.

És físic i poeta, autor d’una àmplia obra literària, assagística i científica. Des de 1989 és catedràtic de Física de la Matèria Condensada (UAB) i doctor honoris causa per la Universitat de Girona. La seva obra científica ha estat dedicada a la recerca en termodinàmica de processos irreversibles i física de sistemes allunyats de l’equilibri. En particular, ha estat un dels impulsors destacats de l’anomenada termodinàmica irreversible estesa, que duu la termodinàmica més enllà de les fronteres de l’equilibri local, tot vinculant equacions de transport generalitzades amb formes no clàssiques de l’entropia de no equilibri, amb aplicacions molt diverses, com ara transport de calor, nanociència, reologia, cosmologia, i turbulència quàntica. Ha publicat en aquests temes més de dos-cents setanta articles en revistes de difusió internacional, així com diversos llibres de recerca, d’entre els quals en destaquem Extended irreversible thermodynamics i Understanding non-equilibrium thermodynamics: foundations, applications, frontiers.

Àngel Castiñeira. Filòsof i Pedagog. Professor de Ciències Socials (ESADE).

Doctor i llicenciat en Filosofia i Ciències de l'Educació per la UB. Diplomat en Alta Direcció d'Empresa per ESADE. Professor titular del departament de Ciències Socials d'Esade (Universitat Ramon Llull). Actualment, és director de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica d'ESADE i director de l'Observatori de Valors de la Fundació Carulla. Presideix també el Comitè per a l'elaboració del Codi Ètic del Servei Públic de Catalunya.

En la seva trajectòria acadèmica, Castiñeira s'ha especialitzat en filosofia social i política, així com pensament geopolític, ètica aplicada i valors, canvis de l'entorn social i cultural i lideratge i governança democràtica. La seva aportació a la filosofia política uneix aquest pensament geopolític amb les teories de la justícia, multiculturalitat i immigració; nacionalisme i federalisme. Pel que fa l’ètica aplicada analitza aspectes relacionats amb l’ètica de l’empresa i el treball amb el valors dins de les organitzacions.

Jordi Pigem. Filòsof de la ciència i escriptor.

És filòsof de la ciència i escriptor. Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona (1998). Ha estat professor convidat o ponent en diverses universitats d'Europa i Amèrica. En l'actualitat és professor de diversos cursos universitaris, com el Màster en Agricultura Ecològica de la Universitat de Barcelona.
Va començar la seva carrera en els anys 80 com a periodista especialitzat en el paradigma ecològic, sent coordinador de la revista Integral. Col·labora amb diversos mitjans de comunicació en castellà, català i anglès.
Escriu sobre filosofia de la ciència i pensament ecològic. Destaquen La odisea de Occidente, Bona crisi, Qüestió de valors, Entendre la natura, La nova realitat, Intel·ligència vital i Àngels i robots.

Entre 1995 i 1997 va col·laborar amb Raimon Panikkar en la publicació de les seves obres. Ha rebut el Premi de Filosofia de l'Institut d'Estudis Catalans (1998), el Premi d'Assaig de Resurgence i la Scientific and Medical Network (2006) i el XXV Premi Joan Maragall (2016).

Lluc Torcal. Físic i Filòsof. Monjo de Poblet i Procurador General de l’Ordre Cistercenc.

Físic de l’UAB, doctor en Filosofia per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma i batxiller en Teologia per la Pontifícia Universitat de Sant Tomàs d'Aquino"Angelicum". Membre del projecte STOQ (Science, Theology and The Ontological Quest), en el marc del qual treballa en la interpretació filosòfica de la mecànica quàntica i en els problemes ètics vinculats a les ideologies transhumanistes. Professor de l'Ateneu universitari Sant Pacià. És president de la Junta Rectora del Paratge Natural d'interès nacional de Poblet i President d'honor de l'Open Energy Institute. En el 2015 va ser elegit pel Capítol General de l’Ordre Cistercenc, nou Procurador de l’Ordre. Fou prior de Poblet del 2007 al 2016. 

La seva formació, que ha combinat l’anàlisi fonamental del processos naturals amb la seva interpretació filosòfica i la recerca teològica, el porta a repensar els efectes de les nostres accions en el medi i a la societat.

 

Jornada II | Cap a un nou model de desenvolupament basat en l’eficiència ambiental (Bases biofísiques)

 

 Montserrat Viladrich. Economista. Catedràtica d’Administració d’ Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals (UdL).

Economista. Catedràtica del Departament d’Administració d’Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals de la Universitat de Lleida. D’entre les seves nombroses publicacions en destaquem la que va aconseguir el primer premi AERNA 2010 al millor article publicat en economia ambiental Sobre la sostenibilitat dels recursos de propietat comú i d’entre les seves col·laboracions no universitàries en destaquem la de membre de l’editorial Economia Agrària i Recursos Naturals des del 2011.

Pere Fullana. Enginyer IQS. Director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic (ESCI-UPF).

Actualment dirigeix la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic. És membre del comitè de direcció de la iniciativa de Cicle de Vida de les Nacions Unides i participa en la redacció dels protocols de gasos d’efecte hivernacle del Consell Mundial de Negocis per al Desenvolupament Sostenible. Actualment dirigeix el projecte LIFE FENIX. És autor de nombroses publicacions científiques i llibres sobre ecodisseny i ecoetiquetes. 

Lluís Sala. Biòleg. Cap d'Abastament i Reutilització del Consorci de la Costa Brava.

Biòleg (UB) i cap d'Abastament i Reutilització del Consorci de la Costa Brava. Gestiona els serveis d’aigua a la Costa Brava, desenvolupant la reutilització planificada de l’aigua. Ha publicat diferents articles en revistes especialitzades en relació amb aquest tema, pensant en la sostenibilitat com una fita que cal assolir aviat, alhora que fer-la paradigma social;  seguint el principi de la millora gradual.

Pep Salas. Doctor per la UPC i Enginyer Agrònom. Impulsor de www.smartgrid.cat 

És Doctor per la UPC (2015) sobre transició energètica i enginyer agrònom (ETSEA, 2001), especialitat en medi rural. Ha desenvolupat la seva activitat professional com a investigador i emprenedor en el camp dels sistemes energètics avançats: energies renovables, xarxes elèctriques intel·ligents i gestió de la demanda en companyies start-up del sector (Wattpic 2004-2009; Enerbyte 2012-2016). Actualment especialitzat en regulació del sector elèctric, col·laborant amb l’Autoritat Catalana de la Competència (www.acco.gencat.cat). És  coordinador de l’àrea d’energia de l'Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (www.iaac.net) i és professor en temes d’energia a la UB, UPC i La Salle-Ramon Llull. És impulsor del web www.smartgrid.cat per promoure el debat sobre transició energètica a Catalunya. 

La seva aportació a la jornada serà entendre l'evolució del sector energètic cap a la gestió de les dades a partir del cas específic de la implementació de comptadors digitals i l'accés de les dades per part dels consumidors i terceres parts.

 

Montserrat Mata. Enginyera industrial. Presidenta d’EMELCAT.

És Enginyer Industrial especialitat tècniques energètiques i Doctor en Electrònica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Treballa com a enginyer des de 1991. Primer compaginat la recerca en temes de convertidors per a sistemes fotovoltaics a la UPC amb estudi de risc a la Generalitat, al 1997 entra a treballar a l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, centre d'investigació conjunt de la UPC i el Consell Superior d'Investigacions Científiques espanyol (CSIC), després passa a treballar en el Departament d'Electrònica de la UPC com a professora i com a investigadora, cosa que compagina amb la feina a una petita empresa, Tramatecnoambiental, dedicada a les instal·lacions de fotovoltaica. A l’any 2002 entra treballar a Econtècnia (que passa a ser Alstom Wind), primer dedicada al disseny de components per a sistemes autònoms fotovoltaics i finalment al món de la eòlica, on s’encarrega dels temes d'integració de la xarxa: definir estratègies per al compliment dels requisits de xarxa de parcs eòlics, i el desenvolupament de models elèctrics dels aerogeneradors i representant a Alstom Wind a diferents comitès internacionals d’estandardització : comitè internacional sobre modelat de aerogeneardors (27 WG del TC88 d'IEC 61400), el Grup de treball de codis de xarxa de la EWEA i, Comitè Tècnic de verificació de l'AEE. A partir del 2012, ella i altres enginyers creen Emelcat sccl una nova empresa, spin off de la UPC, per promoure, disseny i instal·lació d'emmagatzematge. 

Manuel Gausa. Arquitecte. Catedràtic de l’Escola d’Arquitectura de Gènova (UNIGE).

Doctor arquitecte, catedràtic d'Arquitectura del Paisatge / Projectes Arquitectònics (DSA-Dipartimento di Scienze per l'Arquitectura) i Director-coordinador de l'ADD-Doctorat en Arquitectura i Design a la UNGE- Università degli Studi di Genova. Cofundador i Dean (2012-2015) de l'IAAC-Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya. Fundador del grup Actar i de l'estudi Gausà-Raveau actarquitectura. Autor de nombroses publicacions. Els seus interessos de recerca es focalitzen en temes de prospectiva urbà-territorial i en els àmbits de l'arquitectura i el paisatge mitjançant sistemes -i dispositius- multi-escalars.

Lourdes Viladomiu. Economista. Professora d’Economia del desenvolupament (UAB).

Doctora en Economia, professora del Departament d’Economia  Aplicada de l’UAB. Actualment dirigeix el màster “Estudis Comparatius internacionals de Polítiques Rurals”. Compta amb una extensa experiència en projectes de recerca sobre el desenvolupament agrícola i explotacions agràries encarregats per la CE i el Ministeri d’Agricultura.  D’entre les seves publicacions en destaquem l’article Nova ruralitat a Catalunya a les últimes dècades. Diversificació, emprenedoria i ocupació (2016) que té per objectiu caracteritzar alguns factors d’aquesta nova realitat i com repercuteix en la diversificació, l’emprenedoria i les noves oportunitats laborals al món rural.

 

Carles Ibáñez. Biòleg. Cap del programa d’ecosistemes aquàtics de l’IRTA Dr Carles Ibáñez és el Cap del Programa d'Ecosistemes Aquàtics a l'IRTA

Va obtenir el seu doctorat en Biologia a la Universitat de Barcelona i va passar el seu post-doctorat al Laboratori d'Ecologia de Sistemes Fluvials del CNRS a Arles (França). Té 30 anys d'experiència en investigació en el camp de l'ecologia aquàtica i en la gestió sostenible dels recursos hídrics, amb més de 60 articles publicats en revistes internacionals. Ha estat membre del Consell Assessor d'Ús Sostenible de l'Aigua del Govern de Catalunya, i en l'actualitat membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible del mateix govern. També és membre del Grup d'Experts sobre el Canvi Climàtic de Catalunya, i ha estat revisor expert de l'IPCC Cinquè Informe sobre el Canvi Climàtic 2013: Impactes, adaptació i vulnerabilitat (Grup de Treball II).

Jordi Sunyer. Metge. Investigador de ISGlobal, Catedràtic de Medicina Preventiva i Salut (UPF).

Cap del programa de Salut Infantil d’ISGlobal i catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de l’UPF. És investigador principal de diferents estudis internacionals d’entre els que destaquem “ERC Advanced Grant BREATHE:  BRain dEvelopment and Air polluTion ultrafine particles in scHool children". En 2014 va rebre el guardó més prestigiós del mon en medi ambient i salut – el Premi John Goldsmith – per les seves destacades contribucions al coneixement i pràctica de l’epidemiologia ambiental.

 

Jornada III | Una estratègia de país per fer compatible la vocació global amb la vinculació al lloc (Bases polítiques)

Sergi Ferrer-Salat. Economista. President del Grup Ferrer Internacional

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, branca d'Economia de l'Empresa, per la Universitat de Barcelona.

President de la Fundació de Música Ferrer-Salat. President de la Fundació del Conservatori del Liceu. Fundador i propietari de Ferrer Bobet i Monvínic. Ex Director de la Comissió de Sostenibilitat Mediambiental del Plà Estratègic Metropolità de Barcelona 2020. Membre del CADS (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible) de la Generalitat deCatalunya.

Eduard Vallory. Politòleg i sociòleg. Director de Escola Nova 21.

És analista social i gestor del canvi, especialitzat en educació. És doctor en Ciències Polítiques i Socials (UPF), màster en Ciències Socials (Universitat de Chicago), llicenciat en Filosofia (UB) i en Periodisme (UPF), i diplomat en Alta Direcció d'Empreses (AMP-PADE) per l'IESE.

Presideix el Centre UNESCO de Catalunya i lidera Escola Nova 21, iniciativa per promoure un sistema educatiu avançat. Ha estat director de la Barcelona Graduate School of Economics i és patró de l'Institut d'Humanitats de Barcelona i del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).

Alba Cabañas. Economista especialitzada en Medi Ambient, Sostenibilitat i Empresa.

Economista i Màster en Estudis Ambientals, ha participat des de la primera posició empresarial en la negociació del disseny, desenvolupament i implementació de la política i la regulació ambiental vigent a Catalunya i Espanya. Actualment impulsa línies de treball en el món empresarial en l’àmbit de l’Economia Circular i l’Energia, entre d’altres.

Organitzativament és la directora de l’Àrea Tècnica de Foment del Treball, des d’on realitza funcions de coordinació entre els diferents departaments tècnics de la patronal catalana. És vicepresident de la Comissió de Medi Ambient Desenvolupament Sostenible de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), a més de vicepresident del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya. També ocupa vocalies de nombrosos organismes consultius de l’Administració pública. Ha participat en diverses publicacions, estudis i conferències relacionades amb el medi ambient i la seva incidència en l’empresa.

Luis Falcón. Arquitecte urbanista. CEO de inAtlas

Luis és Màster en Planificació Estratègica pel Berlage Institute de Rotterdam (2001) / TEU Delf University of Technology. Arquitecte i Urbanista per la Universitat de Les Palmes de Gran Canària - ULPGC (1997).

És CEO de l'empresa inAtlas, especialitzada en Big Data i Analítica de Localització. Ha estat director durant 11 anys de la consultoria Intelligent Coast, especialitzada en la reconversió de les destinacions turístiques.

És membre de la Comissió Sectorial de Coneixement i Estratègia de la Taula de Turisme de la Generalitat de Catalunya i també membre del Consell Assessor del Campus de Turisme de la Universitat de Girona. És professor del 'Màster en Ciutat i Tecnologia' a l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya / Universitat Politècnica de Catalunya (School of Professional & Executive Development); i membre del Comitè Científic del Consorci Europeu KA-AU (Knowledge Alliance for Advanced Urbanism).

 

 Pere Torres. Biòleg. Director general de l’ATM de Barcelona.

És Llicenciat en Ciències per la Universitat Autònoma de Barcelona i ambientòleg. La seva trajectòria professional ha estat vinculada a l’administració pública catalana a diferents llocs de rellevància on ha desenvolupat projectes vinculats a la dinamització econòmica del territori, a la innovació i a la sostenibilitat. Des del 2012 fins al 2016 va ser secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d'Empresa i Ocupació. En l‘actualitat  és director general de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona.

 

Francesc Muñoz. Geògraf. Director de l'Observatori de la Urbanització de la UAB

Doctor en Geografia i professor a la UAB (UAB). Ha rebut guardons com el premi a la millor tesi doctoral en atenció als valors humans en l'enginyeria per la Càtedra Victoriano Muñoz Oms de la UPC (2004). S'ha especialitzat en urbanisme, planificació urbana i proposta d'estratègies territorials. A publicat i editat textos sobre la ciutat, els estudis urbans i les qüestions de paisatge. Entre els seus treballs destaquen llibres com urBANALització: Paisatges Comuns, Llocs Globals (2008) o Estratègies cap a la ciutat de baixa densitat: de la contenció a la gestió (2011).

Ha estat comissari de l'exposició commemorativa dels 30 Anys d'Ajuntaments Democràtics: Local, Local! La ciutat que ve (2010). El seu anàlisi del paisatge urbà en relació amb els canvis socials i culturals mostren els diferents itineraris d’ urBANALització, així con la seva extrapolació a futur.

 

Anna Ayuso. Advocada. Investigadora del CIDOB.

És Doctora en Dret Internacional Públic i Màster en Estudis Europeus. Investigadora sènior per a Amèrica Llatina del CIDOB on va coordinar el Programa Amèrica Llatina i l'Àrea de Cooperació internacional Professora associada a la UAB de Dret Internacional Públic. Professora associada de l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI). Membre de l'equip d'investigació DIE-EURJAIDI de la UAB (2014-2016). Membre del Consell Editorial de la Revista CIDOB d'Afers Internacionals, del Consell Consultiu de la Revista Mural Internacional de la Universitat de l'Estat do Rio de Janeiro, del Consell de Redacció de l'Anuari CIDOB de Relacions internacionals, i del Consell Acadèmic del Projecte FLACSO-Espanya. Experiència en informes i consultories per a diverses institucions espanyoles i de la UE.

Josep Enric Llebot. Físic. Catedràtic de Física de la Matèria Condensada (UAB).

Des de l'any 2011 fins el 2016, va ser el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En l’actualitat és president de la Societat Catalana de Física i President del Patronat del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Al llarg de la seva carrera, ha treballat principalment en recerca en termodinàmica, física ambiental i canvi climàtic. També ha estat el promotor dels estudis de ciències ambientals a Catalunya i a Espanya. Ha publicat més de vuitanta publicacions científiques i una vintena de llibres, entre els quals destaca  El temps és boig? premiat per la Fundació Catalana de la Recerca. Ha estat també el promotor i coordinador dels dos primers Informes sobre el Canvi Climàtic a Catalunya. És membre de l'Institut d'Estudis Catalans i Creu Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

 

 

Data d'actualització:  22.11.2016